Četvrtak, 30.05.2013.

11:08

Bilo razlika,konkretno u ponedeljak

Knežević tvrdi da neće biti smanjenja plata i penzija u javnom sektoru. Dinkić postavlja pitanje koliko one mogu da rastu. Vlada u ponedeljak iznosi stav.

Izvor: B92

Bilo razlika,konkretno u ponedeljak IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

119 Komentari

Sortiraj po:

Vojvođanka

pre 10 godina

Pa ti si taj koji već više od jedne decenije kroji sudbinu ekonomije i finansija u Srbiji i vidimo gde nas je to dovelo. VAŠA STRUČNOST ISPRED POLITIKE!!!! A pošto ste ljidima pričali lepe priče tokom izborne kampanje samo da bi dobili glasove i sad ne znate kako da rešite stvarne probleme, vama je kriva prethodna Vlada. Pa da, vama je na svako postavljeno pitanje na koje ne znate da date adekvatan odgovor zapravo odgovor "Ali prethodna Vlada je...." To pokazuje da zapravo Vi (komletna Vlada Republike Srbije) ne znate svoj posao i niste sposobni ni za šta osim da nas prezadužite.

Jo jo

pre 10 godina

Setam Beogradom i ne mogu da verujem svojim ocima kad vidim zgradu koja nikad nije bila vladina a sad na njoj stoji VLADA. I to koliko njih. Koliko bespotrebne administracije ovoj maloj Srbiji. Sta ce nama Parlament od ovoliko poslanika?
Da ste pametni kao sto niste, ustede li biste i vise nego dovoljno.
Jadna je ova zemlja sa vama gladnih dzepova.

Radomir R

pre 10 godina

Ja sam penzioner i ako zamrzavanje penzija resava probleme zaposljavanja ja oberucke glasam. Ali bojim se da dok nam Dinkic kroji kapu da nama nema napretka

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Trenutno prisustvujemo UBISTVU S PREDUMIŠLJAJEM SRPSKE EKONOMIJE.
Ja ne mogu da shvatim ovakvu bahatost,bezosećajnost državnih kadrova,koji su direktno zaduženi i odgovorni za srpsku ekonomiju.
Ovakva "naivna" prebacivanja lopte,ovakvi manevri u cilju bežanja od REFORMI,mislim da nisu viđeni u novijoj evropskoj praksi.
Kako onemogućiti dalje RASULO,kako stati na kraj ovim NEOPISIVIM POLITIKANSKO-DEMAGOŠKIM BAHANALIJAMA,ŠTA RADI DRŽAVNO TUŽILAŠTVO,ISTRAGA I PORED ALARMANTNIH UPOZORENJA SVIH RENOMIRANIH ,JOŠ UVEK REALNIH,POLITIČKI "NEZATROVANIH" EKONOMSKIH EKSPERATA ,KOJI JOŠ UVEK S DVE NOGE STOJE NA ZEMLJI?!
Upozorenja fiskalnog saveta,profesora ekonomije,zanemaruju se i nastavlja se sa nekom ,VEĆ I DECI SMEŠNO-NAIVNOM "USPAVANKOM",A RAZARANJA EKONOMIJE,MOGU SE UPOREDITI SA BACANJEM "ATOMSKE NA HIROŠIMU"!
Kako dovesti nove ljude,sa pravim ,realnim idejama ,znanjem,MORALNIM KVALITETIMA?
Kako POKRENUTI NEMINOVNE ,OČEKIVANE I JEDINE MOGUĆE(za nekog i zasluženo bolne-s razlogom !) reforme?!!NEMA VIŠE VREMENA ZA IGRU I KOCKANJE.

Pavladoljska

pre 10 godina

Slusam ga danas...paradoksalno...paradoksalno...paradoksalno... !
Dinkic je bio i u NBS,finansijama, ekonomiji, ekonomiji, finasijama..I...?!
"Vrla ekspertska tekovina demokratije 2001."
A tek ako malo razgrnemo njegov URS po lokalima...e to je JAO !

pera

pre 10 godina

Nije mi jasno zasto se samo Dinkic kritikuje?! A ko ga je doveo u vladu? Ko u parlamentu glasa za njegove predloge? Ko je hteo da ga hapsi a sad sa njim sedi u Vladi? Mnogo ste isti!

milan

pre 10 godina

Knezevic ko veli u svom resoru nema sta da kaze pametno pa se petlja u stvari drugih, to sto je on podpredsednik partije je samo iz tog razloga prvo sto SNS-u manjkaju kadrovi a drugo sto se od njega vise ocekivalo.

anamarija

pre 10 godina

Pa stvarno, kako ga nije sramora? dali on misli da smo svi ludi i da može da nam vredja inteligenciju?
Kaže blokiraće sudovima račune zbog neplaćanja, a njegovo Ministarstvo je dalo mišljenje da advokati i veštaci ne spadaju u one kojima se mora platiti za 45 dana!Nije valjda da to ne zna?
A, što se tiče mogućih vidova štednje: da li neko zna da je sadašnja državna administracija nekoliko puta brojnija od administracije SFRJ?
Još da ne govorimo o tome da je SFRJ bila u svemu uredjena država....
Krenimo od toga da se veličina državne administracije upodobi veličini zemlje i njenoj ekonomskoj snazi, jer ovako besmisleno je pričati o tome da li im treba zamrznuti plate ili ne, kada njih realno treba možda 1/3 od njihovog ukupnog broja.O čemu pričamo? A, što se penzija tiče, tu je tek sasvim druga priča: jer penzije su stečeno pravo, dakle, one su ZARADJENE i ne mogu biti na "tapetu" štednje.Dalje, ukinite poslaničke plate, jer to ne može biti zanimanje i izvor prihoda za (veoma dobar) život, pa ni osnovica za kasniju penziju, a oni ionako ničemu ne služe, jer glasaju kako se dogovori po poslaničkim klubovima!Smanjite plate menadžmentu javnih preduzeća, jer su plate bezobrazno velike, itd....
Uostalom, imam konkretan: da nadjemo jednog poljoprivrednika čije imanje dobro funkcioniše i da ga zamolimo da se par meseci pozabavi nama i državnom i da on kaže ko treba, a ko ne, i šta treba, a šta ne, i GOTOV POSAO.

lea

pre 10 godina

drag nasi smanjite malo sebi plate pa vi treba da date primer pa mi smo vas birali budite vodje upravom smislu te reci. Delite sudbinu sa narodom.

Dragan

pre 10 godina

Gospodine Dinkiću.Vi i konpletna vlada,a i predhodne vlasti u srbiji samo su gledali kako da naplate što više poreza i nameta od ovog već ojađenog naroda.Vi sami sebi određujete kolika će vam biti plata,a narodu ako može što više da zakinete.Dali ste zaslužili tu vašu platu koju smo vam mi kroz buđžet odnosno poreze i namete.Što vi konpletno u valadi ne smanjite sebi plate za 50%ili 60% pa će biti mnogo više para u buđžetu.Narodu ste odredili minimalac od 20 hiljada,živite vi sa dvadeset hiljada mesec dana.U Šapcu veliki broj radnika radi za 15-16 hiljada jeli to minimalac gospodine Dinkiću.Mesečne obaveze državi i kad štediš ne mogu ispod 120€,jeli to realno gospodine DINKIĆU...

Nemamposao

pre 10 godina

Pa kad je bilo smanjenje u javnom sektoru,samo na Tv i u novinama. Sud je pozurio da poveca plate za 10 hiljada,da bi kasnije,ako bas mora, smanjio za 5. Poceli su kao "snizenja" u Planeti.

Pametnjaković

pre 10 godina

Nama ne odgovara fluktuirajući kurs, jer on odgovara političkoj eliti Srbije, tako se bogate, na tim razlikama, njihovi kadrovi znaju kad treba da prodaju, a kada da kupe devize, i tako zarađuju milione evra i dinara svakodnevno. Odmah uvesti fiksni kurs.

Jasna Maric

pre 10 godina

E kad on kaze to je tako istina, kao sto nam je i mleko ispravno. Pa ko si ti da tebi jos neko veruje? Iza reci ovoga tipa garantovano dolazi do zamrzavanja penzija, pa cak i do smanjenja...zivi bili pa videli. Bolje da si bio covek pa dao ostavku, ili da cutis i ne javljas se i misje rupe i nastavis da nas trujes mlekom.

nije popularno,jel' tako botovi?

pre 10 godina

Ja se samo pitam gde su na ovakvim vestima SNS internet brigade da obrazloze sve pametne poteze ministra?!Koliko se secam Vucic ga je zvao i primio u Vladu,pa racunam red je da cujemo neku rec podrske i tako to. :p

Djoka

pre 10 godina

Dinkicu , a sto se krijes stalno iz Cvetkovica?Kad ti zatreba izgovor, ti se uvek pozoves na njega, kad te neko prozove ti odma kazes " ja bolje radim nego Cvetkoviceva Vlada", a svi mi znamo ko je sta radio nismo bas toliko zatupeli.

Dušan

pre 10 godina

Prvo bih tebe uklonio sa mesta ministra i pola još pola istih takvih ministara. I za 6 meseci izveo zemlju iz krize...a kako? Pa ne bih krao! ...Hvala lepo.

Dva razreda osnovne

pre 10 godina

Doveo bih nekog pa makar iz inostranstva ko se razume u finansije i ekonomiju dao bi mu platu koliko trazi da nas izvuce iz bede ako je to uopste moguce.Ali tesko da nama ima pomoci sa ovakvim "strucnjacima'

vidimo vas

pre 10 godina

prvo da ministarstva ne rasipaju pare gde god mogu da se rasipaju.Zasto Novogodisnji paketici u ministarstvu finansija u sebi sadrze DVD uredjaje i ostale tehnicke potrepstine za odrasle i zasto vrede i po 15.000 din.?
Eto najbanalnijeg rashoda koji je rastegnut kao parcence slanine medju dzukcima, a gde su krupnije stvari? Svako je drpio gde je stigao. Sramota!

istina

pre 10 godina

Neko je ovde spomenuo da je Dinkic najvise poceo da krade upravo 2004-2008 pa posle samo nastavio.

Pa to je potpuno tacno. Nije Dinkic dzabe rekao u vise navrata da je u svojoj karijeri najbolje saradjivao sa Kostunicom. Upravo zato sto sto mu je ta Kostunicina vlast i najvise omogucila da "lokmari".


Setite se dragi citaoci samo onog cudovisnog NIP-a (nacionalni investicion plan), gde su Dinkic i ona njegova drugarica Verica Kalanovic bukvalno spiskali 2 milijarde evra za koje niko ni danas ne zna kako i gde i na sta su potrosene. Setite se samo privatizacije koje su pocele bas u to vreme (2004-2008), gde su kroz plate i penzije njihovih partijskih poslusnika pojedene firme koje su jos uvek imale kakvo takvo trziste. Naravno sve to na smanjuje odgovornost Cvetkovica koji je Dinkicu omogucio da nastavi sa uspesnim radom, a i sami zuti su debelo omastili prste.

Javna je vest da je "Evroskeptik" Vojislav Kostunica zajedno sa Dinkicem sklopio 5 aranzmana sa MMF-om za 4 godine. Toliko o njegovoj nezavisnosti i samostalnosti nase ekonomije.

Jednostavno braco Srbi, Srbija je u zadnjih 25 godina imala mnogo grobara nasih zivota, ekonomije, dusevnog zdravlja..... Zato nam je ovako kako nam je.

ANTIPROTIVAN

pre 10 godina

Ova vlada se bori protiv kriminala, vrlo uspesno stopa kriminala se udvostrucila, a broj teskih ubistava se duplirao, bori se i protiv korupcije, do sada je bilo a sada cveta, vidimo da nam drzavu vode estradni menazeri i pevaljke. Imamo i novog starog ministra ekonomije koji nam kaze da mozemo da bankrotiramo ali necemo, pljuvali su mirka cvetkovica sto se za 4 godine zaduzio 6 milijardi a oni se za jednu godinu zaduzise 4. Tek mi je sad jasno da su ga oni pljuvali sto se nije zaduzio vise a ne manje. Boris je za 8 godina podelio nekih 300 odlikovanja a Toma za godinu jedno 800, jos malo pa cemo traziti retku vrstu politicara u svetu, ko to jos nema orden. Ocekujem da uskoro pocnu da se masovno putem poste dele gradjanima, za izuzetan doprinos prezivljavanju. Ne treba nam lik sa diskaverija koji nas uci prezivljavanju u ekstremnim uslovima mi to imamo svaki dan kod nas.
Ima li resenja, ima al tek za jedno tri godine da vam vidimo ledja....

krstivoje pantić

pre 10 godina

Do sada ste samo policiji- davajući po 10.000 dinara mesečno, dali 160 miliona eura ! Kome i kakav mir kupujete s tim ? Koliko ste mogli socijalnih davanja dati, koliko obroka narodnim kuhinjama ? Policajac nam ima veću platu od proferosa u srednjoj školi ili doktora u Domu zdravlja. A kriminala nikad više u zemlji !

Milijan

pre 10 godina

Dinkiću na mestu si minstra evo već punih 13 godina. U svakoj vladi od 05.10.2000-te pa na ovamo zauzimao si mesto ministra finansija,ili minstra za ekonomski i privredni razvoj, uglavnom tvoji resori su bili čisto ekonomski. Da li je moguće da do sada nisi naučio svoj posao ? Zemlja a i gradjani s njom su u ovom razdoblju propadali - tonuli u dugove koje ne znam ko može u sledećem kolenu da vrati.
Evo samo za zadnjih godinu dana zadužio si državu sa dodatnih 4 milijarde eur-a, nezaposlenost je porasla na preko 30%, a strane investicije su samo 8o miliona eur-a.
Da li uopšte shvataš tragičnu situaciju u kojoj se zahvaljujući tvom neznanju nalazimo sve ove godine , a koja je u zadnjoj kulminirala napred navedenim.
Ne znam šta još političar "tvog" kova treba da napravi pa da bude sudski procesuiran za sve tkz. čabar odluke koje su nas dovele do prosjačkog štapa. Za to vreme ( 13 godina) uvećala se samo tvoja pokretna i nepokretna imovina? Šta ti to govori?

Gradjanin

pre 10 godina

Ja bih recimo oporezovao crkvu, tj. crkvenu imovinu i uveo im fiskalne kase i obavezu da penziono i zdravstveno uplacuju za svoje sluzbenike iz svojih prihoda, a ne da drzava placa iz budzeta penziono i zdravstveno za popove!

MILENKO

pre 10 godina

Kaze "cvetkoviceva vlada"...a ko je bio ministar finansija u njoj???...sa ovim cemo bankrotirati brze nego grcka...bas me interesuje koja vladu ce tada da izmisli da je kriva...kakav lik...zbog njega sam prestao da gledam vesti...

VLADA Novi Sad

pre 10 godina

Ova štetočina Dinkića nije upropastio samo ono čega se nije latio.
Demagog kavog svet skoro nije video. Pozdtav iz Vojvodine

nina

pre 10 godina

Mislim da svaki čovek ima pravo da radi i tako sebi obezbedi egzistenciju. Bez one 'da komšiji crkne krava' kad vidim koji ljudi su zapošljeni samo u poslednjih godinu dana, stvarno mi bude muka. Tu niko nema ni letnji pljusak od škole, važno je da su se uvalili kod Dinkića, i on ih zapošljavao sve ove godine, ali Bože moj na poslove koji im nisu odgovarali, jer su oni bolničari ili laboranti,ili keramičari, a radili su kao noćni čuvari, što im je jako poremetilo bioritam, pa loše spavaju. Da li znate koliko jedan dobar keramičar može da zaradi, i koliko se čeka keramičar ako nemate veliki posao? Ali to je težak rad.

A ti ljudi su sada na državnim jaslama, šetkaju se po krugu bolnice, prenose neke stvarčice i primaju platu.
Mi sa zavidnim referencama nismo mogli da se uposlimo jer su upošljavane ćerke upravnika okruga koje su bile gasterbajteri i služile su kao radio Mileve , ne bi li obaveštavali stranačku bratiju šta ovi drugi pričaju. Ako sami započnete nešto da radite, na prvom koraku će vas onemogućiti, koje kakvim glupostima. A ako je istina ovo da su neka deca primala paketiće od 15.ooo dinara, neka je sramota svakoga ko je to uzeo. Naravno mislim na njihove roditelje.
Pogledajte malo slike izgladnele dece po net-u, ne baš u Srbiji, ali dete je dete, ja ne bih mogla da spavam.
I ne pitaj ni poslanike ni nas šta bi radili. Ono što ne znaš ostavi onima koji bolje
znaju, ali njih si većna žalost sve razjurio.

proxima centauri

pre 10 godina

Ja?
Ucinila bih ono sto je jedino pristojno: po svaku cenu plate u javnom sektoru (prosek) moraju biti manje (za makar dinar), od plata u realnom sektoru.
Kako? Imam predloge, ali Dinkic je ministar, pa nek mucne glavom.
Sto se prnzionog foda tice, uverena sam, da ce kad tad,kao prelazno resenje, dok ne pomre "bebi bum" generacija 1955,56,57 (koja jos nije u penziji) penzije morati da budu ne jednake, ali podeljene na nekakve klase (kombinacija skolska sprema, uplaceni doprinosi). Bicu na gubitku, ali spremna sam da se solidarisem sa ljudima, kojima poslodavci godinama nisu uplacivali doprinose.

Uroš

pre 10 godina

Fascinantno kako je samouvereno pričao pred izbore ......
Ali još strašnije je što svi političari pa i dotični svaljuju krivicu na 'predhodnu' vladu ....a bili su u toj vladi na identičnim funkcijama :)

Što mi ne daju vlast i odrešene ruke na SAMO JEDAN DAN !

10-20 godina

pre 10 godina

Šta bih ja uradio da sam na Dinkićevom mestu? Sam bih, teška srca, otišao u jedno selo kraj Požarevca i dobrovoljno okajao sve svoje laži, prevare, marifetluke, ugrađivanja i ispumpavanja.

Čveger

pre 10 godina

1. Izbacio tebe i tvoju patetičnu stranku iz politike.
2. Skresao broj poslanika na minimum.
3. Skresao plate onima koji preteknu.
4. Ukinuo duple plate koje se dobijaju na ime Kosova.
5. Regulisao one koji primaju penzije i plate.
6. Počeo da naplaćujem i konfiskujem dužnicima, a ne sve preko grbače redovnih platiša
7. Oporezovao crkvu.

Još mnogo toga za šta ti i tvoji drugari ni kičme, ni mozga, ni m...

Žalosna Sova

pre 10 godina

Greši ova vlada i Ministar. Treba dopustiti da drzava bankrotira. To bi otvorilo put pravim reformama. Ovo je samo presipanje iz supljeg u prazno. Par meseci bez penzija i plata bi osvestilo narod. Nadam se, iako nisam siguran. Racionalnost nikad nije bila jaca strana

Nikola

pre 10 godina

Bio to Mladja ili neko drugi, nepopularni potezi moraju da se vuku. Ili da se gutaju zabe. Ajde razumem da neko ne voli i nece da otpusta ljude na drzavnim jaslama koji su visak, sto zbog prijateljskih, kumovskih veza i pada rejtinga, ali gospodo draga TO MORA DA SE URADI. Plus kod nekih ce pasti rejting a kod drugih ce porasti. U mojim ocima ce porasti ukoliko neko sprovede reformu administracije.

Nama treba transparentan prikaz svih institucija, tela, javnih preduzeca sa broj radnih mesta, vrstama zanimanja. Veliki posao je to, plus da se napravi sistem na osnovu kojeg ce se vrsiti procena jel neko visak ili nije. Onda molim lepo, optimizujete broj zaposlenih realnim potrebama.

Povecajte cenu sata, gledajte da ona raste svaki mesec. Povecajte granicu za minimalac, da nema isplata preko racuna + koverta na rucice. Oporezujte sve to.

Odredjeni % budzeta ulagati u proizvodnju, da se prosto vrte novci, da se kreira nova vrednost, samim tim i radna mesta. Poljoprivredna sezona vec uveliko ide, koristimo li je maksimalno.

Sto se tice IT sektora, reforma obrazovanja momentalno. Svaki grad da ima nekakvu IT akademiju, od 1-3 god max. Da sredjnoskolci ne moraju da se sele u NS ili BG, NIS. Vec da mogu da studiraju u svom gradu. Proizvodite ljudski kapital, strucnjake koji su potrebni globalnom trzistu, ALI BRZO! Jer se sve brzo menja.. znaci za godinu dana da se formira junior programer koji moze da se zaposli.

Povuci vodu

pre 10 godina

Sta bih ja uradio.Pustio bih nas sve niz vodu posto si nas za 12 godina vladavine po pitanju ekonomije i finansija unistio i sada a nas unistavas tako da nam nema pomoci.Mani nas svojih ideja

sudice ti ulica,posto izgleda niko drugi nece

pre 10 godina

"Sta biste vi uradili?"

Pa ja bi uzeo jednu motku,dobro namazanu...

Kako ovog coveka vise nije sramota?!Bar malo?!

13 godina je na vlasti.13 godina je direktno ukljucen u finansije,bankarstvo i ekonomiju.I sad je prosla Vlada kriva za sve?!A 2/3 prosle Vlade je i danas vlast?!?!
On koji nas je doveo ovde gde smo ce sad kao da smisli nesto genijalno i da nas spase!?

Aleksandar

pre 10 godina

za (Alte, 30. maj 2013 13:03)

Samo da te podsetim da među te ljude koji primaju tu penziju često spadaju i invalidi, koje niko neće da zaposli, niti da ima za komšiju, niti mogu da uđu u škole, opštine i sl.

odrasli pored radijatora

pre 10 godina

šta da radite? idite na pijac, i pitajte bilo kog seljaka domaćina, kako se vodi domaćinstvo, pa na praksu kod njega jedno 2 godine..

prokleta avlija

pre 10 godina

čitam komentare i zgranut sam...pa nije problem samo u javnom sektoru i njihovim platama,nemojmo biti papagaji,razmislimo malo,šta je sa kamatama banaka,kako u zemlji gde je prosečna plata 300evra banke imaju najveću marginu profita u EVROPI a možda i šire,šta je sa kamatama od 20-30% koje ubijaju ekonomiju,šta je sa precenjenim kursom dinara,ljudi,prava vrednost dinara je oko 150din za 1euro,šta je sa poreskim sistemom koji favorizuje bogate a ubija sirotinju,zašto se ne uvede progresivno oporezivanje,zašto je sve u ovoj zemlji podešeno prema ukusu uvoznika,imamo najliberalniji uvoz na svetu,toga nigde nema,šta je sa sivom ekonomijom,šta je s time da 70% privatnika 50% plate daje u kešu a 50% na ruke i direktno pljačkaju gradjane ove države neuplaćujući doprinose,šta je sa javnim nabavkama,sa nerracinalnim trošenjem državnih para,sa utajom poreza,švercom itd itd...kad sve to sredimo tek onda da pričamo o otpuštanju ljudi,stvaranju novih socijalnih slučajeva i dodatnom smanjenju tražnje i potrošnje...

Marko

pre 10 godina

Dinkicu care..trosi kolko imas ne zaduzuj zemlju, seti se malo malih i srednjih preduzeca nemoj da ih zatvaras nego ih stimulisi okani se stranih investitora nema ih ni za lek a kamo li za preporod, vidi malo sa ovim tvojim bankama da smanje malo kamate ince smo mrka kapa uradi nesto tebe smo birali ti si nas izaslanik!

Uli

pre 10 godina

(Laik, 30. maj 2013 11:42)

Tacno 100%, ovo je apsolutna nuznost, bez ovoga nema nikakvog oporavka zemlje. Veliko bravo na komentaru i poredjanim prioritetima. Ostaje nam samo da istampamo papire sa ovim zahtevima i da izadjemo na ulice dajuci vladi rok od 7 dana da ispostuje ovo ili krecemo da upadamo u vladu i skupstinu i da ih izbacujemo kroz prozor. Sektoru privrede ujedini se protiv ovih politikanskih neradnickih pijavica!

dogoreloje

pre 10 godina

posto u srbiji vise ne postoje sindikati vreme je da se narod sam organizuje. nemamo sto zivota vec ovaj jedini. necu vise nikoga da cekam

Laik

pre 10 godina

@(Dzoni, 30. maj 2013 12:43

Podržavam u potpunosti što si napisao. Više ideja i konstruktivnih predloga ima u komentarima na ovaj članak nego u celoj vladi. Srbija je još u sjajnoj poziciji s obzirom kakvi je prevaranti vode.

Matija

pre 10 godina

Ocigledno je da gradjani cele zemlje nisu zadovoljni sa radom Mladjana Dinkica. Demokratska stranka je uspela samo na trenutak da ga iskljuci iz ministarstva finansija, a SNS je uspeo da ga vrati. Jeli to bila izborna volja gradjana? Ja mislim da NIJE! Ako neko misli da jeste, slobodno neka klikne na minus.

oxoxoposum

pre 10 godina

naraviti bazu preletača iz jedne stranke u drugu. svaka stranka će vam sa zadovoljstvom dati spisak izdajica. e, onda te ljude otpustiti. jer njihovo je bilo samo da zloupotrebe poziciju da bi se kao pijavice zakačili na državne jasle. po mojoj proceni 200 - 300 000 ljudi.

neko

pre 10 godina

Uvecanje javnog duga dovodi do toga da kamata koju placamo postaje sve veca stavka u budzetu. Ona je vec sada ogromna(preko 0,5 mlrd evra), a ako nastavimo dalje, postace najveca stavka. 2015. ocekuje se da sve centralne banke povecaju referentne kamatne stope cime ce se kamata dodatno uvecati.

Resenje je smanjenje javnog duga. Da bi se dug trajno smanjivao, neophodno je da deficit bude ispod 2% GDP-a.

Po mojoj racunici da bi do ovoga doslo, neophodno je da se masa plata i penzija smanji 50% do 60%.
Odnosno, toliko su one neprirodno uvecane. To njihovo uvecanje je napumpalo nas GDP, koji bi ovim ispumpavanjem sigurno izgubio od 25 do 30% vrednosti. Oni koji ovo navode kao protivargument samo zloupotrebljavaju cinjenice. Po njima bi onda bilo bolje da podelimo 10 puta vece plate i penzije. Naravno, da bi to znatno uvecalo nas GDP, ali bismo to mogli da uradimo samo ogromnim zaduzivanjem, koje bi nas u izuzetno kratkom roku dovelo do bankrota.

Dakle, sustina je da bi ovim ogromnim rezom nasi prihodi bili oko 25% manji(pali bi na negde oko 6-6,1 mlrd evra), ali bi rashod bio oko 3,5 mlrd manji, sto znaci negde oko 6,5 mlrd evra.

Dakle, ako bi budzetski deficit bio oko 400m evra, a GDP bude oko 20 mlrd evra(sa sadasnjih 30), onda bismo imali cuveni deficit od 2%. Naravno tada bi dug bio oko 100% GDP-a. Ali to je realno stanje. Osim toga, prestanak finansiranja bi se potro sa rastom kamata.

Kako ovoliko smanjiti plate i penzije?
Devalvacija ili smanjenje zakonom.

Rade

pre 10 godina

Hipokrizija, hipokrizija!

Zar Dinkić nije bio neprikosnoveni šef svih ekonomskih resora u vladi Srbije i Naradne banke kod Koštunice 2004-2008 godine?
Pa upravo tada je ON uveo strašnu praksu koja i danas uništava našu ekonomiju, dozvolio je da tajkuni iz privatizovanih firmi bez ikakvih razloga otpuštaju na desetine hiljada radnika na biro i da ''preuzimaju'' imovinu, a zatim teraju firme u stečaj, dozvolio je da plate eksplodiraju u javnom sektoru, stranačko zapošljavanje, pokrivanje gubitaka javnim preduzećima koja su podelili kao PARTIJSKI PLEN, otvaranje ogromnog broja agencija i zapošljavanje kadrova po njima sa ogromnim platama, pa tada su počele da se dele enormne plate kadrovima za članstvo u upravnim i nadzornim odborima...
SVA KORUPCIJA SE RASCVETALA TADA, (2004-2008), a onda se nastavilo tako i dalje i dalje i dalje... a Dinkić je bio u svim Vladama.
Pokazao je šta zna i red bi bio da odmori i da on više ne ''spašava'' srpsku privredu.

mix

pre 10 godina

Vlada Mirka Cvetkovića?Pa nisam nešto ni bio fan Cvetkovića,ali je uradio jednu dobru stvar,mada kasno i na kraju njegovog mandata.
Oterao Dinkića.

knjigovodja

pre 10 godina

Ja bih ti dao savet koji je jedino moguce resenje ali ja to naplacujem. Posto mi vec dugujes onih 1000 Eur neverujem da ces od mene savet dobiti :)

helena

pre 10 godina

Sta bi smo mi uradili? pa ja bih to resila lako, jednostavno onoliko koliko se prikupi toliko bih raspodelila i nebih uzimala kredit za budzet, nebih povecavala poreze niti uvodila nove vec bi smanjivala.Novcane tokove bih kontrolisala tamo gde nastaju i tamo gde su isplate i svaki isplacen novac je cist novac i nemate potrebe da gledate sta ko ima od nekretnina.

Alte

pre 10 godina

Pod hitno ukinuti davanje penzija svima koji nisu uplacivali penzijsko osiguranje, tu su da podsetim pevaci, popovi, sportisti, glumci razni zasluzni i podobni gradjani koji nisu placali nista u ovaj fond tokom svog radnog angazovanja. Neka se nadje drugo resenje za davanje tim ljudima a ne da se pljacka fond u koji ulazu radnici. Eto tako cete smanjiti deficit i moci da cak povecate penzije.

Budući penzioner, ako me zdravlje posluži.

pre 10 godina

Sredstva za penzije: polovina iz doprinosa, polovina iz budžeta.
Upravni odbor Fonda - 19 članova + predsednik
Nadzorni odbor - 5 članova + predsednik
Direktor. (A tu je verovatno i zamenik direktora.)
Savetnici ? Koliko ?
Vest na B92, pre dve godine:
1. 3100 stalno zaposlenih. Moje pitanje, zar ih ima i honorarno ?
2. Beskamatni kredit na 12 meseci, po 60000 svakom zaposlenom.
3. Fond za nagrade. Moje pitanje, šta je to?
Vest na B92, pre godinu dana :
500 miliona evra iz doprinosa je uloženo u banje Srbije.
Moje pitanje, zar se sredstva iz fondova ne ulažu u nešto što donosi profit?

Petar

pre 10 godina

Ekonomski program u Srbiji se svodi na smanjivanje plata i penzija a povećanje svih mogućih obaveza, poreza, prireza, taksi, goriva, grejanja, struje, hrane, sveg... Godine 2003 imao sam platu oko 340 ezra, a infostan plaćao 35 evrića, bezolovni benzin je bio 0,8 eura, danas imam platu 320 eura a poslednji infostan racun mi je 105 eura a gorivo je 1,5 eura. E tako izgleda ekonomija u Srbiji poslednjih dvadeset godina. Ko god dodje na vlast diže sve čega se seti, osim plata i penzija. Tri puta godišnje po 30-ak procenata sve poskupi, pa čime da preživimo: da gladujemo, krademo ili da se ubijemo???

Nenad

pre 10 godina

Penzije se garantovano nece smanjivati, ali ce podjednako garantovano cene rasti vise nego penzije.

Kako bi bilo gospodine Dinkicu da napustite skaradan ekonomski model kojim gospodarite poslednjih trinaest godina? jel ne umete da smislite nista koherentnije? Onda se sklonite.

Dzoni

pre 10 godina

Evo šta bismo MI ODMAH uradili:
1. sprovesti sveobuhvatnu analizu državne administracije u cilju utvrđivanja stvarno potrebnog broja zaposlenih, otpustiti višak odnosno sve one koji se guraju po kancelarijama, ne rade ništa a jedini njihov "kvalitet" je pripadnost određenoj partiji
2. ukinuti sve nepotrebne agencije, biroe, kancelarije, sekretarijate i sl. tvorevine za "udomljavanje" nesposnobnih ali politički podobnih kadrova
3. ukinuti subvencije iz budžeta za firme koje se nalaze "u restrukturiranju" već više od 15 godina. Ako se nisu uspeli "restrukturirati" za toliko vremena onda ne treba ni da postoje
4. Uvesti profesionalizaciju upravljanja javnim preduzećima i uspostaviti njihovo poslovanje na ekonomskim principima. Drugim rečima, prekinuti finansiranje njihovih gubitaka iz budžeta.

...
(Laik, 30. maj 2013 11:42)
I jos da dodam:
1.U infrastrukturne projekte uveo bih investicione fondove ciji bi osnovaci osim drzave, gradova i opstina bili i svi gradjani i firme zainteresovane za kupovinu akcija fondova - da bi drzava malo pocela da jede hleb privatnog investitiora a ne da jase na porezima
2. Vecinu javnih preduzeca bih koncipirao kao javno privatna/profitno orijentisana sa konkurencijom na trzistu tako da bih video da li ce i dalje drzati politicki podobne morzeve i trutove u svakoj kancelariji
3. I smenio bih Dinkica jednom za sva vremena.

Dzoni

tarpun

pre 10 godina

Drzava mora da smanji birokratiju ili da izjednaci prosek plata u privredi s prosekom plata u drzavi. Ne mogu oni koji rade za drzavu imati veci prosek od onih u privredi koji pune budzet i omogucuju da svi u drzavi primaju plate i da se penzije isplacuju redovno. Nadam se da ce se Dinkic zaista ovog puta pokazati kao pravi menadzer koji dobro upravlja finansijama, a ne kao politicar sto je radio do sada i pristajao na kompromise. Ovo mora da se uradi, bolje je bilo da su to uradili jos pre 5 godina, jer ne bi bilo ovoliko zaduzeni, ali bolje ikad nego nikad.

mrmlj

pre 10 godina

"Kako je dodao, ti podaci neće biti dobri i time nećemo moći da se pohvalimo, a činjenica je da nije mogla ni prethodna vlada."

a dinkic, pretpostavljam, ne oseca nikakvu odgovornost za rezultate prethodne vlade?
mislim, nije da je njegova stranka bila u toj prethodnoj vladi, ili da je on bio ministar ili tako nesto...

Demagogija

pre 10 godina

(citizenkane, 30. maj 2013 11:56) Sve je to lepo sto si rekao samo ti fali glavna cinjenica. On ni zbog jedne od tih stvari nije izasao iz vlasti. Iz Vlada izlazio iz totalno drugih razloga(zasto nisi njih naveo?). Uostalom on je jedini(tj. njegov blizak kadar) koji ima kontinuitet vlasti od 2000. nasuprot dezinformacijama koje SNS botovi ovde plasiraju za DS. A i sto bih ja morao da ubedjujem bilo koga da li je on dobar ekonomista ili ne. Vecina ima novcanik da u njega pogleda kao konacan rezultat svih njegovih vlasti i funkcija. Ima i oni sto idu na njegove koncerte, clan je SOKOJ-a i gle slucajnosti ima porez(muzicki dinar) gde je bas ova organizacija jedan od korisnika.

ISKRENO STA BI JA UCINIO?AJDE DA NAPISEM,MOZDA I PROCITA,nikad se ne zna...

pre 10 godina

Prvo bih prodao devize koliko treba(izracunalo bi se to) da podignem vrednost dinara(neki bi se pogresno izrazili "spustimo cenu evra) na 1:100 i onda bih Dinaru oduzeo dve nule i FIKSIRAO bih ga za EURO.Dakle,nema vise STAMPANJA novca da bi se pokrivao i prikrivao budzet.JAT-u ne bih dao vise NI DINARA iz Budzeta,prodao bih za skupe pare 10-ak najvecih SPORTSKIH KLUBOVA u zemlji odakle bi se pokrile rupe u budzetu a strane privrednike bih privukao time sto bih PDV smanjio na 10% odnosno isao bi "prilagodjeni" PDV,dakle na ono sto najvise proizvodimo a ne treba nam=rakija,cigarete i slicno PDV bi bio 20% a na ono sto mi mogli da OTPOCNEMO DA MOZDA proizvodimo,da bi tu granu industrije i stimulisali,PDV bi dakle bio 15% ili 10%.Za strane ulagace PDV bih spustio cak u nekim granama i na 5% ako se obavezu da ce zaposljavati radnike i graditi fabrike i dao bih im VECINSKO VLASNISTVO pa bi kod nas osim Fijata dosli i ALKATEL,GASPROM,BOSH,a mozda bi se cak otvorio i neki pogon za sklapanje delova za AIRBUS a ako nista drugo,MIKROSOFT i APPLE bih oslobodio poreza na 5 godina.Onda bih preuzeo ostre mere tipa KUPUJMO DOMACE i uveo bih CRKVI PDV od 10%(desetak je poznat bio jos JEvrejima tako da se SPC nebi bunila).Otvorio bo trziste za SVE MOGUCE zemlje sveta a neobradive njive bih NASILNO OTKUPLJIVAO i prodavao velikim korporacijama.Srpski najveci adut vise nikako ne sme da bude jeftina radna snaga a strane banke bih oterao velikim porezima jer nas bas one DRZE U SACI!Sve to i ODMAH!

Перица

pre 10 godina

1) Ограничити потрошњу државе на 35% БНП. Једино трошкове за образовање, здравство и војску не треба да смањивати, него треба гледати да се тим редоследом и повећају. Ако је потрошња већа од 35% све плате и остали трошкови у државним установама, агенцијама и јавним предузећима се ограничавају на максимално 90.000 динара.
2) Увести порески кредит за извознике и истовремено повећати порез на добит увозницима. Повећан је порез на добит на 15% са 10% и порез на дивиденде на 15% са 10%. Само тим потезом велики број фирми извозника је отеран из Србије и смањен је приход од пореза.

nadezda

pre 10 godina

Dinkić je već imao dovoljno gafova u svojoj političkoj karijeri, i zašto se prihvatio ministarstva finansija, kad je imao uvid u situaciju koju je zatekao, a nije bio siguran da će moći da je reši.Dizanjem PDV-a za 2% i povećanjem plata i penzija za 2%, usporio je rast njihov rast, Inflacija za 2012 je vanično 12%. Investije u propale fabrike kao "Sartrid", isplate besmislenih otpremnina osiromašile su budžet, i sad opet para nema. Nije stvoren ambijent za nove investicije, a ulaganje u propale fabrike dodatno je oslabilo budžet. Isti scenario se ponavlja već godinama. Plate u državnim preduzećima treba smanjiti u rasponu 1:5, subvenicje za otvaranje novih radnih mesta preusmeriti na održavanje postojećih pod velikom kontrolom,a sve što je pokradeno vratiti u budžet. Gde su pare iz penzionog fonda? Usisali su ga u budžet, davali besmislene otpremnine. Neki su se dobro ovajdili, a većina penzionera ne može ni da se leči, ni da preživi odradivši pun radni staž /35-40/g. Radeći u lošim državnim preduzećima,koja su kasnije propala, morali smo da radimo kod privatnika za male pare ne bi li premostili deo staža do odlaska u penziju, Formula za obračun penzije nije jednako primenjena, pa korisnici porodične penzije bez staža imaju veću penziju od rudara. Sramotno je da nam se uvek iste stvari ponavljaju. Ako niste sposobni da donosite i sprovodite poštene zakone sklonite se ZAUVEK.Ne želim da vi upravljate mojim životom.Sa ovakvim penzijama dovoljno smo obesčašćeni.XT

zoki

pre 10 godina

Razlika izmedju političara i državnika je u tome što političar misli samo na sledeće izbore, a državnik na sledeće generacije.
Mladjo, odluči se šta želiš biti!

voja

pre 10 godina

G-dine Dinkicu,ono sto vi treba da uradite je da podnesete ostavku na sve funkcije i da se vi i vama slicni koji nas zavlacite vise od 13 godina pozdravite sa Srpskim narodom i odete u daleku proslost da ne kazem nesto gore...Sramotno je vise da se oglasavate jer za 13 godina ste bili i ministar ekonomije i guverner pa ste sada ministar finansija....znaci svuda gde su bile drzavne pare i vi ste bili tu...sve sto vredi i sto je vredelo u Srbiji ste prodali...sve sto je moglo da vredi unistili ste....pri tome ne mislim samo na vas,nego na sve politicare i njihove poltrone koji su nam krojili sudbinu u zadnjih 13 godina...i sada ste toliko hrabri da nas pitate sta bismo mi uradili na vasem mestu...to nije ni bezobrazno ni bahato ni cinicno to je jednostavno bez bilo kakvog komentara,ali kad ste vi i vasi pajtosi u pitanju komentar jednostavno mora da postoji...samo idite moli vas ceo Srpski narod...

Sram vas bilo

pre 10 godina

Juče sam se zgranula kad sam otišla da platim drugu ratu poreza za stan, građevinsko zemljište i životnu sredinu. To je sve iznosilo 770din. Službenica u pošti mi je naplatila 905din. sa objašnjenjem da svaka uplatnica košta 45 dinara. Gledala sam je zapanjeno, a ona mi je rekla da oni od toga žive. Da li se gospodin Dinkić pita od čega mi koji ne radimo živimo, a ako ne izmirimo svoje dugove možemo da se nađemo i na ulici. Plaćam zdravstveno osiguranje iako nemam primanja u kući koja prelaze limit. Neko je tako odredio u PIO, i nema Bože pomozi. Pri tom ako mi nešto ozbiljnije fali moram da se snađem i odem kod privatnog lekara. I sad nas pita šta da radi kad nam je odrao kožu. Neka se pomeri već jednom.
Pa niko nije oteo od ovog naroda koliko je to gospodin Dinkić i njegova kamarila.

JUL je kul

pre 10 godina

Ja bih kliknuo na jedno veliko UNDO dugme za sve poteze koje si povukao od prvog dolaska na vlast, a onda bih se dobrovoljno prijavio u policiju (sa sve uzim i sirim krugom saradnika, koji su daleko gori od tebe, ali se ne pominju mnogo u medijima)

Sto se ekonomije tice, resenje znaju i ptice na grani, nedostaje samo volja da se ono sprovede.

expert

pre 10 godina

ne samo da nije isplatio 1000 eur nego nas je po toliko zaduzio prvi mesec kako je seo za ovu najnoviju vlast! smesni ste vi koji trazite 1000 eur a ne vidite da ste u minusu mnogo vise!

milan

pre 10 godina

Dinkicu prestani bre vec jednom tvoje neuspehe i tvoju nesposbnost da pravdas greskama prosle vlade, mi nismo ni jedna od tih drzava koja moze da napravi ekonomsko cudo u vreme globalne krize i da preko noci oporavi svoju ekonomiju pa ni onda kada je jedan Dinkic ministar ekonomije i financija.

dejan

pre 10 godina

Deficita ne bi bilo da niste zaposlili armiju novih kadrova po drzavnim i gradksim preduzecima, povecali broj radnika, odnosno neradnika, koji su partijskom knjizicom dosli do posla. I sad njihove plate, neretko daleko vece od proseka plata u Srbiji, treba da placamo svi, preko vecih poreza, ili smanjenjem penzija, inflacijama i novim zaduzivanjima. DA ne govorim o lopovlucima, direktorima koji nista ne rade a primaju, opet kao partijski rukovodioci, i po par desetina hiljada eu platu mesecno. A preduzeca su im gubitasi, sto je najsmesnije i najtuzinije. Sistem izlaska iz krize je jako jednostavan, smanj8te koriscenje budzetskih sredstava na minimum, ne kupujte nove automobile, ukinete potrosnju na restorane, namestene tendere, i otpustite viskove po drzavnim firmama, oterajte vase direktore i dovedite sposobne, nestranacke ljude da vode preduzeca. Drzava bi procvetala.

Djordje P

pre 10 godina

Pa ti si, kao, strucnjak, tako da nema nas sta da pitas. Dinkicu, molim te, idi na Bahame i uzivaj tamo! Evo, mi placamo kartu (u jednom pravcu). Moze?

Slađan

pre 10 godina

Ma dosta više mlaćenja prazne slame, Mlađane Dinkiću!!!
Prvo: ako penzije ne rastu nego ostanu na isto kao što su trenutno to NE ZNAČI da su vredonosno iste već PO AUTOMATIZMU PADAJU jer ih "jede" inflacija i povečani životni troškovi.
Drugo: Lagali ste da će biti bolje kad preuzmete vlast od žutih a trenutno stanje je KATASTROFALNO i mnogo lošije nego pre samo godinu dana.
Treće: Gde su dođavola svi oni investitori koje ste nam obećavali pre godinu dana da će otvoriti silne fabrike samo da ova garnitura preuzme vlast. Nije ih uopšte bilo ili su se predomislili! Šta god da je od toga loše je po nas.
Četvrto: Iako niste otpustili nikog iz državne uprave (nažalost broj zaposlenih se i povećao) došlo je do smanjenja broja zaposlenih! Kako? Odakle? Pa iz privrede je otpušteno g.Ekspertu!!! Iste one privrede koja "hrani" taj preveliki državni aparat! A pošto si ekonomista rešenje ti se samo kaže: SMANJUJ ZAPOSENE U DRŽAVNOJ UPRAVI, AMAN VIŠE!!!
Peto,šesto,sedmo...džaba mi pričamo kad to ne dolazi do VAŠIH UŠIJU gospodo političari!

More marš!

pre 10 godina

Gospodine Dinkiću, niko vas puškom nije terao da budete vlast već ste se za to sami upinjali iz petnih žila i strovalili milione EUR u kampanju. Dakle sami ste hteli da budete vlast i vodite državu, da vedrite i oblačite i sad kukate i žalite se narodu?! Da li uopšte ima potrebe da pišem da mi vas ni najmanje nije žao i baš me briga kako ćete da rešite probleme. Uostalom za to primate platu i imate sve moguće beneficije. U predizbornoj kampanji ste svi izigravaliu mudrace i pričali da imate rešenja za sve pa sad to i pokažite.

Pančevo Protiv Dinkića

pre 10 godina

s obzirom na to da dinar nema nikakvu stabilnost ni jačinu, realna vrednost zarada i penzija može se prikazati jedino u evrima, a i to je sumnjivo zbog veštačkog kursa koji se održava, a cene ga ne prate, zbog čega valjda ekonomista destrukcije i želi da ne bude fiksni kurs...no, stvar je jasna, ako danas sa istom penzijom kao i juče možete da kupite manje evra nego juče i manje hleba i mleka nego juče, vaša penzija je ostala ista samo nominalno, suštinski, vi danas imate manju penziju jer za nju ne možete da kupite isto ono što ste mogli juče.

Goran

pre 10 godina

13 godina na celu ekonomije u ovoj drzavi nas je i dovelo u ovo stanje.Ti licno i tvoji pajtasi ste odgovorni za ovo stanje.Dali nekome slucajno nesto nije jasno?

citizenkane

pre 10 godina

Dinkic ovo Dinkic ono, a kada treba da se uvede porez lopovima lekarima i advokatima onda Dinkic ne valja. Kada treba da se otpuste radnici iz fabrika u kojima primaju plate a nista ne rade ili odnos alat kuci da rade privatne poslove onda ne valja Dinkic. Jel ne valja Dinkic kada hoce da uvede porez na vile i stanove, pa ga u tome sprece. Jel ne valja Dinkic sto nece da proda Telekom. Jel ne valja Dinkic sto nije hteo Rusima da da NIS bud zasto, ma ajte molim vas. Da je na tom mestu neki poslusnik koji bi uveo fiksni kurs i procerdao devizne rezerve ona bi bilo ok...... E papani u zemlji Srbiji

vlada milic

pre 10 godina

prosto i jednostavno smanjenje broja poslanika u skupstini Srbije za pola ( dakle sa 250 na 125) i tako po celoj vertikali do poslednje najmanje mesne zajednice u Srbiji. smanjenje broja savetnika ministara , raznih predsednika svega i svacega sto se finansira iz budzeta , ukidanje raznih pomocnika sekretarica pomocnika savetnika i zamenika pomocnika(?!) ( ima i toga) a sve se to placa iz budzeta , smanjenje plata poslanika ( koji u stvari i ne dolaze na posao) na 80 000 i tako po svim opstinama. u pitanju je nekih 5000 ljudi po 100 000 mesecno bez raznih naknada za putovanja , odvojeni zivot ... ... pa vi mnozite. mala je ovo zemlja koliki ste vi ( svi ) ......

Problemi...

pre 10 godina

Budzetski deficit jeste veliki i drzava je u problemu i ako zbog toga penzije i plate nece rasti brzinom kom treba vec sporije ja ne vidim problem. Svi ce se zrtvovati za opste dobro i za nasu zemlju.
Moramo podrzati Vladu.
Iako ja finansije nikad ne bi poverila Dinkicu ali sta je tu je.

Laik

pre 10 godina

Evo šta bismo MI ODMAH uradili:
1. sprovesti sveobuhvatnu analizu državne administracije u cilju utvrđivanja stvarno potrebnog broja zaposlenih, otpustiti višak odnosno sve one koji se guraju po kancelarijama, ne rade ništa a jedini njihov "kvalitet" je pripadnost određenoj partiji
2. ukinuti sve nepotrebne agencije, biroe, kancelarije, sekretarijate i sl. tvorevine za "udomljavanje" nesposnobnih ali politički podobnih kadrova
3. ukinuti subvencije iz budžeta za firme koje se nalaze "u restrukturiranju" već više od 15 godina. Ako se nisu uspeli "restrukturirati" za toliko vremena onda ne treba ni da postoje
4. Uvesti profesionalizaciju upravljanja javnim preduzećima i uspostaviti njihovo poslovanje na ekonomskim principima. Drugim rečima, prekinuti finansiranje njihovih gubitaka iz budžeta.

To su, gospodine ministre, mere koje bi u vrlo kratkom roku donele neviđene uštede (i sami biste se čudili kolike). Možda ćete izgubiti izbore ali ćete spasiti državu. Vi odlučite šta vam je važnije.

o.z

pre 10 godina

Nego, šta je bilo sa onom zakonskom granicom o 45% spoljnog duga u BDP koji ste još lane prekoračili? Zakonskom! A niko nije odgovarao. PA O ČEMU DALJE DA PRIČAMO

Cirkus na srpski nacin

pre 10 godina

Slusam Dinkica sada u parlamentu.Svaka druga rec je Moja Ideja i nasa ideja.Covek zivi u idejama.I jos nesto neverovatno - kaze Ideja nam je i zalazemo se da dovedemo jos proizvodjaca automobila u Srbiju, da dovedemo inevstitore u IT sektor , da povecamo namensku proizvodnju, i da povecamo izvoz u agraru. Sto je babi milo to joj se snilo.Onda bi Srbija usla u G8.Evo vec trce Mercedes, Reno,Opel,Hjundai, Toyota da investiraju u Srbiju.Najveci svetski proizvodjaci u IT sektoru vec pakuju kofere i dolaze u Srbiju.Srbija pocinje da pravi MIG-ove, odbrambene sisteme,Tenkove T34 i ko zna sta jos. A poljoprivreda ce da hrani ne Evropu nego celi svet samo da ne bude suse ili preterane kise

Laik

pre 10 godina

Evo šta bismo MI ODMAH uradili:
1. sprovesti sveobuhvatnu analizu državne administracije u cilju utvrđivanja stvarno potrebnog broja zaposlenih, otpustiti višak odnosno sve one koji se guraju po kancelarijama, ne rade ništa a jedini njihov "kvalitet" je pripadnost određenoj partiji
2. ukinuti sve nepotrebne agencije, biroe, kancelarije, sekretarijate i sl. tvorevine za "udomljavanje" nesposnobnih ali politički podobnih kadrova
3. ukinuti subvencije iz budžeta za firme koje se nalaze "u restrukturiranju" već više od 15 godina. Ako se nisu uspeli "restrukturirati" za toliko vremena onda ne treba ni da postoje
4. Uvesti profesionalizaciju upravljanja javnim preduzećima i uspostaviti njihovo poslovanje na ekonomskim principima. Drugim rečima, prekinuti finansiranje njihovih gubitaka iz budžeta.

To su, gospodine ministre, mere koje bi u vrlo kratkom roku donele neviđene uštede (i sami biste se čudili kolike). Možda ćete izgubiti izbore ali ćete spasiti državu. Vi odlučite šta vam je važnije.

o.z

pre 10 godina

Nego, šta je bilo sa onom zakonskom granicom o 45% spoljnog duga u BDP koji ste još lane prekoračili? Zakonskom! A niko nije odgovarao. PA O ČEMU DALJE DA PRIČAMO

Cirkus na srpski nacin

pre 10 godina

Slusam Dinkica sada u parlamentu.Svaka druga rec je Moja Ideja i nasa ideja.Covek zivi u idejama.I jos nesto neverovatno - kaze Ideja nam je i zalazemo se da dovedemo jos proizvodjaca automobila u Srbiju, da dovedemo inevstitore u IT sektor , da povecamo namensku proizvodnju, i da povecamo izvoz u agraru. Sto je babi milo to joj se snilo.Onda bi Srbija usla u G8.Evo vec trce Mercedes, Reno,Opel,Hjundai, Toyota da investiraju u Srbiju.Najveci svetski proizvodjaci u IT sektoru vec pakuju kofere i dolaze u Srbiju.Srbija pocinje da pravi MIG-ove, odbrambene sisteme,Tenkove T34 i ko zna sta jos. A poljoprivreda ce da hrani ne Evropu nego celi svet samo da ne bude suse ili preterane kise

vlada milic

pre 10 godina

prosto i jednostavno smanjenje broja poslanika u skupstini Srbije za pola ( dakle sa 250 na 125) i tako po celoj vertikali do poslednje najmanje mesne zajednice u Srbiji. smanjenje broja savetnika ministara , raznih predsednika svega i svacega sto se finansira iz budzeta , ukidanje raznih pomocnika sekretarica pomocnika savetnika i zamenika pomocnika(?!) ( ima i toga) a sve se to placa iz budzeta , smanjenje plata poslanika ( koji u stvari i ne dolaze na posao) na 80 000 i tako po svim opstinama. u pitanju je nekih 5000 ljudi po 100 000 mesecno bez raznih naknada za putovanja , odvojeni zivot ... ... pa vi mnozite. mala je ovo zemlja koliki ste vi ( svi ) ......

More marš!

pre 10 godina

Gospodine Dinkiću, niko vas puškom nije terao da budete vlast već ste se za to sami upinjali iz petnih žila i strovalili milione EUR u kampanju. Dakle sami ste hteli da budete vlast i vodite državu, da vedrite i oblačite i sad kukate i žalite se narodu?! Da li uopšte ima potrebe da pišem da mi vas ni najmanje nije žao i baš me briga kako ćete da rešite probleme. Uostalom za to primate platu i imate sve moguće beneficije. U predizbornoj kampanji ste svi izigravaliu mudrace i pričali da imate rešenja za sve pa sad to i pokažite.

Matija

pre 10 godina

Ocigledno je da gradjani cele zemlje nisu zadovoljni sa radom Mladjana Dinkica. Demokratska stranka je uspela samo na trenutak da ga iskljuci iz ministarstva finansija, a SNS je uspeo da ga vrati. Jeli to bila izborna volja gradjana? Ja mislim da NIJE! Ako neko misli da jeste, slobodno neka klikne na minus.

Sram vas bilo

pre 10 godina

Juče sam se zgranula kad sam otišla da platim drugu ratu poreza za stan, građevinsko zemljište i životnu sredinu. To je sve iznosilo 770din. Službenica u pošti mi je naplatila 905din. sa objašnjenjem da svaka uplatnica košta 45 dinara. Gledala sam je zapanjeno, a ona mi je rekla da oni od toga žive. Da li se gospodin Dinkić pita od čega mi koji ne radimo živimo, a ako ne izmirimo svoje dugove možemo da se nađemo i na ulici. Plaćam zdravstveno osiguranje iako nemam primanja u kući koja prelaze limit. Neko je tako odredio u PIO, i nema Bože pomozi. Pri tom ako mi nešto ozbiljnije fali moram da se snađem i odem kod privatnog lekara. I sad nas pita šta da radi kad nam je odrao kožu. Neka se pomeri već jednom.
Pa niko nije oteo od ovog naroda koliko je to gospodin Dinkić i njegova kamarila.

Čveger

pre 10 godina

1. Izbacio tebe i tvoju patetičnu stranku iz politike.
2. Skresao broj poslanika na minimum.
3. Skresao plate onima koji preteknu.
4. Ukinuo duple plate koje se dobijaju na ime Kosova.
5. Regulisao one koji primaju penzije i plate.
6. Počeo da naplaćujem i konfiskujem dužnicima, a ne sve preko grbače redovnih platiša
7. Oporezovao crkvu.

Još mnogo toga za šta ti i tvoji drugari ni kičme, ni mozga, ni m...

Dzoni

pre 10 godina

Evo šta bismo MI ODMAH uradili:
1. sprovesti sveobuhvatnu analizu državne administracije u cilju utvrđivanja stvarno potrebnog broja zaposlenih, otpustiti višak odnosno sve one koji se guraju po kancelarijama, ne rade ništa a jedini njihov "kvalitet" je pripadnost određenoj partiji
2. ukinuti sve nepotrebne agencije, biroe, kancelarije, sekretarijate i sl. tvorevine za "udomljavanje" nesposnobnih ali politički podobnih kadrova
3. ukinuti subvencije iz budžeta za firme koje se nalaze "u restrukturiranju" već više od 15 godina. Ako se nisu uspeli "restrukturirati" za toliko vremena onda ne treba ni da postoje
4. Uvesti profesionalizaciju upravljanja javnim preduzećima i uspostaviti njihovo poslovanje na ekonomskim principima. Drugim rečima, prekinuti finansiranje njihovih gubitaka iz budžeta.

...
(Laik, 30. maj 2013 11:42)
I jos da dodam:
1.U infrastrukturne projekte uveo bih investicione fondove ciji bi osnovaci osim drzave, gradova i opstina bili i svi gradjani i firme zainteresovane za kupovinu akcija fondova - da bi drzava malo pocela da jede hleb privatnog investitiora a ne da jase na porezima
2. Vecinu javnih preduzeca bih koncipirao kao javno privatna/profitno orijentisana sa konkurencijom na trzistu tako da bih video da li ce i dalje drzati politicki podobne morzeve i trutove u svakoj kancelariji
3. I smenio bih Dinkica jednom za sva vremena.

Dzoni

Djordje P

pre 10 godina

Pa ti si, kao, strucnjak, tako da nema nas sta da pitas. Dinkicu, molim te, idi na Bahame i uzivaj tamo! Evo, mi placamo kartu (u jednom pravcu). Moze?

mix

pre 10 godina

Vlada Mirka Cvetkovića?Pa nisam nešto ni bio fan Cvetkovića,ali je uradio jednu dobru stvar,mada kasno i na kraju njegovog mandata.
Oterao Dinkića.

knjigovodja

pre 10 godina

Ja bih ti dao savet koji je jedino moguce resenje ali ja to naplacujem. Posto mi vec dugujes onih 1000 Eur neverujem da ces od mene savet dobiti :)

Slađan

pre 10 godina

Ma dosta više mlaćenja prazne slame, Mlađane Dinkiću!!!
Prvo: ako penzije ne rastu nego ostanu na isto kao što su trenutno to NE ZNAČI da su vredonosno iste već PO AUTOMATIZMU PADAJU jer ih "jede" inflacija i povečani životni troškovi.
Drugo: Lagali ste da će biti bolje kad preuzmete vlast od žutih a trenutno stanje je KATASTROFALNO i mnogo lošije nego pre samo godinu dana.
Treće: Gde su dođavola svi oni investitori koje ste nam obećavali pre godinu dana da će otvoriti silne fabrike samo da ova garnitura preuzme vlast. Nije ih uopšte bilo ili su se predomislili! Šta god da je od toga loše je po nas.
Četvrto: Iako niste otpustili nikog iz državne uprave (nažalost broj zaposlenih se i povećao) došlo je do smanjenja broja zaposlenih! Kako? Odakle? Pa iz privrede je otpušteno g.Ekspertu!!! Iste one privrede koja "hrani" taj preveliki državni aparat! A pošto si ekonomista rešenje ti se samo kaže: SMANJUJ ZAPOSENE U DRŽAVNOJ UPRAVI, AMAN VIŠE!!!
Peto,šesto,sedmo...džaba mi pričamo kad to ne dolazi do VAŠIH UŠIJU gospodo političari!

VLADA Novi Sad

pre 10 godina

Ova štetočina Dinkića nije upropastio samo ono čega se nije latio.
Demagog kavog svet skoro nije video. Pozdtav iz Vojvodine

voja

pre 10 godina

G-dine Dinkicu,ono sto vi treba da uradite je da podnesete ostavku na sve funkcije i da se vi i vama slicni koji nas zavlacite vise od 13 godina pozdravite sa Srpskim narodom i odete u daleku proslost da ne kazem nesto gore...Sramotno je vise da se oglasavate jer za 13 godina ste bili i ministar ekonomije i guverner pa ste sada ministar finansija....znaci svuda gde su bile drzavne pare i vi ste bili tu...sve sto vredi i sto je vredelo u Srbiji ste prodali...sve sto je moglo da vredi unistili ste....pri tome ne mislim samo na vas,nego na sve politicare i njihove poltrone koji su nam krojili sudbinu u zadnjih 13 godina...i sada ste toliko hrabri da nas pitate sta bismo mi uradili na vasem mestu...to nije ni bezobrazno ni bahato ni cinicno to je jednostavno bez bilo kakvog komentara,ali kad ste vi i vasi pajtosi u pitanju komentar jednostavno mora da postoji...samo idite moli vas ceo Srpski narod...

Demagogija

pre 10 godina

(citizenkane, 30. maj 2013 11:56) Sve je to lepo sto si rekao samo ti fali glavna cinjenica. On ni zbog jedne od tih stvari nije izasao iz vlasti. Iz Vlada izlazio iz totalno drugih razloga(zasto nisi njih naveo?). Uostalom on je jedini(tj. njegov blizak kadar) koji ima kontinuitet vlasti od 2000. nasuprot dezinformacijama koje SNS botovi ovde plasiraju za DS. A i sto bih ja morao da ubedjujem bilo koga da li je on dobar ekonomista ili ne. Vecina ima novcanik da u njega pogleda kao konacan rezultat svih njegovih vlasti i funkcija. Ima i oni sto idu na njegove koncerte, clan je SOKOJ-a i gle slucajnosti ima porez(muzicki dinar) gde je bas ova organizacija jedan od korisnika.

oxoxoposum

pre 10 godina

naraviti bazu preletača iz jedne stranke u drugu. svaka stranka će vam sa zadovoljstvom dati spisak izdajica. e, onda te ljude otpustiti. jer njihovo je bilo samo da zloupotrebe poziciju da bi se kao pijavice zakačili na državne jasle. po mojoj proceni 200 - 300 000 ljudi.

MILENKO

pre 10 godina

Kaze "cvetkoviceva vlada"...a ko je bio ministar finansija u njoj???...sa ovim cemo bankrotirati brze nego grcka...bas me interesuje koja vladu ce tada da izmisli da je kriva...kakav lik...zbog njega sam prestao da gledam vesti...

Petar

pre 10 godina

Ekonomski program u Srbiji se svodi na smanjivanje plata i penzija a povećanje svih mogućih obaveza, poreza, prireza, taksi, goriva, grejanja, struje, hrane, sveg... Godine 2003 imao sam platu oko 340 ezra, a infostan plaćao 35 evrića, bezolovni benzin je bio 0,8 eura, danas imam platu 320 eura a poslednji infostan racun mi je 105 eura a gorivo je 1,5 eura. E tako izgleda ekonomija u Srbiji poslednjih dvadeset godina. Ko god dodje na vlast diže sve čega se seti, osim plata i penzija. Tri puta godišnje po 30-ak procenata sve poskupi, pa čime da preživimo: da gladujemo, krademo ili da se ubijemo???

zoki

pre 10 godina

Razlika izmedju političara i državnika je u tome što političar misli samo na sledeće izbore, a državnik na sledeće generacije.
Mladjo, odluči se šta želiš biti!

milan

pre 10 godina

Dinkicu prestani bre vec jednom tvoje neuspehe i tvoju nesposbnost da pravdas greskama prosle vlade, mi nismo ni jedna od tih drzava koja moze da napravi ekonomsko cudo u vreme globalne krize i da preko noci oporavi svoju ekonomiju pa ni onda kada je jedan Dinkic ministar ekonomije i financija.

JUL je kul

pre 10 godina

Ja bih kliknuo na jedno veliko UNDO dugme za sve poteze koje si povukao od prvog dolaska na vlast, a onda bih se dobrovoljno prijavio u policiju (sa sve uzim i sirim krugom saradnika, koji su daleko gori od tebe, ali se ne pominju mnogo u medijima)

Sto se ekonomije tice, resenje znaju i ptice na grani, nedostaje samo volja da se ono sprovede.

Goran

pre 10 godina

13 godina na celu ekonomije u ovoj drzavi nas je i dovelo u ovo stanje.Ti licno i tvoji pajtasi ste odgovorni za ovo stanje.Dali nekome slucajno nesto nije jasno?

citizenkane

pre 10 godina

Dinkic ovo Dinkic ono, a kada treba da se uvede porez lopovima lekarima i advokatima onda Dinkic ne valja. Kada treba da se otpuste radnici iz fabrika u kojima primaju plate a nista ne rade ili odnos alat kuci da rade privatne poslove onda ne valja Dinkic. Jel ne valja Dinkic kada hoce da uvede porez na vile i stanove, pa ga u tome sprece. Jel ne valja Dinkic sto nece da proda Telekom. Jel ne valja Dinkic sto nije hteo Rusima da da NIS bud zasto, ma ajte molim vas. Da je na tom mestu neki poslusnik koji bi uveo fiksni kurs i procerdao devizne rezerve ona bi bilo ok...... E papani u zemlji Srbiji

vidimo vas

pre 10 godina

prvo da ministarstva ne rasipaju pare gde god mogu da se rasipaju.Zasto Novogodisnji paketici u ministarstvu finansija u sebi sadrze DVD uredjaje i ostale tehnicke potrepstine za odrasle i zasto vrede i po 15.000 din.?
Eto najbanalnijeg rashoda koji je rastegnut kao parcence slanine medju dzukcima, a gde su krupnije stvari? Svako je drpio gde je stigao. Sramota!

Rade

pre 10 godina

Hipokrizija, hipokrizija!

Zar Dinkić nije bio neprikosnoveni šef svih ekonomskih resora u vladi Srbije i Naradne banke kod Koštunice 2004-2008 godine?
Pa upravo tada je ON uveo strašnu praksu koja i danas uništava našu ekonomiju, dozvolio je da tajkuni iz privatizovanih firmi bez ikakvih razloga otpuštaju na desetine hiljada radnika na biro i da ''preuzimaju'' imovinu, a zatim teraju firme u stečaj, dozvolio je da plate eksplodiraju u javnom sektoru, stranačko zapošljavanje, pokrivanje gubitaka javnim preduzećima koja su podelili kao PARTIJSKI PLEN, otvaranje ogromnog broja agencija i zapošljavanje kadrova po njima sa ogromnim platama, pa tada su počele da se dele enormne plate kadrovima za članstvo u upravnim i nadzornim odborima...
SVA KORUPCIJA SE RASCVETALA TADA, (2004-2008), a onda se nastavilo tako i dalje i dalje i dalje... a Dinkić je bio u svim Vladama.
Pokazao je šta zna i red bi bio da odmori i da on više ne ''spašava'' srpsku privredu.

Uroš

pre 10 godina

Fascinantno kako je samouvereno pričao pred izbore ......
Ali još strašnije je što svi političari pa i dotični svaljuju krivicu na 'predhodnu' vladu ....a bili su u toj vladi na identičnim funkcijama :)

Što mi ne daju vlast i odrešene ruke na SAMO JEDAN DAN !

ANTIPROTIVAN

pre 10 godina

Ova vlada se bori protiv kriminala, vrlo uspesno stopa kriminala se udvostrucila, a broj teskih ubistava se duplirao, bori se i protiv korupcije, do sada je bilo a sada cveta, vidimo da nam drzavu vode estradni menazeri i pevaljke. Imamo i novog starog ministra ekonomije koji nam kaze da mozemo da bankrotiramo ali necemo, pljuvali su mirka cvetkovica sto se za 4 godine zaduzio 6 milijardi a oni se za jednu godinu zaduzise 4. Tek mi je sad jasno da su ga oni pljuvali sto se nije zaduzio vise a ne manje. Boris je za 8 godina podelio nekih 300 odlikovanja a Toma za godinu jedno 800, jos malo pa cemo traziti retku vrstu politicara u svetu, ko to jos nema orden. Ocekujem da uskoro pocnu da se masovno putem poste dele gradjanima, za izuzetan doprinos prezivljavanju. Ne treba nam lik sa diskaverija koji nas uci prezivljavanju u ekstremnim uslovima mi to imamo svaki dan kod nas.
Ima li resenja, ima al tek za jedno tri godine da vam vidimo ledja....

odrasli pored radijatora

pre 10 godina

šta da radite? idite na pijac, i pitajte bilo kog seljaka domaćina, kako se vodi domaćinstvo, pa na praksu kod njega jedno 2 godine..

sudice ti ulica,posto izgleda niko drugi nece

pre 10 godina

"Sta biste vi uradili?"

Pa ja bi uzeo jednu motku,dobro namazanu...

Kako ovog coveka vise nije sramota?!Bar malo?!

13 godina je na vlasti.13 godina je direktno ukljucen u finansije,bankarstvo i ekonomiju.I sad je prosla Vlada kriva za sve?!A 2/3 prosle Vlade je i danas vlast?!?!
On koji nas je doveo ovde gde smo ce sad kao da smisli nesto genijalno i da nas spase!?

dogoreloje

pre 10 godina

posto u srbiji vise ne postoje sindikati vreme je da se narod sam organizuje. nemamo sto zivota vec ovaj jedini. necu vise nikoga da cekam

Milijan

pre 10 godina

Dinkiću na mestu si minstra evo već punih 13 godina. U svakoj vladi od 05.10.2000-te pa na ovamo zauzimao si mesto ministra finansija,ili minstra za ekonomski i privredni razvoj, uglavnom tvoji resori su bili čisto ekonomski. Da li je moguće da do sada nisi naučio svoj posao ? Zemlja a i gradjani s njom su u ovom razdoblju propadali - tonuli u dugove koje ne znam ko može u sledećem kolenu da vrati.
Evo samo za zadnjih godinu dana zadužio si državu sa dodatnih 4 milijarde eur-a, nezaposlenost je porasla na preko 30%, a strane investicije su samo 8o miliona eur-a.
Da li uopšte shvataš tragičnu situaciju u kojoj se zahvaljujući tvom neznanju nalazimo sve ove godine , a koja je u zadnjoj kulminirala napred navedenim.
Ne znam šta još političar "tvog" kova treba da napravi pa da bude sudski procesuiran za sve tkz. čabar odluke koje su nas dovele do prosjačkog štapa. Za to vreme ( 13 godina) uvećala se samo tvoja pokretna i nepokretna imovina? Šta ti to govori?

10-20 godina

pre 10 godina

Šta bih ja uradio da sam na Dinkićevom mestu? Sam bih, teška srca, otišao u jedno selo kraj Požarevca i dobrovoljno okajao sve svoje laži, prevare, marifetluke, ugrađivanja i ispumpavanja.

nije popularno,jel' tako botovi?

pre 10 godina

Ja se samo pitam gde su na ovakvim vestima SNS internet brigade da obrazloze sve pametne poteze ministra?!Koliko se secam Vucic ga je zvao i primio u Vladu,pa racunam red je da cujemo neku rec podrske i tako to. :p

Budući penzioner, ako me zdravlje posluži.

pre 10 godina

Sredstva za penzije: polovina iz doprinosa, polovina iz budžeta.
Upravni odbor Fonda - 19 članova + predsednik
Nadzorni odbor - 5 članova + predsednik
Direktor. (A tu je verovatno i zamenik direktora.)
Savetnici ? Koliko ?
Vest na B92, pre dve godine:
1. 3100 stalno zaposlenih. Moje pitanje, zar ih ima i honorarno ?
2. Beskamatni kredit na 12 meseci, po 60000 svakom zaposlenom.
3. Fond za nagrade. Moje pitanje, šta je to?
Vest na B92, pre godinu dana :
500 miliona evra iz doprinosa je uloženo u banje Srbije.
Moje pitanje, zar se sredstva iz fondova ne ulažu u nešto što donosi profit?

krstivoje pantić

pre 10 godina

Do sada ste samo policiji- davajući po 10.000 dinara mesečno, dali 160 miliona eura ! Kome i kakav mir kupujete s tim ? Koliko ste mogli socijalnih davanja dati, koliko obroka narodnim kuhinjama ? Policajac nam ima veću platu od proferosa u srednjoj školi ili doktora u Domu zdravlja. A kriminala nikad više u zemlji !

Nenad

pre 10 godina

Penzije se garantovano nece smanjivati, ali ce podjednako garantovano cene rasti vise nego penzije.

Kako bi bilo gospodine Dinkicu da napustite skaradan ekonomski model kojim gospodarite poslednjih trinaest godina? jel ne umete da smislite nista koherentnije? Onda se sklonite.

expert

pre 10 godina

ne samo da nije isplatio 1000 eur nego nas je po toliko zaduzio prvi mesec kako je seo za ovu najnoviju vlast! smesni ste vi koji trazite 1000 eur a ne vidite da ste u minusu mnogo vise!

Alte

pre 10 godina

Pod hitno ukinuti davanje penzija svima koji nisu uplacivali penzijsko osiguranje, tu su da podsetim pevaci, popovi, sportisti, glumci razni zasluzni i podobni gradjani koji nisu placali nista u ovaj fond tokom svog radnog angazovanja. Neka se nadje drugo resenje za davanje tim ljudima a ne da se pljacka fond u koji ulazu radnici. Eto tako cete smanjiti deficit i moci da cak povecate penzije.

Povuci vodu

pre 10 godina

Sta bih ja uradio.Pustio bih nas sve niz vodu posto si nas za 12 godina vladavine po pitanju ekonomije i finansija unistio i sada a nas unistavas tako da nam nema pomoci.Mani nas svojih ideja

Pančevo Protiv Dinkića

pre 10 godina

s obzirom na to da dinar nema nikakvu stabilnost ni jačinu, realna vrednost zarada i penzija može se prikazati jedino u evrima, a i to je sumnjivo zbog veštačkog kursa koji se održava, a cene ga ne prate, zbog čega valjda ekonomista destrukcije i želi da ne bude fiksni kurs...no, stvar je jasna, ako danas sa istom penzijom kao i juče možete da kupite manje evra nego juče i manje hleba i mleka nego juče, vaša penzija je ostala ista samo nominalno, suštinski, vi danas imate manju penziju jer za nju ne možete da kupite isto ono što ste mogli juče.

Dušan

pre 10 godina

Prvo bih tebe uklonio sa mesta ministra i pola još pola istih takvih ministara. I za 6 meseci izveo zemlju iz krize...a kako? Pa ne bih krao! ...Hvala lepo.

helena

pre 10 godina

Sta bi smo mi uradili? pa ja bih to resila lako, jednostavno onoliko koliko se prikupi toliko bih raspodelila i nebih uzimala kredit za budzet, nebih povecavala poreze niti uvodila nove vec bi smanjivala.Novcane tokove bih kontrolisala tamo gde nastaju i tamo gde su isplate i svaki isplacen novac je cist novac i nemate potrebe da gledate sta ko ima od nekretnina.

Aleksandar

pre 10 godina

za (Alte, 30. maj 2013 13:03)

Samo da te podsetim da među te ljude koji primaju tu penziju često spadaju i invalidi, koje niko neće da zaposli, niti da ima za komšiju, niti mogu da uđu u škole, opštine i sl.

Uli

pre 10 godina

(Laik, 30. maj 2013 11:42)

Tacno 100%, ovo je apsolutna nuznost, bez ovoga nema nikakvog oporavka zemlje. Veliko bravo na komentaru i poredjanim prioritetima. Ostaje nam samo da istampamo papire sa ovim zahtevima i da izadjemo na ulice dajuci vladi rok od 7 dana da ispostuje ovo ili krecemo da upadamo u vladu i skupstinu i da ih izbacujemo kroz prozor. Sektoru privrede ujedini se protiv ovih politikanskih neradnickih pijavica!

mrmlj

pre 10 godina

"Kako je dodao, ti podaci neće biti dobri i time nećemo moći da se pohvalimo, a činjenica je da nije mogla ni prethodna vlada."

a dinkic, pretpostavljam, ne oseca nikakvu odgovornost za rezultate prethodne vlade?
mislim, nije da je njegova stranka bila u toj prethodnoj vladi, ili da je on bio ministar ili tako nesto...

Marko

pre 10 godina

Dinkicu care..trosi kolko imas ne zaduzuj zemlju, seti se malo malih i srednjih preduzeca nemoj da ih zatvaras nego ih stimulisi okani se stranih investitora nema ih ni za lek a kamo li za preporod, vidi malo sa ovim tvojim bankama da smanje malo kamate ince smo mrka kapa uradi nesto tebe smo birali ti si nas izaslanik!

Žalosna Sova

pre 10 godina

Greši ova vlada i Ministar. Treba dopustiti da drzava bankrotira. To bi otvorilo put pravim reformama. Ovo je samo presipanje iz supljeg u prazno. Par meseci bez penzija i plata bi osvestilo narod. Nadam se, iako nisam siguran. Racionalnost nikad nije bila jaca strana

istina

pre 10 godina

Neko je ovde spomenuo da je Dinkic najvise poceo da krade upravo 2004-2008 pa posle samo nastavio.

Pa to je potpuno tacno. Nije Dinkic dzabe rekao u vise navrata da je u svojoj karijeri najbolje saradjivao sa Kostunicom. Upravo zato sto sto mu je ta Kostunicina vlast i najvise omogucila da "lokmari".


Setite se dragi citaoci samo onog cudovisnog NIP-a (nacionalni investicion plan), gde su Dinkic i ona njegova drugarica Verica Kalanovic bukvalno spiskali 2 milijarde evra za koje niko ni danas ne zna kako i gde i na sta su potrosene. Setite se samo privatizacije koje su pocele bas u to vreme (2004-2008), gde su kroz plate i penzije njihovih partijskih poslusnika pojedene firme koje su jos uvek imale kakvo takvo trziste. Naravno sve to na smanjuje odgovornost Cvetkovica koji je Dinkicu omogucio da nastavi sa uspesnim radom, a i sami zuti su debelo omastili prste.

Javna je vest da je "Evroskeptik" Vojislav Kostunica zajedno sa Dinkicem sklopio 5 aranzmana sa MMF-om za 4 godine. Toliko o njegovoj nezavisnosti i samostalnosti nase ekonomije.

Jednostavno braco Srbi, Srbija je u zadnjih 25 godina imala mnogo grobara nasih zivota, ekonomije, dusevnog zdravlja..... Zato nam je ovako kako nam je.

nadezda

pre 10 godina

Dinkić je već imao dovoljno gafova u svojoj političkoj karijeri, i zašto se prihvatio ministarstva finansija, kad je imao uvid u situaciju koju je zatekao, a nije bio siguran da će moći da je reši.Dizanjem PDV-a za 2% i povećanjem plata i penzija za 2%, usporio je rast njihov rast, Inflacija za 2012 je vanično 12%. Investije u propale fabrike kao "Sartrid", isplate besmislenih otpremnina osiromašile su budžet, i sad opet para nema. Nije stvoren ambijent za nove investicije, a ulaganje u propale fabrike dodatno je oslabilo budžet. Isti scenario se ponavlja već godinama. Plate u državnim preduzećima treba smanjiti u rasponu 1:5, subvenicje za otvaranje novih radnih mesta preusmeriti na održavanje postojećih pod velikom kontrolom,a sve što je pokradeno vratiti u budžet. Gde su pare iz penzionog fonda? Usisali su ga u budžet, davali besmislene otpremnine. Neki su se dobro ovajdili, a većina penzionera ne može ni da se leči, ni da preživi odradivši pun radni staž /35-40/g. Radeći u lošim državnim preduzećima,koja su kasnije propala, morali smo da radimo kod privatnika za male pare ne bi li premostili deo staža do odlaska u penziju, Formula za obračun penzije nije jednako primenjena, pa korisnici porodične penzije bez staža imaju veću penziju od rudara. Sramotno je da nam se uvek iste stvari ponavljaju. Ako niste sposobni da donosite i sprovodite poštene zakone sklonite se ZAUVEK.Ne želim da vi upravljate mojim životom.Sa ovakvim penzijama dovoljno smo obesčašćeni.XT

dejan

pre 10 godina

Deficita ne bi bilo da niste zaposlili armiju novih kadrova po drzavnim i gradksim preduzecima, povecali broj radnika, odnosno neradnika, koji su partijskom knjizicom dosli do posla. I sad njihove plate, neretko daleko vece od proseka plata u Srbiji, treba da placamo svi, preko vecih poreza, ili smanjenjem penzija, inflacijama i novim zaduzivanjima. DA ne govorim o lopovlucima, direktorima koji nista ne rade a primaju, opet kao partijski rukovodioci, i po par desetina hiljada eu platu mesecno. A preduzeca su im gubitasi, sto je najsmesnije i najtuzinije. Sistem izlaska iz krize je jako jednostavan, smanj8te koriscenje budzetskih sredstava na minimum, ne kupujte nove automobile, ukinete potrosnju na restorane, namestene tendere, i otpustite viskove po drzavnim firmama, oterajte vase direktore i dovedite sposobne, nestranacke ljude da vode preduzeca. Drzava bi procvetala.

Laik

pre 10 godina

@(Dzoni, 30. maj 2013 12:43

Podržavam u potpunosti što si napisao. Više ideja i konstruktivnih predloga ima u komentarima na ovaj članak nego u celoj vladi. Srbija je još u sjajnoj poziciji s obzirom kakvi je prevaranti vode.

Gradjanin

pre 10 godina

Ja bih recimo oporezovao crkvu, tj. crkvenu imovinu i uveo im fiskalne kase i obavezu da penziono i zdravstveno uplacuju za svoje sluzbenike iz svojih prihoda, a ne da drzava placa iz budzeta penziono i zdravstveno za popove!

Djoka

pre 10 godina

Dinkicu , a sto se krijes stalno iz Cvetkovica?Kad ti zatreba izgovor, ti se uvek pozoves na njega, kad te neko prozove ti odma kazes " ja bolje radim nego Cvetkoviceva Vlada", a svi mi znamo ko je sta radio nismo bas toliko zatupeli.

Nemamposao

pre 10 godina

Pa kad je bilo smanjenje u javnom sektoru,samo na Tv i u novinama. Sud je pozurio da poveca plate za 10 hiljada,da bi kasnije,ako bas mora, smanjio za 5. Poceli su kao "snizenja" u Planeti.

ISKRENO STA BI JA UCINIO?AJDE DA NAPISEM,MOZDA I PROCITA,nikad se ne zna...

pre 10 godina

Prvo bih prodao devize koliko treba(izracunalo bi se to) da podignem vrednost dinara(neki bi se pogresno izrazili "spustimo cenu evra) na 1:100 i onda bih Dinaru oduzeo dve nule i FIKSIRAO bih ga za EURO.Dakle,nema vise STAMPANJA novca da bi se pokrivao i prikrivao budzet.JAT-u ne bih dao vise NI DINARA iz Budzeta,prodao bih za skupe pare 10-ak najvecih SPORTSKIH KLUBOVA u zemlji odakle bi se pokrile rupe u budzetu a strane privrednike bih privukao time sto bih PDV smanjio na 10% odnosno isao bi "prilagodjeni" PDV,dakle na ono sto najvise proizvodimo a ne treba nam=rakija,cigarete i slicno PDV bi bio 20% a na ono sto mi mogli da OTPOCNEMO DA MOZDA proizvodimo,da bi tu granu industrije i stimulisali,PDV bi dakle bio 15% ili 10%.Za strane ulagace PDV bih spustio cak u nekim granama i na 5% ako se obavezu da ce zaposljavati radnike i graditi fabrike i dao bih im VECINSKO VLASNISTVO pa bi kod nas osim Fijata dosli i ALKATEL,GASPROM,BOSH,a mozda bi se cak otvorio i neki pogon za sklapanje delova za AIRBUS a ako nista drugo,MIKROSOFT i APPLE bih oslobodio poreza na 5 godina.Onda bih preuzeo ostre mere tipa KUPUJMO DOMACE i uveo bih CRKVI PDV od 10%(desetak je poznat bio jos JEvrejima tako da se SPC nebi bunila).Otvorio bo trziste za SVE MOGUCE zemlje sveta a neobradive njive bih NASILNO OTKUPLJIVAO i prodavao velikim korporacijama.Srpski najveci adut vise nikako ne sme da bude jeftina radna snaga a strane banke bih oterao velikim porezima jer nas bas one DRZE U SACI!Sve to i ODMAH!

lea

pre 10 godina

drag nasi smanjite malo sebi plate pa vi treba da date primer pa mi smo vas birali budite vodje upravom smislu te reci. Delite sudbinu sa narodom.

pera

pre 10 godina

Nije mi jasno zasto se samo Dinkic kritikuje?! A ko ga je doveo u vladu? Ko u parlamentu glasa za njegove predloge? Ko je hteo da ga hapsi a sad sa njim sedi u Vladi? Mnogo ste isti!

Dva razreda osnovne

pre 10 godina

Doveo bih nekog pa makar iz inostranstva ko se razume u finansije i ekonomiju dao bi mu platu koliko trazi da nas izvuce iz bede ako je to uopste moguce.Ali tesko da nama ima pomoci sa ovakvim "strucnjacima'

neko

pre 10 godina

Uvecanje javnog duga dovodi do toga da kamata koju placamo postaje sve veca stavka u budzetu. Ona je vec sada ogromna(preko 0,5 mlrd evra), a ako nastavimo dalje, postace najveca stavka. 2015. ocekuje se da sve centralne banke povecaju referentne kamatne stope cime ce se kamata dodatno uvecati.

Resenje je smanjenje javnog duga. Da bi se dug trajno smanjivao, neophodno je da deficit bude ispod 2% GDP-a.

Po mojoj racunici da bi do ovoga doslo, neophodno je da se masa plata i penzija smanji 50% do 60%.
Odnosno, toliko su one neprirodno uvecane. To njihovo uvecanje je napumpalo nas GDP, koji bi ovim ispumpavanjem sigurno izgubio od 25 do 30% vrednosti. Oni koji ovo navode kao protivargument samo zloupotrebljavaju cinjenice. Po njima bi onda bilo bolje da podelimo 10 puta vece plate i penzije. Naravno, da bi to znatno uvecalo nas GDP, ali bismo to mogli da uradimo samo ogromnim zaduzivanjem, koje bi nas u izuzetno kratkom roku dovelo do bankrota.

Dakle, sustina je da bi ovim ogromnim rezom nasi prihodi bili oko 25% manji(pali bi na negde oko 6-6,1 mlrd evra), ali bi rashod bio oko 3,5 mlrd manji, sto znaci negde oko 6,5 mlrd evra.

Dakle, ako bi budzetski deficit bio oko 400m evra, a GDP bude oko 20 mlrd evra(sa sadasnjih 30), onda bismo imali cuveni deficit od 2%. Naravno tada bi dug bio oko 100% GDP-a. Ali to je realno stanje. Osim toga, prestanak finansiranja bi se potro sa rastom kamata.

Kako ovoliko smanjiti plate i penzije?
Devalvacija ili smanjenje zakonom.

Dragan

pre 10 godina

Gospodine Dinkiću.Vi i konpletna vlada,a i predhodne vlasti u srbiji samo su gledali kako da naplate što više poreza i nameta od ovog već ojađenog naroda.Vi sami sebi određujete kolika će vam biti plata,a narodu ako može što više da zakinete.Dali ste zaslužili tu vašu platu koju smo vam mi kroz buđžet odnosno poreze i namete.Što vi konpletno u valadi ne smanjite sebi plate za 50%ili 60% pa će biti mnogo više para u buđžetu.Narodu ste odredili minimalac od 20 hiljada,živite vi sa dvadeset hiljada mesec dana.U Šapcu veliki broj radnika radi za 15-16 hiljada jeli to minimalac gospodine Dinkiću.Mesečne obaveze državi i kad štediš ne mogu ispod 120€,jeli to realno gospodine DINKIĆU...

Перица

pre 10 godina

1) Ограничити потрошњу државе на 35% БНП. Једино трошкове за образовање, здравство и војску не треба да смањивати, него треба гледати да се тим редоследом и повећају. Ако је потрошња већа од 35% све плате и остали трошкови у државним установама, агенцијама и јавним предузећима се ограничавају на максимално 90.000 динара.
2) Увести порески кредит за извознике и истовремено повећати порез на добит увозницима. Повећан је порез на добит на 15% са 10% и порез на дивиденде на 15% са 10%. Само тим потезом велики број фирми извозника је отеран из Србије и смањен је приход од пореза.

proxima centauri

pre 10 godina

Ja?
Ucinila bih ono sto je jedino pristojno: po svaku cenu plate u javnom sektoru (prosek) moraju biti manje (za makar dinar), od plata u realnom sektoru.
Kako? Imam predloge, ali Dinkic je ministar, pa nek mucne glavom.
Sto se prnzionog foda tice, uverena sam, da ce kad tad,kao prelazno resenje, dok ne pomre "bebi bum" generacija 1955,56,57 (koja jos nije u penziji) penzije morati da budu ne jednake, ali podeljene na nekakve klase (kombinacija skolska sprema, uplaceni doprinosi). Bicu na gubitku, ali spremna sam da se solidarisem sa ljudima, kojima poslodavci godinama nisu uplacivali doprinose.

Nikola

pre 10 godina

Bio to Mladja ili neko drugi, nepopularni potezi moraju da se vuku. Ili da se gutaju zabe. Ajde razumem da neko ne voli i nece da otpusta ljude na drzavnim jaslama koji su visak, sto zbog prijateljskih, kumovskih veza i pada rejtinga, ali gospodo draga TO MORA DA SE URADI. Plus kod nekih ce pasti rejting a kod drugih ce porasti. U mojim ocima ce porasti ukoliko neko sprovede reformu administracije.

Nama treba transparentan prikaz svih institucija, tela, javnih preduzeca sa broj radnih mesta, vrstama zanimanja. Veliki posao je to, plus da se napravi sistem na osnovu kojeg ce se vrsiti procena jel neko visak ili nije. Onda molim lepo, optimizujete broj zaposlenih realnim potrebama.

Povecajte cenu sata, gledajte da ona raste svaki mesec. Povecajte granicu za minimalac, da nema isplata preko racuna + koverta na rucice. Oporezujte sve to.

Odredjeni % budzeta ulagati u proizvodnju, da se prosto vrte novci, da se kreira nova vrednost, samim tim i radna mesta. Poljoprivredna sezona vec uveliko ide, koristimo li je maksimalno.

Sto se tice IT sektora, reforma obrazovanja momentalno. Svaki grad da ima nekakvu IT akademiju, od 1-3 god max. Da sredjnoskolci ne moraju da se sele u NS ili BG, NIS. Vec da mogu da studiraju u svom gradu. Proizvodite ljudski kapital, strucnjake koji su potrebni globalnom trzistu, ALI BRZO! Jer se sve brzo menja.. znaci za godinu dana da se formira junior programer koji moze da se zaposli.

nina

pre 10 godina

Mislim da svaki čovek ima pravo da radi i tako sebi obezbedi egzistenciju. Bez one 'da komšiji crkne krava' kad vidim koji ljudi su zapošljeni samo u poslednjih godinu dana, stvarno mi bude muka. Tu niko nema ni letnji pljusak od škole, važno je da su se uvalili kod Dinkića, i on ih zapošljavao sve ove godine, ali Bože moj na poslove koji im nisu odgovarali, jer su oni bolničari ili laboranti,ili keramičari, a radili su kao noćni čuvari, što im je jako poremetilo bioritam, pa loše spavaju. Da li znate koliko jedan dobar keramičar može da zaradi, i koliko se čeka keramičar ako nemate veliki posao? Ali to je težak rad.

A ti ljudi su sada na državnim jaslama, šetkaju se po krugu bolnice, prenose neke stvarčice i primaju platu.
Mi sa zavidnim referencama nismo mogli da se uposlimo jer su upošljavane ćerke upravnika okruga koje su bile gasterbajteri i služile su kao radio Mileve , ne bi li obaveštavali stranačku bratiju šta ovi drugi pričaju. Ako sami započnete nešto da radite, na prvom koraku će vas onemogućiti, koje kakvim glupostima. A ako je istina ovo da su neka deca primala paketiće od 15.ooo dinara, neka je sramota svakoga ko je to uzeo. Naravno mislim na njihove roditelje.
Pogledajte malo slike izgladnele dece po net-u, ne baš u Srbiji, ali dete je dete, ja ne bih mogla da spavam.
I ne pitaj ni poslanike ni nas šta bi radili. Ono što ne znaš ostavi onima koji bolje
znaju, ali njih si većna žalost sve razjurio.

Jasna Maric

pre 10 godina

E kad on kaze to je tako istina, kao sto nam je i mleko ispravno. Pa ko si ti da tebi jos neko veruje? Iza reci ovoga tipa garantovano dolazi do zamrzavanja penzija, pa cak i do smanjenja...zivi bili pa videli. Bolje da si bio covek pa dao ostavku, ili da cutis i ne javljas se i misje rupe i nastavis da nas trujes mlekom.

anamarija

pre 10 godina

Pa stvarno, kako ga nije sramora? dali on misli da smo svi ludi i da može da nam vredja inteligenciju?
Kaže blokiraće sudovima račune zbog neplaćanja, a njegovo Ministarstvo je dalo mišljenje da advokati i veštaci ne spadaju u one kojima se mora platiti za 45 dana!Nije valjda da to ne zna?
A, što se tiče mogućih vidova štednje: da li neko zna da je sadašnja državna administracija nekoliko puta brojnija od administracije SFRJ?
Još da ne govorimo o tome da je SFRJ bila u svemu uredjena država....
Krenimo od toga da se veličina državne administracije upodobi veličini zemlje i njenoj ekonomskoj snazi, jer ovako besmisleno je pričati o tome da li im treba zamrznuti plate ili ne, kada njih realno treba možda 1/3 od njihovog ukupnog broja.O čemu pričamo? A, što se penzija tiče, tu je tek sasvim druga priča: jer penzije su stečeno pravo, dakle, one su ZARADJENE i ne mogu biti na "tapetu" štednje.Dalje, ukinite poslaničke plate, jer to ne može biti zanimanje i izvor prihoda za (veoma dobar) život, pa ni osnovica za kasniju penziju, a oni ionako ničemu ne služe, jer glasaju kako se dogovori po poslaničkim klubovima!Smanjite plate menadžmentu javnih preduzeća, jer su plate bezobrazno velike, itd....
Uostalom, imam konkretan: da nadjemo jednog poljoprivrednika čije imanje dobro funkcioniše i da ga zamolimo da se par meseci pozabavi nama i državnom i da on kaže ko treba, a ko ne, i šta treba, a šta ne, i GOTOV POSAO.

prokleta avlija

pre 10 godina

čitam komentare i zgranut sam...pa nije problem samo u javnom sektoru i njihovim platama,nemojmo biti papagaji,razmislimo malo,šta je sa kamatama banaka,kako u zemlji gde je prosečna plata 300evra banke imaju najveću marginu profita u EVROPI a možda i šire,šta je sa kamatama od 20-30% koje ubijaju ekonomiju,šta je sa precenjenim kursom dinara,ljudi,prava vrednost dinara je oko 150din za 1euro,šta je sa poreskim sistemom koji favorizuje bogate a ubija sirotinju,zašto se ne uvede progresivno oporezivanje,zašto je sve u ovoj zemlji podešeno prema ukusu uvoznika,imamo najliberalniji uvoz na svetu,toga nigde nema,šta je sa sivom ekonomijom,šta je s time da 70% privatnika 50% plate daje u kešu a 50% na ruke i direktno pljačkaju gradjane ove države neuplaćujući doprinose,šta je sa javnim nabavkama,sa nerracinalnim trošenjem državnih para,sa utajom poreza,švercom itd itd...kad sve to sredimo tek onda da pričamo o otpuštanju ljudi,stvaranju novih socijalnih slučajeva i dodatnom smanjenju tražnje i potrošnje...

milan

pre 10 godina

Knezevic ko veli u svom resoru nema sta da kaze pametno pa se petlja u stvari drugih, to sto je on podpredsednik partije je samo iz tog razloga prvo sto SNS-u manjkaju kadrovi a drugo sto se od njega vise ocekivalo.

Problemi...

pre 10 godina

Budzetski deficit jeste veliki i drzava je u problemu i ako zbog toga penzije i plate nece rasti brzinom kom treba vec sporije ja ne vidim problem. Svi ce se zrtvovati za opste dobro i za nasu zemlju.
Moramo podrzati Vladu.
Iako ja finansije nikad ne bi poverila Dinkicu ali sta je tu je.

Pavladoljska

pre 10 godina

Slusam ga danas...paradoksalno...paradoksalno...paradoksalno... !
Dinkic je bio i u NBS,finansijama, ekonomiji, ekonomiji, finasijama..I...?!
"Vrla ekspertska tekovina demokratije 2001."
A tek ako malo razgrnemo njegov URS po lokalima...e to je JAO !

Pametnjaković

pre 10 godina

Nama ne odgovara fluktuirajući kurs, jer on odgovara političkoj eliti Srbije, tako se bogate, na tim razlikama, njihovi kadrovi znaju kad treba da prodaju, a kada da kupe devize, i tako zarađuju milione evra i dinara svakodnevno. Odmah uvesti fiksni kurs.

tarpun

pre 10 godina

Drzava mora da smanji birokratiju ili da izjednaci prosek plata u privredi s prosekom plata u drzavi. Ne mogu oni koji rade za drzavu imati veci prosek od onih u privredi koji pune budzet i omogucuju da svi u drzavi primaju plate i da se penzije isplacuju redovno. Nadam se da ce se Dinkic zaista ovog puta pokazati kao pravi menadzer koji dobro upravlja finansijama, a ne kao politicar sto je radio do sada i pristajao na kompromise. Ovo mora da se uradi, bolje je bilo da su to uradili jos pre 5 godina, jer ne bi bilo ovoliko zaduzeni, ali bolje ikad nego nikad.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Trenutno prisustvujemo UBISTVU S PREDUMIŠLJAJEM SRPSKE EKONOMIJE.
Ja ne mogu da shvatim ovakvu bahatost,bezosećajnost državnih kadrova,koji su direktno zaduženi i odgovorni za srpsku ekonomiju.
Ovakva "naivna" prebacivanja lopte,ovakvi manevri u cilju bežanja od REFORMI,mislim da nisu viđeni u novijoj evropskoj praksi.
Kako onemogućiti dalje RASULO,kako stati na kraj ovim NEOPISIVIM POLITIKANSKO-DEMAGOŠKIM BAHANALIJAMA,ŠTA RADI DRŽAVNO TUŽILAŠTVO,ISTRAGA I PORED ALARMANTNIH UPOZORENJA SVIH RENOMIRANIH ,JOŠ UVEK REALNIH,POLITIČKI "NEZATROVANIH" EKONOMSKIH EKSPERATA ,KOJI JOŠ UVEK S DVE NOGE STOJE NA ZEMLJI?!
Upozorenja fiskalnog saveta,profesora ekonomije,zanemaruju se i nastavlja se sa nekom ,VEĆ I DECI SMEŠNO-NAIVNOM "USPAVANKOM",A RAZARANJA EKONOMIJE,MOGU SE UPOREDITI SA BACANJEM "ATOMSKE NA HIROŠIMU"!
Kako dovesti nove ljude,sa pravim ,realnim idejama ,znanjem,MORALNIM KVALITETIMA?
Kako POKRENUTI NEMINOVNE ,OČEKIVANE I JEDINE MOGUĆE(za nekog i zasluženo bolne-s razlogom !) reforme?!!NEMA VIŠE VREMENA ZA IGRU I KOCKANJE.

Vojvođanka

pre 10 godina

Pa ti si taj koji već više od jedne decenije kroji sudbinu ekonomije i finansija u Srbiji i vidimo gde nas je to dovelo. VAŠA STRUČNOST ISPRED POLITIKE!!!! A pošto ste ljidima pričali lepe priče tokom izborne kampanje samo da bi dobili glasove i sad ne znate kako da rešite stvarne probleme, vama je kriva prethodna Vlada. Pa da, vama je na svako postavljeno pitanje na koje ne znate da date adekvatan odgovor zapravo odgovor "Ali prethodna Vlada je...." To pokazuje da zapravo Vi (komletna Vlada Republike Srbije) ne znate svoj posao i niste sposobni ni za šta osim da nas prezadužite.

Radomir R

pre 10 godina

Ja sam penzioner i ako zamrzavanje penzija resava probleme zaposljavanja ja oberucke glasam. Ali bojim se da dok nam Dinkic kroji kapu da nama nema napretka

Jo jo

pre 10 godina

Setam Beogradom i ne mogu da verujem svojim ocima kad vidim zgradu koja nikad nije bila vladina a sad na njoj stoji VLADA. I to koliko njih. Koliko bespotrebne administracije ovoj maloj Srbiji. Sta ce nama Parlament od ovoliko poslanika?
Da ste pametni kao sto niste, ustede li biste i vise nego dovoljno.
Jadna je ova zemlja sa vama gladnih dzepova.

citizenkane

pre 10 godina

Dinkic ovo Dinkic ono, a kada treba da se uvede porez lopovima lekarima i advokatima onda Dinkic ne valja. Kada treba da se otpuste radnici iz fabrika u kojima primaju plate a nista ne rade ili odnos alat kuci da rade privatne poslove onda ne valja Dinkic. Jel ne valja Dinkic kada hoce da uvede porez na vile i stanove, pa ga u tome sprece. Jel ne valja Dinkic sto nece da proda Telekom. Jel ne valja Dinkic sto nije hteo Rusima da da NIS bud zasto, ma ajte molim vas. Da je na tom mestu neki poslusnik koji bi uveo fiksni kurs i procerdao devizne rezerve ona bi bilo ok...... E papani u zemlji Srbiji

Problemi...

pre 10 godina

Budzetski deficit jeste veliki i drzava je u problemu i ako zbog toga penzije i plate nece rasti brzinom kom treba vec sporije ja ne vidim problem. Svi ce se zrtvovati za opste dobro i za nasu zemlju.
Moramo podrzati Vladu.
Iako ja finansije nikad ne bi poverila Dinkicu ali sta je tu je.

tarpun

pre 10 godina

Drzava mora da smanji birokratiju ili da izjednaci prosek plata u privredi s prosekom plata u drzavi. Ne mogu oni koji rade za drzavu imati veci prosek od onih u privredi koji pune budzet i omogucuju da svi u drzavi primaju plate i da se penzije isplacuju redovno. Nadam se da ce se Dinkic zaista ovog puta pokazati kao pravi menadzer koji dobro upravlja finansijama, a ne kao politicar sto je radio do sada i pristajao na kompromise. Ovo mora da se uradi, bolje je bilo da su to uradili jos pre 5 godina, jer ne bi bilo ovoliko zaduzeni, ali bolje ikad nego nikad.

prokleta avlija

pre 10 godina

čitam komentare i zgranut sam...pa nije problem samo u javnom sektoru i njihovim platama,nemojmo biti papagaji,razmislimo malo,šta je sa kamatama banaka,kako u zemlji gde je prosečna plata 300evra banke imaju najveću marginu profita u EVROPI a možda i šire,šta je sa kamatama od 20-30% koje ubijaju ekonomiju,šta je sa precenjenim kursom dinara,ljudi,prava vrednost dinara je oko 150din za 1euro,šta je sa poreskim sistemom koji favorizuje bogate a ubija sirotinju,zašto se ne uvede progresivno oporezivanje,zašto je sve u ovoj zemlji podešeno prema ukusu uvoznika,imamo najliberalniji uvoz na svetu,toga nigde nema,šta je sa sivom ekonomijom,šta je s time da 70% privatnika 50% plate daje u kešu a 50% na ruke i direktno pljačkaju gradjane ove države neuplaćujući doprinose,šta je sa javnim nabavkama,sa nerracinalnim trošenjem državnih para,sa utajom poreza,švercom itd itd...kad sve to sredimo tek onda da pričamo o otpuštanju ljudi,stvaranju novih socijalnih slučajeva i dodatnom smanjenju tražnje i potrošnje...

Cirkus na srpski nacin

pre 10 godina

Slusam Dinkica sada u parlamentu.Svaka druga rec je Moja Ideja i nasa ideja.Covek zivi u idejama.I jos nesto neverovatno - kaze Ideja nam je i zalazemo se da dovedemo jos proizvodjaca automobila u Srbiju, da dovedemo inevstitore u IT sektor , da povecamo namensku proizvodnju, i da povecamo izvoz u agraru. Sto je babi milo to joj se snilo.Onda bi Srbija usla u G8.Evo vec trce Mercedes, Reno,Opel,Hjundai, Toyota da investiraju u Srbiju.Najveci svetski proizvodjaci u IT sektoru vec pakuju kofere i dolaze u Srbiju.Srbija pocinje da pravi MIG-ove, odbrambene sisteme,Tenkove T34 i ko zna sta jos. A poljoprivreda ce da hrani ne Evropu nego celi svet samo da ne bude suse ili preterane kise

Matija

pre 10 godina

Ocigledno je da gradjani cele zemlje nisu zadovoljni sa radom Mladjana Dinkica. Demokratska stranka je uspela samo na trenutak da ga iskljuci iz ministarstva finansija, a SNS je uspeo da ga vrati. Jeli to bila izborna volja gradjana? Ja mislim da NIJE! Ako neko misli da jeste, slobodno neka klikne na minus.

More marš!

pre 10 godina

Gospodine Dinkiću, niko vas puškom nije terao da budete vlast već ste se za to sami upinjali iz petnih žila i strovalili milione EUR u kampanju. Dakle sami ste hteli da budete vlast i vodite državu, da vedrite i oblačite i sad kukate i žalite se narodu?! Da li uopšte ima potrebe da pišem da mi vas ni najmanje nije žao i baš me briga kako ćete da rešite probleme. Uostalom za to primate platu i imate sve moguće beneficije. U predizbornoj kampanji ste svi izigravaliu mudrace i pričali da imate rešenja za sve pa sad to i pokažite.

ANTIPROTIVAN

pre 10 godina

Ova vlada se bori protiv kriminala, vrlo uspesno stopa kriminala se udvostrucila, a broj teskih ubistava se duplirao, bori se i protiv korupcije, do sada je bilo a sada cveta, vidimo da nam drzavu vode estradni menazeri i pevaljke. Imamo i novog starog ministra ekonomije koji nam kaze da mozemo da bankrotiramo ali necemo, pljuvali su mirka cvetkovica sto se za 4 godine zaduzio 6 milijardi a oni se za jednu godinu zaduzise 4. Tek mi je sad jasno da su ga oni pljuvali sto se nije zaduzio vise a ne manje. Boris je za 8 godina podelio nekih 300 odlikovanja a Toma za godinu jedno 800, jos malo pa cemo traziti retku vrstu politicara u svetu, ko to jos nema orden. Ocekujem da uskoro pocnu da se masovno putem poste dele gradjanima, za izuzetan doprinos prezivljavanju. Ne treba nam lik sa diskaverija koji nas uci prezivljavanju u ekstremnim uslovima mi to imamo svaki dan kod nas.
Ima li resenja, ima al tek za jedno tri godine da vam vidimo ledja....

Marko

pre 10 godina

Dinkicu care..trosi kolko imas ne zaduzuj zemlju, seti se malo malih i srednjih preduzeca nemoj da ih zatvaras nego ih stimulisi okani se stranih investitora nema ih ni za lek a kamo li za preporod, vidi malo sa ovim tvojim bankama da smanje malo kamate ince smo mrka kapa uradi nesto tebe smo birali ti si nas izaslanik!

proxima centauri

pre 10 godina

Ja?
Ucinila bih ono sto je jedino pristojno: po svaku cenu plate u javnom sektoru (prosek) moraju biti manje (za makar dinar), od plata u realnom sektoru.
Kako? Imam predloge, ali Dinkic je ministar, pa nek mucne glavom.
Sto se prnzionog foda tice, uverena sam, da ce kad tad,kao prelazno resenje, dok ne pomre "bebi bum" generacija 1955,56,57 (koja jos nije u penziji) penzije morati da budu ne jednake, ali podeljene na nekakve klase (kombinacija skolska sprema, uplaceni doprinosi). Bicu na gubitku, ali spremna sam da se solidarisem sa ljudima, kojima poslodavci godinama nisu uplacivali doprinose.

vlada milic

pre 10 godina

prosto i jednostavno smanjenje broja poslanika u skupstini Srbije za pola ( dakle sa 250 na 125) i tako po celoj vertikali do poslednje najmanje mesne zajednice u Srbiji. smanjenje broja savetnika ministara , raznih predsednika svega i svacega sto se finansira iz budzeta , ukidanje raznih pomocnika sekretarica pomocnika savetnika i zamenika pomocnika(?!) ( ima i toga) a sve se to placa iz budzeta , smanjenje plata poslanika ( koji u stvari i ne dolaze na posao) na 80 000 i tako po svim opstinama. u pitanju je nekih 5000 ljudi po 100 000 mesecno bez raznih naknada za putovanja , odvojeni zivot ... ... pa vi mnozite. mala je ovo zemlja koliki ste vi ( svi ) ......

Goran

pre 10 godina

13 godina na celu ekonomije u ovoj drzavi nas je i dovelo u ovo stanje.Ti licno i tvoji pajtasi ste odgovorni za ovo stanje.Dali nekome slucajno nesto nije jasno?

voja

pre 10 godina

G-dine Dinkicu,ono sto vi treba da uradite je da podnesete ostavku na sve funkcije i da se vi i vama slicni koji nas zavlacite vise od 13 godina pozdravite sa Srpskim narodom i odete u daleku proslost da ne kazem nesto gore...Sramotno je vise da se oglasavate jer za 13 godina ste bili i ministar ekonomije i guverner pa ste sada ministar finansija....znaci svuda gde su bile drzavne pare i vi ste bili tu...sve sto vredi i sto je vredelo u Srbiji ste prodali...sve sto je moglo da vredi unistili ste....pri tome ne mislim samo na vas,nego na sve politicare i njihove poltrone koji su nam krojili sudbinu u zadnjih 13 godina...i sada ste toliko hrabri da nas pitate sta bismo mi uradili na vasem mestu...to nije ni bezobrazno ni bahato ni cinicno to je jednostavno bez bilo kakvog komentara,ali kad ste vi i vasi pajtosi u pitanju komentar jednostavno mora da postoji...samo idite moli vas ceo Srpski narod...

Čveger

pre 10 godina

1. Izbacio tebe i tvoju patetičnu stranku iz politike.
2. Skresao broj poslanika na minimum.
3. Skresao plate onima koji preteknu.
4. Ukinuo duple plate koje se dobijaju na ime Kosova.
5. Regulisao one koji primaju penzije i plate.
6. Počeo da naplaćujem i konfiskujem dužnicima, a ne sve preko grbače redovnih platiša
7. Oporezovao crkvu.

Još mnogo toga za šta ti i tvoji drugari ni kičme, ni mozga, ni m...

Laik

pre 10 godina

Evo šta bismo MI ODMAH uradili:
1. sprovesti sveobuhvatnu analizu državne administracije u cilju utvrđivanja stvarno potrebnog broja zaposlenih, otpustiti višak odnosno sve one koji se guraju po kancelarijama, ne rade ništa a jedini njihov "kvalitet" je pripadnost određenoj partiji
2. ukinuti sve nepotrebne agencije, biroe, kancelarije, sekretarijate i sl. tvorevine za "udomljavanje" nesposnobnih ali politički podobnih kadrova
3. ukinuti subvencije iz budžeta za firme koje se nalaze "u restrukturiranju" već više od 15 godina. Ako se nisu uspeli "restrukturirati" za toliko vremena onda ne treba ni da postoje
4. Uvesti profesionalizaciju upravljanja javnim preduzećima i uspostaviti njihovo poslovanje na ekonomskim principima. Drugim rečima, prekinuti finansiranje njihovih gubitaka iz budžeta.

To su, gospodine ministre, mere koje bi u vrlo kratkom roku donele neviđene uštede (i sami biste se čudili kolike). Možda ćete izgubiti izbore ali ćete spasiti državu. Vi odlučite šta vam je važnije.

milan

pre 10 godina

Dinkicu prestani bre vec jednom tvoje neuspehe i tvoju nesposbnost da pravdas greskama prosle vlade, mi nismo ni jedna od tih drzava koja moze da napravi ekonomsko cudo u vreme globalne krize i da preko noci oporavi svoju ekonomiju pa ni onda kada je jedan Dinkic ministar ekonomije i financija.

Dzoni

pre 10 godina

Evo šta bismo MI ODMAH uradili:
1. sprovesti sveobuhvatnu analizu državne administracije u cilju utvrđivanja stvarno potrebnog broja zaposlenih, otpustiti višak odnosno sve one koji se guraju po kancelarijama, ne rade ništa a jedini njihov "kvalitet" je pripadnost određenoj partiji
2. ukinuti sve nepotrebne agencije, biroe, kancelarije, sekretarijate i sl. tvorevine za "udomljavanje" nesposnobnih ali politički podobnih kadrova
3. ukinuti subvencije iz budžeta za firme koje se nalaze "u restrukturiranju" već više od 15 godina. Ako se nisu uspeli "restrukturirati" za toliko vremena onda ne treba ni da postoje
4. Uvesti profesionalizaciju upravljanja javnim preduzećima i uspostaviti njihovo poslovanje na ekonomskim principima. Drugim rečima, prekinuti finansiranje njihovih gubitaka iz budžeta.

...
(Laik, 30. maj 2013 11:42)
I jos da dodam:
1.U infrastrukturne projekte uveo bih investicione fondove ciji bi osnovaci osim drzave, gradova i opstina bili i svi gradjani i firme zainteresovane za kupovinu akcija fondova - da bi drzava malo pocela da jede hleb privatnog investitiora a ne da jase na porezima
2. Vecinu javnih preduzeca bih koncipirao kao javno privatna/profitno orijentisana sa konkurencijom na trzistu tako da bih video da li ce i dalje drzati politicki podobne morzeve i trutove u svakoj kancelariji
3. I smenio bih Dinkica jednom za sva vremena.

Dzoni

Djordje P

pre 10 godina

Pa ti si, kao, strucnjak, tako da nema nas sta da pitas. Dinkicu, molim te, idi na Bahame i uzivaj tamo! Evo, mi placamo kartu (u jednom pravcu). Moze?

Sram vas bilo

pre 10 godina

Juče sam se zgranula kad sam otišla da platim drugu ratu poreza za stan, građevinsko zemljište i životnu sredinu. To je sve iznosilo 770din. Službenica u pošti mi je naplatila 905din. sa objašnjenjem da svaka uplatnica košta 45 dinara. Gledala sam je zapanjeno, a ona mi je rekla da oni od toga žive. Da li se gospodin Dinkić pita od čega mi koji ne radimo živimo, a ako ne izmirimo svoje dugove možemo da se nađemo i na ulici. Plaćam zdravstveno osiguranje iako nemam primanja u kući koja prelaze limit. Neko je tako odredio u PIO, i nema Bože pomozi. Pri tom ako mi nešto ozbiljnije fali moram da se snađem i odem kod privatnog lekara. I sad nas pita šta da radi kad nam je odrao kožu. Neka se pomeri već jednom.
Pa niko nije oteo od ovog naroda koliko je to gospodin Dinkić i njegova kamarila.

knjigovodja

pre 10 godina

Ja bih ti dao savet koji je jedino moguce resenje ali ja to naplacujem. Posto mi vec dugujes onih 1000 Eur neverujem da ces od mene savet dobiti :)

helena

pre 10 godina

Sta bi smo mi uradili? pa ja bih to resila lako, jednostavno onoliko koliko se prikupi toliko bih raspodelila i nebih uzimala kredit za budzet, nebih povecavala poreze niti uvodila nove vec bi smanjivala.Novcane tokove bih kontrolisala tamo gde nastaju i tamo gde su isplate i svaki isplacen novac je cist novac i nemate potrebe da gledate sta ko ima od nekretnina.

dogoreloje

pre 10 godina

posto u srbiji vise ne postoje sindikati vreme je da se narod sam organizuje. nemamo sto zivota vec ovaj jedini. necu vise nikoga da cekam

Žalosna Sova

pre 10 godina

Greši ova vlada i Ministar. Treba dopustiti da drzava bankrotira. To bi otvorilo put pravim reformama. Ovo je samo presipanje iz supljeg u prazno. Par meseci bez penzija i plata bi osvestilo narod. Nadam se, iako nisam siguran. Racionalnost nikad nije bila jaca strana

Nikola

pre 10 godina

Bio to Mladja ili neko drugi, nepopularni potezi moraju da se vuku. Ili da se gutaju zabe. Ajde razumem da neko ne voli i nece da otpusta ljude na drzavnim jaslama koji su visak, sto zbog prijateljskih, kumovskih veza i pada rejtinga, ali gospodo draga TO MORA DA SE URADI. Plus kod nekih ce pasti rejting a kod drugih ce porasti. U mojim ocima ce porasti ukoliko neko sprovede reformu administracije.

Nama treba transparentan prikaz svih institucija, tela, javnih preduzeca sa broj radnih mesta, vrstama zanimanja. Veliki posao je to, plus da se napravi sistem na osnovu kojeg ce se vrsiti procena jel neko visak ili nije. Onda molim lepo, optimizujete broj zaposlenih realnim potrebama.

Povecajte cenu sata, gledajte da ona raste svaki mesec. Povecajte granicu za minimalac, da nema isplata preko racuna + koverta na rucice. Oporezujte sve to.

Odredjeni % budzeta ulagati u proizvodnju, da se prosto vrte novci, da se kreira nova vrednost, samim tim i radna mesta. Poljoprivredna sezona vec uveliko ide, koristimo li je maksimalno.

Sto se tice IT sektora, reforma obrazovanja momentalno. Svaki grad da ima nekakvu IT akademiju, od 1-3 god max. Da sredjnoskolci ne moraju da se sele u NS ili BG, NIS. Vec da mogu da studiraju u svom gradu. Proizvodite ljudski kapital, strucnjake koji su potrebni globalnom trzistu, ALI BRZO! Jer se sve brzo menja.. znaci za godinu dana da se formira junior programer koji moze da se zaposli.

MILENKO

pre 10 godina

Kaze "cvetkoviceva vlada"...a ko je bio ministar finansija u njoj???...sa ovim cemo bankrotirati brze nego grcka...bas me interesuje koja vladu ce tada da izmisli da je kriva...kakav lik...zbog njega sam prestao da gledam vesti...

nije popularno,jel' tako botovi?

pre 10 godina

Ja se samo pitam gde su na ovakvim vestima SNS internet brigade da obrazloze sve pametne poteze ministra?!Koliko se secam Vucic ga je zvao i primio u Vladu,pa racunam red je da cujemo neku rec podrske i tako to. :p

Gradjanin

pre 10 godina

Ja bih recimo oporezovao crkvu, tj. crkvenu imovinu i uveo im fiskalne kase i obavezu da penziono i zdravstveno uplacuju za svoje sluzbenike iz svojih prihoda, a ne da drzava placa iz budzeta penziono i zdravstveno za popove!

istina

pre 10 godina

Neko je ovde spomenuo da je Dinkic najvise poceo da krade upravo 2004-2008 pa posle samo nastavio.

Pa to je potpuno tacno. Nije Dinkic dzabe rekao u vise navrata da je u svojoj karijeri najbolje saradjivao sa Kostunicom. Upravo zato sto sto mu je ta Kostunicina vlast i najvise omogucila da "lokmari".


Setite se dragi citaoci samo onog cudovisnog NIP-a (nacionalni investicion plan), gde su Dinkic i ona njegova drugarica Verica Kalanovic bukvalno spiskali 2 milijarde evra za koje niko ni danas ne zna kako i gde i na sta su potrosene. Setite se samo privatizacije koje su pocele bas u to vreme (2004-2008), gde su kroz plate i penzije njihovih partijskih poslusnika pojedene firme koje su jos uvek imale kakvo takvo trziste. Naravno sve to na smanjuje odgovornost Cvetkovica koji je Dinkicu omogucio da nastavi sa uspesnim radom, a i sami zuti su debelo omastili prste.

Javna je vest da je "Evroskeptik" Vojislav Kostunica zajedno sa Dinkicem sklopio 5 aranzmana sa MMF-om za 4 godine. Toliko o njegovoj nezavisnosti i samostalnosti nase ekonomije.

Jednostavno braco Srbi, Srbija je u zadnjih 25 godina imala mnogo grobara nasih zivota, ekonomije, dusevnog zdravlja..... Zato nam je ovako kako nam je.

Dušan

pre 10 godina

Prvo bih tebe uklonio sa mesta ministra i pola još pola istih takvih ministara. I za 6 meseci izveo zemlju iz krize...a kako? Pa ne bih krao! ...Hvala lepo.

JUL je kul

pre 10 godina

Ja bih kliknuo na jedno veliko UNDO dugme za sve poteze koje si povukao od prvog dolaska na vlast, a onda bih se dobrovoljno prijavio u policiju (sa sve uzim i sirim krugom saradnika, koji su daleko gori od tebe, ali se ne pominju mnogo u medijima)

Sto se ekonomije tice, resenje znaju i ptice na grani, nedostaje samo volja da se ono sprovede.

expert

pre 10 godina

ne samo da nije isplatio 1000 eur nego nas je po toliko zaduzio prvi mesec kako je seo za ovu najnoviju vlast! smesni ste vi koji trazite 1000 eur a ne vidite da ste u minusu mnogo vise!

Pančevo Protiv Dinkića

pre 10 godina

s obzirom na to da dinar nema nikakvu stabilnost ni jačinu, realna vrednost zarada i penzija može se prikazati jedino u evrima, a i to je sumnjivo zbog veštačkog kursa koji se održava, a cene ga ne prate, zbog čega valjda ekonomista destrukcije i želi da ne bude fiksni kurs...no, stvar je jasna, ako danas sa istom penzijom kao i juče možete da kupite manje evra nego juče i manje hleba i mleka nego juče, vaša penzija je ostala ista samo nominalno, suštinski, vi danas imate manju penziju jer za nju ne možete da kupite isto ono što ste mogli juče.

mix

pre 10 godina

Vlada Mirka Cvetkovića?Pa nisam nešto ni bio fan Cvetkovića,ali je uradio jednu dobru stvar,mada kasno i na kraju njegovog mandata.
Oterao Dinkića.

Laik

pre 10 godina

@(Dzoni, 30. maj 2013 12:43

Podržavam u potpunosti što si napisao. Više ideja i konstruktivnih predloga ima u komentarima na ovaj članak nego u celoj vladi. Srbija je još u sjajnoj poziciji s obzirom kakvi je prevaranti vode.

neko

pre 10 godina

Uvecanje javnog duga dovodi do toga da kamata koju placamo postaje sve veca stavka u budzetu. Ona je vec sada ogromna(preko 0,5 mlrd evra), a ako nastavimo dalje, postace najveca stavka. 2015. ocekuje se da sve centralne banke povecaju referentne kamatne stope cime ce se kamata dodatno uvecati.

Resenje je smanjenje javnog duga. Da bi se dug trajno smanjivao, neophodno je da deficit bude ispod 2% GDP-a.

Po mojoj racunici da bi do ovoga doslo, neophodno je da se masa plata i penzija smanji 50% do 60%.
Odnosno, toliko su one neprirodno uvecane. To njihovo uvecanje je napumpalo nas GDP, koji bi ovim ispumpavanjem sigurno izgubio od 25 do 30% vrednosti. Oni koji ovo navode kao protivargument samo zloupotrebljavaju cinjenice. Po njima bi onda bilo bolje da podelimo 10 puta vece plate i penzije. Naravno, da bi to znatno uvecalo nas GDP, ali bismo to mogli da uradimo samo ogromnim zaduzivanjem, koje bi nas u izuzetno kratkom roku dovelo do bankrota.

Dakle, sustina je da bi ovim ogromnim rezom nasi prihodi bili oko 25% manji(pali bi na negde oko 6-6,1 mlrd evra), ali bi rashod bio oko 3,5 mlrd manji, sto znaci negde oko 6,5 mlrd evra.

Dakle, ako bi budzetski deficit bio oko 400m evra, a GDP bude oko 20 mlrd evra(sa sadasnjih 30), onda bismo imali cuveni deficit od 2%. Naravno tada bi dug bio oko 100% GDP-a. Ali to je realno stanje. Osim toga, prestanak finansiranja bi se potro sa rastom kamata.

Kako ovoliko smanjiti plate i penzije?
Devalvacija ili smanjenje zakonom.

Aleksandar

pre 10 godina

za (Alte, 30. maj 2013 13:03)

Samo da te podsetim da među te ljude koji primaju tu penziju često spadaju i invalidi, koje niko neće da zaposli, niti da ima za komšiju, niti mogu da uđu u škole, opštine i sl.

Djoka

pre 10 godina

Dinkicu , a sto se krijes stalno iz Cvetkovica?Kad ti zatreba izgovor, ti se uvek pozoves na njega, kad te neko prozove ti odma kazes " ja bolje radim nego Cvetkoviceva Vlada", a svi mi znamo ko je sta radio nismo bas toliko zatupeli.

o.z

pre 10 godina

Nego, šta je bilo sa onom zakonskom granicom o 45% spoljnog duga u BDP koji ste još lane prekoračili? Zakonskom! A niko nije odgovarao. PA O ČEMU DALJE DA PRIČAMO

mrmlj

pre 10 godina

"Kako je dodao, ti podaci neće biti dobri i time nećemo moći da se pohvalimo, a činjenica je da nije mogla ni prethodna vlada."

a dinkic, pretpostavljam, ne oseca nikakvu odgovornost za rezultate prethodne vlade?
mislim, nije da je njegova stranka bila u toj prethodnoj vladi, ili da je on bio ministar ili tako nesto...

Nenad

pre 10 godina

Penzije se garantovano nece smanjivati, ali ce podjednako garantovano cene rasti vise nego penzije.

Kako bi bilo gospodine Dinkicu da napustite skaradan ekonomski model kojim gospodarite poslednjih trinaest godina? jel ne umete da smislite nista koherentnije? Onda se sklonite.

Перица

pre 10 godina

1) Ограничити потрошњу државе на 35% БНП. Једино трошкове за образовање, здравство и војску не треба да смањивати, него треба гледати да се тим редоследом и повећају. Ако је потрошња већа од 35% све плате и остали трошкови у државним установама, агенцијама и јавним предузећима се ограничавају на максимално 90.000 динара.
2) Увести порески кредит за извознике и истовремено повећати порез на добит увозницима. Повећан је порез на добит на 15% са 10% и порез на дивиденде на 15% са 10%. Само тим потезом велики број фирми извозника је отеран из Србије и смањен је приход од пореза.

Slađan

pre 10 godina

Ma dosta više mlaćenja prazne slame, Mlađane Dinkiću!!!
Prvo: ako penzije ne rastu nego ostanu na isto kao što su trenutno to NE ZNAČI da su vredonosno iste već PO AUTOMATIZMU PADAJU jer ih "jede" inflacija i povečani životni troškovi.
Drugo: Lagali ste da će biti bolje kad preuzmete vlast od žutih a trenutno stanje je KATASTROFALNO i mnogo lošije nego pre samo godinu dana.
Treće: Gde su dođavola svi oni investitori koje ste nam obećavali pre godinu dana da će otvoriti silne fabrike samo da ova garnitura preuzme vlast. Nije ih uopšte bilo ili su se predomislili! Šta god da je od toga loše je po nas.
Četvrto: Iako niste otpustili nikog iz državne uprave (nažalost broj zaposlenih se i povećao) došlo je do smanjenja broja zaposlenih! Kako? Odakle? Pa iz privrede je otpušteno g.Ekspertu!!! Iste one privrede koja "hrani" taj preveliki državni aparat! A pošto si ekonomista rešenje ti se samo kaže: SMANJUJ ZAPOSENE U DRŽAVNOJ UPRAVI, AMAN VIŠE!!!
Peto,šesto,sedmo...džaba mi pričamo kad to ne dolazi do VAŠIH UŠIJU gospodo političari!

nadezda

pre 10 godina

Dinkić je već imao dovoljno gafova u svojoj političkoj karijeri, i zašto se prihvatio ministarstva finansija, kad je imao uvid u situaciju koju je zatekao, a nije bio siguran da će moći da je reši.Dizanjem PDV-a za 2% i povećanjem plata i penzija za 2%, usporio je rast njihov rast, Inflacija za 2012 je vanično 12%. Investije u propale fabrike kao "Sartrid", isplate besmislenih otpremnina osiromašile su budžet, i sad opet para nema. Nije stvoren ambijent za nove investicije, a ulaganje u propale fabrike dodatno je oslabilo budžet. Isti scenario se ponavlja već godinama. Plate u državnim preduzećima treba smanjiti u rasponu 1:5, subvenicje za otvaranje novih radnih mesta preusmeriti na održavanje postojećih pod velikom kontrolom,a sve što je pokradeno vratiti u budžet. Gde su pare iz penzionog fonda? Usisali su ga u budžet, davali besmislene otpremnine. Neki su se dobro ovajdili, a većina penzionera ne može ni da se leči, ni da preživi odradivši pun radni staž /35-40/g. Radeći u lošim državnim preduzećima,koja su kasnije propala, morali smo da radimo kod privatnika za male pare ne bi li premostili deo staža do odlaska u penziju, Formula za obračun penzije nije jednako primenjena, pa korisnici porodične penzije bez staža imaju veću penziju od rudara. Sramotno je da nam se uvek iste stvari ponavljaju. Ako niste sposobni da donosite i sprovodite poštene zakone sklonite se ZAUVEK.Ne želim da vi upravljate mojim životom.Sa ovakvim penzijama dovoljno smo obesčašćeni.XT

Rade

pre 10 godina

Hipokrizija, hipokrizija!

Zar Dinkić nije bio neprikosnoveni šef svih ekonomskih resora u vladi Srbije i Naradne banke kod Koštunice 2004-2008 godine?
Pa upravo tada je ON uveo strašnu praksu koja i danas uništava našu ekonomiju, dozvolio je da tajkuni iz privatizovanih firmi bez ikakvih razloga otpuštaju na desetine hiljada radnika na biro i da ''preuzimaju'' imovinu, a zatim teraju firme u stečaj, dozvolio je da plate eksplodiraju u javnom sektoru, stranačko zapošljavanje, pokrivanje gubitaka javnim preduzećima koja su podelili kao PARTIJSKI PLEN, otvaranje ogromnog broja agencija i zapošljavanje kadrova po njima sa ogromnim platama, pa tada su počele da se dele enormne plate kadrovima za članstvo u upravnim i nadzornim odborima...
SVA KORUPCIJA SE RASCVETALA TADA, (2004-2008), a onda se nastavilo tako i dalje i dalje i dalje... a Dinkić je bio u svim Vladama.
Pokazao je šta zna i red bi bio da odmori i da on više ne ''spašava'' srpsku privredu.

odrasli pored radijatora

pre 10 godina

šta da radite? idite na pijac, i pitajte bilo kog seljaka domaćina, kako se vodi domaćinstvo, pa na praksu kod njega jedno 2 godine..

10-20 godina

pre 10 godina

Šta bih ja uradio da sam na Dinkićevom mestu? Sam bih, teška srca, otišao u jedno selo kraj Požarevca i dobrovoljno okajao sve svoje laži, prevare, marifetluke, ugrađivanja i ispumpavanja.

VLADA Novi Sad

pre 10 godina

Ova štetočina Dinkića nije upropastio samo ono čega se nije latio.
Demagog kavog svet skoro nije video. Pozdtav iz Vojvodine

anamarija

pre 10 godina

Pa stvarno, kako ga nije sramora? dali on misli da smo svi ludi i da može da nam vredja inteligenciju?
Kaže blokiraće sudovima račune zbog neplaćanja, a njegovo Ministarstvo je dalo mišljenje da advokati i veštaci ne spadaju u one kojima se mora platiti za 45 dana!Nije valjda da to ne zna?
A, što se tiče mogućih vidova štednje: da li neko zna da je sadašnja državna administracija nekoliko puta brojnija od administracije SFRJ?
Još da ne govorimo o tome da je SFRJ bila u svemu uredjena država....
Krenimo od toga da se veličina državne administracije upodobi veličini zemlje i njenoj ekonomskoj snazi, jer ovako besmisleno je pričati o tome da li im treba zamrznuti plate ili ne, kada njih realno treba možda 1/3 od njihovog ukupnog broja.O čemu pričamo? A, što se penzija tiče, tu je tek sasvim druga priča: jer penzije su stečeno pravo, dakle, one su ZARADJENE i ne mogu biti na "tapetu" štednje.Dalje, ukinite poslaničke plate, jer to ne može biti zanimanje i izvor prihoda za (veoma dobar) život, pa ni osnovica za kasniju penziju, a oni ionako ničemu ne služe, jer glasaju kako se dogovori po poslaničkim klubovima!Smanjite plate menadžmentu javnih preduzeća, jer su plate bezobrazno velike, itd....
Uostalom, imam konkretan: da nadjemo jednog poljoprivrednika čije imanje dobro funkcioniše i da ga zamolimo da se par meseci pozabavi nama i državnom i da on kaže ko treba, a ko ne, i šta treba, a šta ne, i GOTOV POSAO.

milan

pre 10 godina

Knezevic ko veli u svom resoru nema sta da kaze pametno pa se petlja u stvari drugih, to sto je on podpredsednik partije je samo iz tog razloga prvo sto SNS-u manjkaju kadrovi a drugo sto se od njega vise ocekivalo.

zoki

pre 10 godina

Razlika izmedju političara i državnika je u tome što političar misli samo na sledeće izbore, a državnik na sledeće generacije.
Mladjo, odluči se šta želiš biti!

Demagogija

pre 10 godina

(citizenkane, 30. maj 2013 11:56) Sve je to lepo sto si rekao samo ti fali glavna cinjenica. On ni zbog jedne od tih stvari nije izasao iz vlasti. Iz Vlada izlazio iz totalno drugih razloga(zasto nisi njih naveo?). Uostalom on je jedini(tj. njegov blizak kadar) koji ima kontinuitet vlasti od 2000. nasuprot dezinformacijama koje SNS botovi ovde plasiraju za DS. A i sto bih ja morao da ubedjujem bilo koga da li je on dobar ekonomista ili ne. Vecina ima novcanik da u njega pogleda kao konacan rezultat svih njegovih vlasti i funkcija. Ima i oni sto idu na njegove koncerte, clan je SOKOJ-a i gle slucajnosti ima porez(muzicki dinar) gde je bas ova organizacija jedan od korisnika.

Budući penzioner, ako me zdravlje posluži.

pre 10 godina

Sredstva za penzije: polovina iz doprinosa, polovina iz budžeta.
Upravni odbor Fonda - 19 članova + predsednik
Nadzorni odbor - 5 članova + predsednik
Direktor. (A tu je verovatno i zamenik direktora.)
Savetnici ? Koliko ?
Vest na B92, pre dve godine:
1. 3100 stalno zaposlenih. Moje pitanje, zar ih ima i honorarno ?
2. Beskamatni kredit na 12 meseci, po 60000 svakom zaposlenom.
3. Fond za nagrade. Moje pitanje, šta je to?
Vest na B92, pre godinu dana :
500 miliona evra iz doprinosa je uloženo u banje Srbije.
Moje pitanje, zar se sredstva iz fondova ne ulažu u nešto što donosi profit?

oxoxoposum

pre 10 godina

naraviti bazu preletača iz jedne stranke u drugu. svaka stranka će vam sa zadovoljstvom dati spisak izdajica. e, onda te ljude otpustiti. jer njihovo je bilo samo da zloupotrebe poziciju da bi se kao pijavice zakačili na državne jasle. po mojoj proceni 200 - 300 000 ljudi.

Uli

pre 10 godina

(Laik, 30. maj 2013 11:42)

Tacno 100%, ovo je apsolutna nuznost, bez ovoga nema nikakvog oporavka zemlje. Veliko bravo na komentaru i poredjanim prioritetima. Ostaje nam samo da istampamo papire sa ovim zahtevima i da izadjemo na ulice dajuci vladi rok od 7 dana da ispostuje ovo ili krecemo da upadamo u vladu i skupstinu i da ih izbacujemo kroz prozor. Sektoru privrede ujedini se protiv ovih politikanskih neradnickih pijavica!

Uroš

pre 10 godina

Fascinantno kako je samouvereno pričao pred izbore ......
Ali još strašnije je što svi političari pa i dotični svaljuju krivicu na 'predhodnu' vladu ....a bili su u toj vladi na identičnim funkcijama :)

Što mi ne daju vlast i odrešene ruke na SAMO JEDAN DAN !

sudice ti ulica,posto izgleda niko drugi nece

pre 10 godina

"Sta biste vi uradili?"

Pa ja bi uzeo jednu motku,dobro namazanu...

Kako ovog coveka vise nije sramota?!Bar malo?!

13 godina je na vlasti.13 godina je direktno ukljucen u finansije,bankarstvo i ekonomiju.I sad je prosla Vlada kriva za sve?!A 2/3 prosle Vlade je i danas vlast?!?!
On koji nas je doveo ovde gde smo ce sad kao da smisli nesto genijalno i da nas spase!?

Povuci vodu

pre 10 godina

Sta bih ja uradio.Pustio bih nas sve niz vodu posto si nas za 12 godina vladavine po pitanju ekonomije i finansija unistio i sada a nas unistavas tako da nam nema pomoci.Mani nas svojih ideja

Milijan

pre 10 godina

Dinkiću na mestu si minstra evo već punih 13 godina. U svakoj vladi od 05.10.2000-te pa na ovamo zauzimao si mesto ministra finansija,ili minstra za ekonomski i privredni razvoj, uglavnom tvoji resori su bili čisto ekonomski. Da li je moguće da do sada nisi naučio svoj posao ? Zemlja a i gradjani s njom su u ovom razdoblju propadali - tonuli u dugove koje ne znam ko može u sledećem kolenu da vrati.
Evo samo za zadnjih godinu dana zadužio si državu sa dodatnih 4 milijarde eur-a, nezaposlenost je porasla na preko 30%, a strane investicije su samo 8o miliona eur-a.
Da li uopšte shvataš tragičnu situaciju u kojoj se zahvaljujući tvom neznanju nalazimo sve ove godine , a koja je u zadnjoj kulminirala napred navedenim.
Ne znam šta još političar "tvog" kova treba da napravi pa da bude sudski procesuiran za sve tkz. čabar odluke koje su nas dovele do prosjačkog štapa. Za to vreme ( 13 godina) uvećala se samo tvoja pokretna i nepokretna imovina? Šta ti to govori?

krstivoje pantić

pre 10 godina

Do sada ste samo policiji- davajući po 10.000 dinara mesečno, dali 160 miliona eura ! Kome i kakav mir kupujete s tim ? Koliko ste mogli socijalnih davanja dati, koliko obroka narodnim kuhinjama ? Policajac nam ima veću platu od proferosa u srednjoj školi ili doktora u Domu zdravlja. A kriminala nikad više u zemlji !

Dragan

pre 10 godina

Gospodine Dinkiću.Vi i konpletna vlada,a i predhodne vlasti u srbiji samo su gledali kako da naplate što više poreza i nameta od ovog već ojađenog naroda.Vi sami sebi određujete kolika će vam biti plata,a narodu ako može što više da zakinete.Dali ste zaslužili tu vašu platu koju smo vam mi kroz buđžet odnosno poreze i namete.Što vi konpletno u valadi ne smanjite sebi plate za 50%ili 60% pa će biti mnogo više para u buđžetu.Narodu ste odredili minimalac od 20 hiljada,živite vi sa dvadeset hiljada mesec dana.U Šapcu veliki broj radnika radi za 15-16 hiljada jeli to minimalac gospodine Dinkiću.Mesečne obaveze državi i kad štediš ne mogu ispod 120€,jeli to realno gospodine DINKIĆU...

Jasna Maric

pre 10 godina

E kad on kaze to je tako istina, kao sto nam je i mleko ispravno. Pa ko si ti da tebi jos neko veruje? Iza reci ovoga tipa garantovano dolazi do zamrzavanja penzija, pa cak i do smanjenja...zivi bili pa videli. Bolje da si bio covek pa dao ostavku, ili da cutis i ne javljas se i misje rupe i nastavis da nas trujes mlekom.

pera

pre 10 godina

Nije mi jasno zasto se samo Dinkic kritikuje?! A ko ga je doveo u vladu? Ko u parlamentu glasa za njegove predloge? Ko je hteo da ga hapsi a sad sa njim sedi u Vladi? Mnogo ste isti!

Pavladoljska

pre 10 godina

Slusam ga danas...paradoksalno...paradoksalno...paradoksalno... !
Dinkic je bio i u NBS,finansijama, ekonomiji, ekonomiji, finasijama..I...?!
"Vrla ekspertska tekovina demokratije 2001."
A tek ako malo razgrnemo njegov URS po lokalima...e to je JAO !

Petar

pre 10 godina

Ekonomski program u Srbiji se svodi na smanjivanje plata i penzija a povećanje svih mogućih obaveza, poreza, prireza, taksi, goriva, grejanja, struje, hrane, sveg... Godine 2003 imao sam platu oko 340 ezra, a infostan plaćao 35 evrića, bezolovni benzin je bio 0,8 eura, danas imam platu 320 eura a poslednji infostan racun mi je 105 eura a gorivo je 1,5 eura. E tako izgleda ekonomija u Srbiji poslednjih dvadeset godina. Ko god dodje na vlast diže sve čega se seti, osim plata i penzija. Tri puta godišnje po 30-ak procenata sve poskupi, pa čime da preživimo: da gladujemo, krademo ili da se ubijemo???

ISKRENO STA BI JA UCINIO?AJDE DA NAPISEM,MOZDA I PROCITA,nikad se ne zna...

pre 10 godina

Prvo bih prodao devize koliko treba(izracunalo bi se to) da podignem vrednost dinara(neki bi se pogresno izrazili "spustimo cenu evra) na 1:100 i onda bih Dinaru oduzeo dve nule i FIKSIRAO bih ga za EURO.Dakle,nema vise STAMPANJA novca da bi se pokrivao i prikrivao budzet.JAT-u ne bih dao vise NI DINARA iz Budzeta,prodao bih za skupe pare 10-ak najvecih SPORTSKIH KLUBOVA u zemlji odakle bi se pokrile rupe u budzetu a strane privrednike bih privukao time sto bih PDV smanjio na 10% odnosno isao bi "prilagodjeni" PDV,dakle na ono sto najvise proizvodimo a ne treba nam=rakija,cigarete i slicno PDV bi bio 20% a na ono sto mi mogli da OTPOCNEMO DA MOZDA proizvodimo,da bi tu granu industrije i stimulisali,PDV bi dakle bio 15% ili 10%.Za strane ulagace PDV bih spustio cak u nekim granama i na 5% ako se obavezu da ce zaposljavati radnike i graditi fabrike i dao bih im VECINSKO VLASNISTVO pa bi kod nas osim Fijata dosli i ALKATEL,GASPROM,BOSH,a mozda bi se cak otvorio i neki pogon za sklapanje delova za AIRBUS a ako nista drugo,MIKROSOFT i APPLE bih oslobodio poreza na 5 godina.Onda bih preuzeo ostre mere tipa KUPUJMO DOMACE i uveo bih CRKVI PDV od 10%(desetak je poznat bio jos JEvrejima tako da se SPC nebi bunila).Otvorio bo trziste za SVE MOGUCE zemlje sveta a neobradive njive bih NASILNO OTKUPLJIVAO i prodavao velikim korporacijama.Srpski najveci adut vise nikako ne sme da bude jeftina radna snaga a strane banke bih oterao velikim porezima jer nas bas one DRZE U SACI!Sve to i ODMAH!

dejan

pre 10 godina

Deficita ne bi bilo da niste zaposlili armiju novih kadrova po drzavnim i gradksim preduzecima, povecali broj radnika, odnosno neradnika, koji su partijskom knjizicom dosli do posla. I sad njihove plate, neretko daleko vece od proseka plata u Srbiji, treba da placamo svi, preko vecih poreza, ili smanjenjem penzija, inflacijama i novim zaduzivanjima. DA ne govorim o lopovlucima, direktorima koji nista ne rade a primaju, opet kao partijski rukovodioci, i po par desetina hiljada eu platu mesecno. A preduzeca su im gubitasi, sto je najsmesnije i najtuzinije. Sistem izlaska iz krize je jako jednostavan, smanj8te koriscenje budzetskih sredstava na minimum, ne kupujte nove automobile, ukinete potrosnju na restorane, namestene tendere, i otpustite viskove po drzavnim firmama, oterajte vase direktore i dovedite sposobne, nestranacke ljude da vode preduzeca. Drzava bi procvetala.

Alte

pre 10 godina

Pod hitno ukinuti davanje penzija svima koji nisu uplacivali penzijsko osiguranje, tu su da podsetim pevaci, popovi, sportisti, glumci razni zasluzni i podobni gradjani koji nisu placali nista u ovaj fond tokom svog radnog angazovanja. Neka se nadje drugo resenje za davanje tim ljudima a ne da se pljacka fond u koji ulazu radnici. Eto tako cete smanjiti deficit i moci da cak povecate penzije.

vidimo vas

pre 10 godina

prvo da ministarstva ne rasipaju pare gde god mogu da se rasipaju.Zasto Novogodisnji paketici u ministarstvu finansija u sebi sadrze DVD uredjaje i ostale tehnicke potrepstine za odrasle i zasto vrede i po 15.000 din.?
Eto najbanalnijeg rashoda koji je rastegnut kao parcence slanine medju dzukcima, a gde su krupnije stvari? Svako je drpio gde je stigao. Sramota!

Dva razreda osnovne

pre 10 godina

Doveo bih nekog pa makar iz inostranstva ko se razume u finansije i ekonomiju dao bi mu platu koliko trazi da nas izvuce iz bede ako je to uopste moguce.Ali tesko da nama ima pomoci sa ovakvim "strucnjacima'

nina

pre 10 godina

Mislim da svaki čovek ima pravo da radi i tako sebi obezbedi egzistenciju. Bez one 'da komšiji crkne krava' kad vidim koji ljudi su zapošljeni samo u poslednjih godinu dana, stvarno mi bude muka. Tu niko nema ni letnji pljusak od škole, važno je da su se uvalili kod Dinkića, i on ih zapošljavao sve ove godine, ali Bože moj na poslove koji im nisu odgovarali, jer su oni bolničari ili laboranti,ili keramičari, a radili su kao noćni čuvari, što im je jako poremetilo bioritam, pa loše spavaju. Da li znate koliko jedan dobar keramičar može da zaradi, i koliko se čeka keramičar ako nemate veliki posao? Ali to je težak rad.

A ti ljudi su sada na državnim jaslama, šetkaju se po krugu bolnice, prenose neke stvarčice i primaju platu.
Mi sa zavidnim referencama nismo mogli da se uposlimo jer su upošljavane ćerke upravnika okruga koje su bile gasterbajteri i služile su kao radio Mileve , ne bi li obaveštavali stranačku bratiju šta ovi drugi pričaju. Ako sami započnete nešto da radite, na prvom koraku će vas onemogućiti, koje kakvim glupostima. A ako je istina ovo da su neka deca primala paketiće od 15.ooo dinara, neka je sramota svakoga ko je to uzeo. Naravno mislim na njihove roditelje.
Pogledajte malo slike izgladnele dece po net-u, ne baš u Srbiji, ali dete je dete, ja ne bih mogla da spavam.
I ne pitaj ni poslanike ni nas šta bi radili. Ono što ne znaš ostavi onima koji bolje
znaju, ali njih si većna žalost sve razjurio.

Pametnjaković

pre 10 godina

Nama ne odgovara fluktuirajući kurs, jer on odgovara političkoj eliti Srbije, tako se bogate, na tim razlikama, njihovi kadrovi znaju kad treba da prodaju, a kada da kupe devize, i tako zarađuju milione evra i dinara svakodnevno. Odmah uvesti fiksni kurs.

Nemamposao

pre 10 godina

Pa kad je bilo smanjenje u javnom sektoru,samo na Tv i u novinama. Sud je pozurio da poveca plate za 10 hiljada,da bi kasnije,ako bas mora, smanjio za 5. Poceli su kao "snizenja" u Planeti.

lea

pre 10 godina

drag nasi smanjite malo sebi plate pa vi treba da date primer pa mi smo vas birali budite vodje upravom smislu te reci. Delite sudbinu sa narodom.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Trenutno prisustvujemo UBISTVU S PREDUMIŠLJAJEM SRPSKE EKONOMIJE.
Ja ne mogu da shvatim ovakvu bahatost,bezosećajnost državnih kadrova,koji su direktno zaduženi i odgovorni za srpsku ekonomiju.
Ovakva "naivna" prebacivanja lopte,ovakvi manevri u cilju bežanja od REFORMI,mislim da nisu viđeni u novijoj evropskoj praksi.
Kako onemogućiti dalje RASULO,kako stati na kraj ovim NEOPISIVIM POLITIKANSKO-DEMAGOŠKIM BAHANALIJAMA,ŠTA RADI DRŽAVNO TUŽILAŠTVO,ISTRAGA I PORED ALARMANTNIH UPOZORENJA SVIH RENOMIRANIH ,JOŠ UVEK REALNIH,POLITIČKI "NEZATROVANIH" EKONOMSKIH EKSPERATA ,KOJI JOŠ UVEK S DVE NOGE STOJE NA ZEMLJI?!
Upozorenja fiskalnog saveta,profesora ekonomije,zanemaruju se i nastavlja se sa nekom ,VEĆ I DECI SMEŠNO-NAIVNOM "USPAVANKOM",A RAZARANJA EKONOMIJE,MOGU SE UPOREDITI SA BACANJEM "ATOMSKE NA HIROŠIMU"!
Kako dovesti nove ljude,sa pravim ,realnim idejama ,znanjem,MORALNIM KVALITETIMA?
Kako POKRENUTI NEMINOVNE ,OČEKIVANE I JEDINE MOGUĆE(za nekog i zasluženo bolne-s razlogom !) reforme?!!NEMA VIŠE VREMENA ZA IGRU I KOCKANJE.

Radomir R

pre 10 godina

Ja sam penzioner i ako zamrzavanje penzija resava probleme zaposljavanja ja oberucke glasam. Ali bojim se da dok nam Dinkic kroji kapu da nama nema napretka

Jo jo

pre 10 godina

Setam Beogradom i ne mogu da verujem svojim ocima kad vidim zgradu koja nikad nije bila vladina a sad na njoj stoji VLADA. I to koliko njih. Koliko bespotrebne administracije ovoj maloj Srbiji. Sta ce nama Parlament od ovoliko poslanika?
Da ste pametni kao sto niste, ustede li biste i vise nego dovoljno.
Jadna je ova zemlja sa vama gladnih dzepova.

Vojvođanka

pre 10 godina

Pa ti si taj koji već više od jedne decenije kroji sudbinu ekonomije i finansija u Srbiji i vidimo gde nas je to dovelo. VAŠA STRUČNOST ISPRED POLITIKE!!!! A pošto ste ljidima pričali lepe priče tokom izborne kampanje samo da bi dobili glasove i sad ne znate kako da rešite stvarne probleme, vama je kriva prethodna Vlada. Pa da, vama je na svako postavljeno pitanje na koje ne znate da date adekvatan odgovor zapravo odgovor "Ali prethodna Vlada je...." To pokazuje da zapravo Vi (komletna Vlada Republike Srbije) ne znate svoj posao i niste sposobni ni za šta osim da nas prezadužite.