Nemci nedostižni, Hrvati imaju more

Mereći prema kupovnoj moći, Srbija je po standardu tek na oko 30 odsto proseka zemalja EU, dok smo prema Hrvatskoj u nešto zavidnijem položaju, piše Pres.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2012.

10:19

Default images

List je objavio uporedne cene osnovnih proizvoda u tri zemlje i sračunao koliko prosečan Srbin, Hrvat ili Nemac vremena treba da radi za svaki od njih.

Nemac u proseku za sat svog rada zaradi 11,7 evra neto, što je šest puta više od srpskog radnika, koji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za to vreme zaradi 1,9 evra (podaci za januar). Hrvat za jedan sat zaradi u proseku 4,2 evra.

Računica je pokazala da Srbi moraju da rade 19 minuta da bi kupili litar mleka. Nemci ovu namirnicu zarade za svega tri minuta, dok Hrvati za taj litar na poslu provedu 10 minuta.

Ubedljivo najveća nesrazmera između cene proizvoda i vremena koje za njega treba raditi je kod maslaca. Dok Nemac za maslac od 250 grama zaradi za četiri minuta, a Hrvat za 23, našim radnicima za to su potrebna čak 82 minuta.

Slično je i kod jaja, kafe, sveže piletine, a, nažalost, i kada su u pitanju automobili ili kupovina stana. Takođe, oni koji već imaju automobil za litar benzina sada moraju da rade šest puta više od Nemaca, pa je sve veći broj onih koji se odlučuju za gradski prevoz.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca kaže da ga uopšte ne iznenađuje što je ovo statističko poređenje na našu ptetu. Posebno, kako kaže, kada se zna da je kupovna moć zaposlenih u Srbiji opala za 24,7 odsto u odnosu na 2008. godinu.

"O tome kako živi onih 267.000 radnika koji su u međuvremenu ostali bez posla možemo samo da nagađamo. Nemački standard verovatno nećemo dostići nikad, a teško da ćemo u narednih pet godina moći da dostignemo i Hrvate, jer oni imaju more, pa od turizma inkasiraju 7,5 milijardi evra godišnje", smatra Rajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: