Poskupljuju ulje i šećer

Prazni rafovi i zastoj u snabdevanju šećerom i uljem, u mnogim radnjama u Srbiji izazvali su zabrinutost potrošača.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 11.09.2012.

23:23

Default images

Mnogi već spekulišu da ova situacija baš i nema previše veze sa aktuelnom sezonom pripreme zimnice i da je, zapravo, u pitanju najava novih poskupljenja ovih osnovnih životnih namirnica, pišu Novosti.

A, da su kupci u pravu potrđuju, indirektno, i proizvođači. Šećera i ulja za potrebe Srbije će, kažu, biti dovoljno, ali će njihova cena, ipak, biti korigovana, verovatno kada se završi otkup sirovina.

Srbija će, kako objašnjava Ljubiša Radenković, generalni direktor "Sunoka“, jednog od proizvođača šećera u Srbiji, imati dovoljno šećera samo zahvaljujući tome što je Vlada Srbije donela uredbu kojom je ograničila izvoz šećerne repe.

Korekcija cene šećera kaže Radenković, može se očekivati, pošto je i sama sirovina skuplja.

"Sama korekcija cene uslovljena je sa više faktora. Prvi je, naravno, cena sirovine, pošto je već tražena korekcija cene repe, da bi se isporuke nastavile, ali, tu je i samo tržište, odnosno, ponuda i potražnja. Naravno, neke dramatične promene cene ne treba očekivat"i, kaže on.

Sa uljem, kako kažu u „Inveju“, kompaniji u čijem sastavu su i naše uljare „Vital“ i „Sunce“, imamo sličan scenario kao sa šećernom repom.

"Sam otkup suncokreta ide po planu, ali cena mu je znatno viša nego prošle godine. Sada se, naime, kilogram suncokreta plaća 52 dinara, a lani je bio oko 35 dinara. Samim tim, kada se završi otkup, razmišljaće se i o korekciji cene gotovog proizvoda, odnosno, ulja".

I u „Viktorija grupi“ za Novosti je potvrđeno da se očekuje korekcija cena ulja.

"Prosečna cena suncokreta prošle godine iznosila je 40 dinara za kilogram, a trenutno se ova sirovina otkupljuje po ceni od 55 do 60 dinara, ne računajući troškove transporta, skladištenja i kontrole kvaliteta. I pored toga, cena ulja u Srbiji i dalje će biti niža od one u zemljama okruženja". U svakodnevnoj nabavci, građani se suočavaju sa izrazito čestim poskupljenjima mesa. Tako je kilogram pilećeg filea ove nedelje dostigao 740 dinara, dok istovremeno kupci za kilogram jagnjetine plaćaju 540, odnosno 200 dinara manje, što nikada nije bio slučaj.

Po višim cenama od danas prodaju se i pileći bataci, čak 465 dinara, dok je pileće belo meso premašilo 520 dinara.

Niz novih cena se ne prekida. Ovih dana mleko, jogurt, pavlaka skoro svih domaćih proizvođača „Imleka“, „Meglea“, „Somboleda“ poskupeće za dva do pet odsto, odnosno dinar-dva do četiri po pakovanju.

Za po devet odsto poskupeće brašno iz „Fidelinke“ i „grand kafa“ i „don kafa“, zatim prerađeno voće i povrće u proseku 10 odsto, a proizvodi iz „Agroživa“ za 15 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: