Ovo je rešenje kad kasnite s ratama

Građani u Srbiji sve više imaju problema da na vreme otplaćuju svoje rate za kredite.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.09.2014.

13:32

Default images

Svaki 16. kredit je u kašnjenju, a zbog smanjenja plata i penzija očekuje se da će biti nastavljen trend rasta broja građana koji ne mogu da izmire obaveze.

Najmanje se kasni prilikom vraćanja stambenih kredita, dok su kašnjenja kod gotovinskih i potrošačkih zajmova najčešća. Čim zapadnete u problem da ne možete da vraćate dug, odmah se obratite banci. Najgore rešenje je da ignorišete pozive i opomene. Kako objašnjava Vladan Vilotijević, direktor Razvoja u sektoru za stanovništvo “Eurobank”, kada se desi da se klijenti suoče sa problemima u otplati kredita u razgovoru se pokušava da se pronađe najbolje moguće rešenje za obe strane. U slučaju da za to postoje objektivni razlozi, kao što je gubitak posla, ili smrtni slučaj, uglavnom banka produžava rok otplate, uvodi grejs period u kome klijent plaća kamatu, a glavnica miruje.

"Postoji jedan broj klijenata koji nakon svih alternativa koje im banka ponudi, i dalje, iz isključivo opravdanih razloga, ne izmiruju svoje mesečne obaveze. To je slučaj kada kredit dospeva u celokupnom iznosu na naplatu. Ukoliko dođe do dogovora između banke i klijenta, radi se vansudsko poravnanje, bez troškova obrade za klijente, gde se napravi dogovor o dinamici otplate kredita. Klijent je tada u obavezi da isplaćuje dogovoreni mesečni iznos", objašnjava Vilotijević.

Procedura, kada građani kasne, uglavnom je kod banaka ista. Nakon nekoliko dana kašnjenja, slede pozivi iz banke da se dug uplati. Kada prođe 15 do 30 dana banka šalje opomenu, a i počinje zaračunavanje zatezne kamate. Kada građanin počne da kasni, banka počinje da zaračunava zateznu kamatu. Kod dinarskih kredita ona iznosi 16,50 odsto, dok kod onih vezanih za evro 8,05 odsto.

U slučaju da klijent ni nakon mesec do mesec i po dana ne uplati dugovanje, banka šalje drugu pisanu opomenu. Ako se desi da ni tada građanin ne namiri dug, banka kontaktira žirante i poslodavca, kako bi se administrativnom zabranom deo zarade direktno uplaćivao banci. Nakon 60 dana kašnjenja, biva evidentiran u Kreditnom birou. Posle dva i po meseca, od kašnjenja do tri banka šalje opomenu pred tužbu. A kada prođe više od 90 dana, a klijent i dalje ne uplaćuje dug, banka kreće u pripreme za sudski postupak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: