Aleksinac postaje srpski Teksas

Ministarstvo životne sredine i rudarstva i JP za podzemnu eksploataciju uglja Resavica stali su iza eksploatacije uljnih škriljaca u polju Dubrava kod Aleksinca

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 15.12.2011.

01:06

Default images

Izrada elaborata o rezervama je pri kraju.

Već do kraja godine planira se verifikacija ovog dokumenta, a posle toga i početak pregovora sa strateškim partnerima. Zasad, najviše su zainteresovani Estonci (kompanija VKG iz Talina i Rusi (Gaspromnjeft).

"Dobili smo zeleno svetlo od državnih institucija uz zaključak da se nastavi kontinuitet u geološko - istražnim radovima. Uzorci su dostavljeni Rudarskom institutu u Beogradu i Estoncima, a elaborat o rezervama radi se na bazi tog istraživanja", kaže Bogoljub Furtula, direktor Aleksinačkog rudnika. Na polju Dubrava u ataru sela Subotinac, već nekoliko meseci intenzivno traju istražno - bušački radovi. Na terenu su dve ekipe sa neophodnom opremom - pogon Istražni radovi RTB Bora i zajednička posada Aleksinačkog i rudnika Soko.

"Radi se u tri smene. Dnevno izbušimo između 10 i 15 metara. Ovo nam je četvrta bušotina. Da bi se utvrdila debljina i kvalitet škriljaca, do sada smo izbušili oko 700 metara", kaže brigadir - bušač iz Bora, Saša Milenković u čijoj su ekipi još i Slobodan Peševski i Nenad Đorđević.

Na drugoj bušotini, aleksinačko - sokobanjska postava - Zvezdan Stojanov i Dalibor Metejev, rade punom parom, ali sa starijom opremom. Tvrde da ne zaostaju u produktivnosti za kolegama.

Pored obe bušotine postavljeni su sanduci sa uzorcima škriljaca izvađeni sa raznih dubina - 50, 67, 80 metara... Rudarski inženjer Zlatko Petrović, tvrdi da su i na oko, odličnog kvaliteta, što dokazuje i paljenjem jednog komadića škriljca iz koga se odmah osetio miris nafte.

"Čitav prostor od Aleksinca do Subotinca i od Aleksinca do auto-puta ili oko 20 kvadratnih kilometara, predstavlja ogromno energetsko bogatstvo uglja i uljnih škriljaca", ističe inženjer Petrović. On objašnjava da su "prvi sloj bitumenozni laporci, čije se rezerve procenjuju na oko četiri i po milijarde tona, koji sadrže pet odsto nafte. Ispod laporca je sloj škriljaca debljine oko 90 metara, sa sadržajem nafte od 10 odsto, a posle toga su naslage visokokaloričnog mrkog uglja. Na pojedinim mestima, škriljac je na samoj površini".

O eksploataciji škriljaca u Aleksincu se razmišlja decenijama. Tone uzoraka slate su u SAD, bivši SSSR i Kanadu. Rezultati analize uvek su bili ohrabrujući.

Međutim, niti je država bila spremna, niti je imala novca da bez stranih partnera uđe u ovu skupu avanturu. Postojali su i još postoje i ekološki razlozi, jer je u pitanju takozvana prljava tehnologija.

Stručnjaci iz Estonije već su posetili Aleksinac, a usledila je i uzvratna poseta. Nedavno je na čelu delegacije koja je boravila u ovoj zemlji bio i ministar Oliver Dulić, koji je tom prilikom imao konkretne razgovore na temu škriljaca sa ministrom ekonomije Estonije Juhanom Partsom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: