Tržište udžbenika zaradi 100 mil. €

Tržište udžbenika godišnje je "teško" od 50 do 100 miliona evra, pa izdavači žele što bolju poziciju, rekao je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.01.2012.

15:41

Default images

On kaže da izdavači imaju svoj interes i ugao gledanja, ali da Ministarstvo mora da vodi računa i o đacima, kvalitetu njihovog obrazovanja i ekonomskim mogućnostima njihovih roditelja.

"U Srbiji ima oko 900.000 djaka, za komplet treba od 50 do 100 evra, što znači da je tržište udžbenika teško 50 do 100 miliona evra", istakao je Obradović, smatrajući da izdavači pominju samo svoje aspekte, žale se i privatna i državna preduzeća, ali se, kako je kazao, zaboravlja pitanje niskotiražnih udžbenika. Privatni izdavači udžbenika dostavili su pre nekoliko dana vladi i ministarstvu primedbe na nacrt izmena i dopuna zakona o udžbenicima, jer smatraju da će njegovo usvajanje ugroziti kvalitet obrazovanja.

Oni su ukazali da nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o udžbenicima, koji je osvanuo na sajtu Ministarstva prosvete i nauke "niko nikad pre toga nije video", a da taj tekst sadrži i retrodgradnu definiciju udžbenika "u kome se ne piše".

Kako kažu smatraju da neko pokušava, zarad političkih poena, da prilagodi zakon takozvanom projektu besplatnih udžbenika, koji, kako objašnjavaju, uopšte nije besplatan, nego se takozvani neradni udžbenici samo pozajmljuju đacima na jednu godinu.

Direktor Zavoda za udžbenike Miloljub Albijanić izjavio je da je aktuelni zakon o udžbenicima omogućio da Srbija ima previše licenciranih izdavača udžbenika, da je stvorio prostor za korupciju i da nije suštinski uveo red u izdavašto.

Sa gotovo 70 licenciranih izdavača udžbenika, što je previše i za najbogatije zemlje EU, Srbija je sada lider u Evropi, rekao je Albijanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: