Deceniju kasnije: Slovenija plaća Hrvatima

Slovenija mora da isplati Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) više od 40 miliona evra za neisporučenu struju iz Nuklearne elektrane Krško.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.12.2015.

14:16

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Reč je o neisporučenoj struji od jula 2002. do 19. aprila 2003, odlučio je Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova iz Vašingtona, saopšteno je danas iz HEP-a.

"U svojoj odluci Tribunal je presudio da Slovenija mora da plati HEP-u štetu od približno 20 miliona evra, pripadajuće kamate (polugodišnji Euribor plus 2,0 odsto) koje se obračunavaju od 1. jula 2002. i 10 miliona američkih dolara na ime advokatskih i drugih troškova koje je HEP imao u pravnom procesu", navodi se u saopštenju HEP-a koje prenosi agencija Hina.

Predsednik Uprave HEP-a, Perica Jukić, izrazio je zadovoljstvo zbog konačnom presude u sporu koji je trajao deset godina, napominjući ipak da sa slovenačkim partnerima u elektrani Krško uspešno sarađuju i da veruje da će se ta saradnja i dalje razvijati.

Preduzeće Elektro-Slovenija je krajem jula 1998. isključila dalekovode od Krškog prema Zagrebu, nakon što je slovenačka vlada uredbom izvlastila HEP, oduzevši mu 50-procentni osnivački udeo u toj nuklearki.

Usledili su višegodišnji pregovori koji su rezultirali potpisivanjem slovenačko-hrvatskog Međudržavnog ugovora krajem 2001. o brisanju svih uzajamnih potraživanja vezanih za Krško, uz dogovor da ponovna isporuka počne najkasnije do 1. jula 2002.

HEP je, zatim, 2005. godine predao zahtev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Slovenije tvrdeći da je pretrpeo štetu, jer je umesto jeftinije električne energije iz Krškog morao da angažuje skuplje vlastite elektrane i koristiti skuplji uvoz.

Protiv pravosnažnosti odluke Međunarodnog centra za rešavanje investicionih sporova, sa sedištem u Vašingtonu, nije dozvoljena mogućnost žalbe, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: