Po ekonomskoj slobodi na 101. mestu

Srbija je blago poboljšala stepen ekonomskih sloboda, ali se i dalje nalazi na dnu lestvice evropskih država i bolja je samo od pet zemalja.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2011.

15:29

Default images

Srbija je, sa ocenom 58, ove godine zauzela 101. mesto od ukupno 179 rangiranih zemalja na listi globalnih ekonomskih sloboda, koju zajednički objavljuju Fondacija Heritejdž (Heritage Foundation) i list Vol Strit Džornal (The Wall Street Journal).

U odnosu na prošlu godinu, ocena Srbije povećana je za 1,1 poen, što predstavlja skromno poboljšanje u šest od ukupno 10 ekonomskih sloboda, koje se mere. Srbija je rangirana na 38. mesto od 43 evropske zemlje, a njena ukupna ocena je ispod svetskog proseka, objavljeno je na sajtu Fondacije Heritejdž.

Kako se navodi, Srbija je primenila značajne strukturne reforme u mnogim delovima svoje ekonomije tokom protekle decenije, bankarski sektor je obnovljen i nastavlja da se razvija.

Ekonomska konukrentnost je podržana niskim, fiksnim poreskim stopama i relativno fleksibilnim regulativama zapošljavanja, koje podstiču aktivnost preduzimača.

Ističe se da su potrebne dublje reforme za suočavanje sa birokratijom, smanjenje korpucije i reforma krhkog sudskog sistema, podložnog političkom mešanju.

Ukupna ekonomska sloboda u Srbiji pati od nedovoljne institucionalne podrške ili političke volje za reforme koje su neophodne. Troškovi vlade su visoki i njima se slabo upravlja, čime se koči ekonomski potencijal Srbije, navodi se u obrazloženju.

Inače, u svetu je ekonomski najslobodniji Hongkong, koji ima 89,7 poena, kao i prošle godine, a slede Singapur, Australija, Novi Zeland. Na začelju svetske liste je Severna Koreja na 179. mestu, tik ispred Zimbabvea i Kube.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: