Dinkića i Ilića "srušilo" Gorenje?

Premijer Mirko Cvetrković pokrenuo je postupak za razrešenje ministra ekonomije Mlađana Dinkića i državnog sekretara Ministarstva finansija Slobodana Ilića.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 14.02.2011.

14:55

Default images

"Obavestio sam jutros predsednika Borisa Tadića da Vlada nije u mogućnosti da funkcioniše i da treba da se zamene oni koji ruše njeno jedinstvo", rekao je na konferenciji za novinare premijer Cvetković.

Cvetković je istakao da Vlada Srbije mora da funkcioniše jedinstveno kako bi se izvršile promene u 2011. godini i dodao da ova odluka nije usmerena protiv G17 plus, da nisu obuhvaćeni ostali ministri te stranke i da ne očekuje da će doći do pada Vlade. To što je Cvetković za smenu predložio Dinkića i Ilića ukazuje da bi ako ne razlog, a ono bar povod za smenu mogao da bude njihov sukob oko investicije slovenačkog Gorenja u Srbiju.

Iako je sukob u vladajućoj koaliciji kulminirao prethodna dva dana, razmenjivanjem optužbi na relaciji G 17 plus i DS, čini se da je inicijalni sukob bio upravo pre desetak dana, kada je Slobodan Ilić optužio Mlađana Dinkića da preotima investitore.

Ilić je, naime oštro reagovao na najavu da će Gorenje graditi fabriku u Zaječaru, a ne u Valjevu, gde je prethodno ugovorilo otvaranje novog pogona i za to dobilo opremljenu lokaciju.

Državni sekretar je javno osporio davanje najvećih subvencija iz državnog budžeta za investiciju Gorenja u Zaječaru, tvrdeći da se subvencije države od 10.000 evra za novootvoreno radno mesto u tom gradu daju iz političkih razloga - jer je gradonačelnik Boško Ničić član URS-a, gde je vodeća Dinkićeva G17 Plus.

Dinkić je na to odgovorio zatraživši Ilićevu ostavku zbog javnog osporavanja davanja subvencije Gorenju u Zaječaru.

Nakon što Vlada nije podržala takav njegov zahtev i smenila Ilića, Dinkić je optužio vladu da je izgubila kredilitet i da Cvetković ništa ne odlučuje već Tadić.

Ekonomisti: Bez potresa zbog smene

Ekonomista Boško Mijatović ocenio je da razrešenje ministra ekonomije Srbije i viceprmijera Mlađana Dinkića ne bi negativno uticalo na ekonomiju zemlje i privlačenje investitora.
"Za investitore je najvažnija regularnost poslovanja i poštovanje zakona, a ne ko je na čelu nekog ministarstva", rekao je Mijatović.

Mijatović je, komentarišući odluku premijera Srbije Mirka Cvetkovića da pokrene postupak za razrešenje ministra ekonomije, rekao da je Dinkić više radio na svojoj političkoj promociji nego u korist Srbije.

"Ako Vlada opstane, odlazak Dinkića ne bi trebalo da ugrozi političku stabilnost u Srbiji i da pošalje negativan signal investitorima", istakao je Mijatović.

Prokopijević: Vlada nije cirkus

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević smatra da je pokretanje postupka za razrešenje potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića uvod u pad vlade i vanredne parlamentrane izbore. "Taj potez je na neki način iznuđen jer bi posle svega što se dešavalo vladu malo ko mogao da shvati kao više od cirkusa da ovakav potez nije povučen", rekao je Prokopijević.

On je dodao da se za vreme izbora smanjuju investicije, a da se sa druge strane povećava javna potrošnja i inflacija.

"Ekonomski to je dvostruka šteta, ali izbori su u nekom trenutku morali da se dese i sada se samo pomeraju godinu dana unapred", rekao je Prokopijević.

On je dodao da ne veruje da je Demokratska stranka (DS) obezbedila podršku za opstanak vlade, navodeći da Liberalno demokratska partija (LDP) nije dovoljna za podršku, a da druge stranke ne bi podržale vladu.

"Ne verujem da ta varijanata postoji. Ne verujem da bi Nikolić(predsednik Srpske napredne stranke) podržao vladu jer posle toga ne bi morao da izlazi na izbore", rekao je Prokopijević. Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je premijer dobro postupio pokretanjem razrešenja ministra Mlađana Dinkića i državnog sekretara Slobodana Ilića i ocenio da su ovakvi potezi trebalo da se dogode i ranije kad god je dolazilo do sukoba ministara u Vladi Srbije.

"Ova njihova svađa nije dobra za funkcionisanje vlade i mislim da je pametno to što je uradio Cvetković", rekao je Kovačević, ocenjujući da je to konstruktivan potez čiji je cilj da se postigne funkcionalnost vlade.

On nije hteo u ovom trenutku da daje bilo kakve prognoze o tome da li je ova situacija uvod u ekonomsku nestabilnost zemlje. "Treba ipak sačekati da li će on (Dinkić) otići i ko će doći. Od toga zavisi šta se može dogoditi", podvukao je on.

Na pitanje kakva će sada biti sudbina početih programa, ali i stranih investicija, Kovačević kaže da jeste svakako "boljka" što su naša ministarstva napravljena "po meri" onih koji su došli na ministarske funkcije, ali smatra da dobri projekti neće biti dovedeni u pitanje.

"Što se tiče naših ministarstava, ona su napravljena po meri onih koji su došli na to mesto. I to je velika mana sastavljanja naše vlade. Dinkić je, recimo, uzeo jedan deo koji se teško može razgraničiti sa nadležnostima Ministarstva za rad i socijalnu politiku, pa tako (Rasim) Ljajić treba da brine o nezaposlenima, a on o zaposlenima, a složitećete se da je ta granica nelogična", naveo je Kovačević.

Sa druge strane, podsetio je on, stvari nisu bile dobro postavljene i sa samom Dinkićevom funkcijom ministra ekonomije i regionalnog razvoja, jer on to nije bio.

"Imate u Mrkonjićevom ministarstvu veliki deo ekonomije koji nam je u lošem stanju, a to je saobraćaj, pa imate veliki deo naše ekonomije koji nam je čak i najviše doprinosio, rastu a to je trgovina, i to takođe nije bilo u resoru ministarstva ekonomije", naveo je Kovačević.

On je izrazio očekivanje da će ovo što se dogodilo ipak da "posluži boljoj organizaciji vlade u celini" i ocenio da bi posle ovoga ona "možda bolje mogla da funkcioniše".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: