"Budžet za građane, ne za MMF i EU"

Predlog budžeta za narednu godinu nije pravljen ni za EU, ni za Međunarodni monetarni fond, već za građane Srbije, kaže ministar finansija Lazar Krstić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2013.

13:00

Default images

Tokom rasprave o predlogu budžeta u Skupštini Srbije, Krstić je istakao da taj budžet Srbiju približava Uniji, jer odslikava pravo stanje stvari i polazna je osnova ka tome što će biti jedan od kriterijuma približavanja EU - a to je uvođenje reda u javne finansije.

On je napomenuo da je predstavnicima srpskih vlasti, ne samo u razgovorima sa MMF-om, već i sa ruskim ministarstvom finansija, rečeno da "dođe vreme kad morate da počistite kuću, uvedete red u javne finansije", i da to Vlada Srbije budžetom za 2014. godinu i radi.

Krstić je najavio i da će se pitanje višestrukih plata i penzija državnih funkcionera rešavati do sredine naredne godine, i to sistemskim rešenjima, a ne na individualnim primerima i demagogijom.

On se složio sa pojedinim poslanicima da obrazovni sistem Srbije treba da se menja i prilagođava tržisnoj privredi, odnosno da odgovara na potrebe tržišta, a prvi korak u tom smeru biće reforma javnog sertora, počev od drugačijeg načina vrednovanja rada, načina plaćanja nastavnika i učitelja, kao i prilagođavanja obrazovnih programa.

Krstić je napomenuo i da je predlog budžeta za 2014. pred poslanicima identičan onome koji je Vlada podnela Skupštini i da amandmanima nije predložena nijedna suštinska izmena, naročito ne po pitanju obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: