Preti zabrana izvoza malina u EU?

Izvoz maline iz Srbije u zemlje EU može da bude ukinut zbog nedozvoljenog nivoa pesticida u našem voću, upozorava fitopatolog Rajko Garić.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.10.2010.

00:06

Default images

Postoji ozbiljna opasnost da Evropska unija zabrani uvoz malina iz Srbije zbog nedozvoljenog nivoa pesticida u njima, piše Pres.

Fitopatolog iz Čačka dr Rajko Garić tvrdi da je samo tokom prošle godine u našu zemlju vraćeno oko 120 tona maline koja je bila isporučena stranim kupcima jer je u njima bilo više pesticida nego što predviđaju standardi koji važe na teritoriji EU.

Već dva, tri puta smo bili na korak da nam izreknu zabranu izvoza malina na teritoriju Evropske unije jer je u njima bilo više pesticida nego što je dozvoljeno. Ako se tako nešto desi, trebaće nam nekoliko godina da ponovo dobijemo sve potrebne dozvole. Svi naši izvoznici poljoprivrednih proizvoda imaju problem sa viškom pesticida u robi koju nude evropskom tržištu, zbog čega je samo tokom prošle godine u Srbiju vraćeno oko 120 tona isporučene maline stranim kupcima, kaže Garić.

On je objasnio da je pomenuta količina maline, zbog prekoračenja propisane koncentracije zaštitnih sredstava, u Srbiju vraćena pošto su strani kupci utvrdili da naši proizvođači koriste više od 20 aktivnih materija.

"U srpskoj malini je nađeno više od 20 aktivnih supstanci. Koristi se sve i svašta, a u Evropskoj uniji to ne može da prođe. U našoj zemlji, na primer, kod plodova maline propisano je prisustvo karbamata do dva miligrama, dok svetski prihvaćene norme dozvoljavaju samo 0,02 miligrama", kaže dr Garić.

On ističe da naši stručnjaci u ovoj oblasti odavno raspolažu potrebnim znanjima, ali da se ono nedovoljno primenjuje u praksi. "Malina je crveno zlato za Srbiju i njen najvažniji izvozni proizvod. Zato je jako važno da se naši poljoprivrednici upute kako da pravilno i u skladu sa svetskim normama koriste agrotehničke mere, posebno đubriva i sredstva za zaštitu biljaka", rekao je Garić. "Trebalo bi u dogledno vreme da stvorimo preduslove za racionalniju i ekonomičniju proizvodnju zdrave hrane, uz poštovanje evropskih standarda. Radi celovitog bavljenja ovom problematikom trebalo bi prevesti i praktično primeniti ono što je zapisano u oko 7.000 dokumenata i normativnih akata donetih na nivou EU", upozorio je on.

Dragiša Terzić, predsednik Udruženja Vilamet za zapadnu Srbiju, koje se bavi zaštitom proizvodnje maline, kaže da se iz EU vraća malina koju pojedinci lažno predstavljaju kao eko-hranu.

"Da bi se neki proizvod izvozio kao eko-hrana, on treba da se proizvodi na zemlji koja 20 godina nije tretirana hemijskim preparatima i đubrivima. Ljudima koji to rade treba zabraniti da se bave uzgojem maline. Oni brukaju malinare jer svoje proizvode lažno predstavljaju", kaže Terzić.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić kaže da sve ukazuje na to da Srbiji nedostaje veća kontrola zaštite maline u toku njenog uzgoja.

"Ubuduće će fitosanitarna kontrola na graničnim prelazima biti još rigoroznija. Kvalitetom maline koju izvozimo mi u stvari štitimo nacionalni imidž", upozorava Ševarlić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: