NIS u plusu, Rusi ga preporodili

Dobit Naftne industrije Srbije iznosila je u prošloj godini 16,5 milijardi dinara, izjavio je generalni direktor te kompanije Kiril Kravčenko.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 02.03.2011.

12:50

Default images

Kravčenko je istakao da je to bila "prva pozitivna poslovna godina u novoj istoriji NIS-a".

Pored neznatnog povećanja poreza, osnovni izvori dobiti bili su rast proizvodnje nafte i gasa, povećanje unutrašnje efikasnosti i stabilizacija kursa dinara prema evru i dolaru u drugoj polovini prošle godine.

Direktor NIS-a je reako da je dobit pre oporezivanja, odbitka kamate i amortizacije (EBITDA) u 2010. godini bila 32,4 milijarde dinara, za 10,4 milijarde veća nego u 2009. godini. Kravčenko je kazao da će Upravni odbor i Skupština akcionara NIS odlučiti na koji će način biti raspoređena dobit koju je NIS ostvario u prošloj godini.

I pored pada ukupne potrošnje, NIS je na srpskom tržištu prošle godine povećao udeo na 66,5 odsto, rekao je Kravčenko i dodao da je 2010. bila prva godina u kojoj je udeo NIS-a povećan i u maloprodaji i u velikoprodaji.

NIS je, kako je istakao Kravčenko, prošle godine smanjio zaduženost za 382 miliona dolara i sada je zadužen 611 miliona.

U 2011. godini Gaspromnjeft, koji je vlasnik 51 odsto NIS-a, planira investicije u razvoj naftne kompanije od 250 miliona evra i podsetio da je u prošloj uloženo 210 miliona evra. To je 87 odsto više u odnosu na 2009. godinu, dok bi investicije u ovoj godini trebalo da iznose 47 milijardi dinara.

On je istakao da je pad vrednosti dinara prema dolaru od oko 19 odsto i pad vrednosti dinara prema evru od 10 odsto imao negativan uticaj na poslovanje NIS-a u prošloj godini.

On je izrazio očekivanje da će NIS i u ovoj godini zabeležiti pozitivan finansijski rezultat i dodao da će NIS poštovati sve prihvaćene investicione obaveze u Srbiji i modernizaciju Rafinerije u Pančevu.

Kravčenko je napomenuo da je NIS već pokrenuo razvoj u regionu-u Bosni i Hercegovini i da planira širenje u Rumuniju i Bugarsku, kao i da je angažovan u Angoli i Turkmenistanu.

Akcize da zadovolje sve

Govoreći o akcizama na naftne derivate, Kravčenko je izrazio očekivanje da će država naći zadovoljavajuće i izbalansirano rešenje za sve. Kravčenko je ocenio da će problem dvojnih akciza na naftne derivate u Srbiji biti rešen za dve do tri sedmice.

On je rekao da je saglasan sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem da bi trebalo naći rešenje kojim bi bili zadovoljni svi - potrošači, proizvođači i država.

Od početka ove godine u Srbiji se na gorovo koje u najvećoj meri proizvodi NIS obračunava akciza od 30 para po litru, a za gorivo evro kvaliteta 4,8 dinara. Time je Srbija, prema oceni Evropske komisije, prekršila Prelazni trgovinski sporazum sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: