"Ne" Rusiji koštalo bi mlrd. USD?

Ulaskom u EU, Srbija će biti u obavezi da poništi sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom koji nam godišnje samo od izvoza donosi oko milijardu dolara prihoda.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.02.2012.

00:11

Default images

Stručnjaci kažu da će Srbija zbog Evrope, pored “slobodnog” izvoza u Rusiju koji svake godine raste za 60 odsto, morati da se odrekne i svih bilateralnih sporazuma sklopljenih s drugim zemljama.

Podsetimo, Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji, je potvrdio stav ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina da će Evropa tražiti od Srbije da se odrekne sporazuma o slobodnoj trgovini sklopljenog 2000. godine s Rusijom. Međutim, Miroslav Mitković, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS), upozorava da za Srbiju prekid sporazuma s Rusijom neće biti bezbolan jer je od njegovog sklapanja naš izvoz u tu zemlju svake godine rastao za oko 60 odsto.

On navodi da je "izvoz Srbije u Carinsku uniju (Rusija, Belorusija i Kazahastan) u 2010. bio 580,5 miliona dolara, dok je uvoz bio 2,27 milijardi dolara. U poređenju sa 10 meseci 2011, vidi se značajan pomak u izvozu Srbije, tako da je veći za 58,7 odsto".

"Nemamo još uvek precizne informacije za celu godinu, ali izvoz naše robe u Rusiju u 2011. dostiže sumu od oko 900 miliona dolara. Ukoliko se do ulaska u EU srpske firme koje izvoze na taj prostor ne prilagode ili bolje pozicioniraju na ruskom tržištu, propašće, što će se osetiti i u našoj privredi", objašnjava Mitković.

Nenad Popović, predsednik međunarodne kompanije ABS elektro, koja posluje i u Rusiji, kaže da “ulaskom u EU naša zemlja gubi privilegiju kakvu nema nijedna zemlja u Evropi”.

"Taj sporazum nam omogućava izvoz od preko 95 odsto domaćih proizvoda u Rusiju bez carina. Zahvaljujući tom sporazumu, izvoz srpskih proizvoda u Rusiju svake godine raste i ona postaje veoma značajno izvozno tržište za našu zemlju. U trenutku kada se sve zemlje u Evropi bore da imaju što bolju ekonomsku saradnju s Rusijom, naša vlada je spremna da se odrekne olakšica koje imamo jedini u Evropi i koje mogu da budu naša konkurentska prednost u odnosu na zemlje u EU", upozorio je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: