Ovo je najbrži prevoz u BG (FOTO)

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i generalni direktor Železnica Srbija Miroslav Stojčić potpisali su Protokol o saradnji na daljem razvoju BG voza.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

15:09

Default images
Foto: Tanjug

Protokol predviđa ulaganje oko 14 miliona evra.

''Želimo da unapredimo BG voz, da imamo veći broj lepih stanica, neke nove linije, ali prevashodno da poboljšamo kvalitet usluga koje Beograđani trenutno imaju'', rekao je Mali nakon potpisivanja protokola.
Foto: Tanjug
Kako kaže, ono što je cilj u narednih 18 meseci, a što je i predmet protokola, jeste da se izgradi pet novih stanica, da se radi na produženju i aktivaciji linija do Resnika i Ovče, ali i da se reši pitanje Lazarevca i Mladenovca.

Prema njegovim rečima, cilj je i da se kupi još nekoliko kompozicija vozova koje će omogućiti da se poveća broj dolazaka i odlazaka, a samim tim i poboljša kvalitet tog prevoza.
Foto: Tanjug
On je podsetio da BG voz koristi više od 30.000 Beograđana svakodnevno, a da je prosek kašnjenja svakog voza oko devet sekundi na godinu dana. ''BG voz se pokazao kao vrlo pouzdan vid transporta, međutim vid sa kojim mi u ovom trenutku nismo baš zadovoljni. Za sada je dobro, ali može da bude još bolje'', rekao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da je značajno što BG voz mora da bude deo integrisanog javnog prevoza grada Beograda dodajući da je najbitnije da svi vidovi transporta - GSP, BG voz, privatni auto-prevoznici, funkcionišu kao jedan.
Foto: Tanjug
Navodeći da BG voz trenutno koristi postojeću infrastrukturu beogradskog čvora, on je istakao da čitav projekat ne zahteva multimilionske investicije već samo malo dobre volje, planiranje i ideje kako poboljšati taj vid transporta.

''Otprilike za radove koje smo planirali biće izdvojeno oko 14 miliona evra. Taj novac će investirati Železnice kroz komercijalni aranžman'', rekao je Mali.
Foto: Tanjug
Mali, koji se sa Stojčićem vozio BG vozom od Pančevačkog mosta do železničke stanice Beograd centar (Prokop) rekao je da su svi putnici rekli da su zadovoljni kvalitetom usluge i tačnošću vozova i da je to najefikasniji i najbrži način vožnje.

Stojčić je apelovao na građane da čuvaju to što imaju objašnjavajući da će radovi teći uporedo s radovima na Prokopu.
Foto: Tanjug
To kada će početi radovi zavisi od toga ''šta imamo spremno od dokumentacije i koje pozicije se mogu pokrenuti iz sredstava koja su za to predviđena''.

''Sada se to spušta na radne grupe, koje će dobiti zadatak da izvuku najspremnije projekte, dokumentaciju'', rekao je Stojčić.

Za dve godine selidba Železničke stanice

Mali i Stojčić su obišli i radove na Prokopu.

Mali očekuje da se za dve ili dve i po godine mogu stvoriti uslovi da se konačno postojeća Železnička stanica izmesti na novu lokaciju.

''Mislim da smo sada prvi put blizu, imamo jasnu viziju, strategiju i jasne korake kako da dođemo do toga da Prokop konačno proradi'', rekao je Mali nakon potpisivanja protekla o saradnji Grada Beograda i ''Železnica Srbije''.

Navodeći da je Prokop veoma važan za Beograd, on je podsetio da je nekadašnji gradonačelnik glavnog grada Branko Pešić 1974 . godine potpisao Sporazum sa republikom o premeštanju postojeće Železničke stanice na novu lokaciju.

Prema njegovim rečima, prošlo je više od 40 godina, a to se još nije desilo.

Ugovor koji ima direktor Energoprojekta kaže da će 26. januara sledeće godine ili recimo 1. februara biti završeni radovi na kolosecima kako bi stanica Prokop bila funkcionalna za saobraćaj, dodao je on.

Ukazuje da na Železnicama ostaje da zajedno sa CIP-om i ministarstvom ubrzaju rad na staničnoj zgradi, odnosno na projektu stanične zgrade.

''To kada završimo, a neka završimo projekat do kraja godine, možemo da krenemo sledeće godine u izgradnju, tako da se za dve, dve i po godine od danas mogu stvoriti uslovi da se konačno postojeća Železnička stanica izmesti na ovu lokaciju i da imamo jedan potpuno novi sistem u Beogradu'', rekao je Mali.

On je podsetio da je više puta rekao da je, osim izmeštanja Železničke stanice, vrlo važno i da se izgradi nova autobuska stanica, koja će biti smeštena u Bloku 42.

Podsećajući da će se tako na jednoj lokaciji naći autobuska i Železnička stanica Novi Beograd, on je istakao da će to biti jedinstven sistem. Prema njegovim rečima, to je pravi način da se napravi sinergija između Železnica Srbije i Grada Beograda, a sve u korist građana i poboljšanja kvaliteta saobraćaja i transporta.

Stojčić je podsetio da je Prokop nešto što čekamo 40 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: