Lavrov: Nećemo zaboraviti Srbiju

Projekti za izgradnju gasovoda od Rusije do Evrope uzimaće u obzir interese Srbije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

14:37

Default images

"Razmotrili smo situaciju oko gasovoda Južni tok. Uveren sam da će odluke koje budu donete u novim uslovima, uzimati u obzir interese Srbije u realizaciji novih maršruta za isporuku ruskih energenata u Evropu", rekao je Lavrov posle razgovora sa svojim srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Dačić je izjavio da je Srbija razočarana zbog situacije oko Južnog toka, jer je mnogo uloženo ne samo ekonomski, već i politički. Najavio je da će predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić narednih meseci ponovo razgovarati s ruskim predsednikom i premijerom Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom o Južnom toku i isporukama ruskog gasa.

"Mi se nadamo nalaženju mogućnosti da u bilo kojoj varijanti koja bude dogovorena sa EU, interesi Srbije ne budu zapostavljeni, i da bez obzira odakle gas išao, na neki način prođe kroz Srbiju", rekao je Dačić.

"Zato treba naći način da ono što smo do sada uradili, ne bude uzaludno urađeno. Odnosno, da se na neki način nastavi ovaj strateški projekat za Srbiju", dodao je on.

Naveo je da Srbija dobija ruski gas samo preko Ukrajine i da ne može i ne sme da ostane samo na tom pravcu, imajući u vidu prethodne događaje. Lavrov i Dačić založili su se za dalje jačanje ekonomske saradnje. Posle razgovora, potpisan je sporazum o saradnji diplomatskih akademija dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: