Vlada spašava firme muzičkog dinara

Vlada Srbije je usvojila predlog izmena Zakona o autorskim pravima kojima se plaćanje "muzičkog dinara" ukida za zanatlije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2012.

16:16

Default images

Ostalima će taj namet biti umanjen tri puta, saopštili su Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

Ističe se da će te izmene, koje su su usvojene na predlog URS, domaćoj privredi uštedeti sedam miliona evra godišnje.

Predlogom URS-a, koji je usvojila Vlada Srbije, muzički dinar će biti ukinut zanatlijama koji u svojim radionicama koriste radio, tranzistor ili neki drugi uređaj za slušanje muzike (frizeri, obućari, automehaničari, kozmetički saloni i slično), kao i uvoznicima i proizvođačima računara i multifunkcionalnih uređaja jer se ti uređaji prvenstveno ne koriste za slušanje muzike. Usvajanjem tih izmena zakona, naknada za muzički dinar biće tri puta niža, odnosno maksimalan iznos tarife na mesečnom nivou za lokale površine do 50 kvadrata neće biti veći od jedne dvanaestine minimalne zarade u Srbiji (bez poreza i doprinosa), dok će za lokale preko 50 kvadrata maksimalni iznos biti jednu devetinu minimalne zarade.

Naknada koju plaćaju uvoznici i proizvođači muzičkih uređaja, diskova, video traka, USB fleš drajvova i DVD/blurej uređaja je smanjena sa tri na 0,3 odsto nabavne cene i taj iznos je maksimalna naknada za sve organizacije koje imaju prava na naplatu istog.

Dodaje se će visina muzičkog dinara biti utvrđena prema regionalnoj kategorizaciji i gradskim zonama u zavisnosti od nivoa razvijenosti određenog regiona ili grada, odnosno pozicije unutar grada, kao i stepena u kojem je muzika važna za delatnost određenog privrednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: