Potrošače vara ko, kad i gde stigne

Potrošači u Srbiji ne znaju ko im toči loše gorivo, gde kupuju bajato meso ili ko im prodaje proizvode koji ne zadovoljavaju osnovne kriterijume kvaliteta.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.09.2013.

21:49

Default images

Iako inspekcije kontrolišu ispravnost hrane i ostalih artikala u radnjama, do kupaca stiže samo statistika o broju pregleda i napisanih prijava.

Za potrošače ostaje tajna gde je "oktriven" nekvalitetna roba, ali i ko je proizvođač.

Nedavno je Tržišna inspekcija objavila da od 110 uzoraka goriva koje su uzeli na pumpama širom Srbije, svaki peti ne zadovoljava propisane kriterijume kvaliteta. Ne samo da nisu objavljena imena onih koji toče loše gorivo, već je njihov identitet "sakriven" tako što su navedena samo odeljenja tržišne inspekcije u gradovima, na čijoj teritoriji su uzeti sporni uzorci, iako su neke benzinske stanice i u manjim mestima.

"Nismo u mogućnosti da odgovorimo o kojim pumpama se radi, jer postupci još nisu okončani. Rešenjem je zabranjen promet spornog goriva, 35 tona derivata koji se prodavao kao D2 kategorisano je kao otpad i reciklirano. Protiv svih benzinskih pumpi kod kojih su uočene nepravilnosti podnete su odgovarajuće prijave, prekršajne ili krivične, a sud dalje odlučuje o visini kazne", tvrde u Tržišnoj inspekciji.

Predstavnici udruženja potrošača smatraju da praksa da se ne navode imena nesavesnih trgovaca mora da se prekine. Zato pokušavaju sami da organizuju uzorkovanje raličitih proizvoda, kako bi proverili njihov kvalitet, ali i "otvorili oči" kupcima.

"Objavljivanje broja kontrola i napisanih kazni za nas nije nikakva informacija. Krijući one koji nas varaju, nadležni saučestvuju u prevari. Sve dok ne kažu koja je to pumpa koja nam prodaje loše gorivo ili u kojoj radnji su zatekli pokvareno meso, kontrole neće imati smisla", ističe Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Kupci pokvarene hrane i ostalih artikala mogu imati niz neprijatnosti, od zdravstvenih problema do nepotrebnih novčanih izdataka.

Gorivo "sumnjivog kvaliteta" je i razlog zašto naši vozači tvrde da im automobili slabije idu i više troše nego kada sipaju gorivo u inostranstvu. Na posebnim mukama su prošle godine bili vozači kamiona kojima su u inostranstvu pisali silne kazne zato što su u rezervoarima imali lož ulje umesto evrodizela iako su na našim pumpama natočili "evrodizel vrhunskog kvaliteta".

Takve situacije bi bile mnogo ređe, kada bi prodavci znali da će kupac na vreme dobiti informaciju da njegov proizvod nije dobar. Samim tim bi se i odgovornije ponašali, jer bi strepili da će ih kazniti time što neće pazariti kod njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: