Vlada zavrnula slavinu Srbijagasu

Vlada Srbije usvojila je plan reorganizacije Elektroprivrede Srbije, a vrlo brzo će biti usvojen i plan restrukturiranja za Srbijagas, kaže Aleksandar Antić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2014.

15:43

Default images

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je na konferenciji za novinare rekao da se zajedno s ministarstvima finansija i privrede i Svetskom bankom, koju je Međunarodni monetarni fond delegirao da prati taj proces, rade i planovi finansijske održivosti EPS-a i finansijske konsolidacije Srbijagasa.

"To će bez ikakve dileme već u 2015. godini dati nekakve rezultate. EPS mora daleko efikasnije da funkcioniše i da ostvaruje bolje finansijske rezultate i da vrati veća sredstva u budžet Srbije. Srbijagas mora biti ekonomičniji i održiv", rekao je Antić.

On je naglasio da je 2015. prva godina u kojoj u budžetu ne postoje garancije za dodatna zaduživanja Srbijagasa za plaćanje isporuka prirodnog gasa. "Srbijagas mora da svoje funkcionisanje učini ekonomski održivim, da poveća naplatu i efikasnost poslovanja", rekao je Antić.

On je rekao i da je Vlada napravila ozbiljan plan investicija koji u prvi plan stavlja elemente koliko brzo ta ulaganja utiču na razvoj zemlje i da je taj plan investicija, kada je u pitanju Ministarstvo rudardstva i energetike, više nego ohrabrujući.

Antić je rekao da su budžetom za 2015. stvoreni preduslovi za ulaganja 10 miliona evra u rudnike za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica".

"Ovaj budžet stvara preduslove da razmišljamo i o ozbiljnim investicijama u izgradnju energetskih objekata, kojih nije bilo 30 godina. Ukoliko pregovori koje Mnistarstvo finansija vodi sa kineskom Eksim bankom i tokom posete kineskog premijera bude potpisan ugovor o izgradnji novog termobloka u Termoelektrani Kostolac B, to će biti veliki iskorak za Srbiju", rekao je Antić.

On je rekao da je u budžetu za 2015. planirano sedam milijardi dinara za formiranje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata i dodao da je to veoma važno jer energetska sigurnost postaje jedno od dominantnih pitanja za Srbiju.

Antić je rekao i da je 680 miliona dinara u budžetu predviđeno za podršku projektu energetski zaštićenog kupca, u kojem socijalno ugroženi imaju pravo na određene besplatne količine struje i gasa.

"Nismo imali ušteda u onim stvarima koje su važne za budućnost tako da se nastavlja sa budžetskim fondom za unapređenje energetske efikasnosti", rekao je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: