Bez skuplje struje, EPS sponzor PFC

Struja neće poskupeti do kraja godine, a odluka o poskupljenju gasa biće doneta tek posle podrobnih analiza, stav je Vlade Srbije.

Srbija

Izvor: Danas, Press

Subota, 11.09.2010.

00:10

Default images

Istovremeno, ministar trgovine Slobodan Milosavljević navodi da će se svim silama boriti da struja i gas ne poskupe!

Što se tiče struje, stav je da ne treba da poskupi do kraja godine, a što se tiče gasa, raspoloženje u Vladi Srbije je da se ni njegova cena ne menja, navode u Nemanjinoj.

Međutim, razlika je u tome što struju proizvodimo i na to možemo da utičemo, dok gas uvozimo, pa njegova cena zavisi od međunarodnog tržišta. Za sada nismo dobili nikakav zvaničan zahtev za poskupljenjem gasa, ali će svakako biti urađena analiza tržišta pre nego što bude doneta odluka, dodaju u Vladi Srbije.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da se izričito protivi poskupljenju struje i gasa. "Bez dileme sam na stanovištu da ne bi trebalo povećavati cene električne energije i gasa, pošto su plate i penzije ostale zamrznute do kraja godine. To će biti moj stav kada se bude razgovaralo na sednici Vlade, kao i na svim drugim mestima", naglašava on.

Milosavljević, čije je ministarstvo jedno od tri koja moraju da daju saglasnost na zahteve za poskupljenje gasa i struje, dodaje da "naravno, Vlada donosi odluke većinom glasova, pa ne mogu ništa da garantujem, ali ću se svim silama boriti da cene ostanu nepromenjene. Mislim da postoji šansa da ne dođe do poskupljenja".

Podsetimo, Elektroprivreda Srbije podnela je Agenciji za energetiku zahtev za drugo poskupljenje cene struje u ovoj godini, tražeći povećanje cene struje od 10 odsto. Srbijagas, sa druge strane, nije još podneo zahtev za poskupljenje gasa, ali je generalni direktor Dušan Bajatović kaže da gas mora da poskupi, ali da će konačnu odluku doneti Vlada Srbije.

Istovremeno, javno preduzeće Elektroprivreda Srbije biće sponzor Fudbalskog kluba Partizan u Ligi šampiona, objavljeno je iz tog kluba. Srpski šampion izdao je saopštenje za medije u kome se kaže da je klub našao stabilnog partnera u Elektroprivredi Srbije, koja će pomagati crno-bele u sezoni 2010/2011. U saopštenju nije navedena vrednost ugovora, ali se u medijima ranije pominjala cifra od 800.000 evra na godišnjem nivou.

Pravna opstrukcija obezbeđuje krađu struje

Neredovne platiše Elektroprivredi Srbije u ovom trenutku duguju 70 milijardi dinara, a veliki broj njih izbegava plaćanje računa za struju pomoću privremenih sudskih mera.
Naime, u slučaju da po žalbi kupca električne energije, kome je zbog neplaćanja računa isečena struja, sud donese privremenu meru, elektrodistribucija je dužna da u roku od 24 sata tog korisnika priključi na distributivnu mrežu bez prava da ga ponovo isključi sve do završetka sudskog postupka koji po običaju traje godinama. Primenjujući takve „pravne vratolomije“, obavezu plaćanja računa za utrošenu struju izbegava i ne mali broj bogatih građana pa je tako kao „grom iz vedra neba“ odjeknula informacija da predsednik jedne opštine na jugu Srbije duguje 540.000 dinara za struju, šef lokalnog odbora jedne stranke 600.000 dinara, a sudski izvršitelj 320.000 dinara.

Taktiku opstruiranja plaćanja računa obezbeđivanjem privremenih sudskih mera najviše primenjuju neredovne platiše na jugu Srbije, na teritoriji koju obuhvata vranjska Elektrodistribucija koja ima više privremenih mera nego sve ostale distribucije zajedno.

U Elektroprivredi Srbije kažu da izbegavanja plaćanja računa za struju ima i u drugim delovima zemlje, te da obavezu da plate električnu energiju koju su potrošili izbegavaju kako građani tako i preduzeća.

"Svi oni koji ne plaćaju električnu energiju su tuženi pred nadležnim sudskim organima. Dugovanja se gomilaju, procenat naplate električne energije je 90 odsto što nam stvara gubitke. Nelikvidnost EPS-a se odražava prema izvođačima radova, isporučiocima robe i usluga koje su u funkciji priprema za zimsku sezonu, kojima dugujemo oko 10 milijardi dinara", naglašavaju u EPS-u.

Branko Pavlović, pravni savetnik, ističe da se problem ogromnog dugovanja potrošača prema EPS-u ne može rešiti sankcionisanjem pojedinačnih primera.

„Zašto je uopšte država dozvolila da se dugovanja nagomilaju? Sasvim je izvesno da je Vlada vodila potpuno pogrešnu ekonomsku politiku koja je i dovela do ovakve situacije. Da se ekonomija vodila na bolji način, državi bi bilo lakše da sankcioniše ekstremne slučajeve neredovnih platiša kojih bi bilo daleko manje nego što ih ima sada", kaže on.

Pavlović dodaje da "EPS-u dosta novca duguje privreda. Za to je kriva država koja ne primenjujući bilo kakve sankcije dozvoljava tim preduzećima da ne plaćaju struju EPS-u, odnosno svesno ništa ne čini po tom pitanju kako bi obezbedila glasove na izborima u loklanim sredinama gde su ta preduzeća stacionirana“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: