EPS: Ni dinar Partizanu za LŠ

Elektroprivreda Srbije nije dala ni dinara za sponzorstvo i reklamu koju FK Partizan nosi na svojim dresovima u utakmicama Lige šampiona, kažu u toj kompaniji.

Srbija

Izvor: Beta, Press

Petak, 17.09.2010.

00:10

Default images

Na pitanje zbog čega onda taj klub nosi logo njegove firme, direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković je odgovorio da je "za Partizan to čast".

"EPS Partizanu nije dao ni dinara! Njima je čast da nose znak EPS-a na dresu. Znači, oni to rade za džabe. Pitajte ih", doslovce je rekao Marković, a prenosi list Pres.

Sa druge strane, predsednik Partizana Dragan Đurić kaže da je „ugovor sa EPS-om dobar i ozbiljan poslovni potez i za Partizan i za EPS. Pitate da li je EPS platio? Mislim da je to suvišno pitanje. Ko ima pravo da se reklamira besplatno, i to još u Evropi?".

Generalni sekretar kluba Darko Grubor nije, za razliku od Đurića, objasnio o čemu se radi.

"Izdali smo mi saopštenje, izdali su oni, i to je sve što smo se dogovorili, tako da ne možemo oficijelno da dajemo nikakve informacije van toga. Saopštenje je bilo usaglašeno kako smo se dogovarali, to je definisano ugovorom i van toga ne možemo da dajemo više nikakve izjave", rekao je Grubor.

Kako je Đurić ranije saopštio, Partizan je u EPS-u našao „stabilnog korporativnog partnera" tokom Lige šampiona, ali nije objavio koliko vredi sponzorski ugovor. Nekoliko dana pre toga Đurić je izjavio da Partizan neće pristati na manje od 800.000 evra od generalnog sponzora.

"Partnera smo našli u Elektroprivredi Srbije, sa kojom smo potpisali ugovor, kojim će nam ovo preduzeće pružiti podršku tokom takmičenja u Ligi šampiona. FK Partizan će, pomoću EPS-a, tražiti strateškog partnera i među kompanijama u inostranstvu kako bi se obezbedila što jača podrška klubu u ostvarenju cilja, a to je što bolje prezentovanje srpskog sporta u Evropi", saopštio je Đurić posle potpisivanja ugovora.

Monopolisti i gubitaši sponzorišu sportiste

Transparentnost Srbija (TS) i Koalicija za nadzor javnih finansija ocenili su da je nedopustivo da bilo koje javno preduzeće u Srbiji zaključuje ugovore o sponzorstvu sa sportskim klubovima.
"Takva praksa je pogotovo neopravdana kada je reč o preduzećima koja su monopolisti na tržištu ili kada posluju sa gubitkom. Upravo je to slučaj sa ugovorom o sponzorstvu koji Elektroprivreda Srbije (EPS) namerava da zaključi sa Fudbalskim klubom Partizan", saopštila je TS.

Ta nevladina organizacija je ukazala da EPS "posluje bez ozbiljne konkurencije u mnogim aspektima svoga rada i da je prošlu godinu završio sa gubitkom od preko osam milijardi dinara koji se 'pokriva' novcem svih poreskih obveznika Srbije".

Ukoliko Vlada Srbije smatra da novcem javnih preduzeća treba da pomaže sportske klubove onda treba da, kako je navela TS, da propiše pravila po kojima će to činiti pod jednakim uslovima za sve.

"Neophodno je da se poštovanje tih pravila podvrgne kontroli, kao što se to čini i sa drugim budžetskim izdacima. Finansiranje iz izvora koji je od budžeta navodno nezavisan, pri čemu troškovi u svakom slučaju padaju na sve poreske obveznike ili se kroz njih umanjuje vrednost imovine svih gradjana Srbije, predstavlja ozbiljno izigravanje načela budžetske transparentnosti", navela je TS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: