Novom uredbom do jeftinijeg goriva

Ministarstvo energetike će do kraja meseca doneti i novu uredbu o cenama derivata, kaže ministar energetike Petar Škundrić.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 11.04.2010.

01:42

Default images

"Predlog je da uravnotežimo cene svih derivata tako da ne favorizujemo jednu vrstu goriva u odnosu na druge, kao i da cene na srpskom tržištu budu približne cenama u regionu. Konačnu reč o izmenama akcizne politike doneće Ministarstvo finansija. Od priliva sredstava u budžet po drugim osnovima umnogome će zavisiti i donošenje ove odluke", naveo je Škundrić.

"Stručne službe u ministarstvu već duže rade na nekoliko različitih modela uredbe. Kakvo god rešenje bilo na kraju, ono će morati da sadrži tri elementa - cena nafte na svetskom tržištu, odnos dolara i dinara, kao i troškovi proizvodnje derivata", istakao je Škundrić i dodao da će bitan elemenat uredbe biti zaštita domaće proizvodnje dok ona ne postane konkurenta proizvodnji u regionu.

"Strateški interes države je da ima proizvodnju derivata na svojoj teritoriji i mi od toga nećemo odustati. Većinski partner u NIS-u pristupio je ispunjavanju svojih kupoprodajnih obaveza kroz rekonstrukciju rafinerija u koje treba uložiti više od 700 miliona evra. Verujemo da će po realizaciji investicionog ciklusa do 2012. godine NIS biti u stanju da zauzme lidersku poziciju u regionu", naglasio je ministar.

Na pitanje kako komentariše to što je po našoj uredbi o cenama evro dizel skuplji za oko 20 dinara od uvoznog, on je podsetio da je Uredba o formiranju cena naftnih derivata usvojena 2005. godine i da su od tada prisutne velike promene na tržištu naftnih derivata.

"Više od 60 odsto ukupnog tržišta je na slobodnom uvozu. Mi propisujemo najviše maloprodajne cene, ali u velikom broju slučajeva gorivo se prodaje baš po tim cenama. To je jedan od dokaza da tržište nije uvek najbolji regulator u ekonomiji. Činjenica je da nema nigde više privatnih benzinskih pumpi nego kod nas", naglasio je Škundrić.

"Visina marže koja je odredjena privatnicima kada je tržište bilo kompletno zatvoreno je i danas na snazi. Istina je da se na evrodizelu i TNG prave ekstraprofiti, ali i to ćemo imati u vidu kod izmene uredbe. Problem s našim privatnicima je i navika da im država garantuje profit koji treba da bude ostvaren preko fiksne marže u maloprodajnoj ceni derivata. To je loša poslovna politika koju će morati da menjaju, jer svi u Evropi najveću zaradu ostvaruju na dopunskom asortimanu", rekao je ministastar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

19 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: