Rusi gube živce, stop srpskom voću?

Ruska agencija za kontrolu hrane sumnja da Srbija reeksportuje poljske jabuke, zbog čega se razmatra mera potpune zabrane uvoza voća iz Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2015.

09:48

Default images
Foto: Thinkstock

Nezvanično, Srbija ima rok od deset dana da pruži ruskoj strani zadovoljavajuće odgovore inače će stupiti na snagu zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Ministar trgovine Rasim Ljajić je jutros najavio sastanak sa ruskom stranom o ovom pitanju i rekao da "od Rusa nema razloga da bilo šta krijemo".

"Ne treba unapred isključiti ni jednu mogućnost i do kakvih god informacija dođemo, saopštićemo ih partnerima", rekao je Ljajić.

Rusija je blokirala sav uvoz voća iz Evropske unije kao odgovor sankcijama Zapada zbog ukrajinske krize, a Srbija je od tada povećala izvoz jabuka u tu zemlju za 48 odsto, odnosno 118.000 tona.

Međutim, iako aktuelna situacija predstavlja šansu za domaće poljoprivrednike, u poslednjih šest meseci se više puta govorilo o reeksportu voća iz EU sa "lažnim" srpskim papirima, što direktno ugrožava Sporazum o slobodnoj trgovini.

Rusko telo za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu, Roselkoznadzor, saopštilo je tokom vikenda da "postoji zabrinutost zbog značajnog povećanja izvoza jabuka iz Srbije".

Agencija RIA je desetak sati kasnije objavila da Rusija trenutno razmatra mogućnost da potpuno blokira uvoz voća iz Srbije.

"Sumnjamo da iz Srbije stižu reeksportovane jabuke, najverovatnije je u pitanju poljsko voće. Ne možemo ništa da tvrdimo i čekamo reakciju Srbije. Smatramo da je rok od deset dana sasvim dovoljan za kompletan odgovor. Ako ga ne bude, onda će najverovatnije na snagu stupiti zabrana", naveo je izvor iz ruskog ministarstva poljoprivrede za agenciju RIA novosti.

U januaru ove godine, Roselkoznadzor je saopštio da sumnja da je Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, kruški, kupusa i povrća, a krajem 2014. godine su pojedini proizvođači iz Srbije izrazili sumnju da na tržištu ima mnogo mešetarenja i da poljske jabuke idu u Rusiju sa srpskim pečatom.

Nezvanično, posao se radi preko pojedinih firmi iz Belorusije, a sve utiče i na obaranje cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: