Dug Železnica Srbije 738 mil. evra

Železnice Srbije (ŽS), prema nekim procenama, do 1. januara 2011, imale su dugoročna dugovanja od 738 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 13.02.2011.

17:14

Default images

Od čega je 576 miliona evra duga prema stranim i 162 miliona duga prema domaćim poveriocima, objavljeno je u najnovijem broj informativnog lista Železnica "Pruga".

Konačna verzija novog osnivačkog akta Železnica Srbije kojim će to javno preduzeće biti transformisano u holding kompaniju očekuje se do juna, a početak primene novog dokumenta je najavljen za ranu 2012.

Predloženo je da u okviru holdinga budu formirana četiri posebna preduzeća - za upravljanje železničkom infrastrukturom, prevoz robe, prevoz putnika i dugove srpskih železnica.

Predlog je da dugoročni dugovi uđu u četvrtu kompaniju odnosno Društvo za upravljanje železničkom imovinom.

Za rešavanje problema dugova postojale su za Vladu Srbije, kako je navedneo, tri opcije - da dugovi budu ostavljeni novim preduzećima, ali uz finansiranje otplate njihovih dugovanja, ostaviti dugove Železnicama Srbije u holdingu odnosno posebnom preduzeću ili da vlada preuzme kompletne dugove.

Preporuka konsultanta je da "istorijske" dugove preuzme vlada, dok bi komercijalni dugovi, kao što su lizing, krediti od Eurofime i dugovi nastali usled svakodnevnog funkcionisanja železnica, bili preneti na novoformirana preduzeća tako što bi bili podeljeni prema mestu i razlogu njihovog nastanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: