Izveštaj o reviziji do 10. decembra

Nacrti izveštaja revizije budžeta Srbije za 2009. godinu biće dostavljeni kontrolisanim budžetskim korisnicima do 8. oktobra.

Srbija

Izvor: Beta, Novosti

Subota, 02.10.2010.

12:54

Default images

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović kaže da "budžetski korisnici imaju rok od 15 dana da dostave primedbe na nacrte izveštaja i njihove primedbe se razmatraju na raščišćavajućim sastancima sa revizorima".

Revizori potom, kako je objasnio, sastavljaju predloge izveštaja o reviziji korišćenja budžetskih sredstava, a budžetski korisnici imaju mogućnost da se i o njima izjasne u roku od 15 dana. "O primedbama na predloge izveštaja revizije odlučuje Savet DRI, posle čega se prave konačni izveštaji o kojima se obaveštava i javnost", istakao je Sretenović.

Konačni izveštaji o reviziji budžeta, prema njegovim rečima, biće objavljeni do 10. decembra.

Državni revizori su u aprilu ove godine počeli kontrolu trošenja budžeta za 2009. godinu kojom je obuhvaćeno 75 odsto budžetskih rashoda. Revizori su, pored ministarstava, kontrolisali i finansijske izveštaje Narodne banke Srbije u delu koji se odnosi na budžetska sredstva.

Kontrola je počela u tri ministarstva - infrastrukture, poljoprivrede i omladine i sporta, a kasnije su revizori ušli i u Ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo prosvete.

Državni revizori su počeli kontrolu finansijskih izveštaja i tri javna preduzeća - Skloništa Srbije, Elektromreže Srbije i Transnafta iz Pančeva. Nacrti izveštaja o reviziji u tim preduzećima, kako je saopštila DRI, biće završeni do kraja ove godine, a rezultati objavljeni u januaru iduće godine.

"Ministarska pravda" baš spora

Za sedam meseci otkako je državni revizor podneo prekršajne prijave protiv 11 ministara iz sadašnje i prethodne vlade zbog nenamenskog trošenja novca, do sada su presudu dobila samo dvojica: Slobodan Milosavljević i Predrag Bubalo.
Aktuelni ministar Milosavljević oslobođen je optužbe, dok je bivši Bubalo osuđen da plati 50.000 dinara kazne. Na obe sudske odluke uložene su žalbe, pa ni te presude nisu pravosnažne. Kako nam je rečeno u prekršajnom sudu u Beogradu, do sada su još saslušani i Voja Brajović, Oliver Dulić, Žarko Obradović, Zoran Lončar i Goran Bogdanović.

Sudije još nisu ni ”propitivale” Tomicu Milosavljevića, Nebojšu Bradića, Slobodana Samardžića i Sašu Dragina. "Vrlo je moguće da preostali predmeti budu presuđeni do kraja godine, ali možda i probiju taj rok", rekao je Milan Marinović, vršilac dužnosti predsednika Prekršajnog suda.

Radoslav Sretenović, državni revizor, kaže da mu je dostavljena Milosavljevićeva presuda i da je uložio žalbu, a da je za presudu protiv Bubala obavešten iz medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: