Ugovori mogli i ranije da se objave

Transparentnost Srbija smatra da su ugovori sa Etihadom i Al Ravafedom mogli i ranije da budu objavljeni, jer je u njima ostavljen prostor za to.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.08.2014.

13:48

Default images

Organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da bi, posle objavljivanja ugovora sa kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, trebalo da bude ustanovljen princip da svi dokumenti kojima se preuzimaju obaveze u ime građana i na račun građana ili raspolaže javnom imovinom - budu javni.

Transparentnost Srbija smatra da su ugovori sa Etihadom i Al Ravafedom mogli i ranije da budu objavljeni, jer je u njima ostavljen prostor za to:

"Tu se navodi da se obaveza poverljivosti ne primenjuje ako je 'otkrivanje informacija potrebno prema merodavnom pravu', odnosno da se poverljivost čuva osim 'kako nalaže zakon ili u skladu sa bilo kojim nalogom suda ili drugog nadležnog organa ili tribunala'. A to su Zakon o slobodnom pristupu informacijama i nalog Poverenika", navodi se u saopštenju Transparentnosti Srbija.

Ta organizacija je, kako podseća, od kompanije "Er Srbija" tražila kopije dokumenata, što je odbijeno, nakon čega je poverenik za informacije od javnog značaja poništio to rešenje, a da ni šest meseci nakon isteka zakonskog roka kompanija nije dostavila ugovore ili donela novo rešenje.

"Podsećamo da javnost ugovora koje državni organi zaključuju nije sama sebi svrha, već nužan preduslov bilo kakvog argumentovanog razgovora, odnosno samo početak, a ne kraj priče o tome da li se Vlada dobro stara o poverenoj imovini i javnom interesu", navodi se u saopštenju.

Ugovori sa kompanijama "Etihad" i "Ravafed" su, kako ističe "Transparentnost Srbija", zaključeni u postupku bez nadmetanja, odnosno, bez primene normi Zakona o javno-privatnom partnerstvu.

"Usled toga, na žalost, nije bilo moguće da tržište pokaže da li su ovi aranžmani najbolji mogući, niti će to ikada moći sa sigurnošću da se utvrdi. Njihova korisnost se zato može u određenoj meri oceniti jedino ako Vlada objavi i podatke o razmatranju alternativnih rešenja koja su joj stajala na raspolaganju", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: