DRI: Revizija Jata počinje 1. marta

Revizija poslovanja nacionalnog avioprevoznika Jat počeće 1. marta, najavio je državni revizor Radoslav Sretenović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2011.

18:22

Default images

On je rekao da se planira za ovu godinu i revizija drugog velikog javnog preduzeća u Srbiji - Železnice Srbije, kao i revizija budžeta nekoliko lokalnih samouprava.

Planirana je, takođe, i revizija u ministarstvima koja nisu bila obuhvaćena revizijom u prethodnoj godini - unutrašnjih poslova, odbrane, finansija i ekonomije i regionlanog razvoja.

Sretenović je kazao da stoji iza izveštaja koji je uradila Državna revizorske institucija (DRI) na osnovu kojeg su podnete i prekršajne prijave protiv četiri ministra i drugih odgovornih osoba u ministarstvima u kojima je izvršena revizija.

"Mislim da će najbolje o tome da se izjasni Prekršajni sud koji će ceniti sve dokaze", kazao je on i dodao da nije na DRI da ceni da li je nešto što je urađeno bilo svrsishodno ili ne, kao što je recimo nabavka softvera kako bi se isplaćivale plate za zaposlene u javnom sektoru.

"Naše je da utvrdimo da li je došlo do kršenja Zakona o javnim nabavkama i da li je sproveden postpupak", kazao je Sretenović. On nije mogao u izjavi za medije da da bližu vremensku odrednicu kada se mogu očekivati krivične prijave i na šta će se one konkretno odnositi.

Sretenović je i odbio primedbe, koje su uputili neki stručnjaci, da se DRI bavi marginalnim stvarima a da neke milionske malverazacije ostaju po strani.

"Nisu u pitanju marginalne stvari. Pregledali smo gototvo 70 odsto rashodnih stavki završnog računa budžeta i nismo našli da je bilo malverazacija u delu nenamenskog trošenja sredstava, da je bilo zloupotreba i pronevera", kazao je Sretenović.

Do kraja februara izveštaji o reviziji tri javna preduzeća

Državna revizorska institucija (DRI) objaviće do kraja februara rezultate revizije finansijskih izveštaja za 2009. godinu tri javna preduzeća - Skloništa Srbije, Elektromreže Srbije i Transnafta iz Pančeva.

Državni revizori su kontrolu finansijskih izveštaja javnih preduzeća počeli krajem septembra pošle godine. DRI, kako je objašnjeno, nije imala kapacitete da obuhvati veći broj javnih preduzeća, odnosno velike sisteme poput Elektropivrede Srbije (EPS) i Železnica Srbije.

DRI je nadležna za kontrolu oko 9.000 budžetskih korisnika, među kojima su i političke partije. Za sada državni revizori najavljuju da će proveriti kako partije troše novac poreskih obveznika samo u okviru kontrole završnog računa budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: