Stiže MMF - tema NBS, a ne krediti

MMF i Srbija, od 10. do 14. septembra, ponovo za istim stolom, ali sa različitim ciljevima. MMF dolazi da skenira i kritikuje, a Srbija želi - novi aranžman.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 31.08.2012.

12:13

Default images

Šef misije Međunarodnog monetranog fonda Bogdan Lisovolik je rekao da je "ohrabrujuće" što je Vlada najavila departiziciju, kao ograničenje plata u javnom sektoru.

"Misija će doći i zadatak će joj biti utvrđivanje činjenica. Biće to kratka poseta tokom koje će se razgovarati uglavnom o makroekonomskoj budućnosti Srbije i neće biti razgovora o aranžmanu sa Srbijom. Misija će posebno razgovarati o promeni zakona o Narodnoj banci Srbije jer je misija zabrinuta da ugrožava autonomiju", kaže Lisovolik.

Vladu do tada čekaju i ne tako popularne mere kao što su 13. penzija ili jeftina struja i tokom dana - drastično smanjenje minusa u budžetu pokušaće se na sve načine, pa i uz rast PDV-a i poreza na dobit.

Državni sekretar Ministarstva finansija Vlajko Senić je istakao da je to ministarstvo započelo sredjivanje stanja u javnim finansijama, što će biti vidljivo u rebalansu budžeta, koji će biti urađen polovinom septembra, kao u budžetu za 2013. godinu.

"Pre svega treba da sredimo stanje u javnim finansijama koje podrazumeva rebalans budžeta koji će doći u prvoj polovini septrmbra. Zatim Vlada je juče stavila u proceduru obavezu za 11 ministarstava da krenemo u ukidanje parafiskalnih nameta koji predstavljaju veliko opterećenje za privredu. Da pokušamo da obnovimo razgovore sa MMF-om i postignemo novi sporazum jer je ovaj stari van snage", kaže Senić.

Svetska banka takođe smatra da nam je potreban aranžman sa MMF-om. Čovek koji je pre dva meseca najavio da nas čeka finansijska oluja, sada kaže da nam ona nije mnogo bliža, ali da nije ni prestala opasnost.

"Do sada smo čuli mnogo najava ali nismo videli konkretne odluke. Još je rano reći, ali je sigurno da je potrebno prilagođavanje ne samo oko prihoda u budžetu već i oko rashoda", kaže Lu Brefor, predstavnik Svetske banke.

A kako će to zaista i biti urađeno, Lu Brefor kaže da ćemo videti po rebalansu ovogodišnjeg kao i izgledu budžeta za sledeću godinu koji će otkriti strategiju vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: