Računarska oprema poskupela za 20%

Zbog skoka vrednosti dolara prosečan računar skuplji je za 2.000 do 3.000, a laptop za 5.000 dinara

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

09:13

Default images

Cene hardvera u Srbiji u odnosu na prošlu godinu znatno su uvećane. Promenu su prvi primetili ljubitelji video-igara, jer su inače skupe komponente koje koriste sada drastično skuplje. Porast cena, izazvan rastom američkog dolara, osetiće, međutim, svi kupci.

Ko u ovom trenutku kupuje računar ili nadograđuje postojeću konfiguraciju moraće da izdvoji 15 do 20 odsto više novca.

Uvoznici kažu da je do promene došlo zbog osetnog porasta vrednosti američkog dolara, valute kojom plaćaju robu iz Azije.

"Poslednje dve nedelje došlo je do osetnog porasta cena na tržištu, što ima veze sa rastom vrednosti dolara tri meseca unazad. Sve dok smo imali robu na zalihama nismo menjali cene. Kada smo sve zalihe iscrpeli i morali da pustimo robu po novim cenama, došlo je do naglog skoka”, objašnjavaju u jednom od velikih trgovinskih lanaca IT opremom.

Cena prosečnog pi-sija porasla je za 2.000 do 3.000 dinara i on sad košta od 30.000 do 35.000. Jeftiniji laptop računari koji su koštali 35.000 sada mogu da se kupe za 40.000 dinara.

Ram memorija od osam gigabajta poskupela je sa 8.500 na 10.000 dinara, procesor I5-4460, sa 19.000 na 25.000 dinara, a hard-disk od jednog terabajta, sa 6.100 na 8.000 dinara. Cena boljih grafičkih kartica uvećana je i do 10.000 dinara.

Na portalu gejmerskog magazina "Skrinfan”, koji je prvi skrenuo pažnju na osetno poskupljenje hardvera, jedan komentator, upućen u uvoz IT opreme, podseća da je za pet meseci dolar skočio za 25 odsto, a evro sa 114 na 123 dinara, pa zaključuje da je ovom skoku cena "kumovao slab dinar”. Dodaje se da je hardver poskupeo i u ostatku Evrope, ali dosta manje, jer imaju evro, dok velike evropske kompanije imaju osetno bolje nabavne cene komponenti, jer imaju veće tržište.

Gejmeri su se do sada za krupnije stvari (300 evra i više) snalazili kupujući ih od preprodavaca iz Mađarske, ali sada su navodno i naše severne komšije dosta korigovali cene.

Vladimir Dolapčev, urednik portala "Skrinfan”, savetuje onima koji ne moraju da žure da za krupnije stvari sačekaju makar do proleća, jer je malo verovatno da će u narednim nedeljama doći do korekcije cena.

U radnjama je verovatno još moguće naći opremu po starim cenama.

Uvoznici kažu da ne mogu da utiču na kretanje cena, jer ne zavise od prodavaca na malo i navode da je njihova kompletna zarada ostala nepromenjena i iznosi od 2,5 do pet odsto.

Informatička oprema je poskupela i prošle godine kada je PDV sa osam povećan na 20 odsto, piše Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: