Kupićemo i traktor ako je do njega

Dugoročni cilj Ministarstva za rad socijalna i boračka pitanja je da sve socijalne institucije budu ekonomski samoodržive, kaže ministar Aleksandar Vulin.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 18.01.2015.

11:47

Default images
Foto: Tanjug

On je, prilikom uručivanja ključeva za traktor sa priključnom mašinom Zavodu za zbrinjavanje odraslih "Male pčelice", gde je otvorio i pekaru, rekao da postoji zakonska klauzula koja omogućava da svaka takva ustanova besplatno dobije određen broj hektara zemlje od lokalnih samouprava i da privređuje i time izdržava svoje korisnike.

"Cilj ministarstva je da svaka institucija socijalne zaštite bude samoodrživa i da im kupimo traktor ako je do traktora", rekao je Vulin i naveo da je poljoprivredna mehanizacija koja je uručena kragujevačkom zavodu, vredna tri miliona dinara.

On je dodao da je rad najbolji put da se korisnici Zavoda bolje osećaju i da je njihova radna aktivacija najbolji put da ozdrave.

"Moguće je sopstvenim radom prihodovati i kada ne dobijate sredstva iz budžeta i moguće je unaprediti život korisnika, a primer toga je Zavod u Kragujevcu", zaključio je Vulin.

Podsetivši da je taj Zavod sa oko 900 korisnika najveća ustanova takvog tipa u Evropi, direktor Vladica Stanojević je rekao da im donacima ministarstva rada mnogo znači.

"Svakoga dana pokazujemo da je moguće da ovakve ustanove socijalne zaštite budu profitabilne", rekao je Stanojević.

U tom smislu on je naveo da je pekara koja je danas otvorena kapaciteta 6.000 vekni dnevno može da radi i za treću stranu jer su potrebe Zavoda 600 vekni dnevno. On je dodao da je Zavod iz sopstvenih sredstava kupio i hladnjaču jer godišnje proizvodi 130 tona mesa, što je mnogo više od potreba korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: