Gorivo uskoro skuplje zbog akciza

Predlog izmena Zakona o akcizama pred poslanicima Skupštine biće u toku naredne nedelje, a do kraja meseca domaće gorivo biće skuplje oko 4,5 dinara po litru.

Srbija

Izvor: Politika, Danas

Petak, 03.06.2011.

00:10

Default images

Jednake akcize za domaće i uvozno gorivo počeće da se primenjuju već polovinom juna.

Samo po osnovu većih dažbina, domaći benzin BMB 95 poskupeće za 4,5 dinara po litru, dok će cena dizela D2 skočiti za više od dva dinara. Računa se da će država po ovom osnovu više zaraditi oko 10,7 milijardi dinara.

Poslanici će izglasati izmene ovog zakona, ali samo zato što je Evropska komisija još u februaru rekla da je aktom koji sada važi, Srbija prekršila Prelazni trgovinski sporazum sa EU. Jer, akcize koje važe od početka godine, niže su za domaći benzin i dizel D2, nego za gorivo evro kvaliteta. Izmenama Zakona, za sve vrste motornog benzina važiće jedinstvena akciza od 49,5 dinara po litru, dok će za dizel goriva ovaj namet iznositi 37 dinara. Cene benzina i dizela će se postepeno menjati, jer će stare akcize važiti za gorivo koje je već uvezeno ili proizvedeno u pančevačkoj rafineriji.

"Nove akcize će početi da se primenjuju odmah po objavi u Službenom glasniku, ali procenjujemo da će proći oko dva meseca dok se novi namet potpuno ne uklopi u cenu na tržištu", kaže Bora Tatić, iz Udruženja privatnih benzinskih pumpi.

Inače, Hrvatska je u martu čak smanjila akcize za dva evrocenta, kako bi pomogla vozačima da prebrode poskupljenje goriva zbog „skokova“ nafte na svetskoj berzi. Posle korekcije, hrvatske akcize na naftne derivate su od 15 do 20 odsto niže u odnosu na Crnu Goru i Srbiju.

Iznos akcize u Crnoj Gori je oko 0,45 evra, u Rumuniji 0,38 evra, Bugarskoj 0,4 evra, Sloveniji 0,42 evra, dok je u Mađarskoj akciza 0,44 evra.

Za razliku od Srbije, koja je formiranje cena slobodno ostavila pumpadžijama, Hrvatska i dalje određuje maloprodajnu cenu jednom nedeljno na osnovu propisane formule. Ako se cene naftnih derivata promene za 3,5 odsto u nabavci, za toliko se menja i cena na pumpama.

Tako, na primer, litar evrodizela na pumpama „preko granice“ košta 1,21 evro, dok ga kod nas vozači plaćaju 1,35 evra. Od početka godine, gorivo je dva puta pojeftinilo u Hrvatskoj.

Benzin možda jeftiniji za mesec dana?

Cene nafte juče su pale ispod 100 dolara za bare. Ipak, vesti sa svetskih berzi ne znače puno vozačima u Srbiji je izvesno da do momentalnog snižavanja maloprodajnih cena neće doći. Bora Tatić kaže da je cena naftnih derivata koji se sada prodaju na srpskim pumpama formirana na osnovu cena sirove nafte koje su važile pre pojeftinjenja.
Tatić navodi da će "nove niže cene naftnih derivata u Srbiji moći da budu formirane tek nakon što se istroše postojeće rezerve benzina. Kada se budu nabavljale nove količine koje će biti jeftinije zbog pada cena sirove nafte na svetskom tržištu stvoriće se uslovi da gorivo u Srbiji pojeftini. Naravno, to će se desiti ako u međuvremenu ne bude novih poskupljenja nafte". On dodaje i da smanjenje cena nafte na svetskim berzama može da ublaži uticaj poskupljenja akciza za goriva koja se prodaju u Srbiji.

Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora Nafta a.d. slaže se sa mišljenjem da je pojeftinjene goriva u Srbiji u perspektivi moguće. On kaže da će "cene goriva iz uvoza zbog nižih cena nafte na svetskim berzama moći da pojeftine".

"Sa druge strane, da li će sniženje važiti i za goriva koja se proizvode u Rafineriji nafte Pančevo zavisiće isključivo od NIS-a. S obzirom da će NIS naftu iz uvoza dobijati po nižim cenama biće u prilici da smanji veleprodajne cene benzina koji se proizvode kod nas u zemlji. Ako bi se to desilo onda bi se smanjila i maloprodajna cena na benzinskim pumpama koje naftnim derivatima snabdeva NIS", ističe Atanacković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: