Nedelja raspleta za Telekom, sve ponude na stolu

Sve ponude za kupovinu većinskog udela u Telekomu Srbija biće danas ponovo razmatrane, najavio je ministar privrede Željko Sertić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

08:12

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Za preuzimanje 58 odsto akcija Telekoma stiglo je šest ponuda koje su otvorene pre dve nedelje, a odluka Vlade Srbije o najboljoj ponudi zavisiće ne samo od ponuđene cene već i od investicionog i socijalnog programa.

Privatizacioni savetnik za Telekom je francuska kompanija Lazard koja će vladinoj komisiji dostaviti ocenu pristiglih ponuda.

Tender za prokupljanje ponuda za Telekom objavljen je jula ove godine.

Mediji su pisali da su za kupovinu Telekoma zainteresovani Telekom Slovenije koji je navodno podneo zajedničku obavezujuću ponudu sa američkim fondom Apolo, kao i Telekom Kine, čiji su se rukovodeći ljudi početkom meseca sastali sa nadležnim predstavnicima Vlade Srbije u Beogradu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da će Telekom biti prodat ukoliko se za tu kompaniju dobije povoljna cena, a da se u suprotnom to neće dogoditi.

Sindikati se, s druge strane, protive prodaji Telekoma, zbog čega su i prošle nedelje organizovali protest ispred Vlade Srbije.

Mada izabrani privatizacioni savetnik, francuski „Lazard“, nije obelodanio procenjenu vrednost „Telekoma“, za ovaj, četvrti pokušaj prodaje nezvanično su zainteresovani „veliki“ svetski igrači, jer je čak osam zainteresovanih kandidata otkupilo tendersku dokumentaciju.

Kolika je cena ispod koje „Telekom“ neće biti prodat ne zna se. Mediji su navodili da je suma ispod koje Vlada Srbije neće ići 1,5 milijardi evra, dok je navodno američki Apolo nudio 1,2 milijarde i izdašan socijalni program.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

16 h

Podeli: