Sreda, 21.07.2010.

00:10

Danas: Mišković kao Bogoljub Karić

Scenario u kom <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&amp;mm=07&amp;dd=20&amp;nav_id=446600" class="text-link" target= "_blank">Miroslav Mišković rasprodaje sve ili gotovo sve što ima u Srbiji</a> i napušta je da bi poslovao u inostranstvu uopšte nije nemoguć.

Izvor: Blic

Danas: Miškoviæ kao Bogoljub Kariæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

zbunjeni

pre 13 godina

Nista mi nije jasno kako je on donosio Srbiji 10 % BDP drava i gradjani nemaju neku veliku korsit jer citamo da skoro sve poreze tajkuni placaju u poreskim rajevima a on na Kipru . Ovde izgleda samo placa porez na zarade kao i ostali tajkuni a drzava cak zuri da im smanji i tu obavezu. A koliko znam porezi pune najvise budzet jedne zemlje.

Zoran

pre 13 godina

Nek' ode,da ga ne vidim.

Sve sto ima,ustvari je nase.
Sve nam pokrao,a pravi se lud,kao i nasi politicari.

Sve da mu se oduzme,i daleka mu kuca.

Ima jos kandidata za to.
Puna je Srbija takvih.

Onda bi morali i nasi politicari da odu...hmmm

Bajka

Gile

pre 13 godina

Marija G. - pametnjakovici kao "Pogled Iznutra" nam ovde i ne trebaju. Sve njihove diplome (i sve godine mucenja da bi ih stekli) nicem ovde ne sluze ... analitika zasnovana na realnim ekonomskim podacima - sta je to uopste ... Nama su uvek trebali, a sada vise nego ikad, posteni ponavljaci sedmog razreda, koji su spremni da zavrnu rukave i ruke duboko zarone u kesu - naravno drzavnu - a onda sve to tako posteno i teskim radom iskopano, istim tim rukama (sa zavrnutim rukavima) prebaci u kesu sefa - tajkuna. Sve sto iz kese sefa ispadne dok je preuzima njegovo obezbedjenje od 180 clanova, posteni radnik - prebacivac iz kese u kesu moze pokupiti (za njegovu kesicu).

V

pre 13 godina

Jedna od najsmesnijih recenica upotrebbljavanih u srbistanskoj banana republici je kako bi raskrinkavanje, odgovornost, lustracija i slicno dovele do otpustanja radnika i, gle, opsteg sunovrata i sveopste propasti...
Pa jedino ako je upravo vodjstvo drzave ili upleteno ili potpuno nemocno. E sad, taj, kako neko lepo rece, Hollywood funk ili srpski dzibersko skorojevicki sloj, uporno nastoji da iskoristi javno mnjenje i upotrebi taj nihilizam u cilju ocuvanja statusa quo...
Circulus vitiousus iz kojeg je izlaz manje pisanja komentara i vise aktivnosti na svim poljima ili isto to nakon napisanog komentara.
Ako neko misli da se cekanjem da se stvori povoljna klima nesto moze uraditi, samo napred. Skorojevici ce i dalje gledati s visoka na sve i imati osecaj da im se nemocno zavidi.
I jos, hajde da vec jednom prepoznamo svu tu bednu svitu tih skorojevica, sve tzv. akademike, profesore i njihove poslusnike svih profesija, koji obigravaju za sitne pare glumeci elitu u jednoj bednoj a bogatoj i lepoj zemlji.

JADRANKA TASIC, PORTPAROL POKRETA SNAGA SRBIJE-BK

pre 13 godina

Између Карића и Мишковића нема знака једнакости

Произвољна нагађања да ће Мирослав Мишковић, тренутно један од најбогатијих и најутицајнијих српских бизнисмена, своје пословање пренети у иностранство од стране Стјепана Гредеља из Савета за борбу против корупције, ни у ком случају не могу се упоређивати са било чиме што се везује за име Богољуба Карића.

Богољуб Карић је, за разлику од свих садашњих бизнисмена у Србији, своју каријеру приватног предузетника почео почетком седамдесетих година прошлога века у Пећи да би истинску економску снагу и богатство стекао пословима у бившем Совјетком савезу. Годишњи обрт његових тамошњих фирми достизао је 5 милијади долара.

Из тог профита стваране су и нове компаније у иностранству, али је већи део новца враћан у Србију, што је очигледно обрнути пут од оног за шта се данас оптужују Мишковић или Костић.

И на крају, подсетићу на Астра банку, Мобтел, Еунет, Европа осигурање, БК Универзитет, БК ТВ, јер све су то компаније које су Карићи стварали у Србији и никада нису имали намеру да их било где селе, изузев што су власти успеле да их униште.

Spectator

pre 13 godina

@Pogled Iznutra, hvala na detaljnim informacija i super analizi.Kostatacija u razlici izmedju Agrokora i Delta Holdinga je na mjestu, s time da i Agrokor placa najmanje 2% vise kamate, zato sto je Hr.- kompanija a ne Njemacka ili Austrijska. Ako se dogodi ono sto vi predvidjate, banke ce se vjerojatno namiriti i do 80% a dobavljaci ce platiti kompletni ceh. Zato bi savjetovao dobavljacima da dobro razmisle, kome daju robu i pod kojim kondicijama. Delta ili bilo koji drugi lanac moze samo funkcionirati ako ima dobavljace, bez njih je on nitko i nista.

Marija G

pre 13 godina

"Pogled Iznutra" - molim te mi reci da li zivis i radis ovde ili si i ti, sa svim sto ocigledno znas, fakticki oteran odavde da bi tvoje mesto zauzeli oni sa vezama. Ovakvom selekcijom smo i dosli u situaciju da odluke donose najposlusniji sa najmanje znanja - samo bacite pogled na nasu politicku i privrednu elitu. Oni su Miskovicu i Delti i dopustili sve ovo. U tom slucaju - tako nam i treba!!!

Дејан Михаиловић

pre 13 godina

@Поглед изнутра: Одличан коментар. Питање је ипак како Мишковић, као уствари приватно лице, може тек тако да фирмин новац пребацује на свој рачун. Сигурно постоје механизми али једноставно сигурно није. Да ли је он стварно лично толико богат. Ако се сви ти замкови и јахте воде на фирму онда ће да буду заплењени у случају стечаја.

Mashinovodja

pre 13 godina

@apsolvent, hvala za link ;-)

A za one koji ne znaju, ovaj odličan izraz, "pure Hollywood funk", na sprskom znači "krajnje džibersko-skorojevićki".

Pre više godina, imao sam prilike da vidim unutrašnjost pomenute vile u nekoj engleskoj emisiji (mislim da se to zvalo "Most luxurios european homes", ili tako nešto) dok je kuća još bila na prodaju.
To je jedno vreme bila nasjkuplja vila u Evropi i naravno, vrlo dugo nisu mogli da nađu kupca iz Evrope jer nikom normalnom i pri zdravoj pameti ne treba ogromna razmetljivo-kičasta vila s čak četiri bazena (ako se dobro sećam). Na pitanje kako to da stvar tako dugo ne može da se proda, vodič je onako skupljenih usta, kako to samo engleski batleri umeju, natuknuo da "kupac će verovatno biti sa Istoka". Sasvim dobro smo razumeli da u stvari hoće da kaže "ruski mafijaš".
Kad ono - Mali Miško! A u stvari, imali neke bitne razlike?

Goran

pre 13 godina

@Neki
"BDP znaci bruto domaci proizvod i nema direktne veze sa budzetskim prihodima ali indirekte ima."

Deo mog komentara se odnosio na izjavu Grdelja, koji o Miskovicu generalno govori u "promotovnom tonu", i koji u toj izjavi kaze "10% BDP dolazi od Miskovica", a ja na to kazem "budzetski prilivi nisu dolazili od Miskovica, nego od gradjana koji su placali PDV.

Miskoviceva firma se pre svega bavi prodajom, proizvoda i usluga za koje se placa PDV. Najveci deo budzetskih prihoda Srbije cini upravo PDV. Potrosaci (gradjani) su ti koji su punili dzepove tom monopolisti Miskovicu, i koji su srazmerno mnogo vise ucestvovali u punjenju budzeta od doticnog Miskovica.

Neki

pre 13 godina

Re: Goran
BDP znaci bruto domaci proizvod i nema direktne veze sa budzetskim prihodima ali indirekte ima. Ostali deo komentara,narocito zavrsna recenica, je o.k.

Kruševljanin

pre 13 godina

@Kragujevcanin "Kako moze nas Kragujevacki mali Misko"... teško da je Vaš mali Miško pošto je ceo život u Kruševcu proveo... ali nema veze i onako nije bitno čiji je prevarant... (:

Stevka

pre 13 godina

ovde rezim rusi deltu i miskovica. nije mi jasno zasto to rade kada su se dosad ponosili tom firmom. ministar dinkic i neki drugi su se cesto hvalili poslovima ovog tajkuna. cak su oni licno otvarali i trzne centre poput delta sitija. gde li su se zamerili?

MilosNS

pre 13 godina

Kad bi drzava sad srusila Miskovica, raskrinkala njegove poslove i vratila pare narodu, porasla bi popularnost vlade za 200%, vise nego kad bi vratili Kosovo.

rema

pre 13 godina

njemu gori pod nogama, to je sigurno, cim se novine ovako sale sa njegovim "ugledom"...
mene samo brine kako ce to da se zavrsi jer sta se desava kad on ode?
-ostaje nam korupcija, monopol itd. jer se to nece samo od sebe promeniti, a ja ne smatram da vlast ima ikakvu volju za promenama...
-ostaju nam drugi tajkuni, mpc itd...
-i mikovic odnosi veliki kapital sa sobom, tamo negde gde ce nasstaviti da posluje, sa dozvolite mi da kazem NASIM parama, jer nije ih zaradio u inostranstvu i nije ih zaradio na posten nacin!
nadam se da ce jednog dana politicka volja u Srbiji biti konkretnija i sposobnija da se nosi sa izazovima modernog i globalon sveta, ekonomije, poslovanja, jer ce nas u suprotnom "vetar" slomiti...

Petar

pre 13 godina

"Znači tako je Milka Forcan postala uspešna žena u svetu biznisa. Preko tate se zaposlila kod Miškovića, udala se za važnu ličnost u Delti Forcana i to je to. Vrata uspeha su se otvorila."

Nije samo to...radila je ona i "prekovremeno" :)

Rados

pre 13 godina

Delta je trula!
Mnogi u Srbiji su zavarani velikim brojem trznih centara koje je Delta sagradila poslednjih godina, pa misle da je Delta nekakva uspesna firma. To uopste nije tacno, Delta je iznutra veoma trula.
Miskovic se godinama divljacki, preko svake mere zaduzivao u inostranstvu, a sada nema odakle da vrati pare bankama!

Goran

pre 13 godina

"čak 10 odsto BDP je dolazilo od njega", kaže Gredelj."

Budzetski prilivi nisu dolazili od Miskovica, nego od gradjana koji su placali PDV.
To sto Miskovic hoce da rasproda sve i pobegne uopste ne cudi, ako se zna da on duguje ogromnu sumu novca stranim bankama, koju nema odakle da vrati. On se godinama ekstremno zaduzivao, ziveo na visokoj nozi i sada nema odakle da vrati glavnicu i kamate. Drugo on duguje ogromnu sumu novca dobavljacima, koji su do sada izbegavali da ga tuze, jer su se plasili, ali bi mogli da se ohrabre potezom Forcanove. To znaci, da bi Miskovica u kratkom roku moglo da tuzi preko 100 dobavljaca, koje je godinama maltretirao i ucenjivao. Godinama, dobavljaci su izbegavali da ga tuze, jer su se plasili njegovih politickih veza. Ali sve to ne moze da traje vecno. Sateran u cosak, u nemogucnosti da vrati dug stranim bankama, pritisnut tuzbama, ekstremno nepopularan u narodu, Miskovic bi mogao da ostane bez svoje celokupne imovine i da jos preko toga zavrsi u zatvoru...
Zato on hoce da sve rasproda dok jos moze. Ne treba mu verovati, kada kaze da Delta nije na prodaju. Tvrdnje da se on sprema da rasproda firmu i pobegne, obaraju cenu njegove firme, pa ih on zbog toga i negira. Drugi razlog zbog kojih on negira prodaju je strah da bi njagova slabost mogla da ohrabri dobavljace koji bi ga masovno tuzili.
I pored spoljne raskosi Delta je iznutra veoma trula, i jedini spas za Miskovica je rasprodaja...

hood

pre 13 godina

Otišao Bogi....
Odlazi Miško....
Pitanje je ko je sledeći?
Ovo je veoma jasno uhodan srpski pricip "Sjaši Kurta da uzjaše Murta"

devit

pre 13 godina

Miskovic prolazi kao Karic!!!
Nece moci da bude!!!
Karica je pritiskao Dinki i G-17!!!
Miskovic ima punu podrsku;istih,Miskosavljevica,a kako citam i Tadica,koji je posredovao prilikom boravka u Belgiji!!!!
Da me neko neshvati pogresno;nebranim Karica;
ali da ima razlike ima,i to drasticne!!!!

zika

pre 13 godina

P.S. Secate se da je bilo govora da drzava pomogne Miska, da mu da neki kredit.
Da nismo mozda dali kredit nekom tajnom odlukom (ala Miladin Kovacevic), pa se malo preracunali?

Diplomirani Ekonomista za medjunarodnu ekonomiju

pre 13 godina

Ovo su nebuloze! Sve su pare na racunu njegove banke na Kipru. Posto sam jako strucan u oblasti ekonomije, dajem ovom prilikom besplatnu lekciju na temu Offshore. Otvori Miskovic ili njemu slicni firmu na Kipru ili Svajcarskoj a moze i u nekoj drugoj zemlji gde se ne placa porez na kapitalnu dobit, ali ako se place on je jako mali. U odnosu na Srbiju gde je taj isti porez u proseku 20%. Dakle, gospodin otvori firmu na Kipru koja se zove na primer "Rip-off Stupid people" i fakturise "Deltu" za navodnu uslugu istrazivanja marketinga ili "organizovanja sajma". Usluga naravno nije izvrsena vec ona samo stoji na fakturi kao razlog za iznosenje novca iz zemlje. Posto su u pitanju dva pravna a ne fizicka lica, dve firme se prakticno ponasaoju kao da stvarno rade uslugu nekakvog marketinga ili organizovanja sajma. Novac se prema datoj fakturi prebaci na racun firme na Kipru za uslugu koja nije nikada ni postojala. To je potpuno legalan nacin i to se radi svuda u svetu. U medjuvremenu gospodin zaduzi "Deltu" do guse i dobavljacima ne plati nista. Jako jednostavno i prakticno.

Pera

pre 13 godina

Posto je sve po hipotekama, Misko nema sta da izgubi - gube banke i oni koji su mu pozajmili pare. On je vec preko offshore kompanija zaradio svoje na velikim marzama koje smo mi placali sve ove godine. Sve sto je uvezeno u zadnjoj deceniji je uslo u zemlju sa vec ugradjenim profitom, a ovde je dodatno "povecanje cene" bilo minimalno, tj tek da se pokriju plate i kamate na pozajmice. Zato drzava nikad nista nije dobila ( osim PDV-a ) na ime poreza na dobit od takvih kompanija. On je uvek bio na "nuli". Ovo je prakticno prodaja "buduceg profita" tj monopola nekoj stranoj firmi...

mhm

pre 13 godina

Ja ne znam sta se svi lozite.
Kako se to prolazi kao Karic? Bas bih voleo da znam.

Ima da nestane sa vasi tv ekrana, zaboravljen mozda, ali zivece pet puta bolje, imace neke udele u firmama za koje se nece znati, a ako ne bice dobro isplacen, sto bi se on u ovim godinama zlopatio sa pametnim srpskim narodom koji postuje sebe i ubija se od posla.

nenad

pre 13 godina

Nastankom svetske ekomnske krize Vlada RS je pomogla Delta kompaniju sa 500 miliona evra.Tada sam pricai da Vladin posao nije da pomaze Deltu jer je Delta Kipararka firma nego da je polako otkupi od Miskovica.Na osnovu dugovanja Delte prema dobavljacima,pravsnosnazim sudksim resenjima itd.Vlada je narotiv pomogla Deltu sa 500 m. evra i danas je Miskovic punim pravom prodaje.

Za mene je Delta kompanija jedna nezdrava firma jer je napravljena nezdravim novcem.Kada kazem nezdravim novcem kazem novcem od monopla i mahinacija tako da ne verujem da Delta moguca da pravi profit jer nije razvijana sa zdravim novcem,novcem od profita.Kopanija je koristila privilegje drzave i Vlade i cak su pojedini politicke stranke mnogo zavisne od Delte.
Najlogicniji Miskovicev potez je prodaja Delta kompanije po principu daj sta das i odlzak u inostranstvo.Najverovatnije sledece njegovo prebivaliste je London,Engleska.Tamo porodica Miskovic poseduje tri vile i verovatno je ovo dugo planiran potez.
Ja kao poslovan covek nebih se usudio da prodam nesto sada u vreme ekonomske krize nego kada dodje normlana situacija.Delta se prodaje u vreme ekonoske krize po znatoj niszoj ceni a nije kriv po Miskovic nego Vlada RS sto je pomogla Miskovicu da napravi jednu veliku imperju.

Zeleni Zub

pre 13 godina

Stjepan Gredelj iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže:
" Video sam tek nedavno spisak svih kompanija u njegovom vlasništvu" !!!!!
Kad je jedan takav funkcioner na jednoj takvoj funkciji "otvorio oci" tek nedavno, sta dalje da pricamo. On nije znao kolko Misko ima kompanija. Pa svaki vrabac na grani je to znao. Drzava se pravila da nista ne vidi i nista ne zna. Prodace sve Miskovic i odnece sve pare koje ima a drzava ce tek kad im umakne da pocne da ga trazi. Ko sa Mirom, Markom, Bogoljubem...
Uzmite im bre pare, firme, sve sto imaju i strpajte ih u zatvor. Sta cekate.

Baba Lara

pre 13 godina

Pranje para klasicno. Pa crnogorci bar p-ustili strani kapital da se opere, mi novac drzave i poreza tretiramo kao privatni kapital.To im je predsednici i ministri svi od reda omogucili da pokusaju svi zajedno da operu pokraden novac. SAD JAVNOST MORA DA ZNA SVE SARADNIKE I NALOGODAVCE IZ VRHA VLASTI PREKO POLICIJE, TRGOVINSKOG SUDA,KAO I MINISTARSTVO KOJEM JE AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU PODREDJENA.
Hoce da sa nasim parama grade mostove, a svoje da stede.
Znate li sto je dacic zabranio blokiranje saobracajnica? To je klasicno zastrasivanje naroda.a da li znate zasto to nije zabranjeno u parizu, atini, berlinu,londonu? zato sto kad je kod njih pobuna ceo grad svetli u plamenu pa vlast ima strah od protesta.Ona se boji naroda, a ne narod vlasti jer se zna ko je koga izabrao,a nevlada se po programu.Kod njih nema preletaca kao pojedinci ministri za sva vremena.
Tu muljaju da su 90-te
odgovorne, pa se sa 90-tim ujedinile da razrese misteriju kako se krade , a da te narod neuhvati.
Sve sama mafija beskurpolozna.
Sad gledajte da vam i forcanovi zbrisu za ameriku, miskovic za london,posto mu je tamo vec sin.Tata dete cuva od loseg uticaja drustva ciji je on sam kreator i finansijer.
a posle ispadne represija prema jadnim kapitalistima. Sve sto bi moj pok muz rekao "moj do mojega"
ja se smejala, ali ispada da je tako

Miki

pre 13 godina

Iz nekog , nama nepoznatog razloga Milošević je rešio da uništi Genex spoljnotrgovinskog giganta bivše države.Izvesni čovečuljak iz Kruševca , funkcioner koji je u slobodno vreme iz koferčeta vadio kravate i prodavao ih kolegama iz Vlade učinio mu se kao najzgodniji za čoveke koji će za njegov račun napraviti novi Geneks.I Sloba ga je kontrolisao.Posle 5.oktobra i Miloševićevog pada čovečuljak se lukavo postavio da bi se posle kratkog vremena otrgao kontroli a potom sam preuzeo kontrolu nad mnogim državnim institucijama.Kao i u slučaju mnogih drugih pseudo biznismena koji su novac stekli na šleperima i cisternama akcizne robe nije se snašao.Firma mu je sada prezadužena možda i beznadežno!Njen pad ostavio bi ogroman broj ljudi bez posla a veliki broj dobavljača bi povukao za sobom u bankrot.Ljudi bi se u večem delu snašli jer uvoz i prodaja Najkija,Fijata,BMW ,Zare nije nikakva mudrost.Možda bi te firme i same započele posao i angažovale već obučene ljude.U proizvodnji on gotovo da nema ništa osim ako ne računamo proizvodnju stanova koji zvrje prazni...Stvar je komplikovana i ova država koja se očajno snašla u mnogim situacijama sada bi morala da bude pametna ili će Miško otići da uživa u dvorcima i vilama ostavivši za sobom veliki broj kvazi političara koji su se poslujući sa njim brutalno obogatili a za sada nemaju razloga da beže iz zemlje.Sve u svemu tragičan primer apsolutnog ne snalaženja srpske političke pseudoelite posle tzv. demokratskih promena.Ne bi on to mogao tako sa Zoranom ali to je jedna druga tužna srpska priča

miki

pre 13 godina

Mozda hajka na Karica ima raznorazne motive. IPAK, cinjenica je da je "naj" patriota sistematski utajivao porez i trgovao telekomunikacionim pravima protiv zakona i to sa - znamo kim. I sve to samo da bi on i njegova porodica imali sto vise para a Srbija sto manje. Ili mozda gresim ?

Pomozimo ugrozenima

pre 13 godina

Molim sve gradjane da posalju bar po jedan SMS na 99xx, da pomognemo gospodinu Miskovicu da prebrodi krizu.
Cena jenog SMS-a je 10.000 rsd i moze sa svih mreza.

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Totalno me ne zanima ko ce koji deo da prigrabi, slozio bih se da ce posle njih doci jos gori jer pojam biznismena u Srbiji se sveo na osobu koja ima vanredno zavrsenu osnovnu skolu i koja poznaje dosta korumpiranih ljudi iz drzavnih institucija. Bez toga niko ne moze uspesno poslovati u Srbiji i to svi dobro znaju.

Kompletna Srpska privreda bi se ugasila kada bi se otvorile granice, kompletna. Sve se svodi na monopol i sverc(uvoz i prodavanje po duplo vecoj ceni). Iskreno cak me i plasi sta bi se desilo ako bi doslo do liberalizacije trzista.

Ja

pre 13 godina

Dok njegov sin d**** na jahti po ceo dan, seljaci koji rade na njivi od jutra do sutra grcaju u dugovima jer gospodin tata im ništa ne plaća po godinu dana.Vreme je da puknu.

Poljski Serb

pre 13 godina

Najbolji scenario za Srbiju bio bi,ako bi firma iz Belgije ušla kupovinom maloprodajnog lanca Delte na tržište Srbije, a u isto vreme gospodin Mišković ostao u Srbiji i barem deo prodajne cene uložio u nove poslove u Srbiji. On je u proteklom periodu više nego dobro dokazao izuzetan smisao za poslovnost i dobre poslovne poteze. Konsultant Pavlović je apsolutno u pravu kada tvrdi da je ulaganje jedne kredibilne evropske kompanija u Srbiju pod uslovima krize i izuzetno niskog rejtinga Srbije snažan i važan signal za druge internacionalne investitore. Sa ekonomskog aspekta Srbiji se u ovom momentu ništa važnije i bolje ne može dogoditi. Sa druge strane treba sve učiniti da se gospodin Mišković i drugi vlasnici maloprodajnog lanca stimuliraju da kupovnu cenu ulože u Srbiji što bi ekonomski dupliralo efekat ove transakcije. Treba konačno podvući crtu i prestati paušalno goniti tzv. „tajkune“ osim ako za nekoga nema čvrstih dokaza o nelegalnom radu. Pre svih, Poljska i Slovačka (jedine dve ekonomije u Centralnoj i Istočnoj Evropi sa pozitivnim privrednim rastom u uslovima svetske ekonomske krize) a isto tako i ostale države kao Madjarska, Češka, itd. odavno su prestale da na nove imućne vlasnike i privrednike gledaju kao na kriminalace i „tajkune“ a pre svega na vazne činioce privrednog razvoja i stabilnost nacionalne ekonomije. Bez otvaranja Srbije i ulaska stranog kapitala, Srbija nema nikakve sanse na prevazilaženje jaza koji je deli od ostatka Evrope.

Jadnicko

pre 13 godina

"Bas mi je zao" i njega i Karica,odose sa tricavih nekoliko milijardi $$.Iskreno,ako umesto njih djodju stranci koji cene rad i koji placaju,kao npr ljudi iz Telenora,onda bih svim tajkunima Srbije pozeleo da odu iz zemlje,ustvari rekao bih im: Mars,napolje,bando pokvarena!Takodje bih i razne partijske lezilebovice i "eksperte" iz javnog sektora poslao na trziste rada pa da tamo pokazu svoje umece,a ne da se bore da sednu sto pre na preostale stolice u kancelarijama i popiju kaficu.

Neki

pre 13 godina

Re: pogled iznutra.
Konacno da se javi neko ko se ocigledno razume u stvari i stvarno stanje Delte. Zalosno je samo da jedan ovakav komentar ostaje nezapazen iako ima daleko vecu vrednost kao informacija nego svi dosadasnji napisi novinara
u bilo kom listu koji se "bavio" ovom temom.
Zasto je sve ovo bitno? Ocigledno je (i dobro je da je tako) da drzava ni na koji nacin nije zelela da bude garant svim ovim dugovanjima Delte i time joj omoguci reprogram kredita. Stoga je za drzavu jako bitno da se prodaja sto veceg dela Delte Delhaiz-u uspesno i sto pre zavrsi kako bi i prakticno bar delimicno skinula problem spoljne zaduzenosti koja je, bez obzira sto se radi u daleko vecem delu o dugu privatnih kompanija, zbog sistema rada i uloge Narodne banke itekako opterecuje. Ujedno, to je i poruka svim ostalim tajkunima da problem zaduzenje u inostransvu moraju sami resavati.To je sustina svih "nesuglasica" izmedju drzave i tajkuna koje ste mogli pratiti poslednjih meseci, doduse u implicitnoj formi.
S druge strane,razumem i odobravam drugaciju skopiju interesovanja ozlojadjenih citalaca jer, zaista se radi o ukradenim a ne zaradjenim ogromnim parama,ali,nije zgoreg pruziti i neku validnu informaciju.

Helios

pre 13 godina

Neophodno je hitno uhapsiti i Miškovića i Forcan, da ne bi kao Karići pobegli debelo iskeširani. Momentalno uvesti prinudnu upravu u "njihova" preduzeća i ISTOVREMENO po zakonu o organizovanom kriminalu stopirati njihove inostrane bankovne račune i nekretnine. Što se tiče (uslovnog) hvalospeva @ZBo Karićima prilično je netačan. Sam internet kasni u srbiji više od godinu dana zbog njih na primer. Po ondašnjem zakonu PTT je imao monopol na "telekomunikacije" te svi mi koji smo hteli da budemo internet prvovajderi nismo to mogli. A oni nisu umeli ali su skupo platili EuNet "know-how" (ahahahaha) i onda nakupljenim e-mail adresama držali jadne korisnike vezane za otužne telefonske modeme. O tome da je svake godine prijavljena zarada na monopolsku a apsurdno skupu mobilnu telefoniju nula da ne pričam. Izvor bogatstva im je državna emisija kredita koji su im dati da kao "građevinci" izgrade stanove za Srba-povratnike na Kosovo. Tu veliku zaradu su višestruko umnožili kada su ih onda, prazne, vrlo skupo prodali šiptarima.
Ponavljam, nikakav problem nije preko lažnog mehanizma Jugohemija državna > Jugohemija lažno "priHvatizovana" i Jugohemija > poslovi sa USA > nepotrebno umetnuta Delta ispratiti kriminalni mehanizam bogaćenja i ZAKONITO oduzeti SVE. Ne razumem negativne komentare protiv @milos. Da, postoji i dodatna dimenzija nacionalnog interesa. Sve treba resetovati a ceo KlubPrivrednika (ahahaha) tj. nakupinu boljševičko-generalsko-udbaških sinova pozatvarati i nacionalizovati ono što i jeste vlasništvo nacije. Sve to dati u akcije ljudima i paralelno uraditi ono što kvazi-kapitalistička vlast ne radi: vratiti staru imovinu. Da je barem ovde neko tajkun - da ima neku privrednu sposobnost, strast, talenat da nađe sposobne ljude. Ne, sve same ljigave i maliciozne ćate koji "posluju" monopolom i onemogućavanjem drugih da rade. Pošto je SVAKA njihova akcija bila kriminalna pritvor se može legalno produžavati svakih mesec dana proširenjem optužnice, te sa Lukom Beograd te sa ovim, onim... Ako su Šariću, da se ne lažemo, NELEGALNO, pre bilo kakvog suđenja a kamoli izvedenih dokaza a tek kamoli presude mogli da stopiraju šta su našli - šta je ovde problem?

Boris

pre 13 godina

Pogledajte drugu sliku odozgo na strani ove vesti, ja sam mislio da je min.(!?!) Deltasavljevic desna Miskoviceva ruka ali je on ipak samo leva(k)...

Kragujevcanin

pre 13 godina

Kako moze nas Kragujevacki mali Misko (vlasnik nazovi projekt biroa >ZALJEVSKI< Mihajlo Zaljevski kojem je nadimak bas ''Misko'') da opere prljave i prisvoji drzavnu zgradu i istu odmah razdeli na poklone u momentu kad treba da vrati dug po pravosnaznoj presudi? Zasto i ovaj veliki Misko to ne bi mogao? Ili su manji beli medvedi zasticeniji a ima ih citav copor u Srbiji.

Začuđena

pre 13 godina

Znači tako je Milka Forcan postala uspešna žena u svetu biznisa. Preko tate se zaposlila kod Miškovića, udala se za važnu ličnost u Delti Forcana i to je to. Vrata uspeha su se otvorila.

znamistinu

pre 13 godina

Mišković je bio finansijski direktor u Vino Župi , Kruševac. Firmu je napustio sa 1.000.000 DM u džepu , i od toga je počeo "biznis" sa Deltom.. Cifra je tačna , možda koja DM gore / dole , a ako ja to znam , kao poznanik njegovog bliskog saradnika u prvim danima stvaranja Delte, onda to valjda još pre treba da zna i neko drugi ..

Mirko

pre 13 godina

Jos jedan lopov i bandit koji je ojadio ove nesretne gradjane Srbije nece u zatvor.Bravo pravna drzavo i bravo za DS i Borisa Tadica za borbu protiv korupcije i kriminala.

Ojadjen

pre 13 godina

Kakva nedorecena triologija srpskih kriminalaca. Voleo bih da neko iznese svaki detalj kako su sadasnji srpski biznismeni poceli u vreme 80-tih i velikog kuma Milosevica i kako su isti postali vlasnici drzavnih firmi u vreme sankcija i opsteg jada. Nista se nije promenilo - samo je taraba prefarbana.

MUKNAVI

pre 13 godina

A mi?Suplja nosa jos vise ,skupljamo se oko kontejnera i mitingujemo;hocemo promeneee!Oni nas poslusaju,sjasu oni ,dodju novi,stari, i nastave da ..drndaju.

msp

pre 13 godina

Vidim ja da ce ovaj ludi narod na kraju da proglasi Milku Forcan za heroja nacije jer se navodno usprotivila Miskovicu. Oni se samo ne razumeju u tome koji je njen deo para od svega sto je Delta pokrala po Srbiji, a da je ona tako moralna i da ima tako "drugacije poglede" od Miskovica to je mogla da mu kaze jos prvog dana kad je videla kako cerupa sve sto stigne. Ali tada je dolazila velika suma novca i do nje pa je bilo sve lepo i bajno. Daleko od toga da je ona isto kriva kao Miskovic ali ako si necija desna ruka, a taj pokra ceo narod onda (veliki) deo odgovornosti imas i ti i nisi nikakva zrtva! Milka Forcan je pravi srpski heroj isto koliko i Marko Kraljevic (znate i sami da je turski vazal) samo ne znam zasto ovaj narod ima toliku potrebu da od potlacitelja pravi spasioce.

MirA

pre 13 godina

Ovo je cisto zamajavanje naroda. Covek je nelegalno stekao bogatstv I sad hoce to da proda I ode u neku drugu banana drzavu I nastavi da radi to sto je ovde radio. Neka ode. neka uzme lovu. Jedina bitna stvar je da Ovo kupi neka normalna kompanija koja ce da isplati dobavljace I koja ce da pocne redovno da ih isplacuje. to je mnogo bolje za srpsku privredu nego ovih Miskvcwvih 10% BDP a. Sve ostalo je sapunica I borba pohlepnih ljudi koji su se obogatili na ratu, sankcijama I licnom prijateljstvu sa Slobodanom Milosevicem. Tu od biznismena nema ni B.

pera

pre 13 godina

e jadan Miskovic, bas mi ga je zao, morace da ponese sa sobom na karibe svojih nekoliko milijardi dolara kao sto je i jadni karic morao. A da im damo neku penzijcu da mogu da prezive?

Pogled Iznutra

pre 13 godina

Sta je istina o Delti i g.Miskovicu? Istina je da je g.Miskovic izuzetno bogat covek, ali je istina i da Delta treba da ide u stecaj. Ovo su dve istine. Danas su sve Deltine nekretnine i njena imovina pod hipotekama i ne postoji ni jedan objekat ove kompanije na koji nije stavljena hipoteka. Banke su te koje su sada sustinski vlasnici sve Deltine imovine. Delta danas duguje domacim i stranim bankama preko jednu milijardu evra. Delta nije u mogucnosti da redovno vraca devizne kredite, jer ona ne stvara profit iz koga bi mogla da redovno vraca svoje dugove. Veliki deo Deltinih kredita vlasnik Delte je iskoristio za kupovinu nekretnina u inostranstvu. Tako samo tri kupljena zamka u Londonu i jedna kupljena vila u Kaliforniji su placeni 110 miliona evra. Isto tako vlasnik Delte je veliki iznos Deltinih kredita prebacio na licne racune. Na osnovu ovoga je danas g.Miskovic bogat covek.
Uz Deltin dug bankama od vise od milijardu evra, Delta danas duguje dobavljacima u zemlji i inostranstvu vise od 600 miliona evra. Ni ovu svoju obavezu Delta nije u mogucnosti da redovno servisira, zato dobavljacima placa robu u roku od 9- 12 meseci. Da bi danas Delta normalno funkcionisala ona bi morala da odmah izmiri zaostale obaveze prema bankama i dobavljacima u iznosu od 800 miliona evra, kolika su sada njena kasnjenja prema bankama i dobavljacima. Prema tome, da bi Delta mogla normalno da radi ona svoje sadasnje kratkorocne obaveze u iznosu od 800 miliona evra mora da pretvori u dugorocne obaveze. Ovo znaci da bi Delta morala odmah da sebi obezbedi dugorocni kredit od 800 miliona evra kojim bi izmirila tekuce obaveze prema bankama i dobavljacima. Glavni problem Delte je sto ona nije sposobna, jer joj to njen biznis ne omogucava , da se zaduzi kod banaka za novih 800 miliona evra. Danas ni jedna banka nije spremna da na ovaj nacin omoguci Delti da izadje iz predstecajnog stanja. Jednom drugom velikom regionalnom igracu je Evropska banka odobrila dugorocni kredit od 450 miliona evra i na taj nacin mu omogucila da bez vecih problema nastavi svoj biznis. Kvalitet biznisa tog regionalnog igraca je omogucio taj aranzman, dok Miskovicev biznis nema kvalitet za takav aranzman. Produzavanjem Deltinog neplacanja bankama i dobavljacima Delta ugrozava ukupnu privrednu aktivnost u Srbiji. Dodatni veliki problem Deltinog deviznog duga je taj sto su cetiri banke Delti odobravale kredite, a da za te kredite nisu uzimale odgovarajuce hipoteke, tako da ti krediti nemaju valjanu garanciju. Oko ovog ce tek nastati veliki problemi ne samo za Deltu, nego cak mnogo veci za te banke.
Zato svaka prica o velikoj vrednosti Delte i prodaji Delte su samo price za neuku publiku. Ne postoji ni jedna ozbiljna firma niti ozbiljan investicioni fond koji ce kupiti ovakvu Deltu. Moramo znati da je g.Miskovic bogat i prebogat covek, a da je Delta firma koja treba i mora da ide u stecaj, i to sto pre, za dobro cele srpske privrede.

ZBo

pre 13 godina

Kako to mislite kao Karic? Brka je sa bracom bio svirac, rostiljdzija, trgovac potom gradjevinac, koliko znam poslovao u inostranstvu i zaradio neke pare jos pre dolaska Milosevica na vlast tamo negde od sedamdesetih godina. Karic ovde nikada nije imao monopol na trgovinu nije imao nikakve trzne centre, nije privatizovao desetine hiljada hektara zemljista, nije radio naftu, duvan, kafu i ostale akcizne robe kao vecina njih devedesetih pa i Miskovic i imao je od firmi Mobtel, televiziju, banku koju nije prodao strancima i dobit odneo na Kipar nego su je ugasili, par manjih firmi koje nisu dugo poslovale i sta jos pomozite mi da se setim. Kako tako je uveo u Srbiju mobilnu telefoniju i internet sto je za ono vreme ipak bilo dosta dalekovido bez obzira sto on nije tako delovao. Danasnji tajkuni nisu uveli apsolutno nikakvu novu tehnologiju u Srbiji. Posle 5. oktobra inspekcije nisu izlazile iz Karicevih firmi i utvrdili su da je koristio 0,1% primarne emisije na sta je jedini od tajkuna platio porez na ekstraprofit od nekih ako se dobro secam 30 miliona maraka koje mu je Djelic kasnije vratio a Dinkic posle ponovo naplatio. Finansirao je otprilike sve partije a kad mu je to postalo preskupo formirao je svoju stranku i za pola godine potukao G17 i ozbiljno ugrozio DS i DSS. To mu je bila fatalna greska i zbog toga je i zavrsio karijeru. Na kraju Karica su optuzili za kupovinu poslanika(tako je inace i G17 postao parlamentarna stranka nekad) nacionalizovali su mu Mobtel(postoje pravna tumacenja da je to izvrseno nelegalno i da ce kad tad morati da mu se vrati) i prodali ga Telenoru gde je drzava dobila u budzet milijardu i po evra, nije otislo na Kipar. Na kraju su se brkata braca jos i isplatila. Sta je danasnja vlast od 5. oktobra napravila, bilo koju firmu koja danas moze da se proda za te pare? Brka je bio mala maca za danasnje tajkune koji su doslovno vlasnici Srbije sa monopolom na sve i svasta, sa kontrolom maloprodaje, uticajem na kurs, sa privatizacijom drzavnog zemljista, firmi, kontrolom vladajucih stranaka(Karic ni blizu nije mogao da kontrolise SPS i JUL) ukratko nasim zivotima od A do S. Posle Karica su dosli jos gori a bojim se da ce i posle Miskovica da se pojavi neki koji ce da ga nadmasi po nivou uticaja i bezobzirnosti. To je ono sto me u celoj prici najvise zabrinjava. Kao kod Dzozefa Marfija, nista nije toliko lose da ne moze biti gore.

Altea

pre 13 godina

Mogao bi da se seti neko iz vlasti da donese uredbu ili zakon da nemoze stranac da postane vlasnik ovako velikih sistema ako komplet placanje ne izvrsi u Srbiji. Pa onda kada je novac tu drzava moze da naplati poreze. Ovako Miskovic koji nije iz inostranstva doneo kapital i ulozio, nego je sve stekao u ovoj drzavi iznosi komplet kapital u inostranstvo a vlasnik svega postaje stranac koji nista u Srbiju nije uneo.

milos

pre 13 godina

Ljudi, pa treba li da nam Hrvatski Agrokor malo pomalo uz pomoc hrvatske vlade da pokupi sve u Srbiji pa da nas jos oni cede! Pa ostavimo coveka neka posluje, nasa ljubomora na Miskovicevo bogatstvo nas nece nikud odvesti osim sto cemo unistiti jedinu srpsku kompaniju koja ima neke sanse da nam siri horizonte za nasu prehrambenu industriju, a uz malo truda i ostalu. Pa narode, dajmo podrsku, pa neka vlada otkupi 51% od delte, pa nece taj Miskovic u grob sa sobom odneti to bogatsvo i te poslove koje nam je stvorio ma koliko ga mnogi od nas prezirali. Prst na celo i razmisljajmo prakticno a ne osvetoljubivo. Taj Merkator i Agrokor ce nam glave doci ako propustimo njima nase trziste prodajuci prehrambene kombinate! Odatle njihov standard veci jer malo pomalo nam sisaju krv izvlaceci nas novac koji bi se kasnije prebacivao na racune njihovih banaka placajuci njihove radnike i otvarajuci proizvodnjju u njihovim zemljama a robu plasiraju kod nas. Svoje trziste nedaju, pa pogledajte Hrvatsku Ama bas nista naseg ne dopustaju osim onih proizvoda cije su pogone u Srbiji pokupovali! Apelujem da se uozbiljimo i zahtevamo od nase vlade da ocuva domace privrednike u otvaranju nasih prodajnih lanaca uz insistiranje da se plasira iskljucivo nasa roba. Pa malo pomalo nagovoricemo ih i ako treba uceniti da za pocetak bar polovinu svojih ofsor imena preregistruju u srbiji. Nemoze to sve preko noci, polako strpljivo i planski. Kupujmo domace i stvarajmo buducnost za nasu decu!

marko

pre 13 godina

Miskovic prodaje sve i ulaze u neki biznis u svetu. Jel se vi zezate kad ovo napisete? Pa taj covek je apsolutno nesposoban za bilo kakav biznis i neko napise da hoce da pravi biznis negde. On je jedna karikatura koja je jedino mogla u ovakvoj komunjarskoj i raspadnutoj zemlji da naparavi pare, i to iskljucivo na posredovanju izmedju jednog koji nesto pravi i drugogo kome to treba. A i to nesrecko nije umeo sam, nego je citava galerija ministara i drzavnih sluzbenika morala da radi na tom zadatku. Da nesto ume da proizvede, zar mislite da bi cekao do do svoje 60-te godine. Ma jok, muljator bio, muljator ostao. Mada ruku na srce, ostavio bih mu tu jahticu za sincica i taj zamak u Londonu, pretpostavljam da je dobar cash sklonio , pa bi mu i to ostavio. Ostalo bih sve oduzeo, a za to i postoje dokazi, kao npr Luka, C market, jos neke privatizacije, Belvil zbog nesavesnog rada, markete jer su sagradjene tudjim tj nasim parama.
I na koga ja izgubih ovo vreme, na ovu nistariju.

Pogled Iznutra

pre 13 godina

Sta je istina o Delti i g.Miskovicu? Istina je da je g.Miskovic izuzetno bogat covek, ali je istina i da Delta treba da ide u stecaj. Ovo su dve istine. Danas su sve Deltine nekretnine i njena imovina pod hipotekama i ne postoji ni jedan objekat ove kompanije na koji nije stavljena hipoteka. Banke su te koje su sada sustinski vlasnici sve Deltine imovine. Delta danas duguje domacim i stranim bankama preko jednu milijardu evra. Delta nije u mogucnosti da redovno vraca devizne kredite, jer ona ne stvara profit iz koga bi mogla da redovno vraca svoje dugove. Veliki deo Deltinih kredita vlasnik Delte je iskoristio za kupovinu nekretnina u inostranstvu. Tako samo tri kupljena zamka u Londonu i jedna kupljena vila u Kaliforniji su placeni 110 miliona evra. Isto tako vlasnik Delte je veliki iznos Deltinih kredita prebacio na licne racune. Na osnovu ovoga je danas g.Miskovic bogat covek.
Uz Deltin dug bankama od vise od milijardu evra, Delta danas duguje dobavljacima u zemlji i inostranstvu vise od 600 miliona evra. Ni ovu svoju obavezu Delta nije u mogucnosti da redovno servisira, zato dobavljacima placa robu u roku od 9- 12 meseci. Da bi danas Delta normalno funkcionisala ona bi morala da odmah izmiri zaostale obaveze prema bankama i dobavljacima u iznosu od 800 miliona evra, kolika su sada njena kasnjenja prema bankama i dobavljacima. Prema tome, da bi Delta mogla normalno da radi ona svoje sadasnje kratkorocne obaveze u iznosu od 800 miliona evra mora da pretvori u dugorocne obaveze. Ovo znaci da bi Delta morala odmah da sebi obezbedi dugorocni kredit od 800 miliona evra kojim bi izmirila tekuce obaveze prema bankama i dobavljacima. Glavni problem Delte je sto ona nije sposobna, jer joj to njen biznis ne omogucava , da se zaduzi kod banaka za novih 800 miliona evra. Danas ni jedna banka nije spremna da na ovaj nacin omoguci Delti da izadje iz predstecajnog stanja. Jednom drugom velikom regionalnom igracu je Evropska banka odobrila dugorocni kredit od 450 miliona evra i na taj nacin mu omogucila da bez vecih problema nastavi svoj biznis. Kvalitet biznisa tog regionalnog igraca je omogucio taj aranzman, dok Miskovicev biznis nema kvalitet za takav aranzman. Produzavanjem Deltinog neplacanja bankama i dobavljacima Delta ugrozava ukupnu privrednu aktivnost u Srbiji. Dodatni veliki problem Deltinog deviznog duga je taj sto su cetiri banke Delti odobravale kredite, a da za te kredite nisu uzimale odgovarajuce hipoteke, tako da ti krediti nemaju valjanu garanciju. Oko ovog ce tek nastati veliki problemi ne samo za Deltu, nego cak mnogo veci za te banke.
Zato svaka prica o velikoj vrednosti Delte i prodaji Delte su samo price za neuku publiku. Ne postoji ni jedna ozbiljna firma niti ozbiljan investicioni fond koji ce kupiti ovakvu Deltu. Moramo znati da je g.Miskovic bogat i prebogat covek, a da je Delta firma koja treba i mora da ide u stecaj, i to sto pre, za dobro cele srpske privrede.

ZBo

pre 13 godina

Kako to mislite kao Karic? Brka je sa bracom bio svirac, rostiljdzija, trgovac potom gradjevinac, koliko znam poslovao u inostranstvu i zaradio neke pare jos pre dolaska Milosevica na vlast tamo negde od sedamdesetih godina. Karic ovde nikada nije imao monopol na trgovinu nije imao nikakve trzne centre, nije privatizovao desetine hiljada hektara zemljista, nije radio naftu, duvan, kafu i ostale akcizne robe kao vecina njih devedesetih pa i Miskovic i imao je od firmi Mobtel, televiziju, banku koju nije prodao strancima i dobit odneo na Kipar nego su je ugasili, par manjih firmi koje nisu dugo poslovale i sta jos pomozite mi da se setim. Kako tako je uveo u Srbiju mobilnu telefoniju i internet sto je za ono vreme ipak bilo dosta dalekovido bez obzira sto on nije tako delovao. Danasnji tajkuni nisu uveli apsolutno nikakvu novu tehnologiju u Srbiji. Posle 5. oktobra inspekcije nisu izlazile iz Karicevih firmi i utvrdili su da je koristio 0,1% primarne emisije na sta je jedini od tajkuna platio porez na ekstraprofit od nekih ako se dobro secam 30 miliona maraka koje mu je Djelic kasnije vratio a Dinkic posle ponovo naplatio. Finansirao je otprilike sve partije a kad mu je to postalo preskupo formirao je svoju stranku i za pola godine potukao G17 i ozbiljno ugrozio DS i DSS. To mu je bila fatalna greska i zbog toga je i zavrsio karijeru. Na kraju Karica su optuzili za kupovinu poslanika(tako je inace i G17 postao parlamentarna stranka nekad) nacionalizovali su mu Mobtel(postoje pravna tumacenja da je to izvrseno nelegalno i da ce kad tad morati da mu se vrati) i prodali ga Telenoru gde je drzava dobila u budzet milijardu i po evra, nije otislo na Kipar. Na kraju su se brkata braca jos i isplatila. Sta je danasnja vlast od 5. oktobra napravila, bilo koju firmu koja danas moze da se proda za te pare? Brka je bio mala maca za danasnje tajkune koji su doslovno vlasnici Srbije sa monopolom na sve i svasta, sa kontrolom maloprodaje, uticajem na kurs, sa privatizacijom drzavnog zemljista, firmi, kontrolom vladajucih stranaka(Karic ni blizu nije mogao da kontrolise SPS i JUL) ukratko nasim zivotima od A do S. Posle Karica su dosli jos gori a bojim se da ce i posle Miskovica da se pojavi neki koji ce da ga nadmasi po nivou uticaja i bezobzirnosti. To je ono sto me u celoj prici najvise zabrinjava. Kao kod Dzozefa Marfija, nista nije toliko lose da ne moze biti gore.

msp

pre 13 godina

Vidim ja da ce ovaj ludi narod na kraju da proglasi Milku Forcan za heroja nacije jer se navodno usprotivila Miskovicu. Oni se samo ne razumeju u tome koji je njen deo para od svega sto je Delta pokrala po Srbiji, a da je ona tako moralna i da ima tako "drugacije poglede" od Miskovica to je mogla da mu kaze jos prvog dana kad je videla kako cerupa sve sto stigne. Ali tada je dolazila velika suma novca i do nje pa je bilo sve lepo i bajno. Daleko od toga da je ona isto kriva kao Miskovic ali ako si necija desna ruka, a taj pokra ceo narod onda (veliki) deo odgovornosti imas i ti i nisi nikakva zrtva! Milka Forcan je pravi srpski heroj isto koliko i Marko Kraljevic (znate i sami da je turski vazal) samo ne znam zasto ovaj narod ima toliku potrebu da od potlacitelja pravi spasioce.

marko

pre 13 godina

Miskovic prodaje sve i ulaze u neki biznis u svetu. Jel se vi zezate kad ovo napisete? Pa taj covek je apsolutno nesposoban za bilo kakav biznis i neko napise da hoce da pravi biznis negde. On je jedna karikatura koja je jedino mogla u ovakvoj komunjarskoj i raspadnutoj zemlji da naparavi pare, i to iskljucivo na posredovanju izmedju jednog koji nesto pravi i drugogo kome to treba. A i to nesrecko nije umeo sam, nego je citava galerija ministara i drzavnih sluzbenika morala da radi na tom zadatku. Da nesto ume da proizvede, zar mislite da bi cekao do do svoje 60-te godine. Ma jok, muljator bio, muljator ostao. Mada ruku na srce, ostavio bih mu tu jahticu za sincica i taj zamak u Londonu, pretpostavljam da je dobar cash sklonio , pa bi mu i to ostavio. Ostalo bih sve oduzeo, a za to i postoje dokazi, kao npr Luka, C market, jos neke privatizacije, Belvil zbog nesavesnog rada, markete jer su sagradjene tudjim tj nasim parama.
I na koga ja izgubih ovo vreme, na ovu nistariju.

MirA

pre 13 godina

Ovo je cisto zamajavanje naroda. Covek je nelegalno stekao bogatstv I sad hoce to da proda I ode u neku drugu banana drzavu I nastavi da radi to sto je ovde radio. Neka ode. neka uzme lovu. Jedina bitna stvar je da Ovo kupi neka normalna kompanija koja ce da isplati dobavljace I koja ce da pocne redovno da ih isplacuje. to je mnogo bolje za srpsku privredu nego ovih Miskvcwvih 10% BDP a. Sve ostalo je sapunica I borba pohlepnih ljudi koji su se obogatili na ratu, sankcijama I licnom prijateljstvu sa Slobodanom Milosevicem. Tu od biznismena nema ni B.

pera

pre 13 godina

e jadan Miskovic, bas mi ga je zao, morace da ponese sa sobom na karibe svojih nekoliko milijardi dolara kao sto je i jadni karic morao. A da im damo neku penzijcu da mogu da prezive?

Altea

pre 13 godina

Mogao bi da se seti neko iz vlasti da donese uredbu ili zakon da nemoze stranac da postane vlasnik ovako velikih sistema ako komplet placanje ne izvrsi u Srbiji. Pa onda kada je novac tu drzava moze da naplati poreze. Ovako Miskovic koji nije iz inostranstva doneo kapital i ulozio, nego je sve stekao u ovoj drzavi iznosi komplet kapital u inostranstvo a vlasnik svega postaje stranac koji nista u Srbiju nije uneo.

MUKNAVI

pre 13 godina

A mi?Suplja nosa jos vise ,skupljamo se oko kontejnera i mitingujemo;hocemo promeneee!Oni nas poslusaju,sjasu oni ,dodju novi,stari, i nastave da ..drndaju.

Ja

pre 13 godina

Dok njegov sin d**** na jahti po ceo dan, seljaci koji rade na njivi od jutra do sutra grcaju u dugovima jer gospodin tata im ništa ne plaća po godinu dana.Vreme je da puknu.

milos

pre 13 godina

Ljudi, pa treba li da nam Hrvatski Agrokor malo pomalo uz pomoc hrvatske vlade da pokupi sve u Srbiji pa da nas jos oni cede! Pa ostavimo coveka neka posluje, nasa ljubomora na Miskovicevo bogatstvo nas nece nikud odvesti osim sto cemo unistiti jedinu srpsku kompaniju koja ima neke sanse da nam siri horizonte za nasu prehrambenu industriju, a uz malo truda i ostalu. Pa narode, dajmo podrsku, pa neka vlada otkupi 51% od delte, pa nece taj Miskovic u grob sa sobom odneti to bogatsvo i te poslove koje nam je stvorio ma koliko ga mnogi od nas prezirali. Prst na celo i razmisljajmo prakticno a ne osvetoljubivo. Taj Merkator i Agrokor ce nam glave doci ako propustimo njima nase trziste prodajuci prehrambene kombinate! Odatle njihov standard veci jer malo pomalo nam sisaju krv izvlaceci nas novac koji bi se kasnije prebacivao na racune njihovih banaka placajuci njihove radnike i otvarajuci proizvodnjju u njihovim zemljama a robu plasiraju kod nas. Svoje trziste nedaju, pa pogledajte Hrvatsku Ama bas nista naseg ne dopustaju osim onih proizvoda cije su pogone u Srbiji pokupovali! Apelujem da se uozbiljimo i zahtevamo od nase vlade da ocuva domace privrednike u otvaranju nasih prodajnih lanaca uz insistiranje da se plasira iskljucivo nasa roba. Pa malo pomalo nagovoricemo ih i ako treba uceniti da za pocetak bar polovinu svojih ofsor imena preregistruju u srbiji. Nemoze to sve preko noci, polako strpljivo i planski. Kupujmo domace i stvarajmo buducnost za nasu decu!

Goran

pre 13 godina

"čak 10 odsto BDP je dolazilo od njega", kaže Gredelj."

Budzetski prilivi nisu dolazili od Miskovica, nego od gradjana koji su placali PDV.
To sto Miskovic hoce da rasproda sve i pobegne uopste ne cudi, ako se zna da on duguje ogromnu sumu novca stranim bankama, koju nema odakle da vrati. On se godinama ekstremno zaduzivao, ziveo na visokoj nozi i sada nema odakle da vrati glavnicu i kamate. Drugo on duguje ogromnu sumu novca dobavljacima, koji su do sada izbegavali da ga tuze, jer su se plasili, ali bi mogli da se ohrabre potezom Forcanove. To znaci, da bi Miskovica u kratkom roku moglo da tuzi preko 100 dobavljaca, koje je godinama maltretirao i ucenjivao. Godinama, dobavljaci su izbegavali da ga tuze, jer su se plasili njegovih politickih veza. Ali sve to ne moze da traje vecno. Sateran u cosak, u nemogucnosti da vrati dug stranim bankama, pritisnut tuzbama, ekstremno nepopularan u narodu, Miskovic bi mogao da ostane bez svoje celokupne imovine i da jos preko toga zavrsi u zatvoru...
Zato on hoce da sve rasproda dok jos moze. Ne treba mu verovati, kada kaze da Delta nije na prodaju. Tvrdnje da se on sprema da rasproda firmu i pobegne, obaraju cenu njegove firme, pa ih on zbog toga i negira. Drugi razlog zbog kojih on negira prodaju je strah da bi njagova slabost mogla da ohrabri dobavljace koji bi ga masovno tuzili.
I pored spoljne raskosi Delta je iznutra veoma trula, i jedini spas za Miskovica je rasprodaja...

Diplomirani Ekonomista za medjunarodnu ekonomiju

pre 13 godina

Ovo su nebuloze! Sve su pare na racunu njegove banke na Kipru. Posto sam jako strucan u oblasti ekonomije, dajem ovom prilikom besplatnu lekciju na temu Offshore. Otvori Miskovic ili njemu slicni firmu na Kipru ili Svajcarskoj a moze i u nekoj drugoj zemlji gde se ne placa porez na kapitalnu dobit, ali ako se place on je jako mali. U odnosu na Srbiju gde je taj isti porez u proseku 20%. Dakle, gospodin otvori firmu na Kipru koja se zove na primer "Rip-off Stupid people" i fakturise "Deltu" za navodnu uslugu istrazivanja marketinga ili "organizovanja sajma". Usluga naravno nije izvrsena vec ona samo stoji na fakturi kao razlog za iznosenje novca iz zemlje. Posto su u pitanju dva pravna a ne fizicka lica, dve firme se prakticno ponasaoju kao da stvarno rade uslugu nekakvog marketinga ili organizovanja sajma. Novac se prema datoj fakturi prebaci na racun firme na Kipru za uslugu koja nije nikada ni postojala. To je potpuno legalan nacin i to se radi svuda u svetu. U medjuvremenu gospodin zaduzi "Deltu" do guse i dobavljacima ne plati nista. Jako jednostavno i prakticno.

nenad

pre 13 godina

Nastankom svetske ekomnske krize Vlada RS je pomogla Delta kompaniju sa 500 miliona evra.Tada sam pricai da Vladin posao nije da pomaze Deltu jer je Delta Kipararka firma nego da je polako otkupi od Miskovica.Na osnovu dugovanja Delte prema dobavljacima,pravsnosnazim sudksim resenjima itd.Vlada je narotiv pomogla Deltu sa 500 m. evra i danas je Miskovic punim pravom prodaje.

Za mene je Delta kompanija jedna nezdrava firma jer je napravljena nezdravim novcem.Kada kazem nezdravim novcem kazem novcem od monopla i mahinacija tako da ne verujem da Delta moguca da pravi profit jer nije razvijana sa zdravim novcem,novcem od profita.Kopanija je koristila privilegje drzave i Vlade i cak su pojedini politicke stranke mnogo zavisne od Delte.
Najlogicniji Miskovicev potez je prodaja Delta kompanije po principu daj sta das i odlzak u inostranstvo.Najverovatnije sledece njegovo prebivaliste je London,Engleska.Tamo porodica Miskovic poseduje tri vile i verovatno je ovo dugo planiran potez.
Ja kao poslovan covek nebih se usudio da prodam nesto sada u vreme ekonomske krize nego kada dodje normlana situacija.Delta se prodaje u vreme ekonoske krize po znatoj niszoj ceni a nije kriv po Miskovic nego Vlada RS sto je pomogla Miskovicu da napravi jednu veliku imperju.

znamistinu

pre 13 godina

Mišković je bio finansijski direktor u Vino Župi , Kruševac. Firmu je napustio sa 1.000.000 DM u džepu , i od toga je počeo "biznis" sa Deltom.. Cifra je tačna , možda koja DM gore / dole , a ako ja to znam , kao poznanik njegovog bliskog saradnika u prvim danima stvaranja Delte, onda to valjda još pre treba da zna i neko drugi ..

Helios

pre 13 godina

Neophodno je hitno uhapsiti i Miškovića i Forcan, da ne bi kao Karići pobegli debelo iskeširani. Momentalno uvesti prinudnu upravu u "njihova" preduzeća i ISTOVREMENO po zakonu o organizovanom kriminalu stopirati njihove inostrane bankovne račune i nekretnine. Što se tiče (uslovnog) hvalospeva @ZBo Karićima prilično je netačan. Sam internet kasni u srbiji više od godinu dana zbog njih na primer. Po ondašnjem zakonu PTT je imao monopol na "telekomunikacije" te svi mi koji smo hteli da budemo internet prvovajderi nismo to mogli. A oni nisu umeli ali su skupo platili EuNet "know-how" (ahahahaha) i onda nakupljenim e-mail adresama držali jadne korisnike vezane za otužne telefonske modeme. O tome da je svake godine prijavljena zarada na monopolsku a apsurdno skupu mobilnu telefoniju nula da ne pričam. Izvor bogatstva im je državna emisija kredita koji su im dati da kao "građevinci" izgrade stanove za Srba-povratnike na Kosovo. Tu veliku zaradu su višestruko umnožili kada su ih onda, prazne, vrlo skupo prodali šiptarima.
Ponavljam, nikakav problem nije preko lažnog mehanizma Jugohemija državna > Jugohemija lažno "priHvatizovana" i Jugohemija > poslovi sa USA > nepotrebno umetnuta Delta ispratiti kriminalni mehanizam bogaćenja i ZAKONITO oduzeti SVE. Ne razumem negativne komentare protiv @milos. Da, postoji i dodatna dimenzija nacionalnog interesa. Sve treba resetovati a ceo KlubPrivrednika (ahahaha) tj. nakupinu boljševičko-generalsko-udbaških sinova pozatvarati i nacionalizovati ono što i jeste vlasništvo nacije. Sve to dati u akcije ljudima i paralelno uraditi ono što kvazi-kapitalistička vlast ne radi: vratiti staru imovinu. Da je barem ovde neko tajkun - da ima neku privrednu sposobnost, strast, talenat da nađe sposobne ljude. Ne, sve same ljigave i maliciozne ćate koji "posluju" monopolom i onemogućavanjem drugih da rade. Pošto je SVAKA njihova akcija bila kriminalna pritvor se može legalno produžavati svakih mesec dana proširenjem optužnice, te sa Lukom Beograd te sa ovim, onim... Ako su Šariću, da se ne lažemo, NELEGALNO, pre bilo kakvog suđenja a kamoli izvedenih dokaza a tek kamoli presude mogli da stopiraju šta su našli - šta je ovde problem?

Zeleni Zub

pre 13 godina

Stjepan Gredelj iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže:
" Video sam tek nedavno spisak svih kompanija u njegovom vlasništvu" !!!!!
Kad je jedan takav funkcioner na jednoj takvoj funkciji "otvorio oci" tek nedavno, sta dalje da pricamo. On nije znao kolko Misko ima kompanija. Pa svaki vrabac na grani je to znao. Drzava se pravila da nista ne vidi i nista ne zna. Prodace sve Miskovic i odnece sve pare koje ima a drzava ce tek kad im umakne da pocne da ga trazi. Ko sa Mirom, Markom, Bogoljubem...
Uzmite im bre pare, firme, sve sto imaju i strpajte ih u zatvor. Sta cekate.

Petar

pre 13 godina

"Znači tako je Milka Forcan postala uspešna žena u svetu biznisa. Preko tate se zaposlila kod Miškovića, udala se za važnu ličnost u Delti Forcana i to je to. Vrata uspeha su se otvorila."

Nije samo to...radila je ona i "prekovremeno" :)

Začuđena

pre 13 godina

Znači tako je Milka Forcan postala uspešna žena u svetu biznisa. Preko tate se zaposlila kod Miškovića, udala se za važnu ličnost u Delti Forcana i to je to. Vrata uspeha su se otvorila.

devit

pre 13 godina

Miskovic prolazi kao Karic!!!
Nece moci da bude!!!
Karica je pritiskao Dinki i G-17!!!
Miskovic ima punu podrsku;istih,Miskosavljevica,a kako citam i Tadica,koji je posredovao prilikom boravka u Belgiji!!!!
Da me neko neshvati pogresno;nebranim Karica;
ali da ima razlike ima,i to drasticne!!!!

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Totalno me ne zanima ko ce koji deo da prigrabi, slozio bih se da ce posle njih doci jos gori jer pojam biznismena u Srbiji se sveo na osobu koja ima vanredno zavrsenu osnovnu skolu i koja poznaje dosta korumpiranih ljudi iz drzavnih institucija. Bez toga niko ne moze uspesno poslovati u Srbiji i to svi dobro znaju.

Kompletna Srpska privreda bi se ugasila kada bi se otvorile granice, kompletna. Sve se svodi na monopol i sverc(uvoz i prodavanje po duplo vecoj ceni). Iskreno cak me i plasi sta bi se desilo ako bi doslo do liberalizacije trzista.

MilosNS

pre 13 godina

Kad bi drzava sad srusila Miskovica, raskrinkala njegove poslove i vratila pare narodu, porasla bi popularnost vlade za 200%, vise nego kad bi vratili Kosovo.

Baba Lara

pre 13 godina

Pranje para klasicno. Pa crnogorci bar p-ustili strani kapital da se opere, mi novac drzave i poreza tretiramo kao privatni kapital.To im je predsednici i ministri svi od reda omogucili da pokusaju svi zajedno da operu pokraden novac. SAD JAVNOST MORA DA ZNA SVE SARADNIKE I NALOGODAVCE IZ VRHA VLASTI PREKO POLICIJE, TRGOVINSKOG SUDA,KAO I MINISTARSTVO KOJEM JE AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU PODREDJENA.
Hoce da sa nasim parama grade mostove, a svoje da stede.
Znate li sto je dacic zabranio blokiranje saobracajnica? To je klasicno zastrasivanje naroda.a da li znate zasto to nije zabranjeno u parizu, atini, berlinu,londonu? zato sto kad je kod njih pobuna ceo grad svetli u plamenu pa vlast ima strah od protesta.Ona se boji naroda, a ne narod vlasti jer se zna ko je koga izabrao,a nevlada se po programu.Kod njih nema preletaca kao pojedinci ministri za sva vremena.
Tu muljaju da su 90-te
odgovorne, pa se sa 90-tim ujedinile da razrese misteriju kako se krade , a da te narod neuhvati.
Sve sama mafija beskurpolozna.
Sad gledajte da vam i forcanovi zbrisu za ameriku, miskovic za london,posto mu je tamo vec sin.Tata dete cuva od loseg uticaja drustva ciji je on sam kreator i finansijer.
a posle ispadne represija prema jadnim kapitalistima. Sve sto bi moj pok muz rekao "moj do mojega"
ja se smejala, ali ispada da je tako

Neki

pre 13 godina

Re: pogled iznutra.
Konacno da se javi neko ko se ocigledno razume u stvari i stvarno stanje Delte. Zalosno je samo da jedan ovakav komentar ostaje nezapazen iako ima daleko vecu vrednost kao informacija nego svi dosadasnji napisi novinara
u bilo kom listu koji se "bavio" ovom temom.
Zasto je sve ovo bitno? Ocigledno je (i dobro je da je tako) da drzava ni na koji nacin nije zelela da bude garant svim ovim dugovanjima Delte i time joj omoguci reprogram kredita. Stoga je za drzavu jako bitno da se prodaja sto veceg dela Delte Delhaiz-u uspesno i sto pre zavrsi kako bi i prakticno bar delimicno skinula problem spoljne zaduzenosti koja je, bez obzira sto se radi u daleko vecem delu o dugu privatnih kompanija, zbog sistema rada i uloge Narodne banke itekako opterecuje. Ujedno, to je i poruka svim ostalim tajkunima da problem zaduzenje u inostransvu moraju sami resavati.To je sustina svih "nesuglasica" izmedju drzave i tajkuna koje ste mogli pratiti poslednjih meseci, doduse u implicitnoj formi.
S druge strane,razumem i odobravam drugaciju skopiju interesovanja ozlojadjenih citalaca jer, zaista se radi o ukradenim a ne zaradjenim ogromnim parama,ali,nije zgoreg pruziti i neku validnu informaciju.

Pomozimo ugrozenima

pre 13 godina

Molim sve gradjane da posalju bar po jedan SMS na 99xx, da pomognemo gospodinu Miskovicu da prebrodi krizu.
Cena jenog SMS-a je 10.000 rsd i moze sa svih mreza.

miki

pre 13 godina

Mozda hajka na Karica ima raznorazne motive. IPAK, cinjenica je da je "naj" patriota sistematski utajivao porez i trgovao telekomunikacionim pravima protiv zakona i to sa - znamo kim. I sve to samo da bi on i njegova porodica imali sto vise para a Srbija sto manje. Ili mozda gresim ?

zika

pre 13 godina

P.S. Secate se da je bilo govora da drzava pomogne Miska, da mu da neki kredit.
Da nismo mozda dali kredit nekom tajnom odlukom (ala Miladin Kovacevic), pa se malo preracunali?

Mirko

pre 13 godina

Jos jedan lopov i bandit koji je ojadio ove nesretne gradjane Srbije nece u zatvor.Bravo pravna drzavo i bravo za DS i Borisa Tadica za borbu protiv korupcije i kriminala.

Jadnicko

pre 13 godina

"Bas mi je zao" i njega i Karica,odose sa tricavih nekoliko milijardi $$.Iskreno,ako umesto njih djodju stranci koji cene rad i koji placaju,kao npr ljudi iz Telenora,onda bih svim tajkunima Srbije pozeleo da odu iz zemlje,ustvari rekao bih im: Mars,napolje,bando pokvarena!Takodje bih i razne partijske lezilebovice i "eksperte" iz javnog sektora poslao na trziste rada pa da tamo pokazu svoje umece,a ne da se bore da sednu sto pre na preostale stolice u kancelarijama i popiju kaficu.

Spectator

pre 13 godina

@Pogled Iznutra, hvala na detaljnim informacija i super analizi.Kostatacija u razlici izmedju Agrokora i Delta Holdinga je na mjestu, s time da i Agrokor placa najmanje 2% vise kamate, zato sto je Hr.- kompanija a ne Njemacka ili Austrijska. Ako se dogodi ono sto vi predvidjate, banke ce se vjerojatno namiriti i do 80% a dobavljaci ce platiti kompletni ceh. Zato bi savjetovao dobavljacima da dobro razmisle, kome daju robu i pod kojim kondicijama. Delta ili bilo koji drugi lanac moze samo funkcionirati ako ima dobavljace, bez njih je on nitko i nista.

Miki

pre 13 godina

Iz nekog , nama nepoznatog razloga Milošević je rešio da uništi Genex spoljnotrgovinskog giganta bivše države.Izvesni čovečuljak iz Kruševca , funkcioner koji je u slobodno vreme iz koferčeta vadio kravate i prodavao ih kolegama iz Vlade učinio mu se kao najzgodniji za čoveke koji će za njegov račun napraviti novi Geneks.I Sloba ga je kontrolisao.Posle 5.oktobra i Miloševićevog pada čovečuljak se lukavo postavio da bi se posle kratkog vremena otrgao kontroli a potom sam preuzeo kontrolu nad mnogim državnim institucijama.Kao i u slučaju mnogih drugih pseudo biznismena koji su novac stekli na šleperima i cisternama akcizne robe nije se snašao.Firma mu je sada prezadužena možda i beznadežno!Njen pad ostavio bi ogroman broj ljudi bez posla a veliki broj dobavljača bi povukao za sobom u bankrot.Ljudi bi se u večem delu snašli jer uvoz i prodaja Najkija,Fijata,BMW ,Zare nije nikakva mudrost.Možda bi te firme i same započele posao i angažovale već obučene ljude.U proizvodnji on gotovo da nema ništa osim ako ne računamo proizvodnju stanova koji zvrje prazni...Stvar je komplikovana i ova država koja se očajno snašla u mnogim situacijama sada bi morala da bude pametna ili će Miško otići da uživa u dvorcima i vilama ostavivši za sobom veliki broj kvazi političara koji su se poslujući sa njim brutalno obogatili a za sada nemaju razloga da beže iz zemlje.Sve u svemu tragičan primer apsolutnog ne snalaženja srpske političke pseudoelite posle tzv. demokratskih promena.Ne bi on to mogao tako sa Zoranom ali to je jedna druga tužna srpska priča

Rados

pre 13 godina

Delta je trula!
Mnogi u Srbiji su zavarani velikim brojem trznih centara koje je Delta sagradila poslednjih godina, pa misle da je Delta nekakva uspesna firma. To uopste nije tacno, Delta je iznutra veoma trula.
Miskovic se godinama divljacki, preko svake mere zaduzivao u inostranstvu, a sada nema odakle da vrati pare bankama!

Mashinovodja

pre 13 godina

@apsolvent, hvala za link ;-)

A za one koji ne znaju, ovaj odličan izraz, "pure Hollywood funk", na sprskom znači "krajnje džibersko-skorojevićki".

Pre više godina, imao sam prilike da vidim unutrašnjost pomenute vile u nekoj engleskoj emisiji (mislim da se to zvalo "Most luxurios european homes", ili tako nešto) dok je kuća još bila na prodaju.
To je jedno vreme bila nasjkuplja vila u Evropi i naravno, vrlo dugo nisu mogli da nađu kupca iz Evrope jer nikom normalnom i pri zdravoj pameti ne treba ogromna razmetljivo-kičasta vila s čak četiri bazena (ako se dobro sećam). Na pitanje kako to da stvar tako dugo ne može da se proda, vodič je onako skupljenih usta, kako to samo engleski batleri umeju, natuknuo da "kupac će verovatno biti sa Istoka". Sasvim dobro smo razumeli da u stvari hoće da kaže "ruski mafijaš".
Kad ono - Mali Miško! A u stvari, imali neke bitne razlike?

hood

pre 13 godina

Otišao Bogi....
Odlazi Miško....
Pitanje je ko je sledeći?
Ovo je veoma jasno uhodan srpski pricip "Sjaši Kurta da uzjaše Murta"

Ojadjen

pre 13 godina

Kakva nedorecena triologija srpskih kriminalaca. Voleo bih da neko iznese svaki detalj kako su sadasnji srpski biznismeni poceli u vreme 80-tih i velikog kuma Milosevica i kako su isti postali vlasnici drzavnih firmi u vreme sankcija i opsteg jada. Nista se nije promenilo - samo je taraba prefarbana.

Pera

pre 13 godina

Posto je sve po hipotekama, Misko nema sta da izgubi - gube banke i oni koji su mu pozajmili pare. On je vec preko offshore kompanija zaradio svoje na velikim marzama koje smo mi placali sve ove godine. Sve sto je uvezeno u zadnjoj deceniji je uslo u zemlju sa vec ugradjenim profitom, a ovde je dodatno "povecanje cene" bilo minimalno, tj tek da se pokriju plate i kamate na pozajmice. Zato drzava nikad nista nije dobila ( osim PDV-a ) na ime poreza na dobit od takvih kompanija. On je uvek bio na "nuli". Ovo je prakticno prodaja "buduceg profita" tj monopola nekoj stranoj firmi...

Goran

pre 13 godina

@Neki
"BDP znaci bruto domaci proizvod i nema direktne veze sa budzetskim prihodima ali indirekte ima."

Deo mog komentara se odnosio na izjavu Grdelja, koji o Miskovicu generalno govori u "promotovnom tonu", i koji u toj izjavi kaze "10% BDP dolazi od Miskovica", a ja na to kazem "budzetski prilivi nisu dolazili od Miskovica, nego od gradjana koji su placali PDV.

Miskoviceva firma se pre svega bavi prodajom, proizvoda i usluga za koje se placa PDV. Najveci deo budzetskih prihoda Srbije cini upravo PDV. Potrosaci (gradjani) su ti koji su punili dzepove tom monopolisti Miskovicu, i koji su srazmerno mnogo vise ucestvovali u punjenju budzeta od doticnog Miskovica.

Kragujevcanin

pre 13 godina

Kako moze nas Kragujevacki mali Misko (vlasnik nazovi projekt biroa >ZALJEVSKI< Mihajlo Zaljevski kojem je nadimak bas ''Misko'') da opere prljave i prisvoji drzavnu zgradu i istu odmah razdeli na poklone u momentu kad treba da vrati dug po pravosnaznoj presudi? Zasto i ovaj veliki Misko to ne bi mogao? Ili su manji beli medvedi zasticeniji a ima ih citav copor u Srbiji.

Boris

pre 13 godina

Pogledajte drugu sliku odozgo na strani ove vesti, ja sam mislio da je min.(!?!) Deltasavljevic desna Miskoviceva ruka ali je on ipak samo leva(k)...

Stevka

pre 13 godina

ovde rezim rusi deltu i miskovica. nije mi jasno zasto to rade kada su se dosad ponosili tom firmom. ministar dinkic i neki drugi su se cesto hvalili poslovima ovog tajkuna. cak su oni licno otvarali i trzne centre poput delta sitija. gde li su se zamerili?

JADRANKA TASIC, PORTPAROL POKRETA SNAGA SRBIJE-BK

pre 13 godina

Између Карића и Мишковића нема знака једнакости

Произвољна нагађања да ће Мирослав Мишковић, тренутно један од најбогатијих и најутицајнијих српских бизнисмена, своје пословање пренети у иностранство од стране Стјепана Гредеља из Савета за борбу против корупције, ни у ком случају не могу се упоређивати са било чиме што се везује за име Богољуба Карића.

Богољуб Карић је, за разлику од свих садашњих бизнисмена у Србији, своју каријеру приватног предузетника почео почетком седамдесетих година прошлога века у Пећи да би истинску економску снагу и богатство стекао пословима у бившем Совјетком савезу. Годишњи обрт његових тамошњих фирми достизао је 5 милијади долара.

Из тог профита стваране су и нове компаније у иностранству, али је већи део новца враћан у Србију, што је очигледно обрнути пут од оног за шта се данас оптужују Мишковић или Костић.

И на крају, подсетићу на Астра банку, Мобтел, Еунет, Европа осигурање, БК Универзитет, БК ТВ, јер све су то компаније које су Карићи стварали у Србији и никада нису имали намеру да их било где селе, изузев што су власти успеле да их униште.

mhm

pre 13 godina

Ja ne znam sta se svi lozite.
Kako se to prolazi kao Karic? Bas bih voleo da znam.

Ima da nestane sa vasi tv ekrana, zaboravljen mozda, ali zivece pet puta bolje, imace neke udele u firmama za koje se nece znati, a ako ne bice dobro isplacen, sto bi se on u ovim godinama zlopatio sa pametnim srpskim narodom koji postuje sebe i ubija se od posla.

V

pre 13 godina

Jedna od najsmesnijih recenica upotrebbljavanih u srbistanskoj banana republici je kako bi raskrinkavanje, odgovornost, lustracija i slicno dovele do otpustanja radnika i, gle, opsteg sunovrata i sveopste propasti...
Pa jedino ako je upravo vodjstvo drzave ili upleteno ili potpuno nemocno. E sad, taj, kako neko lepo rece, Hollywood funk ili srpski dzibersko skorojevicki sloj, uporno nastoji da iskoristi javno mnjenje i upotrebi taj nihilizam u cilju ocuvanja statusa quo...
Circulus vitiousus iz kojeg je izlaz manje pisanja komentara i vise aktivnosti na svim poljima ili isto to nakon napisanog komentara.
Ako neko misli da se cekanjem da se stvori povoljna klima nesto moze uraditi, samo napred. Skorojevici ce i dalje gledati s visoka na sve i imati osecaj da im se nemocno zavidi.
I jos, hajde da vec jednom prepoznamo svu tu bednu svitu tih skorojevica, sve tzv. akademike, profesore i njihove poslusnike svih profesija, koji obigravaju za sitne pare glumeci elitu u jednoj bednoj a bogatoj i lepoj zemlji.

Marija G

pre 13 godina

"Pogled Iznutra" - molim te mi reci da li zivis i radis ovde ili si i ti, sa svim sto ocigledno znas, fakticki oteran odavde da bi tvoje mesto zauzeli oni sa vezama. Ovakvom selekcijom smo i dosli u situaciju da odluke donose najposlusniji sa najmanje znanja - samo bacite pogled na nasu politicku i privrednu elitu. Oni su Miskovicu i Delti i dopustili sve ovo. U tom slucaju - tako nam i treba!!!

Дејан Михаиловић

pre 13 godina

@Поглед изнутра: Одличан коментар. Питање је ипак како Мишковић, као уствари приватно лице, може тек тако да фирмин новац пребацује на свој рачун. Сигурно постоје механизми али једноставно сигурно није. Да ли је он стварно лично толико богат. Ако се сви ти замкови и јахте воде на фирму онда ће да буду заплењени у случају стечаја.

Poljski Serb

pre 13 godina

Najbolji scenario za Srbiju bio bi,ako bi firma iz Belgije ušla kupovinom maloprodajnog lanca Delte na tržište Srbije, a u isto vreme gospodin Mišković ostao u Srbiji i barem deo prodajne cene uložio u nove poslove u Srbiji. On je u proteklom periodu više nego dobro dokazao izuzetan smisao za poslovnost i dobre poslovne poteze. Konsultant Pavlović je apsolutno u pravu kada tvrdi da je ulaganje jedne kredibilne evropske kompanija u Srbiju pod uslovima krize i izuzetno niskog rejtinga Srbije snažan i važan signal za druge internacionalne investitore. Sa ekonomskog aspekta Srbiji se u ovom momentu ništa važnije i bolje ne može dogoditi. Sa druge strane treba sve učiniti da se gospodin Mišković i drugi vlasnici maloprodajnog lanca stimuliraju da kupovnu cenu ulože u Srbiji što bi ekonomski dupliralo efekat ove transakcije. Treba konačno podvući crtu i prestati paušalno goniti tzv. „tajkune“ osim ako za nekoga nema čvrstih dokaza o nelegalnom radu. Pre svih, Poljska i Slovačka (jedine dve ekonomije u Centralnoj i Istočnoj Evropi sa pozitivnim privrednim rastom u uslovima svetske ekonomske krize) a isto tako i ostale države kao Madjarska, Češka, itd. odavno su prestale da na nove imućne vlasnike i privrednike gledaju kao na kriminalace i „tajkune“ a pre svega na vazne činioce privrednog razvoja i stabilnost nacionalne ekonomije. Bez otvaranja Srbije i ulaska stranog kapitala, Srbija nema nikakve sanse na prevazilaženje jaza koji je deli od ostatka Evrope.

rema

pre 13 godina

njemu gori pod nogama, to je sigurno, cim se novine ovako sale sa njegovim "ugledom"...
mene samo brine kako ce to da se zavrsi jer sta se desava kad on ode?
-ostaje nam korupcija, monopol itd. jer se to nece samo od sebe promeniti, a ja ne smatram da vlast ima ikakvu volju za promenama...
-ostaju nam drugi tajkuni, mpc itd...
-i mikovic odnosi veliki kapital sa sobom, tamo negde gde ce nasstaviti da posluje, sa dozvolite mi da kazem NASIM parama, jer nije ih zaradio u inostranstvu i nije ih zaradio na posten nacin!
nadam se da ce jednog dana politicka volja u Srbiji biti konkretnija i sposobnija da se nosi sa izazovima modernog i globalon sveta, ekonomije, poslovanja, jer ce nas u suprotnom "vetar" slomiti...

Gile

pre 13 godina

Marija G. - pametnjakovici kao "Pogled Iznutra" nam ovde i ne trebaju. Sve njihove diplome (i sve godine mucenja da bi ih stekli) nicem ovde ne sluze ... analitika zasnovana na realnim ekonomskim podacima - sta je to uopste ... Nama su uvek trebali, a sada vise nego ikad, posteni ponavljaci sedmog razreda, koji su spremni da zavrnu rukave i ruke duboko zarone u kesu - naravno drzavnu - a onda sve to tako posteno i teskim radom iskopano, istim tim rukama (sa zavrnutim rukavima) prebaci u kesu sefa - tajkuna. Sve sto iz kese sefa ispadne dok je preuzima njegovo obezbedjenje od 180 clanova, posteni radnik - prebacivac iz kese u kesu moze pokupiti (za njegovu kesicu).

Kruševljanin

pre 13 godina

@Kragujevcanin "Kako moze nas Kragujevacki mali Misko"... teško da je Vaš mali Miško pošto je ceo život u Kruševcu proveo... ali nema veze i onako nije bitno čiji je prevarant... (:

Zoran

pre 13 godina

Nek' ode,da ga ne vidim.

Sve sto ima,ustvari je nase.
Sve nam pokrao,a pravi se lud,kao i nasi politicari.

Sve da mu se oduzme,i daleka mu kuca.

Ima jos kandidata za to.
Puna je Srbija takvih.

Onda bi morali i nasi politicari da odu...hmmm

Bajka

Neki

pre 13 godina

Re: Goran
BDP znaci bruto domaci proizvod i nema direktne veze sa budzetskim prihodima ali indirekte ima. Ostali deo komentara,narocito zavrsna recenica, je o.k.

zbunjeni

pre 13 godina

Nista mi nije jasno kako je on donosio Srbiji 10 % BDP drava i gradjani nemaju neku veliku korsit jer citamo da skoro sve poreze tajkuni placaju u poreskim rajevima a on na Kipru . Ovde izgleda samo placa porez na zarade kao i ostali tajkuni a drzava cak zuri da im smanji i tu obavezu. A koliko znam porezi pune najvise budzet jedne zemlje.

milos

pre 13 godina

Ljudi, pa treba li da nam Hrvatski Agrokor malo pomalo uz pomoc hrvatske vlade da pokupi sve u Srbiji pa da nas jos oni cede! Pa ostavimo coveka neka posluje, nasa ljubomora na Miskovicevo bogatstvo nas nece nikud odvesti osim sto cemo unistiti jedinu srpsku kompaniju koja ima neke sanse da nam siri horizonte za nasu prehrambenu industriju, a uz malo truda i ostalu. Pa narode, dajmo podrsku, pa neka vlada otkupi 51% od delte, pa nece taj Miskovic u grob sa sobom odneti to bogatsvo i te poslove koje nam je stvorio ma koliko ga mnogi od nas prezirali. Prst na celo i razmisljajmo prakticno a ne osvetoljubivo. Taj Merkator i Agrokor ce nam glave doci ako propustimo njima nase trziste prodajuci prehrambene kombinate! Odatle njihov standard veci jer malo pomalo nam sisaju krv izvlaceci nas novac koji bi se kasnije prebacivao na racune njihovih banaka placajuci njihove radnike i otvarajuci proizvodnjju u njihovim zemljama a robu plasiraju kod nas. Svoje trziste nedaju, pa pogledajte Hrvatsku Ama bas nista naseg ne dopustaju osim onih proizvoda cije su pogone u Srbiji pokupovali! Apelujem da se uozbiljimo i zahtevamo od nase vlade da ocuva domace privrednike u otvaranju nasih prodajnih lanaca uz insistiranje da se plasira iskljucivo nasa roba. Pa malo pomalo nagovoricemo ih i ako treba uceniti da za pocetak bar polovinu svojih ofsor imena preregistruju u srbiji. Nemoze to sve preko noci, polako strpljivo i planski. Kupujmo domace i stvarajmo buducnost za nasu decu!

ZBo

pre 13 godina

Kako to mislite kao Karic? Brka je sa bracom bio svirac, rostiljdzija, trgovac potom gradjevinac, koliko znam poslovao u inostranstvu i zaradio neke pare jos pre dolaska Milosevica na vlast tamo negde od sedamdesetih godina. Karic ovde nikada nije imao monopol na trgovinu nije imao nikakve trzne centre, nije privatizovao desetine hiljada hektara zemljista, nije radio naftu, duvan, kafu i ostale akcizne robe kao vecina njih devedesetih pa i Miskovic i imao je od firmi Mobtel, televiziju, banku koju nije prodao strancima i dobit odneo na Kipar nego su je ugasili, par manjih firmi koje nisu dugo poslovale i sta jos pomozite mi da se setim. Kako tako je uveo u Srbiju mobilnu telefoniju i internet sto je za ono vreme ipak bilo dosta dalekovido bez obzira sto on nije tako delovao. Danasnji tajkuni nisu uveli apsolutno nikakvu novu tehnologiju u Srbiji. Posle 5. oktobra inspekcije nisu izlazile iz Karicevih firmi i utvrdili su da je koristio 0,1% primarne emisije na sta je jedini od tajkuna platio porez na ekstraprofit od nekih ako se dobro secam 30 miliona maraka koje mu je Djelic kasnije vratio a Dinkic posle ponovo naplatio. Finansirao je otprilike sve partije a kad mu je to postalo preskupo formirao je svoju stranku i za pola godine potukao G17 i ozbiljno ugrozio DS i DSS. To mu je bila fatalna greska i zbog toga je i zavrsio karijeru. Na kraju Karica su optuzili za kupovinu poslanika(tako je inace i G17 postao parlamentarna stranka nekad) nacionalizovali su mu Mobtel(postoje pravna tumacenja da je to izvrseno nelegalno i da ce kad tad morati da mu se vrati) i prodali ga Telenoru gde je drzava dobila u budzet milijardu i po evra, nije otislo na Kipar. Na kraju su se brkata braca jos i isplatila. Sta je danasnja vlast od 5. oktobra napravila, bilo koju firmu koja danas moze da se proda za te pare? Brka je bio mala maca za danasnje tajkune koji su doslovno vlasnici Srbije sa monopolom na sve i svasta, sa kontrolom maloprodaje, uticajem na kurs, sa privatizacijom drzavnog zemljista, firmi, kontrolom vladajucih stranaka(Karic ni blizu nije mogao da kontrolise SPS i JUL) ukratko nasim zivotima od A do S. Posle Karica su dosli jos gori a bojim se da ce i posle Miskovica da se pojavi neki koji ce da ga nadmasi po nivou uticaja i bezobzirnosti. To je ono sto me u celoj prici najvise zabrinjava. Kao kod Dzozefa Marfija, nista nije toliko lose da ne moze biti gore.

Poljski Serb

pre 13 godina

Najbolji scenario za Srbiju bio bi,ako bi firma iz Belgije ušla kupovinom maloprodajnog lanca Delte na tržište Srbije, a u isto vreme gospodin Mišković ostao u Srbiji i barem deo prodajne cene uložio u nove poslove u Srbiji. On je u proteklom periodu više nego dobro dokazao izuzetan smisao za poslovnost i dobre poslovne poteze. Konsultant Pavlović je apsolutno u pravu kada tvrdi da je ulaganje jedne kredibilne evropske kompanija u Srbiju pod uslovima krize i izuzetno niskog rejtinga Srbije snažan i važan signal za druge internacionalne investitore. Sa ekonomskog aspekta Srbiji se u ovom momentu ništa važnije i bolje ne može dogoditi. Sa druge strane treba sve učiniti da se gospodin Mišković i drugi vlasnici maloprodajnog lanca stimuliraju da kupovnu cenu ulože u Srbiji što bi ekonomski dupliralo efekat ove transakcije. Treba konačno podvući crtu i prestati paušalno goniti tzv. „tajkune“ osim ako za nekoga nema čvrstih dokaza o nelegalnom radu. Pre svih, Poljska i Slovačka (jedine dve ekonomije u Centralnoj i Istočnoj Evropi sa pozitivnim privrednim rastom u uslovima svetske ekonomske krize) a isto tako i ostale države kao Madjarska, Češka, itd. odavno su prestale da na nove imućne vlasnike i privrednike gledaju kao na kriminalace i „tajkune“ a pre svega na vazne činioce privrednog razvoja i stabilnost nacionalne ekonomije. Bez otvaranja Srbije i ulaska stranog kapitala, Srbija nema nikakve sanse na prevazilaženje jaza koji je deli od ostatka Evrope.

msp

pre 13 godina

Vidim ja da ce ovaj ludi narod na kraju da proglasi Milku Forcan za heroja nacije jer se navodno usprotivila Miskovicu. Oni se samo ne razumeju u tome koji je njen deo para od svega sto je Delta pokrala po Srbiji, a da je ona tako moralna i da ima tako "drugacije poglede" od Miskovica to je mogla da mu kaze jos prvog dana kad je videla kako cerupa sve sto stigne. Ali tada je dolazila velika suma novca i do nje pa je bilo sve lepo i bajno. Daleko od toga da je ona isto kriva kao Miskovic ali ako si necija desna ruka, a taj pokra ceo narod onda (veliki) deo odgovornosti imas i ti i nisi nikakva zrtva! Milka Forcan je pravi srpski heroj isto koliko i Marko Kraljevic (znate i sami da je turski vazal) samo ne znam zasto ovaj narod ima toliku potrebu da od potlacitelja pravi spasioce.

JADRANKA TASIC, PORTPAROL POKRETA SNAGA SRBIJE-BK

pre 13 godina

Између Карића и Мишковића нема знака једнакости

Произвољна нагађања да ће Мирослав Мишковић, тренутно један од најбогатијих и најутицајнијих српских бизнисмена, своје пословање пренети у иностранство од стране Стјепана Гредеља из Савета за борбу против корупције, ни у ком случају не могу се упоређивати са било чиме што се везује за име Богољуба Карића.

Богољуб Карић је, за разлику од свих садашњих бизнисмена у Србији, своју каријеру приватног предузетника почео почетком седамдесетих година прошлога века у Пећи да би истинску економску снагу и богатство стекао пословима у бившем Совјетком савезу. Годишњи обрт његових тамошњих фирми достизао је 5 милијади долара.

Из тог профита стваране су и нове компаније у иностранству, али је већи део новца враћан у Србију, што је очигледно обрнути пут од оног за шта се данас оптужују Мишковић или Костић.

И на крају, подсетићу на Астра банку, Мобтел, Еунет, Европа осигурање, БК Универзитет, БК ТВ, јер све су то компаније које су Карићи стварали у Србији и никада нису имали намеру да их било где селе, изузев што су власти успеле да их униште.

Altea

pre 13 godina

Mogao bi da se seti neko iz vlasti da donese uredbu ili zakon da nemoze stranac da postane vlasnik ovako velikih sistema ako komplet placanje ne izvrsi u Srbiji. Pa onda kada je novac tu drzava moze da naplati poreze. Ovako Miskovic koji nije iz inostranstva doneo kapital i ulozio, nego je sve stekao u ovoj drzavi iznosi komplet kapital u inostranstvo a vlasnik svega postaje stranac koji nista u Srbiju nije uneo.

marko

pre 13 godina

Miskovic prodaje sve i ulaze u neki biznis u svetu. Jel se vi zezate kad ovo napisete? Pa taj covek je apsolutno nesposoban za bilo kakav biznis i neko napise da hoce da pravi biznis negde. On je jedna karikatura koja je jedino mogla u ovakvoj komunjarskoj i raspadnutoj zemlji da naparavi pare, i to iskljucivo na posredovanju izmedju jednog koji nesto pravi i drugogo kome to treba. A i to nesrecko nije umeo sam, nego je citava galerija ministara i drzavnih sluzbenika morala da radi na tom zadatku. Da nesto ume da proizvede, zar mislite da bi cekao do do svoje 60-te godine. Ma jok, muljator bio, muljator ostao. Mada ruku na srce, ostavio bih mu tu jahticu za sincica i taj zamak u Londonu, pretpostavljam da je dobar cash sklonio , pa bi mu i to ostavio. Ostalo bih sve oduzeo, a za to i postoje dokazi, kao npr Luka, C market, jos neke privatizacije, Belvil zbog nesavesnog rada, markete jer su sagradjene tudjim tj nasim parama.
I na koga ja izgubih ovo vreme, na ovu nistariju.

MirA

pre 13 godina

Ovo je cisto zamajavanje naroda. Covek je nelegalno stekao bogatstv I sad hoce to da proda I ode u neku drugu banana drzavu I nastavi da radi to sto je ovde radio. Neka ode. neka uzme lovu. Jedina bitna stvar je da Ovo kupi neka normalna kompanija koja ce da isplati dobavljace I koja ce da pocne redovno da ih isplacuje. to je mnogo bolje za srpsku privredu nego ovih Miskvcwvih 10% BDP a. Sve ostalo je sapunica I borba pohlepnih ljudi koji su se obogatili na ratu, sankcijama I licnom prijateljstvu sa Slobodanom Milosevicem. Tu od biznismena nema ni B.

MUKNAVI

pre 13 godina

A mi?Suplja nosa jos vise ,skupljamo se oko kontejnera i mitingujemo;hocemo promeneee!Oni nas poslusaju,sjasu oni ,dodju novi,stari, i nastave da ..drndaju.

Pogled Iznutra

pre 13 godina

Sta je istina o Delti i g.Miskovicu? Istina je da je g.Miskovic izuzetno bogat covek, ali je istina i da Delta treba da ide u stecaj. Ovo su dve istine. Danas su sve Deltine nekretnine i njena imovina pod hipotekama i ne postoji ni jedan objekat ove kompanije na koji nije stavljena hipoteka. Banke su te koje su sada sustinski vlasnici sve Deltine imovine. Delta danas duguje domacim i stranim bankama preko jednu milijardu evra. Delta nije u mogucnosti da redovno vraca devizne kredite, jer ona ne stvara profit iz koga bi mogla da redovno vraca svoje dugove. Veliki deo Deltinih kredita vlasnik Delte je iskoristio za kupovinu nekretnina u inostranstvu. Tako samo tri kupljena zamka u Londonu i jedna kupljena vila u Kaliforniji su placeni 110 miliona evra. Isto tako vlasnik Delte je veliki iznos Deltinih kredita prebacio na licne racune. Na osnovu ovoga je danas g.Miskovic bogat covek.
Uz Deltin dug bankama od vise od milijardu evra, Delta danas duguje dobavljacima u zemlji i inostranstvu vise od 600 miliona evra. Ni ovu svoju obavezu Delta nije u mogucnosti da redovno servisira, zato dobavljacima placa robu u roku od 9- 12 meseci. Da bi danas Delta normalno funkcionisala ona bi morala da odmah izmiri zaostale obaveze prema bankama i dobavljacima u iznosu od 800 miliona evra, kolika su sada njena kasnjenja prema bankama i dobavljacima. Prema tome, da bi Delta mogla normalno da radi ona svoje sadasnje kratkorocne obaveze u iznosu od 800 miliona evra mora da pretvori u dugorocne obaveze. Ovo znaci da bi Delta morala odmah da sebi obezbedi dugorocni kredit od 800 miliona evra kojim bi izmirila tekuce obaveze prema bankama i dobavljacima. Glavni problem Delte je sto ona nije sposobna, jer joj to njen biznis ne omogucava , da se zaduzi kod banaka za novih 800 miliona evra. Danas ni jedna banka nije spremna da na ovaj nacin omoguci Delti da izadje iz predstecajnog stanja. Jednom drugom velikom regionalnom igracu je Evropska banka odobrila dugorocni kredit od 450 miliona evra i na taj nacin mu omogucila da bez vecih problema nastavi svoj biznis. Kvalitet biznisa tog regionalnog igraca je omogucio taj aranzman, dok Miskovicev biznis nema kvalitet za takav aranzman. Produzavanjem Deltinog neplacanja bankama i dobavljacima Delta ugrozava ukupnu privrednu aktivnost u Srbiji. Dodatni veliki problem Deltinog deviznog duga je taj sto su cetiri banke Delti odobravale kredite, a da za te kredite nisu uzimale odgovarajuce hipoteke, tako da ti krediti nemaju valjanu garanciju. Oko ovog ce tek nastati veliki problemi ne samo za Deltu, nego cak mnogo veci za te banke.
Zato svaka prica o velikoj vrednosti Delte i prodaji Delte su samo price za neuku publiku. Ne postoji ni jedna ozbiljna firma niti ozbiljan investicioni fond koji ce kupiti ovakvu Deltu. Moramo znati da je g.Miskovic bogat i prebogat covek, a da je Delta firma koja treba i mora da ide u stecaj, i to sto pre, za dobro cele srpske privrede.

pera

pre 13 godina

e jadan Miskovic, bas mi ga je zao, morace da ponese sa sobom na karibe svojih nekoliko milijardi dolara kao sto je i jadni karic morao. A da im damo neku penzijcu da mogu da prezive?

mhm

pre 13 godina

Ja ne znam sta se svi lozite.
Kako se to prolazi kao Karic? Bas bih voleo da znam.

Ima da nestane sa vasi tv ekrana, zaboravljen mozda, ali zivece pet puta bolje, imace neke udele u firmama za koje se nece znati, a ako ne bice dobro isplacen, sto bi se on u ovim godinama zlopatio sa pametnim srpskim narodom koji postuje sebe i ubija se od posla.

Goran

pre 13 godina

"čak 10 odsto BDP je dolazilo od njega", kaže Gredelj."

Budzetski prilivi nisu dolazili od Miskovica, nego od gradjana koji su placali PDV.
To sto Miskovic hoce da rasproda sve i pobegne uopste ne cudi, ako se zna da on duguje ogromnu sumu novca stranim bankama, koju nema odakle da vrati. On se godinama ekstremno zaduzivao, ziveo na visokoj nozi i sada nema odakle da vrati glavnicu i kamate. Drugo on duguje ogromnu sumu novca dobavljacima, koji su do sada izbegavali da ga tuze, jer su se plasili, ali bi mogli da se ohrabre potezom Forcanove. To znaci, da bi Miskovica u kratkom roku moglo da tuzi preko 100 dobavljaca, koje je godinama maltretirao i ucenjivao. Godinama, dobavljaci su izbegavali da ga tuze, jer su se plasili njegovih politickih veza. Ali sve to ne moze da traje vecno. Sateran u cosak, u nemogucnosti da vrati dug stranim bankama, pritisnut tuzbama, ekstremno nepopularan u narodu, Miskovic bi mogao da ostane bez svoje celokupne imovine i da jos preko toga zavrsi u zatvoru...
Zato on hoce da sve rasproda dok jos moze. Ne treba mu verovati, kada kaze da Delta nije na prodaju. Tvrdnje da se on sprema da rasproda firmu i pobegne, obaraju cenu njegove firme, pa ih on zbog toga i negira. Drugi razlog zbog kojih on negira prodaju je strah da bi njagova slabost mogla da ohrabri dobavljace koji bi ga masovno tuzili.
I pored spoljne raskosi Delta je iznutra veoma trula, i jedini spas za Miskovica je rasprodaja...

miki

pre 13 godina

Mozda hajka na Karica ima raznorazne motive. IPAK, cinjenica je da je "naj" patriota sistematski utajivao porez i trgovao telekomunikacionim pravima protiv zakona i to sa - znamo kim. I sve to samo da bi on i njegova porodica imali sto vise para a Srbija sto manje. Ili mozda gresim ?

Diplomirani Ekonomista za medjunarodnu ekonomiju

pre 13 godina

Ovo su nebuloze! Sve su pare na racunu njegove banke na Kipru. Posto sam jako strucan u oblasti ekonomije, dajem ovom prilikom besplatnu lekciju na temu Offshore. Otvori Miskovic ili njemu slicni firmu na Kipru ili Svajcarskoj a moze i u nekoj drugoj zemlji gde se ne placa porez na kapitalnu dobit, ali ako se place on je jako mali. U odnosu na Srbiju gde je taj isti porez u proseku 20%. Dakle, gospodin otvori firmu na Kipru koja se zove na primer "Rip-off Stupid people" i fakturise "Deltu" za navodnu uslugu istrazivanja marketinga ili "organizovanja sajma". Usluga naravno nije izvrsena vec ona samo stoji na fakturi kao razlog za iznosenje novca iz zemlje. Posto su u pitanju dva pravna a ne fizicka lica, dve firme se prakticno ponasaoju kao da stvarno rade uslugu nekakvog marketinga ili organizovanja sajma. Novac se prema datoj fakturi prebaci na racun firme na Kipru za uslugu koja nije nikada ni postojala. To je potpuno legalan nacin i to se radi svuda u svetu. U medjuvremenu gospodin zaduzi "Deltu" do guse i dobavljacima ne plati nista. Jako jednostavno i prakticno.

Zoran

pre 13 godina

Nek' ode,da ga ne vidim.

Sve sto ima,ustvari je nase.
Sve nam pokrao,a pravi se lud,kao i nasi politicari.

Sve da mu se oduzme,i daleka mu kuca.

Ima jos kandidata za to.
Puna je Srbija takvih.

Onda bi morali i nasi politicari da odu...hmmm

Bajka

Gile

pre 13 godina

Marija G. - pametnjakovici kao "Pogled Iznutra" nam ovde i ne trebaju. Sve njihove diplome (i sve godine mucenja da bi ih stekli) nicem ovde ne sluze ... analitika zasnovana na realnim ekonomskim podacima - sta je to uopste ... Nama su uvek trebali, a sada vise nego ikad, posteni ponavljaci sedmog razreda, koji su spremni da zavrnu rukave i ruke duboko zarone u kesu - naravno drzavnu - a onda sve to tako posteno i teskim radom iskopano, istim tim rukama (sa zavrnutim rukavima) prebaci u kesu sefa - tajkuna. Sve sto iz kese sefa ispadne dok je preuzima njegovo obezbedjenje od 180 clanova, posteni radnik - prebacivac iz kese u kesu moze pokupiti (za njegovu kesicu).

Mirko

pre 13 godina

Jos jedan lopov i bandit koji je ojadio ove nesretne gradjane Srbije nece u zatvor.Bravo pravna drzavo i bravo za DS i Borisa Tadica za borbu protiv korupcije i kriminala.

Helios

pre 13 godina

Neophodno je hitno uhapsiti i Miškovića i Forcan, da ne bi kao Karići pobegli debelo iskeširani. Momentalno uvesti prinudnu upravu u "njihova" preduzeća i ISTOVREMENO po zakonu o organizovanom kriminalu stopirati njihove inostrane bankovne račune i nekretnine. Što se tiče (uslovnog) hvalospeva @ZBo Karićima prilično je netačan. Sam internet kasni u srbiji više od godinu dana zbog njih na primer. Po ondašnjem zakonu PTT je imao monopol na "telekomunikacije" te svi mi koji smo hteli da budemo internet prvovajderi nismo to mogli. A oni nisu umeli ali su skupo platili EuNet "know-how" (ahahahaha) i onda nakupljenim e-mail adresama držali jadne korisnike vezane za otužne telefonske modeme. O tome da je svake godine prijavljena zarada na monopolsku a apsurdno skupu mobilnu telefoniju nula da ne pričam. Izvor bogatstva im je državna emisija kredita koji su im dati da kao "građevinci" izgrade stanove za Srba-povratnike na Kosovo. Tu veliku zaradu su višestruko umnožili kada su ih onda, prazne, vrlo skupo prodali šiptarima.
Ponavljam, nikakav problem nije preko lažnog mehanizma Jugohemija državna > Jugohemija lažno "priHvatizovana" i Jugohemija > poslovi sa USA > nepotrebno umetnuta Delta ispratiti kriminalni mehanizam bogaćenja i ZAKONITO oduzeti SVE. Ne razumem negativne komentare protiv @milos. Da, postoji i dodatna dimenzija nacionalnog interesa. Sve treba resetovati a ceo KlubPrivrednika (ahahaha) tj. nakupinu boljševičko-generalsko-udbaških sinova pozatvarati i nacionalizovati ono što i jeste vlasništvo nacije. Sve to dati u akcije ljudima i paralelno uraditi ono što kvazi-kapitalistička vlast ne radi: vratiti staru imovinu. Da je barem ovde neko tajkun - da ima neku privrednu sposobnost, strast, talenat da nađe sposobne ljude. Ne, sve same ljigave i maliciozne ćate koji "posluju" monopolom i onemogućavanjem drugih da rade. Pošto je SVAKA njihova akcija bila kriminalna pritvor se može legalno produžavati svakih mesec dana proširenjem optužnice, te sa Lukom Beograd te sa ovim, onim... Ako su Šariću, da se ne lažemo, NELEGALNO, pre bilo kakvog suđenja a kamoli izvedenih dokaza a tek kamoli presude mogli da stopiraju šta su našli - šta je ovde problem?

Pomozimo ugrozenima

pre 13 godina

Molim sve gradjane da posalju bar po jedan SMS na 99xx, da pomognemo gospodinu Miskovicu da prebrodi krizu.
Cena jenog SMS-a je 10.000 rsd i moze sa svih mreza.

devit

pre 13 godina

Miskovic prolazi kao Karic!!!
Nece moci da bude!!!
Karica je pritiskao Dinki i G-17!!!
Miskovic ima punu podrsku;istih,Miskosavljevica,a kako citam i Tadica,koji je posredovao prilikom boravka u Belgiji!!!!
Da me neko neshvati pogresno;nebranim Karica;
ali da ima razlike ima,i to drasticne!!!!

znamistinu

pre 13 godina

Mišković je bio finansijski direktor u Vino Župi , Kruševac. Firmu je napustio sa 1.000.000 DM u džepu , i od toga je počeo "biznis" sa Deltom.. Cifra je tačna , možda koja DM gore / dole , a ako ja to znam , kao poznanik njegovog bliskog saradnika u prvim danima stvaranja Delte, onda to valjda još pre treba da zna i neko drugi ..

Pera

pre 13 godina

Posto je sve po hipotekama, Misko nema sta da izgubi - gube banke i oni koji su mu pozajmili pare. On je vec preko offshore kompanija zaradio svoje na velikim marzama koje smo mi placali sve ove godine. Sve sto je uvezeno u zadnjoj deceniji je uslo u zemlju sa vec ugradjenim profitom, a ovde je dodatno "povecanje cene" bilo minimalno, tj tek da se pokriju plate i kamate na pozajmice. Zato drzava nikad nista nije dobila ( osim PDV-a ) na ime poreza na dobit od takvih kompanija. On je uvek bio na "nuli". Ovo je prakticno prodaja "buduceg profita" tj monopola nekoj stranoj firmi...

zika

pre 13 godina

P.S. Secate se da je bilo govora da drzava pomogne Miska, da mu da neki kredit.
Da nismo mozda dali kredit nekom tajnom odlukom (ala Miladin Kovacevic), pa se malo preracunali?

Petar

pre 13 godina

"Znači tako je Milka Forcan postala uspešna žena u svetu biznisa. Preko tate se zaposlila kod Miškovića, udala se za važnu ličnost u Delti Forcana i to je to. Vrata uspeha su se otvorila."

Nije samo to...radila je ona i "prekovremeno" :)

hood

pre 13 godina

Otišao Bogi....
Odlazi Miško....
Pitanje je ko je sledeći?
Ovo je veoma jasno uhodan srpski pricip "Sjaši Kurta da uzjaše Murta"

rema

pre 13 godina

njemu gori pod nogama, to je sigurno, cim se novine ovako sale sa njegovim "ugledom"...
mene samo brine kako ce to da se zavrsi jer sta se desava kad on ode?
-ostaje nam korupcija, monopol itd. jer se to nece samo od sebe promeniti, a ja ne smatram da vlast ima ikakvu volju za promenama...
-ostaju nam drugi tajkuni, mpc itd...
-i mikovic odnosi veliki kapital sa sobom, tamo negde gde ce nasstaviti da posluje, sa dozvolite mi da kazem NASIM parama, jer nije ih zaradio u inostranstvu i nije ih zaradio na posten nacin!
nadam se da ce jednog dana politicka volja u Srbiji biti konkretnija i sposobnija da se nosi sa izazovima modernog i globalon sveta, ekonomije, poslovanja, jer ce nas u suprotnom "vetar" slomiti...

Ojadjen

pre 13 godina

Kakva nedorecena triologija srpskih kriminalaca. Voleo bih da neko iznese svaki detalj kako su sadasnji srpski biznismeni poceli u vreme 80-tih i velikog kuma Milosevica i kako su isti postali vlasnici drzavnih firmi u vreme sankcija i opsteg jada. Nista se nije promenilo - samo je taraba prefarbana.

Kragujevcanin

pre 13 godina

Kako moze nas Kragujevacki mali Misko (vlasnik nazovi projekt biroa >ZALJEVSKI< Mihajlo Zaljevski kojem je nadimak bas ''Misko'') da opere prljave i prisvoji drzavnu zgradu i istu odmah razdeli na poklone u momentu kad treba da vrati dug po pravosnaznoj presudi? Zasto i ovaj veliki Misko to ne bi mogao? Ili su manji beli medvedi zasticeniji a ima ih citav copor u Srbiji.

Miki

pre 13 godina

Iz nekog , nama nepoznatog razloga Milošević je rešio da uništi Genex spoljnotrgovinskog giganta bivše države.Izvesni čovečuljak iz Kruševca , funkcioner koji je u slobodno vreme iz koferčeta vadio kravate i prodavao ih kolegama iz Vlade učinio mu se kao najzgodniji za čoveke koji će za njegov račun napraviti novi Geneks.I Sloba ga je kontrolisao.Posle 5.oktobra i Miloševićevog pada čovečuljak se lukavo postavio da bi se posle kratkog vremena otrgao kontroli a potom sam preuzeo kontrolu nad mnogim državnim institucijama.Kao i u slučaju mnogih drugih pseudo biznismena koji su novac stekli na šleperima i cisternama akcizne robe nije se snašao.Firma mu je sada prezadužena možda i beznadežno!Njen pad ostavio bi ogroman broj ljudi bez posla a veliki broj dobavljača bi povukao za sobom u bankrot.Ljudi bi se u večem delu snašli jer uvoz i prodaja Najkija,Fijata,BMW ,Zare nije nikakva mudrost.Možda bi te firme i same započele posao i angažovale već obučene ljude.U proizvodnji on gotovo da nema ništa osim ako ne računamo proizvodnju stanova koji zvrje prazni...Stvar je komplikovana i ova država koja se očajno snašla u mnogim situacijama sada bi morala da bude pametna ili će Miško otići da uživa u dvorcima i vilama ostavivši za sobom veliki broj kvazi političara koji su se poslujući sa njim brutalno obogatili a za sada nemaju razloga da beže iz zemlje.Sve u svemu tragičan primer apsolutnog ne snalaženja srpske političke pseudoelite posle tzv. demokratskih promena.Ne bi on to mogao tako sa Zoranom ali to je jedna druga tužna srpska priča

Jadnicko

pre 13 godina

"Bas mi je zao" i njega i Karica,odose sa tricavih nekoliko milijardi $$.Iskreno,ako umesto njih djodju stranci koji cene rad i koji placaju,kao npr ljudi iz Telenora,onda bih svim tajkunima Srbije pozeleo da odu iz zemlje,ustvari rekao bih im: Mars,napolje,bando pokvarena!Takodje bih i razne partijske lezilebovice i "eksperte" iz javnog sektora poslao na trziste rada pa da tamo pokazu svoje umece,a ne da se bore da sednu sto pre na preostale stolice u kancelarijama i popiju kaficu.

Ja

pre 13 godina

Dok njegov sin d**** na jahti po ceo dan, seljaci koji rade na njivi od jutra do sutra grcaju u dugovima jer gospodin tata im ništa ne plaća po godinu dana.Vreme je da puknu.

Stevka

pre 13 godina

ovde rezim rusi deltu i miskovica. nije mi jasno zasto to rade kada su se dosad ponosili tom firmom. ministar dinkic i neki drugi su se cesto hvalili poslovima ovog tajkuna. cak su oni licno otvarali i trzne centre poput delta sitija. gde li su se zamerili?

Kruševljanin

pre 13 godina

@Kragujevcanin "Kako moze nas Kragujevacki mali Misko"... teško da je Vaš mali Miško pošto je ceo život u Kruševcu proveo... ali nema veze i onako nije bitno čiji je prevarant... (:

MilosNS

pre 13 godina

Kad bi drzava sad srusila Miskovica, raskrinkala njegove poslove i vratila pare narodu, porasla bi popularnost vlade za 200%, vise nego kad bi vratili Kosovo.

Neki

pre 13 godina

Re: Goran
BDP znaci bruto domaci proizvod i nema direktne veze sa budzetskim prihodima ali indirekte ima. Ostali deo komentara,narocito zavrsna recenica, je o.k.

Goran

pre 13 godina

@Neki
"BDP znaci bruto domaci proizvod i nema direktne veze sa budzetskim prihodima ali indirekte ima."

Deo mog komentara se odnosio na izjavu Grdelja, koji o Miskovicu generalno govori u "promotovnom tonu", i koji u toj izjavi kaze "10% BDP dolazi od Miskovica", a ja na to kazem "budzetski prilivi nisu dolazili od Miskovica, nego od gradjana koji su placali PDV.

Miskoviceva firma se pre svega bavi prodajom, proizvoda i usluga za koje se placa PDV. Najveci deo budzetskih prihoda Srbije cini upravo PDV. Potrosaci (gradjani) su ti koji su punili dzepove tom monopolisti Miskovicu, i koji su srazmerno mnogo vise ucestvovali u punjenju budzeta od doticnog Miskovica.

Marija G

pre 13 godina

"Pogled Iznutra" - molim te mi reci da li zivis i radis ovde ili si i ti, sa svim sto ocigledno znas, fakticki oteran odavde da bi tvoje mesto zauzeli oni sa vezama. Ovakvom selekcijom smo i dosli u situaciju da odluke donose najposlusniji sa najmanje znanja - samo bacite pogled na nasu politicku i privrednu elitu. Oni su Miskovicu i Delti i dopustili sve ovo. U tom slucaju - tako nam i treba!!!

Začuđena

pre 13 godina

Znači tako je Milka Forcan postala uspešna žena u svetu biznisa. Preko tate se zaposlila kod Miškovića, udala se za važnu ličnost u Delti Forcana i to je to. Vrata uspeha su se otvorila.

Neki

pre 13 godina

Re: pogled iznutra.
Konacno da se javi neko ko se ocigledno razume u stvari i stvarno stanje Delte. Zalosno je samo da jedan ovakav komentar ostaje nezapazen iako ima daleko vecu vrednost kao informacija nego svi dosadasnji napisi novinara
u bilo kom listu koji se "bavio" ovom temom.
Zasto je sve ovo bitno? Ocigledno je (i dobro je da je tako) da drzava ni na koji nacin nije zelela da bude garant svim ovim dugovanjima Delte i time joj omoguci reprogram kredita. Stoga je za drzavu jako bitno da se prodaja sto veceg dela Delte Delhaiz-u uspesno i sto pre zavrsi kako bi i prakticno bar delimicno skinula problem spoljne zaduzenosti koja je, bez obzira sto se radi u daleko vecem delu o dugu privatnih kompanija, zbog sistema rada i uloge Narodne banke itekako opterecuje. Ujedno, to je i poruka svim ostalim tajkunima da problem zaduzenje u inostransvu moraju sami resavati.To je sustina svih "nesuglasica" izmedju drzave i tajkuna koje ste mogli pratiti poslednjih meseci, doduse u implicitnoj formi.
S druge strane,razumem i odobravam drugaciju skopiju interesovanja ozlojadjenih citalaca jer, zaista se radi o ukradenim a ne zaradjenim ogromnim parama,ali,nije zgoreg pruziti i neku validnu informaciju.

Boris

pre 13 godina

Pogledajte drugu sliku odozgo na strani ove vesti, ja sam mislio da je min.(!?!) Deltasavljevic desna Miskoviceva ruka ali je on ipak samo leva(k)...

Zeleni Zub

pre 13 godina

Stjepan Gredelj iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže:
" Video sam tek nedavno spisak svih kompanija u njegovom vlasništvu" !!!!!
Kad je jedan takav funkcioner na jednoj takvoj funkciji "otvorio oci" tek nedavno, sta dalje da pricamo. On nije znao kolko Misko ima kompanija. Pa svaki vrabac na grani je to znao. Drzava se pravila da nista ne vidi i nista ne zna. Prodace sve Miskovic i odnece sve pare koje ima a drzava ce tek kad im umakne da pocne da ga trazi. Ko sa Mirom, Markom, Bogoljubem...
Uzmite im bre pare, firme, sve sto imaju i strpajte ih u zatvor. Sta cekate.

Baba Lara

pre 13 godina

Pranje para klasicno. Pa crnogorci bar p-ustili strani kapital da se opere, mi novac drzave i poreza tretiramo kao privatni kapital.To im je predsednici i ministri svi od reda omogucili da pokusaju svi zajedno da operu pokraden novac. SAD JAVNOST MORA DA ZNA SVE SARADNIKE I NALOGODAVCE IZ VRHA VLASTI PREKO POLICIJE, TRGOVINSKOG SUDA,KAO I MINISTARSTVO KOJEM JE AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU PODREDJENA.
Hoce da sa nasim parama grade mostove, a svoje da stede.
Znate li sto je dacic zabranio blokiranje saobracajnica? To je klasicno zastrasivanje naroda.a da li znate zasto to nije zabranjeno u parizu, atini, berlinu,londonu? zato sto kad je kod njih pobuna ceo grad svetli u plamenu pa vlast ima strah od protesta.Ona se boji naroda, a ne narod vlasti jer se zna ko je koga izabrao,a nevlada se po programu.Kod njih nema preletaca kao pojedinci ministri za sva vremena.
Tu muljaju da su 90-te
odgovorne, pa se sa 90-tim ujedinile da razrese misteriju kako se krade , a da te narod neuhvati.
Sve sama mafija beskurpolozna.
Sad gledajte da vam i forcanovi zbrisu za ameriku, miskovic za london,posto mu je tamo vec sin.Tata dete cuva od loseg uticaja drustva ciji je on sam kreator i finansijer.
a posle ispadne represija prema jadnim kapitalistima. Sve sto bi moj pok muz rekao "moj do mojega"
ja se smejala, ali ispada da je tako

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Totalno me ne zanima ko ce koji deo da prigrabi, slozio bih se da ce posle njih doci jos gori jer pojam biznismena u Srbiji se sveo na osobu koja ima vanredno zavrsenu osnovnu skolu i koja poznaje dosta korumpiranih ljudi iz drzavnih institucija. Bez toga niko ne moze uspesno poslovati u Srbiji i to svi dobro znaju.

Kompletna Srpska privreda bi se ugasila kada bi se otvorile granice, kompletna. Sve se svodi na monopol i sverc(uvoz i prodavanje po duplo vecoj ceni). Iskreno cak me i plasi sta bi se desilo ako bi doslo do liberalizacije trzista.

nenad

pre 13 godina

Nastankom svetske ekomnske krize Vlada RS je pomogla Delta kompaniju sa 500 miliona evra.Tada sam pricai da Vladin posao nije da pomaze Deltu jer je Delta Kipararka firma nego da je polako otkupi od Miskovica.Na osnovu dugovanja Delte prema dobavljacima,pravsnosnazim sudksim resenjima itd.Vlada je narotiv pomogla Deltu sa 500 m. evra i danas je Miskovic punim pravom prodaje.

Za mene je Delta kompanija jedna nezdrava firma jer je napravljena nezdravim novcem.Kada kazem nezdravim novcem kazem novcem od monopla i mahinacija tako da ne verujem da Delta moguca da pravi profit jer nije razvijana sa zdravim novcem,novcem od profita.Kopanija je koristila privilegje drzave i Vlade i cak su pojedini politicke stranke mnogo zavisne od Delte.
Najlogicniji Miskovicev potez je prodaja Delta kompanije po principu daj sta das i odlzak u inostranstvo.Najverovatnije sledece njegovo prebivaliste je London,Engleska.Tamo porodica Miskovic poseduje tri vile i verovatno je ovo dugo planiran potez.
Ja kao poslovan covek nebih se usudio da prodam nesto sada u vreme ekonomske krize nego kada dodje normlana situacija.Delta se prodaje u vreme ekonoske krize po znatoj niszoj ceni a nije kriv po Miskovic nego Vlada RS sto je pomogla Miskovicu da napravi jednu veliku imperju.

Rados

pre 13 godina

Delta je trula!
Mnogi u Srbiji su zavarani velikim brojem trznih centara koje je Delta sagradila poslednjih godina, pa misle da je Delta nekakva uspesna firma. To uopste nije tacno, Delta je iznutra veoma trula.
Miskovic se godinama divljacki, preko svake mere zaduzivao u inostranstvu, a sada nema odakle da vrati pare bankama!

Дејан Михаиловић

pre 13 godina

@Поглед изнутра: Одличан коментар. Питање је ипак како Мишковић, као уствари приватно лице, може тек тако да фирмин новац пребацује на свој рачун. Сигурно постоје механизми али једноставно сигурно није. Да ли је он стварно лично толико богат. Ако се сви ти замкови и јахте воде на фирму онда ће да буду заплењени у случају стечаја.

Mashinovodja

pre 13 godina

@apsolvent, hvala za link ;-)

A za one koji ne znaju, ovaj odličan izraz, "pure Hollywood funk", na sprskom znači "krajnje džibersko-skorojevićki".

Pre više godina, imao sam prilike da vidim unutrašnjost pomenute vile u nekoj engleskoj emisiji (mislim da se to zvalo "Most luxurios european homes", ili tako nešto) dok je kuća još bila na prodaju.
To je jedno vreme bila nasjkuplja vila u Evropi i naravno, vrlo dugo nisu mogli da nađu kupca iz Evrope jer nikom normalnom i pri zdravoj pameti ne treba ogromna razmetljivo-kičasta vila s čak četiri bazena (ako se dobro sećam). Na pitanje kako to da stvar tako dugo ne može da se proda, vodič je onako skupljenih usta, kako to samo engleski batleri umeju, natuknuo da "kupac će verovatno biti sa Istoka". Sasvim dobro smo razumeli da u stvari hoće da kaže "ruski mafijaš".
Kad ono - Mali Miško! A u stvari, imali neke bitne razlike?

Spectator

pre 13 godina

@Pogled Iznutra, hvala na detaljnim informacija i super analizi.Kostatacija u razlici izmedju Agrokora i Delta Holdinga je na mjestu, s time da i Agrokor placa najmanje 2% vise kamate, zato sto je Hr.- kompanija a ne Njemacka ili Austrijska. Ako se dogodi ono sto vi predvidjate, banke ce se vjerojatno namiriti i do 80% a dobavljaci ce platiti kompletni ceh. Zato bi savjetovao dobavljacima da dobro razmisle, kome daju robu i pod kojim kondicijama. Delta ili bilo koji drugi lanac moze samo funkcionirati ako ima dobavljace, bez njih je on nitko i nista.

V

pre 13 godina

Jedna od najsmesnijih recenica upotrebbljavanih u srbistanskoj banana republici je kako bi raskrinkavanje, odgovornost, lustracija i slicno dovele do otpustanja radnika i, gle, opsteg sunovrata i sveopste propasti...
Pa jedino ako je upravo vodjstvo drzave ili upleteno ili potpuno nemocno. E sad, taj, kako neko lepo rece, Hollywood funk ili srpski dzibersko skorojevicki sloj, uporno nastoji da iskoristi javno mnjenje i upotrebi taj nihilizam u cilju ocuvanja statusa quo...
Circulus vitiousus iz kojeg je izlaz manje pisanja komentara i vise aktivnosti na svim poljima ili isto to nakon napisanog komentara.
Ako neko misli da se cekanjem da se stvori povoljna klima nesto moze uraditi, samo napred. Skorojevici ce i dalje gledati s visoka na sve i imati osecaj da im se nemocno zavidi.
I jos, hajde da vec jednom prepoznamo svu tu bednu svitu tih skorojevica, sve tzv. akademike, profesore i njihove poslusnike svih profesija, koji obigravaju za sitne pare glumeci elitu u jednoj bednoj a bogatoj i lepoj zemlji.

zbunjeni

pre 13 godina

Nista mi nije jasno kako je on donosio Srbiji 10 % BDP drava i gradjani nemaju neku veliku korsit jer citamo da skoro sve poreze tajkuni placaju u poreskim rajevima a on na Kipru . Ovde izgleda samo placa porez na zarade kao i ostali tajkuni a drzava cak zuri da im smanji i tu obavezu. A koliko znam porezi pune najvise budzet jedne zemlje.