Vlada: Seljaci atakuju na budžet

Vlada Srbije ocenila je da bi ispunjenje zahteva malog broja poljoprivrednika koji protestuju ozbiljno ugrozilo agrarni budžet.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 02.06.2011.

16:42

Default images

"Ocena Vlade je da bi ispunjenje zahteva poljoprivrednika dugoročno poremetilo tržište mleka i mesa", izjavio je šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović.

On je dodao da Vlada nastoji da pronađe efikasne mere za subvencionisanje poljoprivrede, ali da se tim merama ne ugrozi snabdevanje tržišta mlekom i mesom.

Mihajlović je kazao da je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izvestio danas Vladu o problemima štrajka u poljoprivredi. Predstavnici poljoprivrednika koji protestuju na putevima širom Vojvodine, nezadovoljni ishodom pregovora sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem, zatražili su da o rešavanju problema u agraru razgovaraju sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Ratari, čiji se traktori već četvrti dan nalaze ispred zgrade Vlade Vojvodine, zatražili su novi susret sa pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem kako bi im on omogućio susret sa predsednikom Tadićem, rekao je novinarima predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković.

"Tražili smo da nam se omogući razgovor sa predsednikom Tadićem, koji je na Poljoprivrednom sajmu obećao da će država pomoći poljoprivrednike i uložiti u poljoprivredu jer, kako je rekao, ona je nosilac razvoja države“, istakao je Ivković i dodao da ubrzo posle toga „vidimo da države ne želi da pomogne agraru“.

U Pajtićevom kabinetu im je, kako su napomenuli poljoprivrednici, rečeno da je predsednik na službenom putu i da bi sa njihovim predstavnicima eventualno mogao da razgovara krajem dana.
Ivković je, zajedno sa drugim okupljenim poljoprivrednicima, odbacio saopštenje u kojem Asocijacija poljoprivrednika poziva na obustavljanje protesta i blokade puteva i naglasio da je to dezinformacija kojom se želi stvaranje razdora među učesnicima protesta. „Jedinstveni smo, nema povlačenja i niko nije otišao sa protesta“, rekao je on i dodao da su blokade puteva širom pokrajine još masovnije jer su, kako je rekao, blokirani novi putni pravci od Vrbasa do Novog Sada, kod Rume, Ssida, Indjije i Batajnice, a traktorske barikade su i prema graničnom prelazu Vatin.

Od početka sedmice, poljoprivrednici protestuju zbog ograničavanja parcela koje će biti subvencionisane sa 100 hektara na 30 hektara. Subevncije po hektaru ostaju iste i iznose 14.000 dinara.

Poljoprivrednici su blokirali većinu puteva u Vojvodini i traže da traktorima dođu u Beograd i pregovaraju sa vladom o povećanju parcela koje će biti subvencionisane.

Povodom protesta poljoprivrednika danas su se oglasile sve relevantne opozicione političke stranke , koje su podržale zahteve seljaka.

Demokratska stranka Srbije pozvala je članice vladajuće koalicije koje podržavaju protest zemljoradnika da napuste Vladu u kojoj sede, ili ostanu u njoj i ponesu odgovornost za očajne odluke koje ta Vlada donosi.

"Istovremeno sedenje u Vladi i kritikovanje njenog (ne)rada je najgore licemerje i pokušaj da se što pre pobegne s broda koji tone.Gradjani su itekako svesni da je ovo vlast u kojoj na svim nivoima zajedno sede Tadić, Čanak, Dinkić, Dačić, Drašković, Krkobabić i drugi i da su svi oni zajedno podjednako odgovorni za stanje u kome se država nalazi", izjavio je portparol Pokrajinskog odbora DSS Milenko Jovanov.

LDP: Samo za seljake nema

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je državna agrarna politika "doživela potpuni kolaps" i da je to postalo očigledno u situaciji "kada je cela Vojvodina stala, a vlada ne može da nadje izlaz".

Jovanović je rekao da se država za pet meseci zadužila za skoro 1,4 milijardu evra, a sa seljacima ne može da dogovori ni minimalno povećanje budžeta za subvencije koji iznosi samo 80 miliona evra.

"To je sabotaža poljoprivrede kao grane koja ne proizvodi državi gubitke i ima solidan potencijal, dok se dvostruko ili trostruko veći iznosi bacaju na subvencije ili garancije za kredite dežurnim državnim gubitašima - Srbijagasu, Železnicama, JAT", istakao je Jovanović.

SRS: Agrarna politika je katastrofalna

Srpska radikalna stranka podržava zahteve poljoprivrednika da se isplate subvencije od 14.000 dinara za sva poljoprivredna gazdinstva, izjavio je član predsedničkog kolegijuma radikala Nemanja Šarović.
On je zatražio od predsednika Srbije Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića i ministra poljoprivrede Dušana Petrovića da održe obećanja koja su prethodno dali poljoprivrednicima, kao i da donesu uredbu sa istim uslovima kao za prošlu godinu. On je rekao da je "agrarna politika Borisa Tadića katastrofalna" i da je njen cilj uništavanje najprofitabilnije grane srpske privrede.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) saopštila je da podržava zahteve poljoprivrednika, koji blokadom puteva iskazuju nezadovoljstvo najavljenim merama o subvencionisanju agrara.

"U državi u kojoj se godinama nije ulagalo u poljoprivrednu proizvodnju, gde su pravi prioriteti stavljeni u drugi plan, potpuno je opravdan gnev i revolt poljoprivrednika", navodi se u saopštenju.

Iz ASNS podsećaju da se od poljoprivrednika "očekuje da svojim radom doprinesu održavanje socijalne stabilnosti države, a za uzvrat država im odgovara, u budžetu nema para'".

Čanak:Puteve je blokirao Dačić

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i narodni poslanik Nenad Čanak kaže da puteve nisu blokirali nezadovoljni poljoprivredni proizvodjači, već ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Vojvodinu nisu blokirali paori i njihovi traktori, nego Dačićeva policija, koja im ne dozvoljava da odu za Beograd da tamo izraze svoje opravdano nezadovoljstvo zbog smanjenja prava na subvencije", izjavio je Čanak.

Lider LSV se potom zapitao kako je moguće da MUP dozvoli paradu ponosa ili miting podrške Ratku Mladiću, a ne dozvoli miran protest seljaka u Beogradu.

"Posetio sam učesnike protesta i oni su mi rekli da samo traže da ih primi neko ko može da reši njihove probleme. Očigledno je da te probleme ne može da reši Vlada Vojvodine, nego Vlada Srbije. To nastaju gotovo nepremostive teškoće, jer je Srbija visoko centralizovana država", zaključio je Čanak.

Dulić-Marković: Vlada “bacila kosku” među ratare

I bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković kaže da puteve ne blokiraju poljoprivrednici već Vlada Srbije jer im nije dozvolila da mirno održe protest u Beogradu zbog smanjenja subvencija.
"S jedne strane, to je dozvoljeno političkim strankama i obožavaocima optuženog za ratne zločine, a nije dozvoljeno poljoprivrednicima koji treba da nose granu za koju Vlada tvrdi da je razvojna šansa Srbije", rekla je Dulić-Marković.

Ona je navela da je ministarstvo poljoprivrede "bacilo kosku" među ratare i da su je "mediji prihvatili", umesto da pitaju vladu zašto se iz budžeta izdvaja svega 2,5 odsto za agrar.

"Bacanjem te koske postala je jasna taktika vlade da podeli poljoprivrednika na male i velike, Vojvođane i Srbijance, stočare i ratare", kazala je Dulić-Marković i ocenila da se sukobi i nepostojanje jasne politike u vladajućoj stranci "lome preko leđa" poljoprivrednika.

"Poljoprivrednici su u pravu jer nije normalno da se ne znaju pravila igre pre početka utakmice a još je nenormalnije da se pravila menjaju na poluvremenu", navela je Ivana Dulić-Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: