Neće ni gastarbajteri umiriti kurs

Dinar se nalazi na istorijskom minimumu, a uprkos praznicima, ne očekuje se da će za oporavak kursa biti dovoljan novogodišnji dolazak deviza iz inostranstva.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2014.

10:32

Default images

Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić kaže za Radio B92 da gastarbajteri i ove godine šalju pomoć porodicama iz inostranstva, ali manje nego ranije.

"Zbog krize ove godine je manji priliv deviznih doznaka, a pitanje je da li će oni kada dođu trošiti kao i dosad, jer je u svetu, pogotovo u Evropi, na sceni smanjena potrošnja", kaže Savić.

Osim toga, na kurs utiče i to što strane firme povlače deo profita ili uloženog kapitala u Srbiju u matice. Savić kaže da su pored kratkoročnih, "sezonskih" efekata tu i svetske okolnosti, kao što je kriza u Ukrajini, koja se odražava na ceo region.

"Kretanja sa kursom dinara su vezana za opšta kretanja u svetu sa jedne strane, a sa druge strane sa onim što se dešava u srpskoj privredi. Tokom ove godine smo imali i poplave, zbog kojih jedan deo naših energetskih kapaciteta nije u funkciji i država je morala da poveća uvoz energenata, a to znači dodatne izdatke i odliv deviza, ali smanjeni su i proizvodnja i izvoz, pa je smanjen priliv deviza. Tu su i spoljni faktori, ali je dominantan unutrašnji faktor stagnacija ili opadanje naše proizvodnje", rekao je Savić.

Na pitanje da li je pad dinara i kurs od 122 znak za uzbunu, Savić kaže:

"U spletu svih okolnosti, logično je očekivati da valuta takve zemlje na srednji i dugi rok pada. To je normalan tok sa privredama kao što je naša", rekao je Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: