Vratiti firme javnim preduzećima

Predstavnici javnih preduzeća zatražili su da se razmotri mogućnost ponovnog pripajanja pojedinih firmi koje su u okviru restrukturiranja izdvojene iz matičnih.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.05.2013.

15:42

Default images

Obrazloženje koje su naveli predstavnici je da se te firme ne bave osnovnom delatnošću.

Na okruglom stolu o položaju i perspektivama zavisnih preduzeća u ogranizaciji Novog magazina rečeno je da su u restukturiranju javnih preduzeća od 2003. godine, na bazi preporuka MMF-a, izdvojeni i delovi koji su deo osnovnog procesa rada u javnim preduzećima.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike, razvoja i zašstite životne sredine Srbije Dejan Novaković rekao je da Vlada Srbije neće odbiti ni jedan dobar predlog, ali da su potrebni bolja komunikacija i bolje planiranje javnih nabavki u firmama.

"Stav Vlade je da više ne želimo da damo ni jedan jedini dinar na gubitaše. Preduzeća moraju sama da se snađu", kazao je Novaković.

Direktor Termoelektrana i kopova "Kostolac" Dragan Jovanović kazao je da su prilikom izdvajanja delova koji se ne bave osnovno delatnošću izdvojene firme bez kojih to preduzeće ne može da se funkcioniše.

"Izdvojena je kompletna delatnost održavanja, kao i tehnološki proces sa specijalizovanom opremom i specijalizovanim kadrovima. Bez toga firma ne može da funkcioniše", kazao je Jovanović.

Kako rešenje problema, on je predložio da se posle analize pojedine firme vrate u sastav držanih preduzeća ili da im se omoguće beneficije u procesu javnih nabavki kako bi mogle da obavljaju poslove onako kako su to činile ranije.

Jovanović je kazao da je iz Termoelektrana i kopova "Kostolac", koje posluje u okviru Elektroprivrede Srbije (EPS), izdvojeno šest firmi sa oko 2.000 zaposlenih. Na skupu je rečeno da zbog izmena Zakona o javnim nabavkama mnoga od izdvojenih preduzeća nisu u mogućnosti da konkurišu za poslove u javnim preduzećima.

Direktor Elektrovojvodine Srđan Kružević kazao je da su javna preduzeća prinuđena ili da ne poštuju odluku Vlade Srbije iz 2004. godine po kojoj treba da obezbede poslove izdvojenim firmama, ili da krše Zakon o javnim nabavkama. On je kazao da je bilo predviđeno da se restrukturiranje javnih preduzeća i privatizacija odvojenih firmi završi do 2007. godine, ali da ni do danas, 2013, problem još nije rešen.

Kružević je kao primer preduzeća koje možda nije trebalo izdvajati naveo firmu Energosoft, koja je napravila i održava informacioni sistem Elektrovojvodine.

"Energosoft je privatizovan i sada mu Elektrovojvodina plaća tri miliona dinara za usluge", kazao je Kružević, ocenjujući da bi ta usluga verovatno manje koštala Elektrovojvodinu da preduzeće nije izdvojeno.

Pomoćnik ministra saobraćaja Srbije Milutin Popović ocenio je da restrukturiranje Jat ervejza koje je započeto 2002. godine nije urađeno kako treba, navodeći da je u tom procesu izdvojena Jat tehnika neophodna za osnovno poslovanje preduzeća. Popović je kazao da Jat tehnika sada 50 odsto poslova obavlja za strane firme, i da je neopohdno da se redefinišu odnosi sa Jat ervejzom.

Na osnovu tog redefinisanja, dodao je Popović, Jat ervejz bi trebalo da plati 10 miliona evra manje za usluge održavanja aviona Jat tehnici u ovoj godini nego u 2012.

Na okrulom stolu Novog magazina rečeno je da je u oko 70 firmi koje su izdvojene iz javnih preduzeća zaposleno više desetina hiljada radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: