Država nema para za ”falkon 900”

Kupovina novog državnog aviona u ovom trenutku nije moguća jer za to nema para, kažu u Vladi i navode da za sada postoji samo ideja o kupovini nove letelice.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.04.2010.

01:20

Default images

Kako kažu u Vladi Srbije, „bilo bi idealno da može stari avion da se zameni novim, ali to je zbog finansijske situacije sada samo ideja“. Šef pres službe Vlade Milivoje Mihajlović objašnjavada finansijska situacija ne dozvoljava kupovinu aviona u ovom trenutku.

Čim se u budžetu nađe novac, vladina avio-služba daće predlog za kupovinu nove ili polovne letilice za potrebe ministara i premijera, i to će biti ”falkon 900”. Aneta Bulatović, direktorka Avio-službe, kaže da je nabavka aviona neophodna da bi se zadovoljile sve potrebe državnih delegacija za putovanja po Evropi i van našeg kontinenta. "To bi trebalo da bude avion sa 19 mesta, sa mogućnošću interkontinentalnog leta, a to je tip aviona 'falkon 900'. Njegova cena je oko 37 miliona dolara, na šta treba dodati još oko dva miliona za opcije koje bi se ugradile po našem zahtevu", kaže ona.

Bulatović dodaje da je predlog te Vladine službe odavno bio da treba da se kupi novi avion i navodi „da kriza nije nastupila, avion bi bio kupljen još pre nekoliko godina“.

O novim ”krilima” u Srbiji razmišlja se, jer sastav vladine flote nije sasvim po merilima potreba. Naime, ”falkon 50” kojim lete naši državnici je iz 1981. godine i, mada je svojevremeno predstavljao sam vrh biznis avijacije, danas je ta tehnologija zastarela. Moderni avioni, navode u Avio-službi imaju digitalne instrumente, lakši su, troše manje goriva. Starost našeg aviona svake godine poskupljuje troškove održavanja, a dosta novca ”pojede” zadovoljavanje minimuma elektronske opreme.

"Pored ovih tehničkih razloga, za nabavku novog ili novijeg aviona postoje i drugi opravdani razlozi: ugled zemlje, zahtevi i komfor putnika, veličina aviona", kaže Bulatović, ali napominje da postojeći ”falkon” ispunjava sve propisane evropske standarde i da je na projektovanom nivou pouzdanosti. Ipak, u slučaju kvara ili redovnog održavanja za njega nema adekvatne zamene. Jer, drugi avion flote - ”lir džet 31A” (iz 1991. godine) prima pet putnika, ima mali prtljažni prostor, a Bulatovićeva kaže da ga državne delegacije nerado koriste zbog manjeg komfora i malog broja putnika.

U nekoliko prethodnih godina u planovima Avio-službe koji se dostavljaju ministarstvu finansija obnova flote bila je redovna stavka. Zbog nedostatka novca, zahtevi im nisu odobrovani. U pres-službi Vlade rečeno nam je da zbog finansijske krize odluke o kupovini novih letilica - nema, ali da se o prilagođavanju flote standardima razmišlja.

Avion kojim leti predsednik Srbije i ostali visoki funkcioneri, primera radi, ne može da sleće po magli, pa se događa ili da ne poleti ili da se za sletanje koristi aerodrom u nekoj susednoj zemlji. Letelice se održavaju u skladu sa strogim propisima. Tako je za odražavanje flote tokom 2008. godine utrošeno 650.000 evra, a tokom 2009. oko 300.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: