"Da je Železara moja, potpisao bih"

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da bi, da je Železara njegova, potpisao ugovor o prodaji čeličane Esmarku.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.02.2015.

17:36

Default images
Foto: Tanjug

Međutim, kako je rekao, nastavio bi da radi monitoring kao što je bilo dogovoreno.

"Da je Železara moja, ja bih potpisao, ali bih nastavio da radim monitoring kao što je dogovoreno. Za mene bi, od onog momenta kad smo uzleteli, monitoring bio dovoljan", rekao je Vujović u intervjuu za Novi magazin.

On je ukazao da prodaja Železare Smederevo nije realizovana zbog teškoća u shvatanju rizika i u mogućnostima koje nudi naš pravni sistem.

"Zamislite taj aranžman za Esmarkom kao skijašku skakaonicu, Železara je kao skijaš koji treba da se spusti uzletištem i skoči. Mi smo na vrhu skakaonice sa 170 miliona dolara obrtnog kapitala i želimo da kontrolišemo kako ćete trošiti sredstva", slikovito je objasnio Vujović istakavši da je smisao korišćenja tih para da se postigne ubrzanje uključivanja druge visoke peći.

Govoreći o sudbini 512 preduzeća koja su se našla na spisku Agencije za privatizaciju, Vujović je kazao da njihov status mora da bude rešen do kraja ove godine jer para za njih više nema.

Kako je kazao, počelo se sa rešavanjem sudbine 188 preduzeća, od kojih će neka biti privatizovana, a neka će otići u stečaj.

On je kazao da je veoma važno da je kredit Svetske banke za pokriće tih jednokratnih troškova već obezbeđen.

Vujović je naveo da se još ne zna koliko će novca za to biti potrebno, ali ima predviđenih sredstava u budžetu, kao i u tom kreditu, a da ako bude zatrebalo, može se uzeti i drugi kredit.

Kredit Svetske banke, kazao je, ima vrlo nisku kamatnu stopu, jedan do dva osto, na 15 godina, sa počekom od pet do sedam godina.

On je kazao da je restrukturiranje javnih preduzeća počelo u decembru, a predstavnici Svetske banke su došli i "snimaju situaciju" u EPS-u i Železnicama..

"Za njih se takođe pripremaju krediti. Oni će postati efektivni tek od 1. jula, pošto to ulazi u sledeći četvorogodišnji plan Svetske banke", naveo je.

Svetska banka će, istakao je, u toku ove godine dati sveukpno 630 miliona dolara, a hoće li sve biti povučeno u ovoj godini ili ne, zavisi od brzine reformi.

Kredit MMF-a nije planiran, ali će to biti moguće ukoliko nam novac zareba, rekao je Vujović.

"Imamo dovoljnu fiskalnu likvidnost i dovoljnu platno-bilansnu likvidnost, deset i više milijardi evra u deviznim rezervama, i nama ta podrška ne treba. Sa druge strane mogućnost povlačenja kredita stoji kao garancija svim javnim investotorima za ne daj bože, ako zatreba", rekao je.

On je kazao da je Srbiji za to na raspolaganju oko milijardu evra.

Govoreći o naplati poreza, Vujović je rekao da taj posao ide odlično i da su od avgusta prošle godine "sve veličine porasle". "Prvih pedeset dana ove godine imamo povećanje prihoda i PDV-a i od akciza u odnosu na prošlu godinu", kazao je Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: