Mišković: Gradićemo za 150 mil. EUR

Delta holding će uložiti 150 miliona evra u izgradnju tri infrastrukturna objekta, koji će omogućiti zapošljavanje građevinskog sektora, kaže Miroslav Mišković.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.05.2014.

14:42

Default images

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković je na konferenciji kompanije na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja kazao da je reč o izgradnji velikog prodajnog objekta u ritejl parku u Novom Sadu, nove poslovne zgrade Delta Holdinga i šoping-mola na Autokomandi u Beogradu.

Ti projekti će angažovati 6.000 građevinskih radnika koji će pokrenuti i industriju građevinskog materijala, dok će lokalne samouprave dobiti novac od naknada. Mišković je naglasio da je posebno ponosan na projekat izgradnje nove poslovne zgrade u blizini sadašnjeg sedišta Delta holdinga, za koju će projekat uraditi jedan od najpoznatijih svetskih arhitekata, čije ime nije želeo da obelodani.

Takođe je istakao da je već dve godine u realizaciji i projekat najvećeg šoping mola u regionu, na beogradskoj Autokomandi i da očekuje da uskoro počne njegova izgradnja.

Mišković je najavio i da je Delta holding u pregovorima sa dve do tri kompanije iz SAD-a o tome da postanu zastupnici njihovih brendova u Srbiji, ali nije naveo o kojim se kompanijama radi.

Mišković je posebno akcentovao sektor poljoprivrede, kao važan deo poslovanja kompanije na čijem je čelu, ali i kao šanse Srbije i njenih poljoprivrednika da na taj način više zarade.

Voće je šansa Srbije

Mišković je posebno akcentovao sektor poljoprivrede, kao važan deo poslovanja kompanije na čijem je čelu, ali i kao šanse Srbije i njenih poljoprivrednika da na taj način više zarade.

Navodeći da je o planovima za razvoj poljoprivredne proizvodnje najviše govorio i na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Mišković je naveo da je Delta holding spreman da poljoprivrednicima ponudi garantovan otkup svega što proizvedu u narednih 15 godina.

Reč je, kako je precizirao, o voćarstvu i njegovom mišljenju da je potrebno da država svojom agrarnom politikom prosto nametne koje će se kulture gajiti, navodeći da to sigurno nisu merkantilna pšenica i kukuruz, već pre svega voće.

Prema njegovim rečima, retkost je da za neku robu unapred postoji obezbeđeno tržište, kao što je slučaj sa voćem i zbog toga bi Srbija trebalo da se posveti toj proizvodnji.

Model koji je ponudio srpskom seljaku je taj da kroz ceo proces od obrade zemlje, sadnica koje su legalne i sertifikovane, do branja imaju podršku i učešće stručnjaka Delta agrara, kako bi se postigli maksimalni prinosi, a ceo rod odkupi u periodu od 15 godina.

Mišković je apelovao da se prihvati ovaj način viđenja poljoprivredne proizvodnje i da je podrže, jer je, kako je naveo, seljacima sada teško da zarade i 350 evra, a ovako bi mogli da računaju na prihod od 12.000 do 15.000 evra po hektaru godišnje.
Foto: (sxc.hu)
Mišković je kazao da je Delta holding dobro poslovao u veoma teškim okolnostima u Srbiji i u okruženju.

Što se tiče investicionih planova Delta holdinga, na konferenciji je rečeno da će 1. jula početi izgradnja distributivno-logističkog centra Delta DMD-a u Staroj Pazovi, u koji će biti uloženo 10 miliona evra, kao i izgradnja druge faze hladnjače u čelarevu od 6 miliona evra.

Delta holding je u prva četiri meseca ove godine ostvario promet od 193 miliona evra, od čega je operativni profit (pre odbijanja poreza, kursnih razlika i drugih finansijskih dažbina) bio 16 miliona evra.

Kako je rečeno, za poreze i doprinose je državi uplaćeno 36 miliona evra, od čega je 25,3 miliona evra uplaćeno po osnovu PDV-a, dok su ostalo porezi i doprinosi za zaposlene.

Najbolje izvozne rezultate zabeležio je Delta Agrar koji je imao rast od 72 odsto, a vrednost izvoza te kompanije od januara do aprila bila je 7,5 miliona evra.

Delta holding je, kako je navedeno, za donacije izdvojio 240.000 evra, a za početak jula predviđen je početak radova na izgradnji Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom u Kragujevcu, koji će biti druga zadužbina te kompanije i u čiju izgradnju će biti uloženo 350.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Region

Krah Aerodroma Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla je u aprilu ove godine ostvario samo 13.158 putnika (u istom mesecu prošle godine bilo ih je 67.152).

10:07

5.5.2024.

1 d

Podeli: