Milioni evra od krzna činčila

Dvojica Valjevaca, odgajivači činčila, osnovali su firmu u Češkoj, kada su shvatili da će im bankarski interes i srpska inflacija “pojesti” sav profit.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.01.2011.

10:04

Default images

Diplomirani inženjer Miodrag Stanković i njegov sin Nemanja, koji spadaju među najveće odgajivače činčila u Srbiji, zahvaljujući firmi "Nelemi" u Pragu, uspešno sarađuju u proizvodnji i otkupu koža činčila sa odgajivačima iz Evrope.

Pre svega iz Srbije, Rumunije, Češke, Hrvatske, Španije, BiH, Poljske, kao i sa partnerima iz Argentine, Brazila, Čilea i Bolivije. Na pitanje šta je bio razlog da kompaniju umesto u Srbiji otvara u Češkoj, Stanković odgovara da je na to posebno uticao lakši način poslovanja nego što je slučaj u našoj zemlji gde nadležna ministarstva a i banke nisu dovoljno prepoznale značaj ove proizvodnje kojom se sada u Srbiji bavi čak 500 domaćinstava koje ostvaruju značajne prihode.

Odgajivači činčila ne mogu da dalje plasiraju svoje proizvode jer su uslovi za to veoma nepovoljni, kaže Stanković i primera radi navodi da kamata na odobrene kredite u Češkoj godišnje iznosi 4 odsto, a u našoj zemlji čak 22 odsto.

Uz to, naše kursne razlike su veće čak za 5 do 6 odsto, a u u Češkoj je to jedan do dva odsto na godišnjem nivou.

"Uz takve kursne razlike naša kompanija ostala bi bez zarade, a uz kamatu od 22 odsto na godišnjem nivou ne bi mogli ni da se bavimo ovom proizvodnjom", kaže Stanković i dodaje da se i poslovi oko registracije kompanije obavljaju tamo za kratko vreme i bez teškoća.

Mladi odgajivač činčila Nemanja Stanković kaže da bi broj odgajivača činčila u Srbiji, kada bi država prepoznala značaj ove proizvodnje, mogao znatno da se poveća i time se ostvari i značajan devizni prihod. Inače, za plasma koža činčila nema problema, sve otkupljene količine se odmah prihvataju odgajivačima, a cena krzna činčile se kreće i do 30 evra uz zavisnosti od kvaliteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

19 h

Podeli: