Srbija

Petak, 26.02.2016.

18:51

Vujović objasnio: Zašto je Železara pod lupom EK

Ministar finansija Dušan Vujović razjasnio je dileme oko toga zašto Srbija mora da obavesti EK o eventualnom ulasku kineske kompanije u Železaru Smederevo.

Izvor: B92, Tanjug

Vujović objasnio: Zašto je Železara pod lupom EK
Foto: Tanjug

Vujović je naveo Evropska komisija (EK) kontroliše tenderske procedure koje finansira država jednako kod članica i kandidata.

EK očekuje da svaka tenderska procedura koja se finasira sredstvima iz budžeta, u zemljama članicama, ali i kandidatima, mora da bude održana po procedurama koje garantuju jednakost svima“, rekao je Vujović na konferenciji u VLadi Srbije.

On je naglasio da EU to standardno traži i primenjuje, čak i "prema samoj sebi“, objasnio je on.

Plan kineske kompanije je da, ukoliko dođe u Smederevo, uloži 300 miliona evra u pogone za pocinkovanje lima i izradu šavnih cevi. Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević navodi da država mora da prihvati pravila tržišnog ponašanja i da prestane da pomaže Železari.

“Nemamo mi ograničenja ko će biti vlasnici kapitala naših preduzeća i znači ta ograničenja su postajala u prošlosti što smo ih mi uvodili i to može domaća zemlja ograničiti ko će biti vlasnik kapitala. Ne postoji obaveza Evropske unije u ovoj branši ovo je čisto komercijalna proizvodnja čelika. Mi ćemo nabavljati i dalje koks iz nekih drugih zemalja, nabavićemo rudu iz drugih zemalja proizvodićemo čelik prodavaćemo ga većinom u izvozu jer železara ima produkciju koja je mnogo veća nego domaće tržište”, kaže Milan Kovačević za B92.

Srbija se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju obavezala da od februara 2015. godine prestane sa subvencionisanjem proizvođača čelika. Srpske vlasti navode da će, ukoliko ne bude podrške Brisela u ovom slučaju, Železara biti u velikom problemu.

HBIS je jedan od najvećih svetskih kompanija u proizvodnji čelika, bavi se i proizvodnjom bakra, a zapošljava skoro 125.000 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

11 h

Podeli: