EPS: Struja mora da poskupi za 60%

Plan poslovanja Elektroprivrede Srbije predviđa da struja u naredne dve godine poskupi za ukupno 60 odsto. U 2012. godini bez većih računa, najavljuju iz EPS-a.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.02.2012.

10:19

Default images

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković je, naime, izjavio da planom poslovanja kompanije nije predviđeno povećanje cene struje u ovoj godini, ali da do kraja 2014. cena mora da poraste 60 odsto.

Marković je u intervjuu agenciji Beta kazao da to poskupljenje može da se uradi odjednom ili postepeno, ističući da će od 2015. u Srbiji biti potpuno otvoreno tržište električne energije koje će samo regulisati tu cenu. "EPS je potpuno spreman za otvaranje tržišta i priželjkuje ga već godinama. Najgori način upravljanje cenom i cenovnom politikom jeste administrativni način. To treba da uradi tržište", kazao je Marković.

On je istakao da niska cena električne energije u Srbiji, najniža u Evropi, stimuliše neracionalnu potrošnju i onemogućava investicije EPS-a. "Srbija je sa prosečnom cenom od pet evrocenti za kilovat sat energetski najneefikasnija zemlja u Evropi", kazao je Marković.

Kako je dodao, zbog toga što nije predviđeno povećanje cene struje u 2012. godini redukovan je i plan ulaganja, tako da EPS u ovoj godini ima na raspolaganju veoma skromna sredstva za investiranje.

"Godišnji nivo investicija EPS-a bio je od 400 do 500 miiona evra, a sa sadašnjom cenom struje kompanija je na oko 100 miliona evra investicija u 2012. godini", rekao je generalni direktor srpske elektroenergetske kompanije.

On je podsetio da je stabilno snabdevanje strujom tokom ledenog talasa u Srbiji obezbeđeno i zahvaljući višegodišnjem pravovremenom ulaganju u remonte, i dodao da će u ovoj godini biti dovoljno novca za sve predviđene remonte.

EPS ipak u plusu

Marković je kazao će na rezultate poslovanja EPS-a u 2012. godini uticati i troškovi povećanog uvoza struje zbog ledenog talasa, ali da bi izveštaj o poslovanju za prošlu godini trebalo da pokaže da je Elektroprivreda Srbije imala profit.

On je precizirao da će tačan iznos dobiti EPS-a za 2011. godinu biti objavljen početkom marta, nakon usvajanja finasijskog izveštaja dodajući da će istovremeno biti objavljeni podaci iz nove procene vrednosti kompanije.

Marković je podsetio da je EPS u 2011. godini proizveo rekordnu količinu struje, više od 36 milijardi kilovat sati, i da zahvaljujući tom rezultatu i povećanju efikasnosti očekuje pozitivan rezultat u godišnjem izveštaju.
Generalni direktor EPS-a je kazao i da se prema kompanijskim procenama godišnje ukrade se oko četiri odsto struje, dok su tehnički gubici oko 11 odsto, tako da ukupni gubici u sistemu dostižu oko 15 odsto.

Tehnički gubici sistema kakav je EPS trebalo bi da budu oko osam odsto, kazao je Marković i dodao da je jedna od mera koja je preduzeta pokretanje projekta zamene brojila.

Uvođenjem sistema daljinskog upravljanja očekuje se smanjenje krađe struje i gubitaka u sistemu, naveo je Marković, dodajući da je reč o dugoročnom projektu vrednom oko 700 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

227 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: