Danas: Mišković kao Bogoljub Karić

Scenario u kom Miroslav Mišković rasprodaje sve ili gotovo sve što ima u Srbiji i napušta je da bi poslovao u inostranstvu uopšte nije nemoguć.

Srbija

Izvor: Blic, Danas

Sreda, 21.07.2010.

00:10

Default images

Prve ozbiljnije najave da bi Delta Maksi mogao da ode u ruke belgijskoj kompaniji Delez pokrenule su lavinu priča da je vlasnik Delta holdinga krenuo u rasprodaju imovine koja se meri milionima i milijardama evra.

Stjepan Gredelj iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže da ništa nije nemoguće, kao i to da lako može da se desi da je sada stvarno „pukla tikva“.

"Takve stvari mogu da se dese kada je u igri ogroman novac, a Mišković ga zaista ima mnogo. Video sam tek nedavno spisak svih kompanija u njegovom vlasništvu", ističe Gredelj. Tu gde se vrti veliki novac, napominje on, nema lojalnosti i lako bi moglo da se desi da i njegovi saradnici „raščerupaju“ ono što ima.

Gredelj kaže da Miškoviću ne bi bio problem da rasproda sve i posluje van Srbije. „Kada je to mogao da uradi Karić, zašto ne bi i on“, napominje Gredelj i dodaje da su to ljudi iz istog miljea.

Priče o prodaji, najave tužbi i kontratužbi, svađa sa bivšom saradnicom Milkom Forcan i poslednjih dana prve stranice gotovo sve domaće štampe slučaj Mišković izbacili su u prvi plan. Gredelj ne misli da bi to mogao da bude bilo kakav obračun države sa liderom srpske biznis scene.

"Ne verujem da je to u pitanju jer je baš država bila ta koja je najviše dobijala, čak 10 odsto BDP je dolazilo od njega", kaže Gredelj.
Odnos države i tajkuna u Srbiji nikad nije bio najjasniji običnim građanima. Većina je ustvari smatrala da oni rade jedni za druge i da su ovdašnji bogataši veliki novac uglavnom stekli pod pokroviteljstvom vlasti.

Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište ističe da je taj odnos uvek bio takav „da su jedni druge hranili“ . "Nekad su u lepim odnosima, nekad u ružnim, ali su uvek jedni druge hranili. Veliko je pitanje gde je sad u ovom konkretnom slučaju zapelo", kaže Stevanović.

On smatra da bi mnogi naši tajkuni rado napustili Srbiju, ali da to ne može da se desi tako lako. "Evo primera Miodraga Kostića, koji je rasprodao gotovo sve u Srbiji i širi posao u Ukrajini. Verujem da će ubrzo tako nešto da uradi i Mišković jer realno nama tajkuni ne trebaju", napominje Stevanović.

To da bi Mišković mogao da prebaci poslovanje van granica naše zemlje deluje moguće i konsultantu Branku Pavloviću. On ističe da bi u ovom slučaju ideja o obračunu države sa privrednicima bila „retrogradna i bolesna“ i da vlasnik Delte sada ima priliku da proda deo firme jednoj vrlo ozbiljnoj kompaniji.

"Ne mogu da znam šta Mišković želi da radi niti kakvi su mu planovi, ali pomisao da neko ulaže novac u Srbiju da bi Tadić dobijao milijarde evra je potpuno nemoguća. Moramo da budemo svesni da jedna kredibilna evropska kompanija za vrlo ozbiljan novac u kriznim vremenima želi da ulaže u Srbiji koja je na dnu lestvice zemalja privlačnih za ulaganje i to je odlično", napominje Pavlović.

Nema znaka jednakosti između Karića i Miškovića

Portparolka Pokreta Snaga Srbije (PSS) Jadranka Tasić kaže da "proizvoljna nagađanja da će Miroslav Mišković, trenutno jedan od najbogatijih i najuticajnijih srpskih biznismena, svoje poslovanje preneti u inostranstvo, ni u kojem slučaju ne mogu se upoređivati sa bilo čime što se vezuje za ime Bogoljuba Karića".

Kako se navodi u saopštenju PSS, Karić je, "za razliku od svih sadašnjih biznismena u Srbiji, svoju karijeru privatnog preduzetnika počeo početkom sedamdesetih godina prošlog veka u Peći da bi istinsku ekonomsku snagu i bogatstvo stekao poslovima u bivšem Sovjetkom savezu".

Godišnji obrt njegovih tamošnjih firmi dostizao je pet milijardi dolara, napominje PSS i precizira da su iz tog profita stvarane i nove kompanije u inostranstvu, "ali je veći deo novca vraćan u Srbiju, što je očigledno obrnuti put od onog za šta se danas optužuju Mišković ili Kostić".

Rat Miškovića i Forcan oko Jugohemije

Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga, osporava nekadašnjoj saradnici Milki Forcan vlasnički udeo u preduzeću Jugohemija, tvrdi za Blic blizak prijatelj porodice Forcan. Prema njegovim rečima, Milka Forcan "ima 40 odsto u Jugohemiji, što negira Miroslav Mišković". Sam Mišković je, tvrdi izvor, vlasnik 51 odsto tog Jugohemije.
Forcanova je, naime, dobila akcije Jugohemije "od Miškovića, jer je 18 godina radila kod njega". Nesuglasice i sukob između Miškovića i Forcanove krenuo je oko Luke Beograd pre dve godine, jer je ona bila, navodno, protiv te kupovine i protivila se velikom širenju poslovanja. U početku sukob je tinjao da bi rezultovao razlazom. "Tada je Mišković počeo da joj osporava vlasništvo nad Jugohemijom, iako joj je sam dao 40 odsto akcija", kaže izvor Blica i dodaje da je Branko Forcan, muž Milke Forcan, vlasnik dela akcija Delta holdinga, i da "on sada te akcije potražuje".

"Nesuglasice između Branka Forcana i Miškovića stare su gotovo deceniju. Forcan je kao ekonomista bio jedan od prvih četvoro zaposlenih u Delti. Proširio je poslove trgovine drvetom na međunarodno tržište, usled čega je dve, tri godine nakon osnivanja ovog preduzeća od Miškovića i dobio akcije tadašnje Delte. Vrednost akcija rasle su sa širenjem firme. To su sada akcije Delta holdinga. I sada ih potražuje", priča izvor Blica.

Milka Forcan se godinu dana od osnivanja zaposlila u Delti, koja je tada imala svega 12, 13 zaposlenih, preko poznanstva Miškovića i njenog oca Jovana Mileusnića, tadašnjeg direktora Jugohemije. "Mileusnić i Mišković sarađivali su dok je Mišković bio još u Kruševcu, osamdesetih godina, a i ranije", kaže sagovornik Blica.

Tokom privatizacije devedesetih, Mileusnić je postao vlasnik određenog broja akcija. Naš sagovornik tvrdi da je Mileusnić prodao sve akcije i da danas nema niti jednu. Kolika je vrednost Mileusnićevih prodatih akcija i da li je kupac tih akcija bio Mišković nije poznato. Ali izvor Blica tvrdi da ni Mileusnićeva mlađa ćerka Smiljka Mileusnić-Adžić nije akcionar i da je samo zaposlena u Jugohemiji od pre pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: