Bilo razlika,konkretno u ponedeljak

Knežević tvrdi da neće biti smanjenja plata i penzija u javnom sektoru. Dinkić postavlja pitanje koliko one mogu da rastu. Vlada u ponedeljak iznosi stav.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 30.05.2013.

11:08

Default images

Ministar poljoprivrede i potpredsednik Srpske napredne stranke Goran Knežević rekao je a neće biti smanjenja penzija i plata u javnom sektoru i da će se o tom pitanju razgovarati u nedelju, 2. juna, a Vlada će u ponedeljak izneti konkretan stav.

"One neće biti smanjene. U ponedeljak izlazimo s konkretnim stavom Vlade", kazao je Knežević na sednici Skupštine Srbije o teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji.

Ministar je naime, odgovarao na na pitanje poslanika Liberalno-demokratske partije Bojana Đurića koji je optužio SNS da se u sprovođenju državne politike krije iza malih stranaka kao što su Ujedinjeni regioni Srbije i PUPS, i pitao Kneževića da li će biti zamrzavanja plata i penzija.

"Niti se plašimo, niti bežimo od odgovornosti. Mora da se napravi konsenzus. Slažem se da je bilo različitih izjava. Jedini razlog je što se to pitanje pojavilo u medijima, pa je eksploatisano na različite načine", kazao je Knežević povodom razlike u izjavama zvaničnika Vlade o pitanju zamrzavanja penzija i plata.

Takođe, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da ima dovoljno novca da se penzije i plate u javnom sektoru redovno isplaćuju, ali da je pitanje kako će se usklađivati u narednom periodu.

"Mi ćemo u okviru vladajuće koalicije imati u narednih sedam dana konsultacije i pred vas (poslanike) ćemo izaći sa konkretnim programom kako mi smatramo da treba zaustaviti rast budžetskog deficita i sasvim sigurno ja lično neću dozvoliti da budžetski deficit bude čak ni približno jednak onome koji je ostavila vlada Mirka Cvetkovića. To garantujem! I garantujem još jednu stvar – ko god želi da kaže da će se penzije smanjivati, ne govori istinu. Nema te teorije da se penzije smanje, ali pitanje je koliko one mogu da rastu? To je nešto o čemu moramo da debatujemo. Ono što možemo da garantujemo da će isplata penzija biti uvek redovna“, rekao je ministar Mlađan Dinkić odgovarajući na pitanja u Skupštini Srbije.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković kaže da je zamrzavanje plata i penzija jedno od najbržih rešenja kako bi se smanjio deficit u budžetu.

"Verujem da će Ministarstvo finansija i vlada pronaći način da sprovedu mere koje će doprineti očuvanju održivosti javnih finansija, pošto se makroekonomska i finansijska stabilnost mogu obezbediti jedino u uslovima odgovorne fiskalne i monetarne politike i njihove dobre koordinacije", naglasila je Tabaković.

Srbija nije pred bankrotom

Srbija nije pred bankrotom, ali može ući u bankrot ako se ne povuku određene mere od kojih su neke nepopularne, poručio je ministar privrede Mlađan Dinkić.

On je pitao poslanike koji su protiv predloženih poreskih mera, šta bi oni uradili da smanje deficit u budžetu.

Govoreći o monetarnoj politici, Dinkić je rekao da fiskni kurs nije dobar za Srbiju, i da je našoj zemlji potreban stabilan kurs.

"Mi smo protiv fisknog kursa jer destimuluše izvoz i pogoduje bogatim, ne sme dolaziti do velikih oscilacija u kursu", rekao je Dinkić. On je pozvao poslanike da iznose tačne podatke i daju konkretne predloge, navodeći da budžetski deficit neće biti ni približno onome koji je ostavila prošla Vlada.

Dinkić je naveo i da podaci o nezaposlenosti koje su izneli poslanici opozicije nisu tačni. Rekao je da se broj nezaposlenih nije povećao za 30.000 u prva četiri meseca, već za 6.000, istakavši da će pravo stanje u toj oblasti biti poznato tek u junu, nakon ankete o radnoj snazi.

Kako je dodao, ti podaci neće biti dobri i time nećemo moći da se pohvalimo, a činjenica je da nije mogla ni prethodna vlada.

Dinkić je kazao da je javni dug od početka godine povećan za 1,4 milijarde evra, ukazavši da je prethodna vlast ostravila dugove koje je trebalo izmiriti, i da Vlada Srbije jedan broj dugova nije uspela da vrati.

Ministar finansija i privrede odgovarao je na primedbe šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Borislava Stefanovića koji je naveo da je deficit 79 milijardi dinara - duplo veći nego pre samo nekoliko meseci. Stefanović je kazao i da vlast nestručno i neodgovorno vodi javne finansije, i da je državu dovela do bankrota.

Dačić: Ovo je politička rasprava

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da se Vlada Srbije od početka zalagala da se teret krize ne prebacuje na najsiromašnije i da se ne ide na zamrzavanje plata i penzije, nego da je pitanje samo kojom brzinom će one rasti.

Odgovarajući u Skupštini Srbije na Stefanovićeva pitanja, rekao je da nije došao da se raspravlja o tome "kada je bilo gore", ali je naveo da je najveći deficit u budžetu od osam odsto bio u vreme vlade Mirka Cvetkovića i to zbog izbora jer je tada trebalo postići što bolji rezultat.

"Ovo jeste politička a ne ekonomska rasprava", dodao je Dačić.

Bez grčkog scenarija

Premijer Srbije poručio je da je pitanje rešavanja ekonomske situacije mnogo ozbiljnije i dublje od međustranačkih prepucavanja, a ministar finasija Mlađan Dinkić da neće dozvoliti “grčki scenaro” u Srbiji.

To su bili odgovori na pitanje šefa poslanika LDP Čedomira Jovanovića - "kojom finasijskom alhemijom vlada misle da bez ozbiljnih promena spreči bankrot u javnim finasijama".

Ekonomska kriza nije svojina aktuelne vlade, već je to problem i kriza celog društva iz koje se može izaći samo ako postoji ucešće svih faktora u društvu, rekao je Dačić u Skupštini Srbije, gde se debatuje o ekonomskoj situaciji u zemlji na zahtev opozicione DS.

Navodeći da je problem u tome što je svaka vlada do sada ekonomske probleme ostavljala nekoj sledećj vladi, Dačić je rekao da su strukturne reforme naredni cilj vlade.

Svi u društvu, partneri iz vladajuće koalicije, sindikati, privrednici, ekonomisti treba da razgovaraju o tim temama kako bi se došlo do dogovora preduzele mere koje će dovesti do stabiliazacije javnih finansija, naveo je premijer.

Rešavanje ekonomskih problema, dodao je Dačić, nalazi se u rangu rešavanja politickih, koje Srbija ima i mora da im pristupi odgovorno.

"Treba pronaći balans izmedju štednje, pre svega smanjenja nepotrebnih troškova administracie i javnih preduzeća i postojanja osnovnih elemenata socijalne pravde, a to znači sa se ne može teret preneti na najsiromašnije", ponovio je više puta tokom rasprave Dačić.

Sa ocenom premijera da se Srbija nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, saglasan je i ministar finasija. On je medjutim, naglasio da nikada neće dozvoliti da se "grčki scenario" dogodi u Srbiji i da je ubedjen da ni njegovi koalicioni partneri to neće dopustiti.

"Ja sigurno ne mogu biti ministar finansija koji će govoriti neistinu. Naš clj je da pogledamo istini u oči", rekao je Dinkić.

On je naveo i da se podrazumeva da vlada ne može biti uspešna ukoliko nema konsenzusa i izrazio nadu da će konsenzus oko potrebnih mera biti postignut.

Prema njegovim rečima, u okviru vladajuće koalicije u narednih sedam dana biće održane konsulatacije i izaćiće se sa konkretnim predlogom.

Dinkić je rekao i da smanjenja socijalnih davanja i penzija neće biti, dok će o mogućem zamrzavanju plata vlada narednih dana postići konsenzus. Penzije neće biti smanjivane, to je sigurno, ali će stepen i dinmika njihovog povećanja zavisiti od ukupnog stanja u društvu, objasnio je Dinkić.

Takodje, kako je naglsio, potrebna je racionalizacija u javnom sektoru, kao i ograničavanja broja zaposlenih. Dinkić je istakao da Srbija nije pred bankrotom, ali da može ući u bankrot ako se ne povuku odredjene mere od koji su neke nepopularne.

Jovanović je prethodno pitao predstavnike vlade "kojom tom finasijskom alhemijom misle da bez ozbiljnih promena spreče bankrot u javnim finasijama", a premijera šta će učiniti da uspostavi političko jedinstvo.

Jovanović je ocenio da premijer često voli da kaže da je onaj ko danas zapošljava u Srbiji heroj, ali da nije siguran da je Dačić spreman da kaže i da su Miodrag Kostić i Milan Beko heroji.

"Nisam siguran da je spreman da kaže da sam, recimo, ja heroj. Dajte mi imena tih, za sada, bezimenih heroja", rekao je lider LDP.

Dačić mu je odgovorio da nije kriminac onaj koji se bavi privatnim biznisom, već je kriminalc onaj ko krši zakon i da tu treba napraviti jasnu razliku, a da je cilj vlade da se podstakne biznis.

Premijer je na dobacivanja poslanika DS tokom njegovog izlaganja rekao da "kada znaju šta treba da se uradi što to nisu učinili kada su bili na vlasti". "Bio sam i sa jednima i sa durgima i znam da je svako od vas gledao kako će to uticati na vaš politički rejting. Ova vlada ne gleda na to", rekao je Dačić.

Opširnije o tome u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: