Ko kaže da Srbijagas koči J. tok?

Država ne daje više nikakve garancije Srbijagasu za izgradnju Južnog toka već je sa Gaspromom dogovoren zajam koji bi se vraćao od dividendi projekta.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.03.2014.

15:29

Default images

Te dividende obračunavale bi se po kamatnoj stopi od 4,25 odsto na godišnjem nivou, rekao je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Prema njegovim rečima, u ovom momentu je u toku završno razmatranje tog ugovora, napomenuvši da su ostala tri rizika koja bi trebalo da se reše.

Bajatović je istakao da će ukoliko bude kasnio projekat, u tom slučaju zakupac 100 odsto kapaciteta, a to je „Gasprom eksport“ praktično plaćati sve troškove kredita koji Srbijagas uzima za dokapitalizaciju projekta.

Ukoliko se dogodi da mi izgradimo energetski objekat, a nije gotova Mađarska ili recimo Slovenija ili ako ne možemo da se oslonimo na 100 odsto zakupa kapaciteta, da u tom slučaju rizik snosi ruska strana , objasnio je Bajatović Tanjugu.

Kao treći rizik, direktor Srbijagasa je naveo eventualno kašnjenje u finansijskom restrukturiranju Srbijagasa.

"Mi smo ga već počeli bez obzira šta ko pričao u javnosti, pa i ministarstvo, da ne vežemo taj prihod dividendi koji bi u principu išao na račun Srbijagasa i da mora biti osigurano da će taj prihod ići na otplatu kredita“.

Kako je rekao, u pitanju je nekih 270 miliona evra, a sve ostalo je projektno finansiranje.

"Da biste završili projektno finansiranje mi moramo do kraja da dovedemo priču oko cene projekta jer to utiče na konačne troškove određivanja dividendi. „Dakle, nema nikakvih nedoumica, što se tiče priče da je tu problem što Srbijagas nije restrukturiran, ja prosto ne znam ko je to smislio. To mi je veoma interesantno", rekao je Bajatović.

"Trudimo se da sve rizike svedemo na minimum, a pre svega rizike koje ima država Srbija", zaključio je direktor Srbijagasa.

Podsetimo, juče je premijer Srbije u ostavci Ivica Dačić rekao da realizaciju projekta Južni tok u Srbiji trenutno "koči" problem sa obezbeđivanjem državnih garancija, dok su iz Ministarstva energetike saopštili da je glavi problem to što još nije sprovedena reforma Srbijagasa.

Kriza u Ukrajini ne utiče na cenu gasa

Kriza u Ukrajini ne utiče na cenu gasa u Srbiji, izjavio je Bajatović, istakavši da su rezerve gasa u ovom trenutku dovoljne da se prevaziđe zimska sezona, bar što se tiče stanovništva.

„"Za industriju to ne bih mogao da kažem i u tom smislu bismo morali da razmatramo opcije. Sva sreća pa je Srbijagas potpuno napunio Banatski dvor zajedno sa Gaspromom i to su plaćene rezerve gasa - to smo platili unapred“", rekao je Bajatović novinarima na marginama Kopaonik biznis foruma i naglasio da osnovno snabdevanje gasom nije ugroženo.

Bajatović kaže da bi bilo problematično ukoliko bi došlo do trajnog poremećaja snabdevanja iz pravca Ukrajine, a da bi potencijalne krizne količine mogle da se „povuku" iz najvećeg gasnog čvorišta u Evropi.

„Sad ima nekih viškova gasa koji dolaze po osnovu povećanih isporuka kroz Jamal, a to je gas koji ide kroz Belorusiju i Poljsku do Nemačke i u tom smislu Severni tok radi u kapacitetu koji je praktično dodatni kapacitet i te količine gasa bi mogle da završe u Baumgartenu koje je najveće gasno čvorište i odatle bi mi mogli da povučemo krizne količine gasa“, objasnio je Bajatović.

Objektivno gledano, kriza snabdevanja gasom zbog situacije u Ukrajini postoji, kaže on, ali napominje da to nije rizik samo za Srbiju već i za celu Evropu jer 23 odsto isporuke ide iz Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: