Bili smo prinuđeni da povećamo PDV

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je Vlada Srbije bila prinuđena da poveća opštu stopu PDV sa 18 na 20 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

15:31

Default images

Prema njegovim rečima, bilo je potrebno ostvariti uštede od milijardu evra za godinu dana.

Dinkić je istakao da ta sredstva nije bilo moguće naći samo na rashodnoj strani budžeta, već je bilo potrebno da se kombinuju mere.

Istovremeno, Dinkić je podsetio da je zadržana niža stopa PDV od osam odsto na hranu, kao i da se za mala i srednja preduzeća od 1. januara uvodi mogućnost da PDV plaćaju tek kad robu naplate.

On je naveo da je poboljšan sistem naplate tog poreza u gradjevinskoj industriji pa će PDV ubuduće plaćati investitori, a ne izvođači radova.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković istakao je da bi mere vlade trebalo posmatrati u celini i da je privreda mnogo više dobila ukidanjem parafiskalnih nameta, nego što će izgubiti povećanjem PDV-a.

Prema njegovm rečima, manji promet zbog eventualno većih cena biće nadoknađen smanjenjem troškova poslovanja.

Atanacković je naveo i da će u nekim gradovima, kao što su Leskovac, Kruševac ili Kikinda, nova preduzeća uštedeti ukidanjem nameta od 22.000 do 30.000 dinara mesečno, a u Beogradu i do 46.000 dinara.

Nova vlada uvodi red na "sivom tržištu"

Ministar finansija i privrede izjavio je da će nova vlada uvesti red na sivom tržištu, tako što će dati ovlašćenja Poreskoj upravi i Poreskoj policiji da kontrolišu neregistrovana preduzeća.

Dinkić je rekao, posle sastanka u Uniji poslodavaca Srbije, da će preduzeća koja su u nelegalnim tokovima i koja je do sada kontrolisala tržišna inspekcija sa svega nekoliko ljudi, ubuduće kontrolisati oko 7.000 ljudi iz Poreske uprave i Poreske policije.

On je najavio da će se najpre u legalne tokove postepeno uvesti preduzetnici koje do Nove godine niko neće kontrolisati i koji će do tada moći da se registruju, a plaćaće paušalni porez od 10 odsto. U slučaju da to ne učine do 1. januara i da ih organi kontrole u tome uhvate plaćaće porez po stopi od 20 odsto i biće im zaplenjena roba, najpre privremeno na 45 dana, a ukoliko se i posle toga ne registruju, onda trajno.

Ministar je naveo i da bi bruto domaći proizvod Srbije mogao da bude i 20 odsto veći po osnovu uključivanja sive ekonomije u legalne tokove.

Podsetivši da je od 1. septembra ukinuta obaveza zanatlijama da izdaju fiskalne račune, Dinikić je najavio da će Poreska uprava pismeno obavestiti oko 40.000 zanatlija koji više ne moraju da drže fiskalne kase.

On je kao primer naveo da čak ni njegov frizer nije znao da je ta obaveza ukinuta, već mu je i dalje izdavao fiskalne račune.

Prema rečima Dinkića, na zahtev privrednika biće smanjena birokratija u Poreskoj upravi, pa će od 1. jula 2014. biti uvedena obaveza da poreske prijave budu u elektronskoj formi, a od 2013. porezi i doprinosi na plate neće se uplaćivati na sedam različitih računa već na jedan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: