Niko nije video pljačku u Kolubari?

Od 2004. do 2007. nezavisna revizorska kuća Dilojt je radila nezavisnu reviziju poslovanja i nisu utvrđeni bilo kakvi propusti u radu ovog rudarskog basena.

Srbija

Izvor: Politika, Press

Četvrtak, 10.02.2011.

00:12

Default images

Dragan Tomić, bivši prvi čovek Kolubare, a danas savetnik direktora Direkcije za investicije u EPS-u, kaže da je "Kolubara pozitivno poslovala i 2007. godine za koju se sada tvrdi da je bilo gubitaka". "Rudarski basen je i tada platio porez na dobit državi", potvrdio je on i dodao da su "sve drugačije tvrdnje zlonamerne".

Upitan, kako je moguće da se posle izveštaja nezavisnog revizora, koji „ništa nisu našli”, oglasi interna kontrola EPS-a s konstatacijom da je bilo niz nepravilnosti i propusta utvrđenih na osnovu ugovora o zakupu angažovanja transportnih sredstava, Tomić kaže da je neverovatno što je interna kontrola izašla s ovim izveštajem posle 13 meseci i to baš uoči emitovanja prve epizode iz serijala Insajder! Izveštaj interne kontrole bi možda mogao biti i drugačiji da se u stručnom timu EPS-a nalazio i neko iz rudarske struke, dodaje Tomić. On kaže da je nezavisni revizor angažovan i pre njegovog dolaska, a da se to radi i danas na nivou EPS-a, kao javnog preduzeća.

"Obaveza svakog javnog preduzeća je da angažuje nezavisnog revizora. Od 2007. godine Kolubara više nije bila javno preduzeće, nego privredno društvo, pojašnjava on, ali je kontrola i tada vršena i ni u jednom slučaju nije bilo izveštaja koji su govorili da ima nepravilnosti u poslovanju, kaže Tomić.

On kaže da "umesto što se priča o gubicima za 2007. godinu, što nije tačno, javnost treba da zna da je tu reč o fiktivnim gubicima od oko 9,7 milijardi dinara nastalih po više osnova".

Pre svega po osnovu nove međunarodne metodologije na osnovu koje se vršila procena osnovnih sredstava u Kolubari, promena stope amortizacije osnovnih sredstava od oko 4,7 milijardi dinara i po osnovu izdvajanja Toplifikacije iz Rudarskog basena Kolubara kao novog privrednog društva koje je prenelo svoj kapital, ističe Tomić.

Upitan, da li je u međuvremenu dobio poziv za informativni razgovor, Tomić kaže, da za sada nije, ali da poziv očekuje.

Naumov: Ponosan sam na sve urađeno

Radomir Naumov, bivši ministar energetike, kaže da je bilo izveštaja nezavisnih revizora o poslovanju Kolubare i EPS-a, ali da s tim nije, niti je morao da bude upoznat, jer se sve to radilo na nivou javnog preduzeća.
Radomir Naumov, bivši ministar energetike
"Ponosan sam na sve što je urađeno za mog mandata i u EPS-u i u NIS-u, kaže on i napominje da je više nego jasno zašto se podigla bespotrebna ujdurma protiv čelnih ljudi Kolubare”, zaključuje bivši ministar.

Na pitanje da li, ukoliko je već rađena nezavisna revizija, treba ponovo preispitati poslovanje Kolubare, budući da je izveštaj interne kontrole EPS-a pokazao nepravilnosti u poslovanju, Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbije” kaže da treba praviti razliku između interne kontrole i interne revizije.

"EPS po Zakonu o računovodstvu i reviziji mora kao javno preduzeće da ima nezavisnu reviziju. Ukoliko je taj izveštaj pokazao da je sve čisto u poslovanju, a mi u javnosti proteklih godina nismo drugačije ni čuli, nema potrebe da se revizija ponovo radi", kaže Nenadić.

Iako iz revizorske kuće Dilojt juče nisu zvanično mogli da potvrde da li su oni bili angažovani da rade finansijski izveštaj EPS-a, na sajtu ovog javnog preduzeća stoji da je konsolidovani finansijski izveštaj i izveštaj nezavisnog revizora za Kolubaru od 2004. do 2007. radila upravo ova revizorska kuća. Isti revizor je dao izveštaj i za 2009. godinu.

Interesantno je da je revizor u nekim svojim izveštajima, kako se može videti na sajtu, „dao mišljenje s rezervom”, što će reći da nije našao materijalne dokaze o eventualnoj krađi ili nekom drugom krivičnom delu, ali da ima propusta u vođenju poslovnih knjiga.
Primera radi u izveštaju za 2007. godinu stoji „da određene informacije prezentovane u izveštaju o novčanim tokovima nisu usaglašene s vrednostima koje je ovo privredno društvo iskazalo u bilansu stanja, zbog čega se iznosi mišljenje s rezervom”.

Da li je to vlasniku EPS-a mogao da bude signal za nešto, ostaje pitanje za njega.

Bivši prvi čovek Kolubare kaže da „mišljenje s rezervom” ništa ne menja i da svi finansijski izveštaji pokazuju da je Kolubara pozitivno poslovala. "Primedbe koje su navedene u pojedinim izveštajima zbog kojih je revizor dao mišljenje s rezervom je zbog toga što recimo 2006. godine nisu ispoštovani novi međunarodni računovodstveni standardi", zaključuje Tomić.

Istovremeno na sajtu Kolubare stoji da su stručnjaci Dilojta u Sektoru za finansijsko-knjigovodstvene poslove i materijalnom knjigovodstvu vršili uvid u bilans stanja, bilans uspeha, izveštaja o promenama na kapitalu i izveštaja o tokovima gotovine i dali svoje mišljenje da finansijski izveštaj za 2007. godinu istinito i objektivno po svim materijalno značajnim pitanjima prikazuje položaj privrednog društva Kolubara, rezultate poslovanja, promene na kapitalu, osim jedne nepravilnosti-kvalifikacije.

Ta nepravilnost odnosi se na izveštaj o novčanim tokovima ali nema nikakav materijalan značaj u smislu povećavanja poreskih obaveza, niti ima za posledicu korekciju iskazanih pozicija prihoda, rashoda, stanja imovine, kapitala ili obaveza.

Ovde se još navodi da je ovo najbolje urađeni finansijski izveštaj za 2007. godinu u EPS-u.

Insajder o Kolubari

Prvi deo



Drugi deo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: