Legalizacija korupcije u građevini

Usvajanjem Zakona o podsticaju građevinskoj industriji Vlada je sebi dala za pravo da odlučuje kojim preduzećima će poveriti višemilionske poslove u građevini.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2010.

23:44

Default images

Ne samo da se ovim podstiče korupcija, već se direktno krši i Zakon o javnim nabavkama, Zakon o zaštiti konkurencije, pa i CEFTA sporazum, a samim tim i Ustav.

Korupcionaški, netransparentni i nereformski, po rečima naših sagovornika, osnovne su odlike zakona usvojenog 20. juna.

Naime, kada Vlada bude rešila da gradi ili rekonstruiše autoput, umesto da se raspiše tender i izabere najpovoljnija ponuda, određivanjem kriterijuma Vlada će biti u poziciji da posao ponudi nekolicini ili čak samo jednom građevinskom preduzeću, a cenu radova će odrediti ona sama. Po rečima Danila Šukovića iz Saveta za borbu protiv korupcije, efekti ovog zakona će biti katastrofalni.

"Procedure koje zakon predviđa su netransparentne. Ne znamo da li će Vlada odrediti cenu daleko veću od realne, a posao poveriti preduzeću koje, primera radi, finansira njihove partije. Propisi su mimo svake tržišne logike, tim pre što će za poslove moći da konkurišu samo preduzeća koja se nalaze u opštini gde se objekat gradi. Bude li se primenio, posledica ovog zakona će biti apsolutna korupcija", navodi Šuković.

Tu, međutim, nije kraj. Šuković navodi da će novac potreban za projekte biti poveren Fondu za razvoj čiji rad ni sam nije dovoljno transparentan. Podsetimo, kao što smo već pisali, u Upravnom odboru Fonda sede sve sami ministri koji i bez ovog zakona novac daju onima koji ga imaju na pretek, a sada će mu se na raspolaganje staviti i novac iz republičkog i budžeta lokalnih samouprava, kao i sredstva koja će se za građevinske projekte obezbediti dizanjem kredita kod komercijalnih banaka.

Zbog svega toga, Savet za borbu protiv korupcije je dopisom od premijera Mirka Cvetkovića zatražio da se sporni zakon ne primenjuje. Navode da bi to uradili i ranije da zakon nije usvojen po hitnoj proceduri, što je skandalozno i po mišljenju narodne poslanice Vesne Pešić, koja ističe da je samim tim izostala i javna rasprava, a sa zakonom nisu stigli da se valjano upoznaju ni poslanici.

"Malo je poznato, ali svi zakoni od 1. juna pa do 1. oktobra se donose po ubrzanom postupku. Tako se i ovaj zakon provukao pod firmom „hitno“, odnosno bez ikakve javne rasprave i bez dovoljno vremena da se poslanici s njim upoznaju. Poslanici opozicionih partija su se borili iz petnih žila i ukazivali da ovo predstavlja gotovo poziv na korupciju, ali ništa nije vredelo. Zakon, čiji je svaki član korupcionaški, usvojen je, a po svemu sudeći i on će, baš kao i Zakon o elektronskim komunikacijama, gde je hitno samo da BIA prisluškuje građane bez dozvole – završiti na Ustavnom sudu. Međutim, dok sud odluči cvetaće korupcija", ističe Vesna Pešić. Da je pisanje amandmana i ukazivanje na sve odredbe koje su u suprotnosti s postojećim sistemskim zakonima, pa čak i sa samim Ustavom, bilo uzaludno, potvrđuje nam i Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija“.

"Poslali smo konkretne predloge amandmana svim poslaničkim grupama, kako bi se uskladio ovaj i Zakon o javnim nabavkama. Nažalost, nisu prihvaćeni. Jedan od argumenata onih za izglasavanje zakona bio je da je ta industrija u teškoj situaciji, a istovremeno građevinari od države potražuju ogromna dugovanja koja im se ne isplaćuju. Umesto toga, donet je zakon koji, osim što krši Zakon o javnim nabavkama, krši i CEFTA sporazum koji garantuje ravnopravnost stranim i domaćim preduzećima, a koji, kao međunarodni ratifikovani sporazum, po Ustavu Srbije ima veću snagu od zakona. Konkretne inicijative su podnete i Ustavnom sudu, a ne vidim kako bi ga on mogao oceniti kao validan", ističe Nenadić.

S druge strane, u Udruženju građevinara PKS navode da je zakon donet kako bi se ubrzale procedure, ističu i da su zloupotrebe moguće, ali tvrde da bi onaj ko bi im u ovom trenutku pribegao bio ni manje ni više nego – zločinac. "Građevina je u haosu, ne radi se ništa, a zalihe su ogromne. Ovim zakonom će se procedure ubrzati, istina je da su neke odredbe u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama, ali bi u ovom trenutku zloupotreba bila ravna zločinu. Važno je da se građevina pokrene, a cene su i onako takve da pokrivaju samo troškove rada, dok profita nema", kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja u građevinskoj industriji u Privrednoj komori Srbije.

Privredna komora uputila je poziv građevinarima da se registruju na sajt www.pomocgradjevini.rs kako bi mogli da učestvuju na predstojećim poslovima.

Važno je, međutim, pomenuti da građevina stoji i zbog malog broja izdatih građevinskih dozvola. Iako nema valjanih obrazloženja za sramne podatke po kojima se broj dozvola izdatih u Beogradu može izbrojati na prste jedne ruke, sam Rodić je u nedavnom intervjuu za naš list naveo da razlog treba tražiti u pojedinim investitorima koji građevinu koče, dok ne rasprodaju stanove koje su napravili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: