Mišković ne može da prodaje Maksi?

Prema presudi kiparskog suda koji je doneo meru zabrane, vlasniku Delte Miroslavu Miškoviću privremeno je zabranjeno da proda “Delta Maksi”.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.07.2010.

18:12

Default images

Ključni dokaz na sudu bio je dokument prema kojem Branko Forcan, suprug Milke Forcan, ima udeo u vlasništvu nad kompanijom Delta.

Advokat Branka Forcana, Mark Hanzelin, za B92 kaže da njegovu validnost niko pred sudom do sada nije osporavao. U dokumentu se navodi da je Miroslav Mišković devet odsto “Delta M” ustupio Branku Forcanu.

Dokument iz 1994. nalazi se u sefu švajcarske advokatske firme koja zastupa bivšeg direktora Delte, Branka Forcana u sporu koji vodi protiv Miroslava Miškovića pred kiparskim sudom. Kako objašnjava advokat Mark Hanzelin na njemu se nalazi potpis Miroslava Miškovića, a taj dokument bio je ključni dokaz na osnovu kojeg je sud privremeno zabranio kompaniji Hemslejd da proda “Delta Maksi”.

Dok advokati Miroslava Miškovića tvrde da se radi o nevažećem dokumentu, advokat Hanzelin kaže da je čudno da se validnost dokumenta osporava tek nakon što je postupak završen.

"Čudno je prvo jer imamo dokument, on je u sefu u našoj firmi. Ono što je veoma interesantno da zastupnici Delte nisu iznosili ovu činjenicu pred sudom na Kipru. Mi prvi put čujemo te tvrdnje sada i pretpostavljam da imaju dokaz da je to lažan dokument da bi već predali to kiparskom sudu”, kaže Hanzelin.

Prema saznanjima B92, Branko Forcan je pokušao da proda svoj udeo u kompaniji Miroslavu Miškoviću ali na ovu ponudu nikada nije dobio odgovor. Forcan nije jedini koji je dobio procenat u firmi, a navodno su se drugi vlasnici ovakvog papira ranije dogovarali o obeštećenju.

Mark Hanzelin objašnjava zašto se Branko Forcan posle 16 godina odlučio na ovaj potez. “On je bio mlad direktor u kompaniji gospodina Miškovića. Bila je odgovornost kompanije da registruje ovu promenu vlasništva. Nije to bila dužnost gospodina Forcana, već Miškovića”, kaže on.

Jedino što je mogao je da se obrati sudu u Srbiji, ali on je bio u teškoj poziciji jer je bio podređen gospodinu Miškoviću u kompaniji. Uz to gospodin Mišković je bio veoma moćan, da i ne pričamo o manjku nezavisnosti srpskih sudova u to vreme. Sada je situacija drugačija, gospodin Forcan nije više u kompaniji, nije direktor i veruje malo više u pravosudni sistem”, objašnjava Hanzelin.

"Slučaj Delta" otvara pitanje domaćih of-šor kompanija

Slučaj Delta prvi je koji otvara pitanje posledica prakse iz 90-ih kada su firme koje posluju u Srbiji otvarale matične kompanije na of-šor zonama. Većina najvećih srpskih kompanija je u formalnom vlasništvu stranih kompanija, podseća advokat Andrej Prekajski.

“Posledice te priče se sada vide. U slučaju jednog aktuelnog problema apsolutno vidimo da će se statusne stvari, pitanje vlasničkih odnosa i upravljanje tim kompanijama zapravo, eventualno rešavati van granica naše zemlje”, kaže on.

Utvrđivanje vlasničkog udela u nekoj of-šor kompaniji vrši se u zemlji u kojoj je matična firma i registrovana, u ovom slučaju na Kipru. Nakon toga, odluka stranog suda treba da prođe proceduru priznavanja pred sudom u Srbiji, i tada se strana sudska odluka mora primenjivati.

Odluku kiparskog suda, prevedenu na srpski jezik, možete preuzeti iz priloga

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

23 h

Podeli: