Mesiću od Srbije 39 evra penzije

Srbija svakog meseca isplaćuje penziju Stjepanu Mesiću zato što je bivši hrvatski predsednik ujedno bio i poslednji predsednik Predsedništva SFRJ, prenosi RSE.

Srbija

Izvor: FoNet, Novosti

Sreda, 24.11.2010.

17:59

Default images

"Od kada sam u februaru otišao u penziju, počeli su mi obračunavati i penziju u Srbiji. Svaki mesec od njih primim 39 evra", izjavio je Mesić.

On je dodao da je penziju iz Srbije počeo da prima nedavno, ali da su mu poslati zaostaci od februara. Mesić kaže da i on ima obavezu prema vlastima u Srbiji, jer mora da im svakih šest meseci pošalje dokaz da je živ.

"Srbija mi plaća što sam rušio Jugoslaviju. Novac nije veliki, ali za godinu dana se skupi dovoljno penzije i za potrošiti", rekao je kroz smeh Mesić, prenose hrvatski mediji. Ipak, Mesić za Pres navodi da nije izjavio da ga Srbija plaća što je rušio Jugoslaviju, jer niti ju je rušio, niti bi to mogao da uradi. "To su gluposti koje plasiraju nepismeni novinari, ne znam zašto. Na kraju krajeva, to je novinarka sama rekla kroz smeh po završetku našeg razgovora", tvrdi Mesić.

On napominje da je rušenje Jugoslavije rezultat bolesne ambicije da se menjaju granice u kojoj on, kako kaže, apsolutno nije imao nikakvu ulogu.

"Nisam ja rušio, niti sam mogao srušiti Jugoslaviju. Niti sam imao vojsku, niti sam imao bilo kakve mogućnosti da kroz Predsedništvo nešto sprovedem. Kada sam došao u Beograd, znao sam da u onom modelu Jugoslavija više ne može opstati, jer su postojala tri integrativna faktora. Jedan je bio Tito sa svojom harizmom, drugi Savez komunista kao višenacionalna partija, a treći je bila JNA koja je slušala Tita i partiju", kaže on.

"Kada je Tito otišao sa životne i političke scene, Slobodan Milošević je sa svojim društvom na 14. kongresu srušio Savez komunista Jugoslavije. Ostala je armija koja je tražila sponzora. Tada je bilo sasvim jasno da samo novi politički dogovor može rešiti političku krizu u Jugoslaviji", priča Mesić.

Mesić navodi da "Milošević nije hteo ni federativnu ni konfederativnu Jugoslaviju. On je varao svet da se bori za nju, jer je svet bio sentimentalan prema njoj zbog njenih zasluga u sukobima između istoka i zapada, preko Pokreta nesvrstanih, a Srbe je varao da će živeti u jednoj državi".

PIO: Mi ne pravimo razliku

U Fondu PIO ne žele da se upuštuju u moralne i političke ocene Mesićeve penzije, ali podsećaju da je zakon isti za sve. "Propisi su za sve osiguranike isti, bilo da su oni predsednici ili nešto drugo", kaže Dragoslav Đukanović, predsednik Upravnog odbora Fonda PIO Srbije, i dodaje da svaki osiguranik ima pravo na penziju u zavisnosti koliko ima radnog staža u Srbiji.

A osnov za srpsku penziju je u Mesićevom angažmanu za vreme kada su važili savezni propisi. Za predsednika Predsedništva imenovan je 28. juna 1991. godine i na toj dužnosti ostao je do 5. decembra. Za ovaj period Srbiju mu je priznala radni staž pa i penziju, a od bivšeg hrvatskog predsednika se očekuje da na svakih šest meseci srpskom Fondu dokaže da je - živ.

Da Mesićev slučaj nije izuzetak, pokazuje i slučaj nekadašnjeg prvog makedonskog predsednika Kire Gligorova. On je uživao srpsku penziju, zbog koje su ga poslanici u makedonskom parlamentu prozivali u više navrata postvljajući pitanje "koliko je moralno da predsednik jedne države prima penziju iz druge".

Pod njihovim pritiskom, odrekao se primanja iz Srbije. Ipak, po posebnim saveznim propisima, do svoje smrti iz srpskog budžeta penziju je dobijao i Mahmut Bakali - savetnik Ibrahima Rugove i Hašima Tačija i prvi svedok na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: