Stratfor: Šta je iza "srpske gasne igre"

Kao zemlja na granici Evrope i Azije, sa dubokim vezama sa Rusijom, Srbija će nastaviti da balansira između Rusije i Zapada, piše u analizi Stratfora.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2015.

10:58

Default images
Foto: Getty Images

Kako navodi američka organizacija za strateške analize u tekstu pod naslovom "Srbija gleda ka Zapadu i slabi rusku energetsku dominaciju", zapadne vlade imaju šansu da u trenutku sukoba sa Rusijom oko Ukrajine pojačaju uticaj u ovom regionu kroz političku i finansijsku podršku projektima energetske diversifikacije u Srbiji.

"Ruska finansijska ograničenja i potencijalna spremnost Zapada da pomogne Srbiji da razbije ruski monopol u izvozu gasa već dovode do određene evolucije u poziciji Srbije. Kao što je (premijer Aleksandar) Vučić 28. maja tokom razgovora o investicijama EU na Balkanu rekao: 'Potreban nam je novac iz fondova EU, onda ćete videti osmehe na našim licima'", piše u zaključku analize Stratfora. Stratfor piše da iako tehnička i politička podrška SAD može da odigra važnu ulogu u "ubeđivanju" zemalja kao što je Srbija da smanje zavisnost od rusije, investicije će stići pre svega od EU.

U analizi se navodi da je Brisel pripremio 1,5 milijardi evra investicija za Srbiju do 2020. godine, a jedno od polja za ulaganje jeste energetska bezbednost.

"Veća integracija Srbije bi takođe pomogla aspiracijama oko gasa Hrvatske, koja je već članica EU. Povezivanje Srbije sa trans-jadranskim gasovodom, koji ima podršku EU, pomoglo bi Uniji da nastavi sa strategijom sopstvene diversifikacije i to nevezano za kandidaturu Srbije. Baš kao SAD, neke evropske vlade, pre svih ona u Nemačkoj, žele da smanje uticaj Rusije na Balkanu", piše Stratfor.

Kako se navodi u analizi objavljenoj pred posetu premijera Srbije SAD, zavisnost od Rusije je uticala na visoke cene gasa u Srbiji u odnosu na najbliže komšije, a sada je pred zemljom više izbora.

Stratfor podseća da je obustavljeni projekat Južni tok trebalo da prođe kroz Srbiju, ali da novonastala situacija gura Srbiju ka "zapadnim opcijama".

Prva je ona o kojoj je nedavno pisao i AP, ocenjujući da se "Srbija okreće Zapadu", a to je trans-jadranski gasovod koji podržavaju i SAD i EU - od Azerbejdžana, preko Turske, do Grčke, Albanije i južne Evrope.

"Srbija bi morala da izgradi gasovod koji bi bio povezan ili sa Crnom Gorom ili sa Makedonijom", navodi Stratfor ističući da bi projekat trebalo da bude završen 2020. godine.

Druga opcija je povezivanje sa hrvatskim čvorištem, ali priče o tom terminalu ipak nisu daleko odmakle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: